ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην πληρώσουν την «Αθηνά» οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Παιδεία:

«Η συνάντηση ήταν κυρίως ενημερωτική για τις σκέψεις που έχει η κυβέρνηση για το σχέδιο "Αθηνά". Οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές. Αυτό που έχει πολλή σημασία για εμάς είναι η γενικότερη κατάσταση της Παιδείας, το κόστος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που μπορεί να θεωρούνται ως εξορθολογισμός, ωστόσο σε περίοδο πονηρή όπου ο εξορθολογισμός συνδέεται με τη μείωση κονδυλίων, είναι ένα ζήτημα.

Εμείς θα μελετήσουμε τις προτάσεις, θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα και γενικά από αυτό το σχέδιο δε θέλουμε να την πληρώσουν οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι.

Από εκεί και πέρα όταν έρθει κάτι το ειδικότερο θα τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»

Ολοκληρώθηκε η έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια...

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια...
Η νεολαία της Θεσσαλονίκης «αγκάλιασε» την έκθεση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιό της, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, άνθρωποι κάθε ηλικίας, επισκέφθηκαν την έκθεση, ξεναγήθηκαν από τους νεολαίους της ΚΝΕ και συζήτησαν μαζί τους για το ρόλο του επαναστατικού Τύπου. Στο πλαίσιο του τριημέρου, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις για τους επισκέπτες από τους γύρω νομούς, αλλά και για μαθητές, φοιτητές, κ.λπ.

Και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και πλαισίωσαν την έκθεση χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας.

Το Σάββατο, έγινε βιβλιοπαρουσίαση του χρονικού του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών, η οποία επενδύθηκε με οπτικοακουστικό υλικό. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα διδάγματα που βγήκαν από τον 9μηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών τόνισε πως η φωτιά που άναψε στη «Χαλυβουργία» πρέπει να ανάψει σε όλα τα εργοστάσια, και σημείωσε πως σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το ΚΚΕ. Οπως είπε, «ο αγώνας της "Χαλυβουργίας" επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν βγαίνει τίποτα με το φόβο. Οι χαλυβουργοί έδωσαν στην εργατική τάξη ένα υπόδειγμα θάρρους και υπερηφάνειας». Επίσης, αναφέρθηκε στον αναντικατάστατο καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ, που αναδείχθηκε μέσα και από αυτό τον αγώνα. «Η πολύτιμη συλλογική πείρα του Κόμματος αποτέλεσε πολύτιμο όπλο στα χέρια των απεργών, ενώ σημαντική ήταν και η πείρα που απέκτησε και το ίδιο το Κόμμα από αυτό τον αγώνα», σημείωσε. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός, νίκες, χωρίς το στοιχείο της θυσίας. Στην ιστορία του εργατικού κινήματος υπάρχουν και ήττες που και αυτές βοηθάνε την εργατική τάξη να γίνει καλύτερη, για να κερδίσει στο τέλος. Λέμε στους εργάτες, απλά και καθαρά πως αν δεν οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς, αν δεν πετάξουν από το σβέρκο τις βδέλλες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αν δε γυρίσουν την πλάτη στα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, αν δεν προετοιμαστούν για μεγάλη και σκληρή αναμέτρηση με την αστική τάξη και το κράτος της με στόχο να έρθουν στην εξουσία, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να έρθει».

και γωνιές της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

και γωνιές της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη
Το ενδιαφέρον της νεολαίας συγκέντρωσε και η εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής με θέμα «Νέοι δρόμοι στην ενημέρωση, νέοι δρόμοι στη χειραγώγηση», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γρ. Λιονής αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχει η χρήση του διαδικτύου στον ταξικό αγώνα, καθώς στο διαδίκτυο γίνεται πιο εύκολη η παρακολούθηση από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Πρόσθεσε πως «το διαδίκτυο δεν είναι ο χώρος της απόλυτης ελευθερίας, συζήτησης και ενημέρωσης, δεν είναι ο χώρος μέσα στον οποίο θα συζητήσουμε και θα λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Καταρχήν δεν υπάρχουν προβλήματα που να είναι τεχνικά. Η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία, η εξαθλίωση, ο πόλεμος δεν είναι τεχνικά προβλήματα, που μπορούμε να τα λύσουμε συζητώντας»... Ξεκαθάρισε ότι οι κομμουνιστές δε λένε ότι δεν πρέπει να αξιοποιείται το διαδίκτυο, καθώς είναι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα της επιστήμης. Και «στο σοσιαλισμό οι δυνατότητες του διαδικτύου θα απελευθερωθούν σε όφελος του λαού», σημείωσε. Εφερε δε ως παράδειγμα τη συμβολή που μπορεί να έχει στον κεντρικό σχεδιασμό.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να κρατούν οι κομμουνιστές σημείωσε: «Η ιδεολογική τρομοκρατία του αντιπάλου, στους τόπους δουλειάς, στο στρατό, στις σχολές, δε σπάει με τον κομμουνιστή να έχει λουφάξει στο γραφείο του και να διαβάζει την εφημερίδα κρυμμένος από όλους τους άλλους. Αντίθετα, σπάει με τον "Ριζοσπάστη", φανερά πάνω στο γραφείο, να τον διαβάζουμε φανερά, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο σπάει ο τσαμπουκάς της εργοδοσίας, με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η εργατική τάξη έχει πρωτοπορία, που είναι έτοιμη να πάει την υπόθεση μέχρι το τέλος».

Σε Πάτρα και Λάρισα

Στην Πάτρα, έκθεση αφιερωμένη στα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή», διανθισμένη και με ντοκουμέντα από τον τοπικό επαναστατικό κομματικό Τύπο, διοργανώνει από αύριο, Τετάρτη, έως το Σάββατο 2 Φλεβάρη, η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλ. Γεωργίου). Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.

  • Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις: Αύριο, Τετάρτη, 12 το μεσημέρι, με θέμα «Ενημέρωση και Διαδίκτυο». Ομιλήτρια η Ζωή Χαχάμη, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ.
  • Σάββατο 2 Φλεβάρη, 7 μ.μ., με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - Οπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά». Ομιλητής ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Στη Λάρισα, επίσης, γίνεται ανάλογη έκθεση στις 1, 2 και 3 Φλεβάρη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χορίαμβος» (Γαληνού 5 και Φαρμακίδου). Ωρες λειτουργίας: Παρασκευή 18.00 - 21.00, Σάββατο 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Κυριακή 10.00 - 14.00 και 17.00 - 19.30. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 1 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. και είναι προγραμματισμένες, επίσης, οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σάββατο 2 Φλεβάρη 7 μ.μ. παρουσίαση της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος».
  • Κυριακή 3 Φλεβάρη, 8 μ.μ. κοπή πίτας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λάρισας με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.
Σε άλλες πόλεις

Αλλες εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»:

  • Αύριο, Τετάρτη

-- Χαλκίδα, με θέμα «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

-- Λαμία, με θέμα «Διαδίκτυο και ενημέρωση», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας (Πλ. Διάκου). Ομιλητής ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σάββατο 2 Φλεβάρη:

-- Λιβαδειά, στην αίθουσα του ΕΣΥΝ. Στις 12 το μεσημέρι μαθητική εκδήλωση με θέμα «Διαδίκτυο και Ενημέρωση» και στις 6.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος» και πολιτιστικά δρώμενα.

-- Αμφισσα, με θέμα «Διαδίκτυο: Ελευθερία στην ενημέρωση ή ελευθερία στη χειραγώγηση», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου (πλατεία Κεχαγιά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ