ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις για το ακριβό ηλεκτρικό

ΣΟΦΙΑ.--

Οργή και αγανάκτηση για τους λογαριασμούς - φωτιά του ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασαν την Κυριακή πολλές χιλιάδες Βούλγαροι εργαζόμενοι στην πρωτεύουσα Σόφια και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην παράδοση ενός κοινωνικού αγαθού (όπως ήταν την περίοδο του σοσιαλισμού) στα ντόπια ή ξένα ενεργειακά μονοπώλια.

Στη Σόφια, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και έκαψαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αρνούμενοι να τους πληρώσουν, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Κάτω η μαφία», «Εξω απ' τη χώρα οι εταιρείες διανομής EVN (σ.σ. αυστριακή), CEZ, ENERGO-PRO (σ.σ. όμιλος τσέχικων συμφερόντων)». Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού στους δρόμους για την ερχόμενη Πέμπτη, 14 του μήνα, οργανώνοντας παράλληλα εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με μοναδικό αίτημα να φύγουν οι ξένες εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος από τη χώρα.

H κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η σημαντική αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος οφείλεται στην από τον περασμένο Ιούλη κατά 13% αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού και στη μεγάλη κατανάλωση που προκάλεσε η φετινή βαρυχειμωνιά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί και απειλές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν τη γνωστή εποικιστική τακτική δίνοντας την τελική έγκριση για ανέγερση 90 σπιτιών στον εποικισμό Μπέιτ Ελ κοντά στη Ραμάλα. Επίσης, δόθηκε αρχική έγκριση για ανέγερση 200 νέων κατοικιών στον εποικισμό Τεκόα και 146 στον εποικισμό Νόκντιμ στη νότια Δυτική Οχθη. Ετσι προσπαθούν να στραγγαλίσουν τους Παλαιστίνιους, την ίδια στιγμή που καθημερινά απροκάλυπτα γκρεμίζουν κατοικίες τους.

Εξάλλου, «αδύνατη» χαρακτήρισε την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους ο πρώην κυβερνητικός και εκλογικός εταίρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Λίμπερμαν σημείωσε ότι το βασικό είναι «η διαχείριση» της κατάστασης και στο πλαίσιο μιας τέτοιας τακτικής η επίτευξη μιας «μακρόχρονης συμφωνίας». Οι δηλώσεις του Λίμπερμαν είναι μάλλον ενδεικτικές για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η υπό διαμόρφωση κυβέρνηση στο Ισραήλ.

ΣΥΡΙΑ
Περίεργη έκρηξη στη μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Προς νέα κλιμάκωση βαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία μετά τη χτεσινή έκρηξη που σημειώθηκε στην ουδέτερη ζώνη του μεθοριακού φυλακίου Σιλβέγκοζου, στη νότια επαρχία της Τουρκίας Χατάι, ή Μπαμπ αλ Χάουα από την πλευρά της Συρίας. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξερράγη φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε πυρκαγιά σε άλλα 15, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι (κατά πληροφορίες ορισμένων αραβικών δικτύων ακόμη και 20) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφεραν, αρχικώς, ότι δεν είναι καθόλου σαφές αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή για έκρηξη παρανόμως μεταφερόμενων καυσίμων, καθώς το λαθρεμπόριο ανθεί σε όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η συριακή πλευρά του μεθοριακού περάσματος, το Μπαμπ αλ Χάουα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων αντικαθεστωτικών από τον Ιούλη και συριακός στρατός δε βρίσκεται κοντά. Οι δε Τούρκοι αξιωματούχοι, αρχικώς τουλάχιστον, εμφανίζονταν σχεδόν βέβαιοι ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από πλήγμα από αέρος είτε αεροπορίας είτε ρουκέτας.

Παράλληλα, εντείνονται και σε διπλωματικό επίπεδο οι πιέσεις με τον επικεφαλής του νέου αντικαθεστωτικού σχηματισμού, της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, να επιμένει στην πρότασή του για διάλογο «με εκπροσώπους του καθεστώτος», με στόχο την «όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία και τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο Κχάτιμπ έχει δηλώσει έτοιμος να συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Κυβερνητική κρίση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε σοβαρή κυβερνητική κρίση, αλλά και εσωκομματική για το ισλαμιστικό «Ενάχντα», εξελίσσεται η κατάσταση στην Τυνησία όπου και χτες χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το κτίριο της Βουλής, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της λαϊκής οργής και των καθημερινών μαζικών διαδηλώσεων, μετά τη δολοφονία την περασμένη Τετάρτη του πολιτικού της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ, το «Ενάχντα», το οποίο αποτελεί τον κορμό της τρικομματικής κυβέρνησης και οι διαδηλωτές κατηγορούν για σιωπηλή και υπόγεια, πλην σαφή, ανοχή ή ακόμη και χρήση παρακρατικών ομάδων συμπαθούντων κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Χτες, το κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», κοσμικό, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση και από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι, έδωσε διορία μέχρι τα τέλη της βδομάδας σε υπουργούς που προέρχονται από το «Ενάχντα» και κρατούν θέσεις - κλειδιά ν' αποχωρήσουν για να συνεχίσει να υπάρχει η κυβέρνηση. Λίγο νωρίτερα είχε απειλήσει να αποσύρει υπουργούς και εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Καταδίωξη ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για πρώτη φορά σε έδαφος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και επικήρυξη με 1 εκατομμύριο δολάρια περιλαμβάνει το πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας του Λος Αντζελες εναντίον του 33χρονου πρώην αστυνομικού Κρίστοφερ Ντόρνερ που έχει κηρύξει από την πλευρά του «ασύμμετρο πόλεμο για να εκδικηθεί για την εκδίωξή του από το Σώμα, την οποία αποδίδει σε ρατσιστικά κίνητρα» και αρνείται τρεις δολοφονίες που του αποδίδουν.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις οι φοιτητές και οι μαθητές στη Γουατεμάλα ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που προώθησε πρόσφατα η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Οτο Πέρες Μολίνα.

ΓΟΥΙΛΜΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τρεις νεκροί και δύο αστυνομικοί τραυματίες είναι ο απολογισμός ενός ακόμη ένοπλου βίαιου περιστατικού σε δικαστήριο στο Γουίλμιγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ, στις ΗΠΑ. Το περιστατικό συνέβη στις 8.15 π.μ. τοπική ώρα, και σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ντένις Γουίλιαμς, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ο δράστης είναι νεκρός.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Κακοποίηση, παρενόχληση και βασανιστήρια καταγγέλλει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των κρατούμενων στις φυλακές του Αφγανιστάν, μετά από επίσημη έρευνα που επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι η μέθοδος των βασανιστηρίων στα πρότυπα των αμερικανικών φυλακών, συνεχίζεται.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ερευνα διέταξαν οι ινδικές αρχές, μετά από το ποδοπάτημα σε σταθμό τρένου στη βόρεια Ινδία, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι, οι οποίοι συγκεντρώνονταν στην περιοχή για θρησκευτικό φεστιβάλ.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Στην Κασπία θάλασσα συνετρίβη μαχητικό στο Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα τρία άτομα του πληρώματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, επρόκειτο για ελικόπτερο ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να δίνεται καμία επίσημη εξήγηση για την πτώση του.

ΙΤΑΛΙΑ
Προς παραίτηση ο Πάπας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.--

Την απόφασή του να παραιτηθεί ως το τέλος του μήνα από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, ανακοίνωσε χτες ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, κατά κόσμο Γιόζεφ Ράτσινκερ, όντας ο πρώτος Ποντίφικας που αποφασίζει να εγκαταλείψει το αξίωμά του από το 1415. Ο Ποντίφικας δικαιολόγησε την απόφασή του να παραιτηθεί επικαλούμενος λόγους υγείας, λέγοντας ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα του. Η κίνηση αυτή δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών. Πάντως οι διεκδικητές του παπικού θρόνου είναι πολλοί, δεδομένης και της πολιτικής διάστασης της συγκεκριμένης θέσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανάδειξη έξι νέων καρδιναλίων στο κονκλάβιο, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να φέρει στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπα εκτός Ευρώπης.

ΗΠΑ
Νεκροί από την κακοκαιρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για ακόμη μία φορά ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο γίνεται η αφορμή για την αποκάλυψη της πραγματικότητας στη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη: Των πεπαλαιωμένων ή κακοσυντηρημένων υποδομών εξαιτίας των περικοπών των δαπανών. Περισσότεροι από 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της χιονοθύελλας «Νέμο» που σάρωσε τις βορειοανατολικές πολιτείες Μασαχουσέτη, Ρόουντ Αϊλαντ, Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ και Μέιν καθώς και τις ανατολικές ακτές του Καναδά. Παράλληλα, τρεις μέρες μετά, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, 345.000 νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτροδότηση, σε συνθήκες μάλιστα πολικού ψύχους, και ενώ οι αρχές ζήτησαν από εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, στο νότο των ΗΠΑ ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες του Μισισίπι και της Αλαμπάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, μεταξύ των οποίων και το πανεπιστήμιο του Νότιου Μισισίπι, αλλά και σε εκατοντάδες σπίτια.

ΜΑΛΙ
Συγκρούσεις ισλαμιστών - στρατού στο Γκάο

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Η επανεμφάνιση των ισλαμιστών ενόπλων στη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Μάλι, Γκάο, και η έναρξη συγκρούσεων με Μαλινέζους και Γάλλους στρατιώτες προκαλεί πονοκέφαλο στο Παρίσι, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τα σενάρια εξέλιξης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε μακρόχρονο πόλεμο όπως του Αφγανιστάν. Αυτό τη στιγμή που απώτερος στόχος της επέμβασης που στηρίζουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι ο μεγάλος φυσικός πλούτος της χώρας.

Από τις μάχες στο Γκάο σκοτώθηκαν έξι άτομα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άλλοι και ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 11 ισλαμιστές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι «θα έχει ημερομηνία λήξης» και ότι είναι ενθαρρυντικά τα «σημαντικά αποτελέσματα» της επιχείρησης μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξή της.

Στο Γκάο, πάντως, χτες ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του γαλλικού και μαλινέζικου στρατού, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους η κεντρική ανοικτή αγορά της πόλης και πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ