ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά των περικοπών στην Παιδεία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες μαθητές και καθηγητές διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, καταγγέλλοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές στη δημόσια Παιδεία. Φοιτητές και μαθητές έκλεισαν τις τριήμερες κινητοποιήσεις τους με μία μαζική πορεία, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, με πρόσχημα τους στόχους που τίθενται από την ΕΕ για τα οικονομικά της χώρας και τη μετακύλιση του κόστους της κρίσης του κεφαλαίου στα λαϊκά στρώματα, η οποία επηρεάζει και τον τομέα της Παιδείας, με παράλληλες περικοπές κοινωνικών παροχών, μισθών, συντάξεων, αλλά και έκρηξη της ανεργίας, που ανέρχεται στο 26%.

Αρκετές περιοχές, όπως η Μαδρίτη, εφαρμόζουν ήδη από πέρυσι περικοπές στην Παιδεία, με αποτέλεσμα σοβαρές αντιδράσεις και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι αρχές της Μαδρίτης έχουν ήδη πάρει μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά και η μείωση ειδικών στα σχολεία, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της διδασκαλίας, με το συγκεκριμένο μοντέλο να επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 13.000 καθηγητές μερικής απασχόλησης έχουν απολυθεί.

ΗΠΑ
Εμμονή στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και εκτελέσεις Αμερικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπέρ της δολοφονίας Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό εφόσον θεωρηθεί ότι συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων με θύματα Αμερικανούς πολίτες τάχθηκε, χτες, ο επίδοξος γενικός διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας.

Ο Μπρέναν υποστήριξε ακόμη και τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιθέσεις κατά ύποπτων τρομοκρατών στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση του Αμερικανού πολίτη Ανγουάρ Αλ Αλάουκι, που σκοτώθηκε το 2011 στην Υεμένη από επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους. Ο Μπρέναν δικαιολόγησε τη δολοφονία του Ανγουάρ Αλ Αλάουκι (με «παράπλευρη» συνέπεια το φόνο και του 16χρονου γιου του...) επειδή, όπως είπε, σχεδίαζε «τουλάχιστον τρεις» επιθέσεις κατά Αμερικανών πολιτών σε Τέξας και Ντιτρόιτ.

Ο υπό διορισμό διευθυντής της CIA δέχθηκε ακόμη τις πιεστικές ερωτήσεις των γερουσιαστών σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων - όπως εικονικοί πνιγμοί - στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Ου. Μπους, οπότε διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της CIA. Ο Μπρέναν ισχυρίστηκε ότι είχε εκφράσει τότε τις «προσωπικές αντιρρήσεις του» αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη χρήση βασανιστηρίων στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία γιατί το ζήτημα δεν είχε σχέση με τις αρμοδιότητές του. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν απέδωσαν κάτι χρήσιμο οι βασανισμοί δεκάδων υπόπτων για τρομοκρατία στη διάρκεια ανακρίσεων, ο Μπρέναν επιφυλάχθηκε δηλώνοντας «άγνοια».

Η κατάθεση Μπρέναν διακόπηκε αρχικά από τις διαμαρτυρίες πολιτών, που μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης της Γερουσίας φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τα βασανιστήρια είναι πάντα λάθος», «Μπρέναν, είσαι δολοφόνος» και «Σταματήστε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η προεδρεύουσα της επιτροπής πληροφοριών αντικατασκοπείας της Γερουσίας, Νταϊάν Φαϊνστάν, δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους πως υπάρχει πρόταση για σχέδιο νόμου που θα άρει το πέπλο μυστικότητας που σχετίζεται με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις για να τις παραδεχθούν, όπως είπε, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και «να διορθώσουν τον υπερβολικό αριθμό θυμάτων» που αναφέρονται κατά καιρούς.

KOΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Υψηλή ένταση ενόψει στρατιωτικών γυμνασίων

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Με «πραγματικό πόλεμο» προειδοποίησαν χτες Βορειοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη Νότια Κορέα σε περίπτωση που υλοποιήσει τις απειλές για την εξαπόλυση «προληπτικής επίθεσης», όπως είχε υπαινιχθεί πριν δύο μέρες ο επικεφαλής του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Τζουνγκ Σεούνγκ-Τζο, υποστηρίζοντας στη διάρκεια κατάθεσής του σε επιτροπή της βουλής ότι «εάν η Βόρεια Κορέα δείξει σαφή πρόθεση χρήσης πυρηνικού όπλου, τότε είναι καλύτερα να απαλλαχτούμε απ' αυτό και να πάμε σε πόλεμο, αντί να δεχτούμε επίθεση».

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας Ν. Κορέας Κιμ Κουάν Τζιν και ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, κατά την οποία συμφώνησαν «να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας» των στρατιωτικών τους δυνάμεων ενόψει μιας πιθανής τρίτης (από το 2006 και 2009) πυρηνικής δοκιμής από τη ΛΔ Κορέας. Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες πραγματοποιούν, και αυτήν την περίοδο, νέες διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ η Σεούλ συμμετέχει από προχτές ως παρατηρητής στα τριμερή γυμνάσια επίδειξης δύναμης που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ιαπωνία και την Αυστραλία κοντά στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού...

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εχασαν το «πιστοποιητικό διάλυσης» της ΕΣΣΔ

Το πρωτότυπο κείμενο της λεγόμενης «συμφωνίας του Μπελοβέζσκ», με την οποία και τυπικά διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, ΕΣΣΔ δεν μπορεί να βρεθεί στη Λευκορωσία. Οπως αποδείχθηκε, στα αρχεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που εδρεύει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο του εγγράφου της «συμφωνίας του Μπελοβέζσκ». Δεν μπορεί να βρει το πρωτότυπο ούτε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

«Οταν υπογράφηκε η συμφωνία του Μπελοβέζσκ δεν υπήρχε ακόμη η ΚΑΚ. Αργότερα από το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσαν ένα συμβολαιογραφικά θεωρημένο αντίγραφο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΑΚ, σημειώνοντας ότι η απουσία του πρωτότυπου εγγράφου δεν μπορεί να φέρει νομικές συνέπειες, δεδομένου ότι τα θεωρημένα αντίγραφα έχουν τη δύναμη του πρωτοτύπου.

Με τη σειρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας υποσχέθηκε να εξετάσει την υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε πως στις 8 Δεκέμβρη 1991 ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Λεονίντ Κραφτσούκ και ο Λευκορώσος, Στανισλάβ Σουσκέβιτς, συγκεντρώθηκαν σε μια βίλα στο δάσος του Μπελοβέζσκ, στη Λευκορωσία, και αφού πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες, υπέγραψαν συμφωνία, όπου δήλωσαν ότι «η Σοβιετική Ενωση έπαψε να υπάρχει ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και γεωπολιτική πραγματικότητα». Η συμφωνία ανακοίνωνε επίσης τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, κι αποτέλεσε τη «συμβολαιογραφική πράξη» της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της ΕΣΣΔ, που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν.


Ι. Π.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αρνείται τις κατηγορίες της Ιαπωνίας η Κίνα, αναφορικά με τη στόχευση ιαπωνικών πολεμικών σκαφών από τα κινεζικά ραντάρ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμάχης αναφορικά με τα νησιά Σενκάκου (ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (κινεζικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, οι ισχυρισμοί της Ιαπωνίας είναι «αντίθετοι προς τα γεγονότα» και κάλεσε το Τόκιο να σταματήσει να πυροδοτεί την ένταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Η κλιμάκωση της έντασης στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις με αιχμή τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, δεδομένων και των εκτιμήσεων για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και των ναυτιλιακών συμφερόντων που συγκεντρώνει η συγκεκριμένη περιοχή στρατηγικής σημασίας, χαρακτηρίζεται ως η πλέον σοβαρή των τελευταίων ετών. Σε κάθε δήλωσή της η Κίνα απορρίπτει τις διεκδικήσεις της Ιαπωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι η περιοχή αποτελεί μέρος της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Της ... βρήκαν δουλειά σε οίκο ανοχής

Στη Γερμανία της ...ανάπτυξης και της δήθεν ευημερίας των εργαζομένων, τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας κάνουν χρυσές δουλειές και προσφέρουν και ...ενδιαφέρουσα εργασία σε νέους ανθρώπους. Ετσι ήρθε και η ...προσφορά της θέσης της σερβιτόρας σε οίκο ανοχής με το όνομα «Κολοσέουμ». Ηταν η πρόταση για μια 19χρονη που έψαχνε για δουλειά. Το ίδιο είχε επίσης καταγραφεί στην ειδησεογραφία πριν μερικά χρόνια με μακροχρόνια άνεργη.

Η 19χρονη, που μένει στην πόλη Αουγκσμπουργκ, πήρε την επιστολή από το ιδιωτικό γραφείο και δεν πίστευε στα μάτια της όπως και η μητέρα της. Για τον διευθυντή δε του ιδιωτικού γραφείου η όλη διαδικασία ήταν μια απλή διεκπεραίωση, αφού τα μπορντέλα είναι στη Γερμανία νόμιμες επιχειρήσεις. Το μόνο που βρήκε για να απολογηθεί ο εν λόγω έμπορος ήταν το «λάθος» ότι πριν στείλει την επιστολή έπρεπε να ενημερώσει τη νέα γυναίκα. Στις σύγχρονες αρένες της εκμετάλλευσης και τα «Κολοσσαία» της βαρβαρότητας, για τους καπιταλιστές τα πάντα δικαιολογούνται. Οι εργαζόμενοι όμως δε φτάνει να αγανακτούν, πρέπει να οργανώνονται για να απαλλαγούν από αυτούς που τους ξεζουμίζουν.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαμαρτυρίες Ατόμων με Αναπηρία

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε διαδηλώσεις προχωρούν Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην Πορτογαλία, καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης της χώρας, που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, με σειρά περικοπών, προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση και τη μεταφορά των βαρών στα λαϊκά στρώματα και των δημοσιονομικών προσαρμογών που απαιτεί σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ. Ατομα με Αναπηρίες και οι συγγενείς τους διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στη Λισαβόνα, καταγγέλλοντας ότι οι περικοπές στα επιδόματα και η αύξηση του κόστους ζωής, έχουν σαν αποτέλεσμα να οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χαρακτηρίζοντας «ανάπηρη» την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ