ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Δίνει στέγη σε επιχειρήσεις για να εκτελούν προγράμματα Πρόνοιας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έπρεπε να διεκδικήσει από το κράτος δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας στο σπίτι, που να καλύπτουν όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς περιορισμούς, τόνισε ο εκλεγμένος του ΚΚΕ Γ. Μανουσογιαννάκης στη σχετική συνεδρίαση

Στέγη σε ιδιώτες επιχειρηματίες, στους οποίους παραδίδεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από τον Απρίλη του 2013, αποφάσισε να παράσχει η Περιφέρεια Αττικής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην προχτεσινή του συνεδρίαση, χειροκρότησε, στην πλειοψηφία του, τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε «Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο προβλέπει ότι υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχουν στους δικαιούχους δήμοι (όπως και σήμερα), ιδιωτικοί φορείς καθώς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τις οποίες θα συστήνουν ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια αποφάσισε να παράσχει γραφεία της και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (γραφεία, διοικητική υποστήριξη, τηλεφωνικές παροχές, προβολή, κ.λπ.) σε νέες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν ως πάροχοι του νέου προγράμματος και για διάστημα 1 έως 2 χρόνια. Ο χώρος αυτός περιγράφεται ως «θερμοκοιτίδα κοινωνικής επιχειρηματικότητας» και σύμφωνα με την εισήγηση αναμένεται να επεκταθεί στη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και για άλλες δραστηριότητες, όπως πολιτισμός, περιβάλλον, εκπαίδευση.

Τη νέα αυτή επιδότηση των ιδιωτικών εταιρειών, που θα κερδοσκοπούν με χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων των απασχολούμενων σε τέτοιες επιχειρήσεις και τον αποκλεισμό χιλιάδων συνταξιούχων από τη φροντίδα που λάμβαναν μέχρι πρότινος (έστω και με τις ελλείψεις του «Βοήθεια στο Σπίτι») η Περιφέρεια βάφτισε «συμβολή στην υποστήριξη των συνταξιούχων και υπερήλικων»... Η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση της νέας μορφής του προγράμματος θα προέρχεται από τα λεφτά των ίδιων των συνταξιούχων, δηλαδή από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έχει θεσπιστεί και ισχύει από την 1/8/2010.

Κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική δήλωσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ. Οπως υπογράμμισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αυτό που προωθείται είναι να μετατραπεί σε πεδίο επιχειρηματικής, δηλαδή κερδοσκοπικής δραστηριότητας, μια κοινωνική υπηρεσία που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους. «Δεν μπορεί η βοήθεια στους ηλικιωμένους να δίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ και να ξεκοκαλίζουν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και ίσως στην πορεία και των χρηστών των υπηρεσιών», τόνισε.

Συμπλήρωσε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δε θα έπρεπε να συμβάλει ώστε κάποιοι να πλουτίζουν σε βάρος του πόνου του κόσμου και των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του λαού. Αντίθετα, θα έπρεπε - σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης - να διεκδικήσει από το κράτος δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας στο σπίτι, που να καλύπτουν όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς περιορισμούς, οι οποίοι τίθενται και στο διάδοχο του «Βοήθεια στο Σπίτι» πρόγραμμα. Πυρήνας αυτών των υπηρεσιών, κατέληξε ο εκλεγμένος σύμβουλος του ΚΚΕ, πρέπει να είναι τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο ενός καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας, τα οποία θα εντοπίζουν τις ανάγκες και σε συντονισμό με νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες θα παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.

ΒΟΛΟΣ
Φουσκωμένοι λογαριασμοί νερού

Παραφουσκωμένους λογαριασμούς καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά στο δήμο Βόλου, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ, αντί να τα χρεώσει με τις μετρήσεις τριμήνου, αύξησε την καταγραφή κατανάλωσης νερού, κάνοντας τις μετρήσεις για χρονικό διάστημα τετραμήνου (από το Σεπτέμβρη του 2012 έως το Γενάρη του 2013). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά κυβικά μέτρα νερού, ανεβάζοντας τη τιμή τους με βάση την αύξουσα κλίμακα χρέωσης της ΔΕΥΑΜΒ.

Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια με κατανάλωση 60 - 70 κυβικά μέτρα το τρίμηνο και με κόστος περίπου 140 ευρώ, έχει τώρα, με την καταχρηστική μέτρηση, περίπου 90 κ.μ., (25% περισσότερο), εκτινάσσοντας την οικονομική υποχρέωση στη ΔΕΥΑΜΒ στα 200 ευρώ!.

Για παραπλανητική ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ που αποτελεί «απαράδεκτη, παράτυπη και καταχρηστική μεθόδευση, "ληστεία" του ιδρώτα των εργαζομένων της πόλης, που στενάζουν από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου και καλεί τους εργαζόμενους να ελέγξουν το λογαριασμό τους και να απευθυνθούν στη ΔΕΥΑΜΒ για τη διόρθωσή του.

«Τους καλούμε» - σημειώνει - «να απαιτήσουν, ακόμη, το δικαίωμά τους στο φθηνό και ποιοτικό νερό, την άμεση μείωση της τιμής του, βάζοντας απέναντί τους τη δημοτική αρχή που με τη λογική της ανταποδοτικότητας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το νερό ως ακριβό εμπόρευμα. Να σταματήσουν με τον αγώνα τους, με αποφάσεις των σωματείων τους και με τις λαϊκές επιτροπές, οποιαδήποτε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων της επιχείρησης. Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε αυτόματη μείωση των λογαριασμών τετραμήνου, τουλάχιστον κατά 30%, στο ταμείο της επιχείρησης, χωρίς να ταλαιπωρήσει τους "πελάτες" της και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ με τη γραφειοκρατική ατομική "διόρθωση" των λογαριασμών».

ΑΙΓΙΝΙΟ
Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στα διόδια

Νέα μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο και τη Λεπτοκαρυά πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι ο αγωνιζόμενος λαός της Πιερίας. Στο μεγάλο παμπιερικό συλλαλητήριο που έγινε στα διόδια του Αιγινίου συμμετείχαν μαζικοί φορείς και συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, για να διατρανώσουν αγωνιστικά την απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την κατάργηση των διοδίων που λειτουργούν σε Λεπτοκαρυά και Αιγίνιο, παρά τις διώξεις και την επιχείρηση καταστολής που έχει στήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης άνοιξαν τις μπάρες και επέβαλαν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για περίπου 2 ώρες. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από το αίτημα για κατάργηση των διοδίων και δεν έχουν καμία διάθεση να διαπραγματευθούν τίποτε άλλο.

Από σήμερα συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο των διοδίων οι κάτοικοι του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, ενώ αναμένεται κλιμάκωση τις επόμενες μέρες με προκήρυξη παμπιερικής απεργίας.

Στο μεγάλο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχε το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ. Ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία του Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου. Η βουλευτής του ΚΚΕ έκφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα του λαού της περιοχής. Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο σήμερα, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων, των χαρατσιών, της φοροληστείας ενάντια στην πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό.

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης του στρατοπέδου της Μακρονήσου, διοργανώνει, την Κυριακή 10.2.2013 και ώρα 11 το πρωί, στο Μουσείο της Μακρονήσου (Ασωμάτων 31 -Θησείο) εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το Συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Θα κοπεί και η πίτα της Ενωσης.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε χτες στη Μεσσηνία ο συναγωνιστής Νιάρχος Ιωάννης και κηδεύεται σήμερα στην Αλλαγή Μεσσηνίας στις 2 μ.μ.

Αρνήθηκαν να απολογηθούν

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, που αρνήθηκαν να απολογηθούν. Με κείμενό τους σε ιστοσελίδα, τα φυλακισμένα μέλη (σ.σ. όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναφέρουν ότι «οι συλληφθέντες δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας».

Στο μεταξύ, δύο κείμενα ανάληψης ευθύνης εντόπισε η Ασφάλεια στο στικάκι (usb) που κατασχέθηκε στις έρευνες στο σπίτι του Χαλανδρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε χτες το μεσημέρι από την ΕΛ.ΑΣ. το πρώτο κείμενο αφορούσε σε εμπρησμό οχημάτων εταιρείας στο Χαλάνδρι τον περσινό Σεπτέμβρη και το δεύτερο σε εμπρησμούς δύο αυτοκινήτων έξω από το σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου, πέρσι το Δεκέμβρη.

Συλλήψεις μεταναστών στο Αγαθονήσι

Συνολικά 20 μετανάστες (δώδεκα άνδρες, τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά) εντοπίστηκαν σε φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Τους περισυνέλεξαν λιμενικοί και τους συνέλαβαν. Και στη Λήμνο εντοπίστηκαν από στρατιωτική περίπολο 27 μετανάστες που κατά δήλωσή τους ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές. Επίσης συνελήφθησαν. Συνεχίζεται έτσι το σκηνικό όπου δουλέμποροι μεταφέρουν εδώ πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, οι οποίοι στη συνέχεια εγκλωβίζονται στην Ελλάδα καθώς οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας εφαρμόζοντας το ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο (Δουβλίνο 2, Συνθήκη Σένγκεν) δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλο κράτος της ΕΕ.

Απολογίες κατηγορουμένων

Συνεχίστηκαν χτες στη δίκη στον Κορυδαλλό οι απολογίες των κατηγορουμένων της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Ο κατηγορούμενος Χρ. Κορτέσης αρνήθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης ΕΑ και ότι μετείχε σε ενέργειές της. Η δίωξη αφορά, όπως είπε, στην πολιτική του ταυτότητα και σε φιλικές σχέσεις. Επίσης, σχολίασε την αοριστία του κατηγορητηρίου για το οποίο έχει γίνει ένσταση από τους συνηγόρους και είπε ότι το να μην ξέρει κάποιος τι είναι αυτό που το συνδέει με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, καθιστά αδύνατο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και ο κατηγορούμενος Ευαγ. Κορτέσης δεν αποδέχτηκε ότι είναι μέλος της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης ΕΑ, βασική επιλογή όπως είπε για τη δίωξη του, η πολυετής συμμετοχή στους κοινωνικούς ανατρεπτικούς αγώνες. Εκανε αναφορά στο βασικό μάρτυρα του κατηγορητηρίου, τον αξιωματικό της «αντιτρομοκρατικής» Παπαθανασάκη που, όπως είπε χαρακτηριστικά, καταστάσεις καθημερινές τις παρουσίαζε ως συνωμοτικές. Αναφέρθηκε και στο βασανισμό του στη ΓΑΔΑ, όπου τον χτυπούσαν με γκλοπ στο κεφάλι, δεμένο με χειροπέδες.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή στη Φλώρινα

Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φλεβάρη, για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Για πληροφορίες-συμμετοχή, τηλ: 210.8831.368-210.8222.952.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ