ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια στο Αιγίνιο Πιερίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια του Αιγινίου, τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, αντιδρώντας στην επικείμενη έναρξη της λειτουργίας των διοδίων στο Αιγίνιο από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, τη Δευτέρα 28 Γενάρη θα ξεκινήσει η λειτουργία του μετωπικού σταθμού των διοδίων στο Αιγίνιο και η λειτουργία των πλευρικών διοδίων στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Θυμίζουμε ότι με τη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο θα λειτουργούν συνολικά 3 σταθμοί διοδίων σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων: οι σταθμοί Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Αιγινίου και Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Η κυβέρνηση, για να χρυσώσει το χάπι, προαναγγέλλει μείωση της τιμής στα διόδια των Μαλγάρων και αντίστοιχα μια μικρή μείωση στα διόδια της Λεπτοκαρυάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει για να εμποδίσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και τονίζει: «Οι δρόμοι και οι υποδομές της χώρας είναι λαϊκή κοινωνική ιδιοκτησία και γι' αυτό θα πρέπει να κατασκευάζονται με κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονική μελέτη με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στη μεταφορά με ασφάλεια χωρίς τα χαράτσια των διοδίων».

Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου ζητά με επιστολή της η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δίου - Ολύμπου προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις και ο συντονισμός του αγώνα με τους κατοίκους του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού για να εμποδιστεί η λειτουργία των διοδίων.

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας - Κολινδρού, υπέβαλαν την παραίτησή τους στον υπουργό Εσωτερικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο.

ΚΑΘΑΙΡΕΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΟΣΝΙΕ
Δε διστάζουν να ποινικοποιούν τους αγώνες

Μηνύουν ως «συκοφάντηση» τους αγώνες ενάντια στην επαίσχυντη συμφωνία τους με τους κλινικάρχες

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση έκαναν πριν λίγες ημέρες οι συνδικαλιστές του καθαιρεμένου προεδρείου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) προς την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στις παρατάξεις Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία και Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών. Οι εν λόγω συνδικαλιστές δεν φτάνει που υπέγραψαν με τους κλινικάρχες μια ΣΣΕ που τους παραδίδει τα πάντα, έφτασαν στο σημείο να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, αντί να αντιπαρατεθούν στο πεδίο της συνδικαλιστικής και πολιτικής πάλης. Αλλωστε, οι κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση αφορούν την αποκάλυψη της δράσης τους, αφορούν ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας που υπογράφει η εκλεγμένη πλειοψηφία της.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καταδικάζει αυτήν την επίθεση που σέρνει συνδικαλιστές στα δικαστήρια και σημειώνει:

«Μέχρι πού μπορεί στ' αλήθεια να φτάσουν οι συνδικαλιστές που έταξαν εαυτούς στην υπηρεσία της εργοδοσίας; Καλά λένε πως το βαρέλι πάτο δεν έχει!

Πρόκειται για τα νέα κατορθώματα των εργοδοτικών συνδικαλιστών που έχουν εκλεγεί στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και του πρώην προέδρου της ΟΣΝΙΕ.

Με απύθμενο θράσος αυτοί οι συνδικαλιστές, αφού πρώτα υπέγραψαν αγκαλιά με την εργοδοσία την κλαδική σύμβαση εργασίας, που κατακρημνίζει τους μισθούς και τα θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, αφού πρώτα καθύβρισαν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αφού παράνομα παρακρατούν τη σφραγίδα και τα κλειδιά της Ομοσπονδίας, βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία του προεδρείου της Ομοσπονδίας, έρχονται και από πάνω να μηνύσουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλα μέλη του προεδρείου και του ΔΣ για δήθεν εξύβριση (!). Ποια είναι κατ' αυτούς η κολάσιμη, αξιόποινη πράξη και εξύβριση; Μα τι άλλο από την αποκάλυψη της προδοτικής προς τους εργαζόμενους στάσης που κράτησαν με την υπογραφή της επαίσχυντης σύμβασης εργασίας και της καθαίρεσής τους από το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Η ποινική δίωξη των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, όπως και άλλων συνδικαλιστών του προεδρείου και του ΔΣ, δεν είναι τίποτα άλλο, από καθαρές πράξεις ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και αυτή τη φορά όχι από την εργοδοσία, αλλά από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές, που τη λιβανίζουν».

«Στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ φοβέρα και τρομοκρατία δεν πιάνει τόπο από όποιον κι αν προέρχεται. Τίποτα δε μας εμποδίζει και δε θα μας εμποδίσει, να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που υποφέρουν από την εκμετάλλευση της εργοδοσίας και να αποκαλύπτουμε όλους όσους τους στηρίζουν φανερά ή κρυφά.

Παραδίνουμε τους καθαιρεμένους συνδικαλιστές Ν. Κωστόπουλο, Κ. Κρέτση, Γ. Υφαντή, Β. Γκλεζάκο, στην κρίση των χιλιάδων εργαζόμενων στην ιδιωτική Υγεία, που ζουν στην εξαθλίωση και με τη δική τους βούλα. Καλούμε τους συναδέλφους να τους απομονώσουν και όσο είναι καιρός να τους γυρίσουν την πλάτη. Είναι επικίνδυνοι. Καλούμε τα σωματεία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ με πυρομαχικά ήταν το φορτηγό πλοίο «Alexandretta», με σημαία Αγίου Βικεντίου, που προερχόταν από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη και σταμάτησε για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στο λιμάνι του Βόλου. Οι τοπικές λιμενικές και τελωνειακές αρχές ενημέρωσαν, σχετικά, τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας, καθώς και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, ενώ, για λόγους ασφαλείας, το πλοίο ελλιμενίστηκε στην προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Βόλου, όπου τέθηκε υπό αυστηρή περιφρούρηση. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κανονισμοί της ΕΕ, που απαγορεύουν τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

ΑΝΔΡΕΣ των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν προχτές το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη έναν 44χρονο καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ληστείες που είχαν γίνει στη Βουλγαρία.

ΕΝΑΣ 42ΧΡΟΝΟΣ συνελήφθη προχτές το απόγευμα στην Κρυσταλλοπηγή καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές. Ο συλληφθείς κατηγορείται για ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοκατοχή που συνέβη στις 7 Γενάρη του 1999 στη Γένοβα.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα

Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φλεβάρη, για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Για πληροφορίες - συμμετοχή, τηλ: 210 8831.368 - 210 8222.952.

Εκδήλωση - συνεστίαση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το επόμενο Σάββατο 2 Φλεβάρη, το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου), πραγματοποιείται η χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίαση της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον Αρεως) και από τα κατά τόπους παραρτήματα της Αθήνας. Θα διατίθενται και στο χώρο της εκδήλωσης.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γαλατσίου διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, σήμερα Σάββατο 27.1. ώρα 8 μ.μ., στο κέντρο διασκέδασης «Βαρέλι» (οδός Ορφανίδου 76, Λαμπρινή - Γαλάτσι), τηλ: 210.2929.992.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Βύρωνα διοργανώνει, αύριο Κυριακή 27.1.2013 στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Βύρωνα (Καραολή Δημητρίου 36 - 40), εκδήλωση τιμής για τους συναγωνιστές/τριες που «έφυγαν», με τραγούδια του αγώνα.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Σήμερα η εκδήλωση τιμής

Το ΔΣ του Ιδρύματος «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» οργανώνει, στην έδρα του (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος), σήμερα Σάββατο 26 Γενάρη 2013 ώρα 7 μμ, Μουσικοφιλολογική εκδήλωση με παρουσίαση του έργου: Ρωμιοσύνη του Γ. Ρίτσου - Μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν εθελοντικά: Η Επιτροπή Ειρήνης Κορινθίας, η Λαϊκή Σκηνή «Νότης Περγιάλης» και το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη». Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάση Ν. Καραγιάννη.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η πολύπλευρη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικού μέλους και πρώτου Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος και δωρητή στο «Σπ.τ.Αγ» του χρηματικού μέρους του Βραβείου ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (1980-'82) που του απονεμήθηκε, στη Μόσχα, την Πρωτομαγιά 1983.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ερη Ρίτσου, κόρη του Γ. Ρίτσου.

Είσοδος ελεύθερη -στα πλαίσια της μικρής χωρητικότητας του τόπου της εκδήλωσης- για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων στο Ιδρυμα και όσους στηρίζουν το «Σπ.τ.Αγ.», ηθικά και υλικά.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Εκδήλωση για τα παιδιά την Κυριακή

Ξεκινούν μεθαύριο Κυριακή οι εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που διοργανώνουν η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης». Εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να δώσουν μια ανάσα ξεγνοιασιάς στις λαϊκές οικογένειες, στα νέα ζευγάρια και στα παιδιά τους από τα καθημερινά προβλήματα και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον όποιο ελεύθερο χρόνο διαθέτουν. Η πρώτη από τις τρεις συνολικά εκδηλώσεις για παιδιά, πραγματοποιείται αυτήν την Κυριακή 27 Γενάρη στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (έναντι ηλεκτρικού σταθμού) και περιλαμβάνει: Στις 11 π.μ., παιδαγωγικά παιχνίδια και στις 12 μ., τη θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ