ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
43ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Τα «ζόρια» της κρίσης στο προσκήνιο

ΝΤΑΒΟΣ.-- Για το ξέσπασμα νέας κρίσης στην Ευρωζώνη εντός τρέχοντος έτους προειδοποίησε χτες το πρωί ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Αϊχενγκριν στο πλαίσιο ομιλίας που απηύθυνε στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας όπου συνεχίστηκαν χτες για τρίτη μέρα οι εργασίες του, που ολοκληρώνονται στις 27 του μήνα και συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των μονοπωλίων.

Ο Αϊχενγκριν, επιφανής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, υποστήριξε ότι οι αγορές θα πρέπει να δουν «ταχύτερα δράση» όσον αφορά στη θέσπιση ενός τραπεζικού εποπτικού φορέα στην ΕΕ αλλά και ενός κεντρικού φορέα «αναδόμησης αποτυχημένων χρηματοπιστωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων». Ο ίδιος σημείωσε ότι κανένα από τα σοβαρά προβλήματα της Ευρωζώνης δεν έχει λυθεί, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή στην ΕΕ και ότι η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Τέλος, καταφέρθηκε εναντίον των σχεδίων για αποχώρηση υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ «θα αποβεί καταστροφικά δαπανηρή και θα προκαλέσει χάος σε οποιαδήποτε χώρα το επιχειρήσει». Ο Αϊχενγκριν κατέληξε έτσι ότι «αυτό το υψηλό κόστος το γνωρίζουν οι πολιτικοί ηγέτες όπερ σημαίνει ότι δεν τίθεται "επί τάπητος" ούτε κατά διάνοια να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μία υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα».

ΒΕΛΓΙΟ
Καταστολή κατά εργατών της «Arcelor Mittal»

Οι εργάτες αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των καπιταλιστών
Οι εργάτες αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των καπιταλιστών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το οριστικό κλείσιμο έξι εγκαταστάσεών της στην περιφέρεια της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, ανακοίνωσε η χαλυβουργία «Arcelor - Mittal» αφήνοντας χωρίς δουλειά 1.300 εργαζόμενους και προκαλώντας την οργή τους. Ο κολοσσός (πρώτος παραγωγός σε χάλυβα στον κόσμο, με ινδικά κεφάλαια) υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη εξαιτίας «της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς» και της μείωσης των παραγγελιών. Κυνικά δήλωσε πως «αναγνωρίζει ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολο για το προσωπικό και την περιφέρεια» και πως «δεσμεύεται να αναζητήσει μια κοινωνικά αποδεκτή λύση για τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα»... Μετά το κλείσιμο των έξι εγκαταστάσεων, η χαλυβουργία θα απασχολεί μόλις 800 εργαζόμενους.

Οι εργάτες στην «Arcelor Mittal», σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες έξω από το κτίριο που συνεδρίαζε η βελγική κυβέρνηση, δέχθηκαν άγρια καταστολή από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε προσαγωγές. Οι εργάτες στη συνέχεια προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων στο κέντρο των Βρυξελλών.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ελιο Ντι Ρούπο, ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της «Arcelor Mittal», Λακσμί Μίταλ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σημειώνεται πως η «Arcelor Mittal» είναι ο ίδιος ο κολοσσός που είχε σταματήσει τη λειτουργία των υψικαμίνων του τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες, επικαλούμενος την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς του, ρίχνοντας σε τεχνητή ανεργία και απειλώντας με πραγματική ανεργία χιλιάδες εργαζομένους στην Ευρώπη. Οι χαλυβουργοί στη μονάδα της εταιρείας στο Φλοράνζ στη Γαλλία το 2012 βρίσκονταν για μήνες σε κινητοποιήσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στους Σλοβένους δημοσίους υπαλλήλους

Την αλληλεγγύη της στους δημόσιους υπάλληλους της Σλοβενίας εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με ανακοίνωση της Γραμματείας της, στην οποία σημειώνεται: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας που από τις 23 Γενάρη απεργούν ενάντια στις περικοπές και τις απολύσεις που προωθούνται από τη σλοβένικη κυβέρνηση. Αυτές οι αντεργατικές πολιτικές είναι μέρος της γενικής επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ. Η διεθνής καπιταλιστική κρίση χρησιμοποιείται ως το πρόσχημα ώστε να τσακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών.

Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση, γι' αυτό και δεν πρέπει να πληρώσουν γι' αυτή.

Στο όνομα των 82 εκατομμυρίων εργατών που συμμετέχουν στις γραμμές της ΠΣΟ σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώνουμε τη φωνή μας και τη φωνή των εργαζομένων της Σλοβενίας και είμαστε στο πλευρό σας για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων σας».

ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Διαφωνία για τη χρήση του Μπαϊκονούρ

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», το ΥΠΕΞ της Ρωσίας έστειλε τελεσίγραφο στο Καζαχστάν, απαντώντας σε περιορισμό των εκτοξεύσεων πυραύλων από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Στο τελεσίγραφο σημειώνεται πως εάν οι αρχές του Καζαχστάν δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους, τότε η Ρωσία θα σταματήσει τη συνεργασία σε όλα τα κοινά σχέδια στον τομέα των εκτοξεύσεων των διαστημόπλοιων.

Να σημειωθεί πως στα τέλη του 2012 το Καζαχστάν ενέκρινε το σχέδιο συνεργασίας του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ για το 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο αριθμός των εκτοξεύσεων πυραύλων «Proton-Μ» μειώνεται σε 12, ενώ το 2012 η σύμβαση προέβλεπε 14 τέτοιες εκτοξεύσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Roskosmos», η ακύρωση των συμφωνιών σχετικά με την εκτέλεση κοινών έργων με το Μπαϊκονούρ θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στους πελάτες της έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Καζαχστάν, Γιερλάν Ιντρίσοφ, βρίσκεται σε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Προβλέπεται πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητηθεί η περαιτέρω συνεργασία της Ρωσίας στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Καζαχστάν, είναι βασικό κοσμοδρόμιο της Ρωσίας. Λειτουργεί από τις 2 Ιούνη του 1955, πρόκειται για το μεγαλύτερο, αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία μισθώνει το κοσμοδρόμιο από το Καζαχστάν, πληρώνοντας περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στις 8 Ιούνη 2005 το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επικύρωσε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Καζαχστάν στην οποία επεκτεινόταν η εκμίσθωση του διαστημικού κέντρου στη Ρωσία έως το 2050.


Ι.Π.

ΕΕΔΔΑ
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα κάνει αύριο Κυριακή 27 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 252 στην Πλατεία Κολιάτσου.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΕ
Επενδυτικές συμφωνίες

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η σύναψη μιας αμοιβαίας επωφελούς διμερούς εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο επίκεντρο της έκτης διάσκεψης κορυφής Βραζιλίας - ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βραζιλία, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η προώθηση του διμερούς εμπορίου με επενδύσεις σε βιομηχανία, εκπαίδευση και τις υπηρεσίες. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της νανοτεχνολογίας και των φυσικών πόρων. Σημειώνεται πως η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, όπου το 2012 η ανταλλαγή προϊόντων έφθασε τα 96,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι άμεσες επενδύσεις της ΕΕ στη Βραζιλία το 2011 έφθασαν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές της Βραζιλίας προς την ΕΕ έφτασαν την ίδια χρονιά τα 38,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως ο Ρομπέι και ο Μπαρόζο αναχώρησαν για το Σαντιάγο της Χιλής για να παραστούν στη διάσκεψη κορυφής της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο με κεντρικό θέμα: «Συμμαχία για Βιώσιμη Ανάπτυξη: Προώθηση Επενδύσεων Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ποιότητας». Ανάμεσα σε άλλους, στο Σαντιάγο αναμένεται και 51μελής αντιπροσωπεία 40 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και βιομηχανιών από 10 χώρες της ΕΕ για να προωθήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στις λεγόμενες αναδυόμενες διεθνείς αγορές.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - «SHELL»
Συμφωνία για φυσικό αέριο

ΝΤΑΒΟΣ.--

Η Ουκρανία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία για το φυσικό αέριο με την «Royal Dutch Shell», μια κίνηση που θεωρείται ως προσπάθεια του Κιέβου να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Η συμφωνία, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός παρουσία του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως «σήμερα ήμασταν μάρτυρες σε ένα σπουδαίο γεγονός. Πιστεύω ότι γίναμε σχεδόν συγγενείς». Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της κρατικής εταιρείας της Ουκρανίας «Nadra Yuzivska» και της «Shell», που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη για την εξόρυξη φυσικού αερίου που βρίσκεται παγιδευμένο στο υπέδαφος, σε σχιστόλιθο. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως η παραγωγή στην Ουκρανία βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω και πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών.

Υπενθυμίζεται πως, το 2006 και το 2009, υπήρξε κόντρα για τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που οδήγησε τη Ρωσία στο να παγώσει τις προμήθειες προς την Ουκρανία, προκαλώντας προσωρινές ελλείψεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ