ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Κορυφώνονται τα παζάρια για τον προϋπολογισμό

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες. Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ για την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία ζητάει ο Αντ. Σαμαράς

Με βέτο απειλούσε και χτες ο Ντ. Κάμερον, δείχνοντας ότι τα μαχαίρια στην ΕΕ έχουν βγει για τα καλά, με αφορμή και την κρίση
Με βέτο απειλούσε και χτες ο Ντ. Κάμερον, δείχνοντας ότι τα μαχαίρια στην ΕΕ έχουν βγει για τα καλά, με αφορμή και την κρίση
Με διαβουλεύσεις και παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες, συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020.

Για να θολώσουν τα νερά της βάρβαρης πολιτικής τους, στο μόνο που έδειχναν να συγκλίνουν μέχρι χτες οι «27», ήταν η αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για προγράμματα συγκάλυψης της ανεργίας των νέων, με τα οποία οι εθνικές κυβερνήσεις μοιράζουν μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις ανέργους, επιδοτούν τους εργοδότες με τζάμπα εργασία ή κρύβουν την ανεργία κάτω από το χαλί της κατάρτισης και της «πρακτικής εξάσκησης».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος ότι «οι χώρες της ΕΕ έχουν πλησιάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι κόντρες για τον προϋπολογισμό είναι έκφραση των γενικότερων ανταγωνισμών που κορυφώνονται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και οι οποίοι δεν πρόκειται να «καλμάρουν» ακόμα και αν στο συγκεκριμένο πεδίο βρεθεί ένας συμβιβασμός. Η όποια συμφωνία επί του προϋπολογισμού, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον εμφανίστηκε χτες στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να επιβάλλει τη θέση του για μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό, χωρίς τις οποίες, «δεν θα υπάρξει συμφωνία», όπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους.

«Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, το Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και αν δεν μειωθούν δεν θα υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες».

Ισχυρές αντιθέσεις

Από την πλευρά του, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, αν και δεν απέρριψε την πιθανότητα περικοπών, προειδοποιούσε εμμέσως τον Ντ. Κάμερον να μην «καπελώσει» τη Σύνοδο, με το να προβάλλει αιτήματα χωρίς να δεχτεί ο ίδιος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα ότι «οι πιέσεις για περικοπές δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μέχρι ενός σημείου.

Εκφράζοντας ανησυχία για το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις «με υπευθυνότητα», καθώς, όπως είπε, «νέες καθυστερήσεις θα στείλουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε αυτήν τη στιγμή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης». Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε, αλλά και να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στους πληρωτές και τους αποδέκτες».

Βάση για τα παζάρια που ξεκίνησαν χτες το απόγευμα, ήταν η πρόταση του Χ. Βαν Ρομπάι με την οποία έκλεισε η συζήτηση στην προηγούμενη Σύνοδο του Νοέμβρη, για προϋπολογισμό ύψους 973 δισ. ευρώ (από 1,047 τρισ. ευρώ που προτάθηκε αρχικά). Η Βρετανία, που δε συμμετέχει στην Ευρωζώνη, απαιτεί κι άλλη μείωση. Η Γαλλία ζητάει να μη μειωθούν τα κονδύλια που αφορούν τον αγροτικό τομέα, ενώ η Ισπανία ενδιαφέρεται για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία.

Η Σουηδία, από την πλευρά της, θέλει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες», ενώ με τις περικοπές διαφωνεί η Πολωνία, που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ωστόσο, «για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό», είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αξιώσεις για ντόπια και ξένα μονοπώλια

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αντιπροσωπεία, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες αποφασισμένη να δώσει μάχη για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, διεκδικώντας αυξημένα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ. Ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, επικαλούμενος ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν επιπρόσθετα «εργαλεία» για την ανάκαμψη - ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δίπλα στα άγρια μέτρα και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σ' αυτό το πνεύμα ήταν η δήλωση του Αντ. Σαμαρά κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες: «Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Ο μεγάλος στόχος, πλέον, είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη (...) Επομένως, οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν το κλειδί, αποτελούν την εγγύηση, για να πετύχει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, το επιχείρημα που αναμενόταν να προβάλει ο πρωθυπουργός στα παζάρια της Συνόδου Κορυφής για να αποσπάσει κάτι παραπάνω από τα 12 δισ. που προβλέπει για την Ελλάδα η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπάι, είναι πως «όσο περισσότερα κονδύλια εισπράξει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει, και άρα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το χρέος της».

Πριν την έναρξη της Συνόδου, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 θα «κλείσει» στα 940 δισ. ευρώ, από τα οποία στην Ελλάδα θα φτάσουν 12 έως 14 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι στο λαό δεν θα φτάσει ούτε ένα σεντ, αφού ο νέος πακτωλός κοινοτικών κονδυλίων θα πάει κατευθείαν στις τσέπες των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, όπως άλλωστε συνέβη και με τα προηγούμενα ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη επταετία (2007 - 2013) η Ελλάδα είχε λάβει 20 δισ. ευρώ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ