ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Επίθεση καταστολής της κινητοποίησης ενάντια στα διόδια!

Με τα ΜΑΤ και κάνοντας χρήση χημικών η κυβέρνηση χτύπησε χτες το μεσημέρι τον εργαζόμενο λαό που αγωνίζεται ενάντια στη λειτουργία σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο της Πιερίας. Απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών - στη συγκεκριμένη περίπτωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» - με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής η Αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 2 ανήλικοι, μαθητές λυκείου και 2 που νοσηλεύονται φρουρούμενοι με προβλήματα υγείας, στο νοσοκομείο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο για να δικαστούν, σήμερα, στις 11 το πρωί. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια την ώρα του Αυτοφώρου, ενώ η ΕΛΜΕ Πιερίας και ο Σύλλογος Δασκάλων προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και εκπαιδευτικοί.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ οργανώνουν συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομική βία κατά του αγωνιζόμενου λαού που δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ.

Το χρονικό

Στις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο σταθμό διοδίων στο Αιγίνιο εκατοντάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, φορείς και κάτοικοι της περιοχής της Πιερίας και ιδιαίτερα του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, στα όρια του οποίου βρίσκεται ο σταθμός διοδίων. Μαζικά και μαχητικά εμπόδισαν την έναρξη λειτουργίας των διοδίων, επιβάλλοντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, ο οποίος χαιρέτησε τον αγώνα τους και κάλεσε το λαό να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που γεννά τα χαράτσια, ανάμεσα στα οποία και των διοδίων. Σε αγώνα για δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια που θα ανήκουν στο λαό και θα αποδίδονται για χρήση δωρεάν.

Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να συνεχίσουν επ' αόριστο τον αποκλεισμό και καθόρισαν βάρδιες περιφρούρησης. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί, κατ' εντολή κυβέρνησης και επιχειρηματιών, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι επιτέθηκαν με χημικά και ρόπαλα για να διαλύσουν την κινητοποίηση και να επιβάλουν τη λειτουργία των διοδίων.

Διάβημα διαμαρτυρίας στον επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας της Αστυνομίας πραγματοποίησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Κατήγγειλε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Λίγο αργότερα παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας πραγματοποίησαν η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σωματεία, φορείς και κάτοικοι απαιτώντας την απελευθέρωση των 11 συλληφθέντων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι διαδηλωτές από τη Λεπτοκαρυά που νωρίτερα το πρωί είχαν επιβάλει την ελεύθερη διέλευση στα πλευρικά διόδια της Λεπτοκαρυάς, που θα έμπαιναν επίσης σε λειτουργία χτες.

Η κινητοποίηση στα διόδια του Αιγινίου συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, καθώς ολοένα και περισσότεροι συγκεντρώνονταν αποφασισμένοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα.

Υπεράσπιση της επίθεσης από την κυβέρνηση!

Τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την έναρξη της λειτουργίας νέων διοδίων στο Αιγίνιο της Κατερίνης κατήγγειλε, χτες, στη Βουλή στο περιθώριο Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει συνολική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την πολιτική της καταστολής αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ουσιαστικά κάλυψε την επιχείρηση καταστολής ισχυριζόμενος ότι προέχει «το δημόσιο συμφέρον για την ελεύθερη πρόσβαση στη συγκοινωνία».

Στους ισχυρισμούς του υφυπουργού απάντησε ο Θ. Κωνσταντινίδης τονίζοντας ότι οι κάτοικοι που κινητοποιήθηκαν όχι μόνο δεν εμπόδισαν το δικαίωμα στη μετακίνηση αλλά, αντίθετα, το υπερασπίστηκαν αφού στάθηκαν στο πλευρό αυτών που χαρατσώνονται άγρια και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που τους επιτέθηκαν με αγριότητα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητο το παράρτημα της Xρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία καταδικάζει την ίδρυση παραρτήματος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στη Νυρεμβέργη. Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη αλλά και αποτροπιασμό οι Κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία πληροφορήθηκαν την ίδρυση παραρτήματος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στη Νυρεμβέργη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ύψιστη προσβολή για μας ως μετανάστες, Ελληνες πολίτες και ανθρώπους. Αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εξοργίζει δε και ο συμβολισμός που επιχειρείται με την επιλογή της Νυρεμβέργης, όπου ψηφίστηκαν το 1935 οι διαβόητοι ρατσιστικοί νόμοι του Γ΄ Ράιχ.

Ως μετανάστες έχουμε βιώσει και πολεμήσει τις κοινωνικές αντιλήψεις και τις οικονομικές πολιτικές που διακρίνουν τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητα. Δεν ξεχνούμε τις δολοφονίες Ελλήνων από Γερμανούς νεοναζί (2003 - 2005) και τον παλιότερο όρο "βρωμοέλληνες". Εισπράττουμε έτσι τις δολοφονικές επιθέσεις της νεοφασιστικής αυτής συμμορίας σαν να στρέφονται προς εμάς και τα παιδιά μας».

Παρακάτω τονίζει: «Ως άνθρωποι, ιδίως από μια ήπειρο που το παρελθόν της σημαδεύτηκε από τα φρικτά εγκλήματα του ναζισμού, έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε τη διάδοση της ιδεολογίας του ρατσισμού και του μίσους.

Η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη και στη Γερμανία, όπως ανεπιθύμητη είναι ήδη στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Ο εθνικισμός και η έχθρα προς το διαφορετικό δεν έχουν θέση σε καμία μεταναστευτική κοινότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τη μαζική μας φυσική παρουσία για να τη σταματήσουμε.

Καλούμε όλο τον Ελληνισμό να σταθεί εμπόδιο και να απομονώσει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του νεοναζισμού. Κάθε απόπειρα προπαγάνδισης της βίας, μισαλλοδοξίας και κοινωνικού κανιβαλισμού πρέπει να πέσει στο κενό. Ειδάλλως θα είμαστε συνυπεύθυνοι».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινητοποίηση ενάντια σε ρατσισμό - ξενοφοβία

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Συγκέντρωση και πορεία ενάντια σε ρατσισμό και ξενοφοβία πραγματοποίησε, το πρωί της Κυριακής, στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή τη φημολογούμενη εγκατάσταση Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στο πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων 523ΤΠ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ν. Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο άμεσων αιτημάτων που έχει καταθέσει και απαντάνε στο ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Αναφέρθηκε στο ρόλο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των απολυταρχικών καθεστώτων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ως βασικών αιτιών της μετανάστευσης αλλά και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εκμετάλλευση των μεταναστών για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Ακόμα, κατήγγειλε τον αντιδραστικό ρόλο της φασιστικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του χωριού και εξόρμηση με σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να διεκδικήσει:

  • Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να μη δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μαυροδένδρι.
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Συρία, Ιράν κ.ά.) που ετοιμάζονται και θα δημιουργήσουν νέες στρατιές εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών. Αμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τις δυνάμεις κατοχής σε διάφορες χώρες (Αφγανιστάν, Κόσσοβο κ.ά.).
  • Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, κανονισμός Δουβλίνο 2, Συνθήκη Σένγκεν) που κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες. Να επιτραπεί η είσοδός τους στις χώρες που επιθυμούν με χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.
  • Δημιουργία ανοιχτών κέντρων με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς κρατικούς χώρους φιλοξενίας στα σημεία που εισέρχονται οι μετανάστες πρόσφυγες, για να περιθάλπονται - σιτίζονται - στεγάζονται μέχρι να δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
  • Αυστηρή εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων όσων μεταναστών - προσφύγων ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όσους έρχονται με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού (δουλεμπόριο) και την οδηγία Μπολκεστάιν από την ΕΕ.
  • Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων πολέμων και σε όσους το δικαιούνται.
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να μην τρομοκρατηθεί

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την κατασταλτική επιχείρηση σε βάρος των συγκεντρωμένων. Η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Η τρικομματική κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει στον αυταρχικό της κατήφορο. Μετά την επιστράτευση των εργαζόμενων του Μετρό της Αττικής ήρθε η σειρά των διοδίων του Αιγινίου, για να αποδείξει πως είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών με κάθε μέσο. Για άλλη μια φορά, απάντησε με βία, καταστολή και συλλήψεις ενάντια σε όσους αντιστέκονται.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ, ενάντια στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία που βρέθηκαν σήμερα (σ.σ. χτες) στα διόδια του Αιγινίου για να απαιτήσουν τη μη λειτουργία των διοδίων. Οπως επίσης και τις 11 συλλήψεις, που έγιναν, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και δύο ανήλικοι.

Ο λαός δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί. Αντίθετα, χρειάζεται να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα του για την κατάργηση όλων των διοδίων, των χαρατσιών και των μέτρων που τον οδηγούν στη φτώχεια και την ανέχεια.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν με την οργανωμένη πάλη τους, τη συμμαχία τους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια μέσα από το τσάκισμα της εξουσίας των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ