ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση
  • Τα 26 εκατομμύρια έφτασαν οι άνεργοι στην Ευρώπη των 27 κρατών - μελών
  • Στο 23,4% η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών

Από πρόσφατη κινητοποίηση που έκαναν πρωτοβάθμια συνδικάτα για την προστασία των ανέργων
Από πρόσφατη κινητοποίηση που έκαναν πρωτοβάθμια συνδικάτα για την προστασία των ανέργων
Τον ανήφορο έχει πάρει η επίσημη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιουροστάτ», οι άνεργοι τον Δεκέμβρη του 2012 έφτασαν τα 25,926 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη των 27 κρατών - μελών από το σύνολο των οποίων τα 18,715 εκατομμύρια άνεργοι είναι στην «Ευρωζώνη». Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 11,7% (από 10,7% τον Δεκέμβρη του 2011) στην «Ευρωζώνη» και στο 10,7% (από 10%) στην «Ευρώπη των 27». Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,763 εκατομμύρια την «Ευρώπη των 27» και κατά 1,796 στην «Ευρωζώνη».

Η ανεργία μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε σε είκοσι κράτη και έπεσε σε επτά. Μεταξύ των χωρών, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ελλάδα (στο 26,8% τον Οκτώβρη του 2012 από 19,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2011), στην Κύπρο (στο 14,7% από 9,7%) και στην Ισπανία (στο 26,1% από το 23,2%).

Τον Δεκέμβρη του 2012, 5,702 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην «Ευρώπη των 27» από τους οποίους τα 3,624 ήταν στην Ευρωζώνη. Σε ποσοστό η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών σκαρφάλωσε στο 24% στην Ευρωζώνη (από 21,7%) και στο 23,4% (από 22,2%) στην «Ευρώπη των 27». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους εντοπίζονται στην Ελλάδα (57,6% τον Οκτώβρη του 2012) και στην Ισπανία (55,6%).

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ανέβηκε στο 11,6% (από 10,5%) στην «Ευρωζώνη» και στο 10,7% (από 10%) στην «Ευρώπη των 27». Στις γυναίκες στο 11,8% (από 10,9%) στην Ευρωζώνη και στο 10,7% (από 10,1%) στην «Ευρώπη των 27».

Τέλος, το Δεκέμβρη του 2012 η ανεργία στις ΗΠΑ ήταν στο 7,8%. Στην Ιαπωνία στο 4,1% τον Νοέμβρη του 2012.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Ξεκίνησε η «φάμπρικα» απολύσεων μέσω «αυτοδίκαιης αργίας»

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η «φάμπρικα» που έστησε η κυβέρνηση να απολύει δημόσιους υπαλλήλους μέσω της «αυτοδίκαιης αργίας», ακόμα και με μια απλή καταγγελία.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Μιλτιάδη Ευσταθιάδη, εργαζόμενου στο Δήμο Ελληνικού, ο οποίος τέθηκε την περασμένη βδομάδα σε «αυτοδίκαιη αργία», όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 224/Α/12-11/2012, μετά από κατηγορία, το 2007, για κλοπή ή καταστροφή κάμερας εταιρείας που για χρόνια παράνομα εκμεταλλευόταν την πλαζ του Αγίου Κοσμά. Ο εργαζόμενος συμμετείχε τότε σε κινητοποίηση του δήμου και κατοίκων ρίχνοντας τα κάγκελα της εταιρείας που έφραζαν τμήμα της παραλίας. Η εταιρεία στο πλαίσιο τρομοκρατίας κατέθεσε πλήθος μηνύσεων, μεταξύ των οποίων και στον συγκεκριμένο εργαζόμενο, ο οποίος όμως δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις δίκες και καταδικάστηκε ερήμην. Η υπόθεση όμως δεν τελεσιδίκησε καθώς πήγε στον Αρειο Πάγο και θα εκδικαστεί στις 8 του Φλεβάρη καθώς ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας δεν εμφανίστηκε ποτέ σε δίκη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της απόφασης.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Γκιόκας, ζητώντας να σταματήσει η άδικη δίωξη σε βάρος του εργαζόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία απαίτησε να τεθεί ο εργαζόμενος σε «αυτοδίκαιη αργία», όπως και έγινε τελικά. Αμεσα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου έκαναν παρέμβαση στον δήμαρχο Ελληνικού και απαίτησαν να συνεχίσει να πληρώνεται ο εργαζόμενος και να καλυφτεί το υψηλό οικονομικό κόστος από τον δήμο για την εκδίκαση της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο. Κάτι που αποδέχτηκε ο δήμαρχος και στη συνέχεια, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, τα αιτήματα αυτά επικυρώθηκαν με απόφαση και του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και γενικότερα η μη εφαρμογή του νόμου.

Μάλιστα, σε παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του ΔΣ ζήτησε και έγινε αποδεκτό ο δήμος να προχωρήσει σε παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσει ο δήμος σε ένδειξη συμπαράστασης τη μέρα της δίκης του εργαζόμενου στον Αρειο Πάγο.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Απαιτούν άρση πολιτικής - συνδικαλιστικής δίωξης

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο δημαρχείο Βόλου όπου εκπρόσωποι 25 εργατικών σωματείων, εργαζόμενοι στο Δήμο, η ΔΑΣ ΟΤΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση και άλλοι παρέδωσαν στο δήμαρχο Π. Σκοτεινιώτη (η δημοτική αρχή στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) κείμενο με 1.600 υπογραφές εργαζομένων με το οποίο καταγγέλλεται και καταδικάζεται η μετακίνηση του Θόδωρου Τσαλούχα από τη θέση του προϊστάμενου καθαριότητας Νέας Ιωνίας σε ανάλογη θέση στην Πορταριά.

«Η μετακίνηση -σημειώνεται στο κείμενο- αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη γιατί ο Θ. Τσαλούχας σα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΟΤΑ Μαγνησίας πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του χώρου, που αποφασίζονταν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου του και της Ομοσπονδίας του. Η Δημοτική Αρχή έχει στοχοποιήσει το Θόδωρο Τσαλούχα όλο το προηγούμενο διάστημα, την περίοδο του πολυήμερου αγώνα των εργαζομένων του δήμου ενάντια στις απολύσεις, με αναφορές, απειλές μέχρι και για απόλυση, ενώ αξιοποίησε και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Η απομάκρυνσή του έχει ξεκάθαρο στόχο την αποκοπή του από την πλειοψηφία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στοχεύοντας τον ίδιο το σύλλογο και την αγωνιστική πορεία του. Ταυτόχρονα, θέλει να στείλει μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους ότι θα τιμωρείται η όποια συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα στο Δήμο. (...) Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή την άμεση ανάκληση της απόφασης για τη μετακίνηση του Θ. Τσαλούχα».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τετάρτη με αφορμή τη δίωξη επισήμανε πως «η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της ύδρευσης και άλλων υπηρεσιών απαιτούν σύμφωνα και με την πολιτική της κυβέρνησης το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος και πιο συγκεκριμένα των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές που αντιστέκονται. Αυτή τη γραμμή καταστολής, πολιτικών εκβιασμών και τρομοκράτησης ακολουθεί κατά γράμμα και η δημοτική αρχή Βόλου».

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μετακίνηση του Θ. Τσαλούχα, ισχυριζόμενη ότι γίνεται στο πλαίσιο αλλαγών με στόχο τη βελτίωση της καθαριότητας! Ομως, η απομάκρυνση αυτή θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς ο Θ. Τσαλούχας εργάζεται στο συγκεκριμένο πόστο επί 33 χρόνια και ξέρει όπως λένε συνάδελφοί του, τη Νέα Ιωνία «απέξω και ανακατωτά».

Η τακτική εκφοβισμού των εργαζομένων από τη δημοτική αρχή δεν περιορίζεται μόνο στη μετακίνηση αλλά και στην πρόσφατη απόφασή της να ζητήσει από τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν ειδικά παρουσιολόγια στα οποία θα δηλώνουν αν τις μέρες των κινητοποιήσεων έκαναν απεργία, στάση εργασίας ή συμμετείχαν σε κατάληψη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΛΟΣ
Απεργία στην «COCA COLA»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την επόμενη Παρασκευή 8 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι της «COCA COLA» στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, αντιδρώντας στα σχέδια της πολυεθνικής για νέες απολύσεις και συρρίκνωση των παραγωγικών τμημάτων.

Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων, στο εργοστάσιο του Βόλου ξεκίνησε η προσπάθεια της επιχείρησης να λειτουργήσει παραγωγικά τμήματα με εργολάβους, χρησιμοποιώντας εργαζόμενους εργολάβων. Την ίδια ώρα η επιχείρηση προχωρά σε εισαγωγές έτοιμων μιγμάτων συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου.

Ταυτόχρονα, απαιτεί νέες απολύσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με την απειλή πως αν οι εργαζόμενοι δε δεχθούν τις απολύσεις, θα προχωρήσει σε οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.

Θυμίζουμε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η «COCA COLA» μείωσε το προσωπικό της πανελλαδικά κατά περίπου 1.000 εργαζόμενους, είτε με «οικειοθελείς» αποχωρήσεις - απολύσεις, αλλά και με τη μη κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν από συνταξιοδοτήσεις.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την πολυεθνική να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας και να καλύψει τις θέσεις εργασίας όσων αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο και συνταξιοδότηση από τα εργοστάσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ