ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Πολιτισμός σε όφελος του λαού

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν το βασικό πλαίσιο του υπομνήματος αιτημάτων που κατέθεσε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού σε συνάντησή της (29/1) με τον υπουργό, Κ. Τζαβάρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι με τα αιτήματα αυτά εκπροσώπησε όλους τους εργαζόμενους (αρχαιολόγους, συντηρητές, φύλακες, εργατοτεχνίτες) για την προάσπιση της δημόσιας διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δήλωσε την αντίθεσή της «στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού».

Προσθέτει ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ «υποταγμένη στα μέτρα που επιβάλλουν κυβέρνηση, τρόικα και ΔΝΤ εξαθλιώνοντας το λαό, δήλωσε για μία ακόμη φορά ανήμπορη να δώσει οποιαδήποτε λύση προς όφελος των εργαζομένων». «Εμμένει σταθερά στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, ενώ για βασικά ζητήματα επιρρίπτει τις ευθύνες σε τρίτους, όπως για την απασχόληση με δελτίο παροχής υπηρεσιών και την καταβολή των επιδομάτων στους συμβασιούχους (ανθυγιεινό και πολιτιστικής επιμόρφωσης)». Ετσι στη «μία περίπτωση στηρίζει την ασυδοσία των εργολάβων - ιδιωτών» και «στη δεύτερη την άνιση μεταχείριση των εργαζομένων συμβασιούχων και μονίμων».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους:

«Να μην υποκύπτουν σε υποσχέσεις και ευχολόγια της πολιτικής ηγεσίας που μας εμπαίζει και μας καθιστά ομήρους πολιτικών τακτικισμών.

Να ταχθούν στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να αγωνιστούν για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις λαϊκές ανάγκες.

Να ανατρέψουμε την πολιτική που ευνοεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην πνευματική μας χειραγώγηση».

«Βυζαντινό»... «δώρο» στους Αμερικανούς

Πάση θυσία θέλει να διοργανώσει την έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ και η συγκυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των εξαγωγών - «μαμούθ» αρχαίων αντικειμένων από ελληνικά μουσεία - των προηγούμενων κυβερνήσεων για περιοδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, ακόμη κι αν διοργανωθούν σε μουσεία, όπως, το «αμαρτωλό» για την εμπλοκή του ονόματός του σε μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, μουσείο «Γκεττί».

Το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε προχτές πρωτόκολλο συνεργασίας για την έκθεση - η διοργάνωσή της «σέρνεται» τουλάχιστον τρία χρόνια, λόγω έλλειψης χρημάτων - με τίτλο «Heaven and Earth - Art of Byzantium from Greek Collections» που θα παρουσιασθεί στη «National Gallery of Art» της Ουάσιγκτον (Οκτώβρης 2013 - Μάρτης 2014) και στο «Γκετί» (Απρίλης - Αύγουστος 2014). Για τις ανάγκες της έκθεσης θα εξαχθούν τουλάχιστον 300 εκθέματα από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, αλλά και από ανασκαφές.

Το χειρότερο είναι ότι το κόστος θα το καλύψει η ελληνική πλευρά - μέσω «χορηγιών»... αν τις βρει - κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το 2011. Αλλά ούτε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «πτοείται» και ανακοινώνει ότι «από ελληνικής πλευράς θα καλυφθεί η έκδοση του δίτομου καταλόγου της έκθεσης, καθώς και η έκδοση χορηγικών φακέλων για την ανεύρεση χορηγών, μέσω της χορηγίας της ΟΠΑΠ ΑΕ, ύψους 300.000 ευρώ, η οποία έχει δοθεί. Για την κάλυψη του συνόλου των υπολοίπων δαπανών που απαιτούνται για τη μεταφορά, συνοδεία, επιμέλεια και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στην Αμερική, και αντίστροφα, υπολογιζόμενου ύψους 1 εκ. ευρώ, θα αναζητηθούν χορηγοί. Στην περίπτωση που αυτό δε καταστεί δυνατό η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει εγγυηθεί την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης».

Οι Αμερικανοί θα καλύψουν την ασφάλιση των εκθεμάτων, την εσωτερική μεταφορά τους, τη μουσειογραφική μελέτη και τη διαφήμιση. Και ενώ πρόκειται για τα αυτονόητα και τα ελάχιστα που θα έπρεπε να πληρώσουν, το ΥΠΠΟ το παρουσιάζει ως εξής: «Η αμερικανική πλευρά, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έκθεση, ανέλαβε να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της δαπάνης»...

«Εργάτες» φωτογραφικά

Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εργάτες» παρουσιάζει (έως 24/2) η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (κτίριο «Νέοι Φούρνοι», 12 μ. - 8 μ.μ.) σε επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη. Εκτίθενται έργα των Νίκου Μάρκου, Δημήτρη Καρπούζη, Ανδρέα Σχοινά, Αλέξανδρου Βρεττάκου, Γρηγόρη Δάλλη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Στην έκθεση φωτογραφίας "Εργάτες" το θέμα λειτουργεί περισσότερο σαν πρόκληση για μια σύνθετη και ταυτόχρονα πιο αφηρημένη προσέγγιση και λιγότερο σαν εργαλείο ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης». Η επιλογή των φωτογράφων και των φωτογραφιών δίνει έμφαση «στο ανθρώπινο πορτρέτο και όχι τόσο στην ιδιότητα της εργασίας, ενώ είναι επίσης φανερό ότι σχεδόν από όλες τις φωτογραφίες απουσιάζουν οι αναφορές στα στερεότυπα της βιομηχανικής εργασίας».

«Ροντέν» - οδύνες της ιδιοφυΐας

Souheil Michael Khoury

Τη νέα δημιουργία του φημισμένου Ρώσου χορογράφου Μπόρις Αϊφμαν, με τίτλο «Rodin», με το μπαλέτο που φέρει το όνομά του στην Αγ. Πετρούπολη, θα παρουσιάσει το Μέγαρο Μουσικής (1-3/2, 8μμ). Τα σκηνικά είναι του Ζινόβι Μαργκολίν, τα κοστούμια της Ολγκα Σαϊσμελασβίλι, οι φωτισμοί των Γκλεμπ Φλιστίνσκι - Μπορίς Αϊφμαν και μουσική των Ραβέλ, Σαιν-Σανς, Μασνέ.

Η δημιουργία του Αϊφμαν αφορά στη ζωή και το έργο του μέγιστου Γάλλου γλύπτη Αυγούστου Ροντέν και της «μούσας», μαθήτριας, ερωμένης και σπουδαίας ομότεχνής του, Καμίγ Κλοντέλ. Στην ιστορία της δραματικής, παθιασμένης σχέσης του ζευγαριού, που για δεκαπέντε χρόνια το ένωσε ο έρωτας και η δημιουργία. Ο χωρισμός τους «τσάκισε» την Καμίγ Κλωντέλ. Ξεχασμένη, απομονωμένη, ζώντας στη μιζέρια, η Κλωντέλ τρελάθηκε πιστεύοντας ότι ο Ροντέν, ανταγωνιστικά, την «πολεμούσε» και κλείστηκε από την οικογένειά της σε ψυχιατρείο, όπου πέθανε ύστερα από 30 χρόνια.

Ο Αϊφμαν χαρακτηρίζει το έργο αυτό: «Ενατένιση του παράλογου τιμήματος που οι ιδιοφυΐες πρέπει να πληρώνουν για τη δημιουργία αιώνιων αριστουργημάτων και για τα βάσανα και τα μυστήρια της δημιουργίας που θα ταλαιπωρούν πάντα το πνεύμα των καλλιτεχνών».

«Θεατρικές φωνές»

Στο δημοτικό θέατρο «Ανετον» της Θεσσαλονίκης από 2/2-31/3 θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ με τίτλο «Ανοιχτή σκηνή - Θεατρικές φωνές της πόλης», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στο θέατρο θα φιλοξενηθούν παραστάσεις δέκα θεατρικών ομάδων. Ολα τα έσοδα από τις παραστάσεις θα παραχωρηθούν στις δέκα ομάδες. Οι ομάδες και οι παραστάσεις τους είναι οι εξής:

2 - 3/2 «Angelus Novus»: «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη. 9 - 10/2 «Eclipses Group Theater»: «Το μαύρο νερό» της Reza De Wet. 15 - 17/2 «kontakt^ensemble»: «huMANIA». 22 - 24/2 «Α.Κ.» («Ανώνυμοι Καλλιτέχνες»): «Χαμογέλα. Εστω κι αν κάνεις σημάδια» της Χρύσα Παντελίδου- Σοφιανοπούλου. 1 - 3/3 «C. for Circus»: «Τα γενέθλια της Ινφάντα» του Οσκαρ Ουάιλντ. 8 - 10/3 «Μαύρος Γάντζος»: «Η σιωπή της Ντόρις» του Χάρολντ Πίντερ. 12 - 13/3 «ΝόVANtheatregroup»: «Εις τους πέντε δρόμους (κωμικόν δράμα)» της Λένας Πετροπούλου. 16 - 17/3 «ριSκο»: «Τίποτα δικό μου» του Εντουαρντ Μποντ. 22 - 24/3 «ArsMoriendi»: «Αμλετ» του Σαίξπηρ. 29 - 31/3 «Α4Μ»: «ΚΑΝΤΑΝ». Είσοδος 10 ευρώ. Ωρα έναρξης: 9μμ. Κρατήσεις καθημερινά: 12μ-2μμ, 6-9μμ στο τηλ. 2310.869.869.

Αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ στις 29/1 ξεκίνησε αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, παρουσία του τιμώμενου. Ο Κ. Γαβράς δήλωσε συγκινημένος για το τιμητικό αφιέρωμα και έκφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός κινηματογράφος πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Είναι μια εποχή που είναι απαραίτητο να γίνονται ταινίες, παρ' όλες τις δυσκολίες, καθώς αποτελούν μια μαρτυρία για το σήμερα και το μέλλον».

Υπενθυμίζουμε πως το αφιέρωμα (προβολή και των 17 ταινιών του) πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

«ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση των Θέμη Καμουρατίδη - Γεράσιμου Ευαγγελάτου, με ερμηνεύτρια την Νατάσσα Μποφίλιου, που από αύριο και κάθε Σαββάτο (1030μμ) θα παρουσιάζεται στο χώρο «Kykloslivestage» (Ιερά Οδός 74, Βοτανικός, είσοδος από Κασσάνδρας 23, τηλ. 210.3424.299). Ενα μουσικό ταξίδι στο χρόνο, γεμάτο φως, συγκίνηση, δύναμη. Συμμετέχουν το μουσικοθεατρικό σχήμα «Guillotinas Project» και οι μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης, Φοίβος Κουντουράκης, Σωτήρης Καστάνης, Γιώργος Μπουλντής, Αρης Ζέρβας, Δημήτρης Κουζής. Είσοδος 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Αύριο: Στις 10.30 πμ, στη «νεοκλασική Αθήνα» με προβολή διαφανειών στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50). Στις 10.30 πμ στην Εθνική Πινακοθήκη (συγκέντρωση στην είσοδο, Βασ. Κωνσταντίνου 50). Την Κυριακή: Στις 10.30 πμ, στη συλλογή γλυπτικής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (συγκέντρωση στην είσοδο του μουσείου, Πατησίων). Στις 10.30 πμ, στην Ακρόπολη (συνάντηση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου). Θα υπάρξει και ξενάγηση για παιδιά. Στις 10.30 πμ, στη Μονή Καισαριανής (συγκέντρωση την είσοδό της).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ