ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασίζουν, σήμερα, για τη μορφή κλιμάκωσης του αγώνα

MotionTeam

Απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ αναμένεται να πάρουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά Καρδίτσας, δίνοντας το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στις πολλές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχίες και χωριά των νομών της Θεσσαλίας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί τις δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις, οι αγρότες εξέφρασαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε πιο προχωρημένη μορφή πάλης, βγάζοντας στο δρόμο τα εκατοντάδες τρακτέρ που, από τις 20 Γενάρη, είναι συγκεντρωμένα στις πλατείες των χωριών.

Μ' αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν πολύ ισχυρότερη αγωνιστική πίεση προς τη συγκυβέρνηση, ώστε να αναγκαστεί ν' αλλάξει την αρνητική στάση της. Για να το πετύχουν, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση κι άλλων τρακτέρ, καθώς και για την αγωνιστική ενεργοποίηση κι άλλων αγροτών της περιοχής.

Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η αγωνιστική πίεση γίνεται πολύ πιο ισχυρή κι αποτελεσματική όταν στον αγώνα της αγροτιάς μπαίνουν, για συμπαράσταση και σε συμπαράταξη, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι Ομοσπονδίες είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης λαϊκής αποδοχής και συμφωνίας με τις δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις και της όσο το δυνατόν πλατύτερης λαϊκής αλληλεγγύης στην πάλη τους. Τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων τους για την εξέταση της πορείας της κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε, χτες, το πρωί, στα Φάρσαλα.

Απανωτά πλήγματα

Με τον αγώνα της η μικρομεσαία αγροτιά απαντάει στη σφοδρή, βάρβαρη επίθεση της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που εκδηλώνεται με την επιβολή τσουχτερών χαρατσιών και υπέρογκων φόρων, και στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που απειλεί να την αφανίσει.

Με κυβερνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων και της γενικότερης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, επιβλήθηκαν τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ), στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, στα δημοτικά τέλη των «καποδιστριακών» δήμων για νερό - καθαριότητα.

Χαράτσια πληρώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και για τις άδειες των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτροσήμανση των ζώων, καθώς και το μεγάλο χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, για τ' ακίνητα (σπίτια και αποθήκες), όπως κι αυτά στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και για τα φάρμακα.

Ακόμα, η επιστροφή ΦΠΑ μειώθηκε για το 2012, από το 11% στο 6%, με προοπτική πλήρους κατάργησης, όπως και στο φόρο πετρελαίου.

Οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις των 350 ευρώ μειώνονται κατά 30 ευρώ και, ταυτόχρονα, κόβονται τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας.

Επιπλέον, εξαπολύεται εναντίον της αγροτιάς μια σφοδρή φοροεπιδρομή, καθώς καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 13% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, ενώ προωθείται και η φορολόγηση των χωραφιών.

Ολα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν να συρρικνώνεται το εισόδημά τους, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, του υπέρογκου κόστους παραγωγής, των μεγάλων ζημιών στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες. Κι έρχονται ακόμα χειρότερα με την αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ, για το 2014 - 2020, που θα φέρει κι άλλες περικοπές στις επιδοτήσεις κι άλλους περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή κι άλλα, πολλά, μέτρα που θα ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες - καπιταλιστές.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη

Στη Ζίτσα Ιωαννίνων στις 11 το πρωί

Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη. Τώρα οργάνωση της πάλης, δημιουργία ισχυρών αγροτικών συλλογών, να δυναμώσει η αγωνιστική φωνή των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, η κοινή δράση και πάλη συνολικά της φτωχομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους απέναντι στα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα τους είναι το μήνυμα που απευθύνουν στις στάνες και στα παραληπτήρια όπου περιοδεύουν κλιμάκια της ΠΑΣΥ ενόψει της πανηπειρωτικής σύσκεψης που διοργανώνει για τον κλάδο της κτηνοτροφίας την Κυριακή στις 11 το πρωί στην Ζίτσα (πνευματικό κέντρο) Ιωαννίνων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των κτηνοτρόφων βρίσκονται οι χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, οι γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τη συνολικά εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ αναδεικνύουν την ανάγκη να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους οι ίδιοι οι παραγωγοί. Να βάλουν στη γωνία αγροτοπατέρες, ξεπουλημένες ηγεσίες στο αγροτικό κίνημα που δηλητηριάζουν τα μυαλά των μικρομεσαίων παραγωγών για συμβιβασμό και διαχείριση της αντιαγροτικής πολιτικής. Να αξιοποιήσουν την αρνητική πείρα από την στάση των Ενώσεων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΑΡ) στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Σε συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Κατσάνος εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ στα Γιάννενα ξεκαθάρισε πως η οργάνωση του αγώνα με αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι όρος για την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

«Η θηλιά, είπε, σφίγγει και άλλο γιατί η εφαρμοζόμενη σήμερα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ υπηρετεί το στρατηγικό στόχο για συγκέντρωση της παραγωγής και εμπορίας του γάλακτος σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους. ΦΑΓΕ, VIVARDIA, NESTLE, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ενωμένοι σαν τις αγέλες των λύκων που ορμάνε στα κοπάδια, διψάνε, ζητούν και άλλα, ακόμη περισσότερα κέρδη. Ο νόμος τους είναι το επιχειρηματικό κέρδος. Να αρπάζουν δηλαδή κοψοχρονιά το γάλα και το κρέας και να το πουλάνε πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ μαζεύοντας έτσι στα σεντούκια τους δισεκατομμύρια ευρώ, που τα φυλάνε στις τράπεζες της Ελβετίας».

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Η κρίση περιόρισε τις δοσοληψίες με το εξωτερικό

Στα 5 δισ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας, έναντι 18,5 δισ. το 2011 και 20,7 δισ. ευρώ το 2010

Η μεγάλη υποχώρηση των εισαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη μείωση της πληρωμής τόκων, μερισμάτων και κερδών, οδήγησε σε νέα σημαντική υποχώρηση το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το ενδεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τη συγκεκριμένη περίοδο, περιορίστηκε στα 5 δισ. ευρώ, έναντι 18,5 δισ. ευρώ και 20,7 δισ. ευρώ, τα αντίστοιχα ενδεκάμηνα του 2011 και του 2010.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε:

  • Από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα 18,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 25,3 δισ. ευρώ και 26,8 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης διετίας.
  • Οι εξαγωγές εμπορευμάτων αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των εξαγωγών πετρελαιοειδών και δευτερευόντως της αύξησης των εξαγωγών εμπορευμάτων από 18,6 δισ. ευρώ το 2011 και 15,2 δισ. ευρώ το 2010.
  • Οι εισαγωγές υποχώρησαν στα 38,6 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εισαγωγών εμπορευμάτων και των πληρωμών για πλοία, από 43,9 δισ. ευρώ το 2011 και 42 δισ. ευρώ το 2010.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε ελαφρά στα 14,3 δισ. ευρώ, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2011, λόγω της μείωσης των πληρωμών για μεταφορές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε δραστικά στα 2,1 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. ευρώ το 2011, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης των πληρωμών για «τόκους, μερίσματα, κέρδη», στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 10,2 δισ. ευρώ το 2011.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,9 δισ. ευρώ το 2011.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών και ειδικότερα στις «επενδύσεις χαρτοφυλακίου» σημειώθηκαν εκροές ύψους 74,8 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 39,6 δισ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του εξωτερικού και τα 35,2 δισ. ευρώ αφορούν σε απόσυρση ξένων τοποθετήσεων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Τέλος, στις «λοιπές επενδύσεις» σημειώθηκε καθαρή εισροή 77,3 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται σε δάνεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το εξωτερικό και σε μείωση των τοποθετήσεων των τραπεζών και «θεσμικών επενδυτών» σε καταθέσεις και ρέπος στο εξωτερικό.

ΚΟΖΑΝΗ
Συγκέντρωση στην Εφορία

Συγκέντρωση στην Εφορία Κοζάνης, την Τετάρτη 29 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία της πόλης, διοργανώνει η ΠΑΣΥ Κοζάνης, και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ