ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδιάλλακτη για να υπηρετήσει τους εφοπλιστές

Είναι προκλητικοί οι ισχυρισμοί της ότι έδωσε απαντήσεις στα αιτήματα των ναυτεργατών

Με ψέματα και συκοφαντίες, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό - κάτι που δεν κατάφερε με το στημένο σκηνικό των δήθεν «αγανακτισμένων αγροτών» στην Κρήτη - ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης προσπάθησε να πείσει ότι το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επιβλήθηκε επειδή η απεργία των ναυτεργατών οφείλεται σε «μικροπολιτικές σκοπιμότητες»!

Με θράσος ανέφερε ότι η συνέχιση της απεργίας είναι απόφαση «οριακής πλειοψηφίας», ότι η κυβέρνηση έδωσε «σαφέστατες απαντήσεις, αλλά και συγκεκριμένες λύσεις. Οπως για παράδειγμα η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη της διαπραγμάτευσης με σκοπό την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ναυτικής εργασίας. Οπως η χρηματοδότηση, η εξόφληση των οφειλών, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τις εταιρείες», «όπως η διατήρηση με νομοθετική ρύθμιση της αυτοτέλειας του Οίκου του Ναύτου και της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό κατάστημα και στα παραρτήματά του. Οπως η διατήρηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας» κλπ.

Καταρχήν για την «οριακή πλειοψηφία» έχει δώσει απάντηση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Τα μέλη της ανέφεραν με δηλώσεις τους ότι «η απόφαση για συνέχιση της απεργίας είναι ομόφωνη» και ότι στη συνεδρίαση τέθηκε πρόταση που αφορά την τακτική.

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τα πάντα

Οι «λύσεις» που αναφέρει ο Κ. Μουσουρούλης ότι έχει δώσει η κυβέρνηση, δεν είναι απλά πρόκληση. Γιατί το ίδιο το νομοσχέδιο «ανασυγκρότηση του υπουργείου και άλλες διατάξεις» ανατρέπει τα πάντα. Με το άρθρο 17 καταργεί τις ΣΣΕ, μετατρέπει σε παρελθόν ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα λιμάνια με συγκροτημένα δικαιώματα, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προσφέρει φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό στεριάς και θάλασσας, πάμφθηνη εργατική δύναμη, στα μονοπώλια σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο υπουργός απροκάλυπτα προσπαθεί να εμφανίσει ότι ακόμα και το αυτονόητο, δηλαδή το αν θα πληρώνεται ο ναυτεργάτης, αν οι εφοπλιστές θα καταβάλουν τα δεδουλευμένα, είναι πλέον υπόθεση «διαπραγμάτευσης»! Γι' αυτό και η κυβέρνηση επέβαλε την πολιτική επιστράτευση, την καταναγκαστική εργασία στα πληρώματα της ακτοπλοΐας, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα πληρώματα είναι απλήρωτα επί μήνες ακόμα και χρόνο, ενώ 109 ναυτεργάτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης για τον Οίκο Ναύτου και το ΓΕΝΕ είναι γελοιότητες, καθώς οι ασφαλισμένοι βιώνουν τη σταδιακή διάλυση του πρώτου, ενώ το ΓΕΝΕ είναι βεβαιωμένα παραμάγαζο της μεσιτείας και του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Οσο για την «ομαλότητα του ακτοπλοϊκού δικτύου» που επικαλέστηκε για την επιστράτευση την απάντηση τη δίνουν οι νησιώτες που όλοι σήμερα είναι στο πόδι, στο πλευρό των ναυτεργατών.

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Υψωσαν τείχος αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες

Με το που ανακοινώθηκε η επιστράτευση, πλήθος λαού βγήκε στους δρόμους. Πολύμορφες κινητοποιήσεις σήμερα σε νησιά και πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα

Χτες στη Μυτιλήνη
Χτες στη Μυτιλήνη
Αμεσες, μαχητικές, πολύμορφες ήταν οι αγωνιστικές αντιδράσεις με τις οποίες η εργατική τάξη ύψωσε τείχος αλληλεγγύης στους απεργούς, σε ολόκληρη τη χώρα.

Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες ξεδιπλώθηκε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Με το τέλος της σύσκεψης για την οργάνωση της απεργίας στις 20 Φλεβάρη και κεντρικό πανό «Κάτω η επιστράτευση», ξεκίνησε η πορεία. Συνθήματα όπως «Σ' αυταρχισμό και βία δε λυγάμε, εμείς αντιστεκόμαστε με το ΠΑΜΕ» δόνησαν τη συμπρωτεύουσα. Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο λιμάνι και από εκεί στην πλατεία Αριστοτέλους, καταδικάζοντας τόσο την επιστράτευση των ναυτεργατών, όσο και την αστυνομική επίθεση στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια.

Στη Μυτιλήνη, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συλλαλητήριο συμπαράστασης στους ναυτεργάτες, το οποίο κατέληξε στο λιμάνι, όπου ήταν «δεμένα» δύο πλοία». Στην Κεφαλονιά πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κινητοποίηση έγινε και στην Πάτρα με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας της ΚΝΕ.

Στο Λαύριο, με το που έγινε γνωστή η επιστράτευση σε βάρος των ναυτεργατών μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, έγινε μαζική συγκέντρωση στο λιμάνι του Λαυρίου. Σήμερα, έχει οριστεί νέα συγκέντρωση στις 6 π.μ., στο λιμάνι, και στη συνέχεια στις 10.30 π.μ. στο καινούργιο κτίριο του τελωνείου.

Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου προχώρησε χτες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λιμάνι, όπου ήταν δεμένα τέσσερα πλοία, ενώ για σήμερα έχει οριστεί πικετοφορία για τις 7 μ.μ., η οποία θα ξεκινήσει μπροστά από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ στην Κρήτη προχωρούν σε συλλαλητήρια καταδίκης της επιστράτευσης. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ρέθυμνο στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο και στα Χανιά στις 6.30 μ.μ. στα Νέα Καταστήματα.

Στη Σάμο έχει οριστεί για σήμερα συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Κω, θα πραγματοποιήσει πλατιά εξόρμηση σε όλους τους τόπους δουλειάς του νησιού καλώντας τους σε έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών.

Στη Χίο, θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς.

Επίσης, κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα στην Ηγουμενίτσα (7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου) και Πτολεμαΐδα (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

Αμείωτες ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, εξέδωσαν: η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός ΣύλλογοςΟμοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, ο Σύνδεσμος Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Ακόμα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Οπλο στον αγώνα των ναυτεργατών αποτελεί το διεκδικητικό των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ ΝΑΤ, που υπηρετεί τις ανάγκες των ναυτεργατών και όλου του λαού:

  • Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.
  • Υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ».
  • Κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  • Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν. 2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία.
  • Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις.
  • Κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών.
  • Αμεσα μέτρα για τη ναυτολόγηση και την προστασία των άνεργων ναυτεργατών, να συγκεντρώνονται και να ελέγχονται οι καταστάσεις πληρωμάτων των πλοίων στο ΓΕΝΕ.
  • Πλοία σύγχρονα - ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρης χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών και ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δε θα φοβίσουν τους αγώνες μας για ανθρώπινη ζωή!

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες

Οι φτωχοί αγρότες υψώνουν τη γροθιά τους στο πλευρό της εργατιάς
Οι φτωχοί αγρότες υψώνουν τη γροθιά τους στο πλευρό της εργατιάς
Την επιστράτευση των ναυτεργατών καταδικάζουν οι αγρότες που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση στον κόμβο της Νίκαιας:

«Το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια που σήμερα δέχτηκε την αναίτια και ωμή επίθεση της αστυνομίας με χημικά, δακρυγόνα και γκλομπ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των ναυτεργατών και καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση της κυβέρνησης των ΜΑΤ να επιστρατεύσει τους απεργούς.

Η κυβέρνηση αυταπατάται, αν νομίζει ότι με τη βία θα φοβίσει όποιον αγωνίζεται για το δικαίωμά του να ζήσει ανθρώπινη ζωή. Αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες, πιο καλά οργανωμένους που θα ανατρέψουν συνολικά αυτήν την πολιτική.

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτυπήσει με τον αυταρχισμό όποιον αγωνίζεται. Να περάσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση διά "πυρός και σιδήρου". Δεν μπορεί να κάνει επιστράτευση στους αγρότες αλλά ετοιμάζει άλλα σχέδια για αποδυνάμωση και διάλυση των μπλόκων που πληθαίνουν και μαζικοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί με τα ψευτοεπιχειρήματα περί ανάγκης διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, να φέρει αντιμέτωπους τους αγρότες με τους ναυτεργάτες, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει απ' την ουσία της αντιλαϊκής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που ενισχύει τους εφοπλιστές και τους μεγαλεμπόρους αγροτικών προϊόντων και ρίχνει στον Καιάδα τους ναυτεργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τους κατοίκους των νησιών.

Τους απαντάμε ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν!

Καλούμε τα αδέλφια μας ναυτεργάτες να ακυρώσουν στην πράξη την επιστράτευση της κυβέρνησης. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε δίπλα τους και αλληλέγγυοι, όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις μας σε ό,τι μας αφορά στον Κόμβο της Νίκαιας.

Ολοι για έναν και ένας για όλους!

Μπλόκο Νίκαιας 5 Φλεβάρη 2013».

ΠΑΣΕΒΕ
Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα

Την επιστράτευση των ναυτεργατών καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, με ανακοίνωσή της, όπου σημειώνει: «Οπου δεν πίπτει υποταγή, πίπτει επίταξη και ΜΑΤ! Η ΠΑΣΕΒΕ καταδικάζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και στηρίζει το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών που είναι και δικός μας αγώνας, γιατί από κοινού αντιπαλεύουμε την πολιτική που οδηγεί τους ναυτεργάτες στην ανεργία και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στη χρεοκοπία.

Καλούμε όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικρούς εμπόρους και αυτοκινητιστές να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης, που στο όνομα "Νόμος και Τάξη" βγάζει κατά συρροή τις απεργίες παράνομες, επιτάσσει εργαζόμενους και επιχειρεί να τσακίσει κάθε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική της και να στηρίξει με νύχια και δόντια τα προνόμια και τα κέρδη των καπιταλιστών, των εφοπλιστών.

Εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ στέλνουμε μήνυμα ότι τέτοιου είδους πρακτικές στο παρελθόν γκρεμίστηκαν από τη μαζική, μαχητική στάση όλων των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων.

Στέλνουμε μήνυμα στους ναυτεργάτες στα λιμάνια, να μη λυγίσουν!

Να μη φοβηθούν! Να αντισταθούν!

Καλούμε όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση».

ΟΓΕ
Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες

«Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες και τον αγώνα τους» απαντά η ΟΓΕ στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευσή τους. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στέκονται στο πλευρό των απεργών, ενάντια στην επιστράτευση, διεκδικούν δίπλα στους ναυτεργάτες την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου.

Η αντιμετώπιση των αγώνων του λαού με το βούρδουλα της καταστολής είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, που είναι δεσμευμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του. Απέναντι στην ποινικοποίηση των αγώνων, στην προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης των εργαζομένων οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ένα δρόμο έχουμε, αυτόν του αγώνα για να μην επιστρατεύσουν εμάς και τις οικογένειές μας στη δουλειά και τη ζωή χωρίς δικαιώματα».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η τρομοκρατία θα πέσει στο κενό

Ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την κυβέρνηση που προχώρησε στην επιστράτευση των ναυτεργατών και καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στο λιμάνι με το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ σημειώνει:

«Αποδεικνύεται ότι το δόγμα "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης σημαίνει από τη μία καταστολή, συκοφάντηση, τρομοκρατία, μισθοί των 300 ευρώ, ανεργία και προγράμματα σκλαβιάς για τη νεολαία και από την άλλη σιωπή, φόβος και σκυμμένα κεφάλια σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς.

Η άγρια καταστολή, η συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό! Με την επιστράτευση των ναυτεργατών χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία, τον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις και δουλειά με δικαιώματα. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σήμερα είναι οι ναυτεργάτες, χτες ήταν οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ. Μπαίνει στο στόχαστρο όποιος σηκώσει κεφάλι. Τα ΜΑΤ χτυπάνε και τους αγρότες.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι να εκφράσουν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους».

ΚΚΕ
Εκανε παρέμβαση και στη Βουλή

Και στη Βουλή κατήγγειλε το ΚΚΕ τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να στηλιτεύει τον επικίνδυνο και αντιλαϊκό κατήφορο ο οποίος κλιμακώνεται συνεχώς. Οι διαθέσεις της κυβέρνησης, είπε, φάνηκαν από την επίθεση των ΜΑΤ στους χαλυβουργούς, την επιστράτευση στο Μετρό, την επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, την επίθεση προχτές στους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας και το αποκορύφωμα της βάρβαρης επικίνδυνης ταξικής πολιτικής ήρθε με την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

ΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη ναυτιλία και τα λιμάνια

Θα παρέμβει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Εκδήλωση με θέμα «Η Ναυτιλία και τα Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» διοργανώνει η ΝΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αύριο, Πέμπτη 7/2, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Πειραϊκού Συνδέσμου (Καραΐσκου 104, πλατεία Κοραή). Θα παραβρεθεί και θα παρέμβει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ