ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Παράσταση για τη σαπίλα του οικοδομήματος

Από τα επεισόδια στο φετινό τελικό

Icon

Από τα επεισόδια στο φετινό τελικό
Για μια ακόμη φορά μια πλευρά - αυτή της οπαδικής βίας - της σαπίλας του οικοδομήματος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που είναι συνώνυμος του πολέμου συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών για το μεγαλύτερο κέρδος, του παρασκηνίου, του «κράτος εν κράτη» των ιδιωτικών στρατών που λέγονται οργανωμένοι οπαδοί, αποκαλύφθηκε περίτρανα φανερώνοντας το στρουθοκαμηλισμό και την υποκρισία των αρμοδίων. Στο κλειστό του Ελληνικού, με αφορμή τη διεξαγωγή του φετινού τελικού Κυπέλλου στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, παίχτηκε η γνωστή επικίνδυνη παράσταση. Και χρειάστηκαν μόλις μερικά λεπτά από την είσοδο των ομάδων για προθέρμανση προκειμένου να καταρρεύσουν τα όποια επιχειρήματα έχουν οι αρμόδιοι φορείς (πολιτεία, ομοσπονδία, διοικήσεις ομάδων) όταν μιλάνε για καταπολέμηση της βίας, αλλά και να αποδειχθούν για μια ακόμη φορά «ημίμετρα» και «προσχηματικά» τα όποια μέτρα λαμβάνουν για το σκοπό αυτό. Παράλληλα να γίνει για μια ακόμη φορά φανερό το προφανές που εντέχνως αρνούνται να δουν οι αρμόδιοι. Οτι η οπαδική βία που προκαλείται από τους - χρήσιμους για τους επιχειρηματίες - στρατούς των λεγόμενων οργανωμένων οπαδών είναι κομμάτι του ίδιου του οικοδομήματος που υπηρετούν, και η αντιμετώπισή του ως ένα περιστασιακό γεγονός που χρειάζεται μόνο αύξηση των κατασταλτικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί είναι μια «φούσκα» που ανά πάσα στιγμή θα σκάει με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στο ίδιο έργο θεατές...

Το λάδι είχε ριχτεί καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αφορμή, η προηγούμενη συνάντηση των δυο ομάδων μόλις επτά μέρες πριν, για το πρωτάθλημα, και τα όσα ακολούθησαν με τον πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων για τη διαιτησία και την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του ενός διαιτητή (Πηλοίδης). Την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι το μισό γήπεδο του Ελληνικού ήταν άδειο, ότι οι δυο ομάδες δικαιούνταν από 900 εισιτήρια, καθώς και την έντονη αστυνομοκρατία, τίποτε δεν μπορούσε να αποτρέψει το αναπόφευκτο. Η είσοδος του Ολυμπιακού και ο τραυματισμός του Χάινς από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, ο αντίστοιχος του Μπράμου του Παναθηναϊκού από αιχμηρό αντικείμενο (για μαχαίρι κάνουν λόγοι οι «πράσινοι») τα πρώτα επεισόδια στις θέσεις των επισήμων και η είσοδος των οπαδών που οδήγησε στη 40λεπτη διακοπή και τελικά στην εκκένωση του γηπέδου με απόφαση των διαιτητών προκειμένου να διεξαχθεί (έστω και έτσι) το παιχνίδι. Αλλωστε το θέμα του μάρκετινγκ το επιβάλλει αυτό... Ο ήδη πληρωμένος πανάκριβος διαφημιστικός τηλεοπτικός χρόνος, τα αντίστοιχα ποσά που αφορούσαν τις διαφημίσεις εντός γηπέδου (που ακόμα και σε ενα άδειο γήπεδο λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης η... δουλεία γίνεται) οι χορηγοί κτλ είναι μια σειρά καλών λόγων για να στηριχθεί μια τέτοια απόφαση.

Τι είχες Γιάννη...

Από το σκηνικό, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα κλασικά μεθεόρτια που έχουν να κάνουν με το γνωστό πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του κατέθεσε ένσταση μετά το τέλος, για τον τραυματισμό του Χάινς στην αρχή, για να ακολουθήσουν δηλώσεις παραγόντων της «πράσινης» ΚΑΕ καθώς και ανακοίνωση όπου γίνεται λόγος για «σύλλογο της βρωμιάς (αναφερόμενοι στον Ολυμπιακό) καθώς και «για τον πελάτη που έχει πάντα δίκιο»... Στην αντίπερα όχθη οι διοικούντες του Ολυμπιακού έκαναν λόγο για «επιτυχία της αλητείας». Από πλευράς Ομοσπονδίας ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, αφού έριξε ευθύνες για τα γεγονότα στις δυο ΚΑΕ, τόνισε ότι ήταν απόφαση των διαιτητών και της αστυνομίας να συνεχιστεί το παιχνίδι, ενώ για τους τραυματισμούς των παικτών (Χάινς, Μπράμου) τόνισε ότι απο πλευράς ομάδων «μεγαλοποιήθηκαν τα γεγονότα»!!!

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο ταξίαρχος που ήταν επικεφαλής των μέτρων τάξης για τον τελικό του Κυπέλλου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε επίσης η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος 24 αξιωματικών της Αστυνομίας για τυχόν πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Κυπελλούχος σε άδειες εξέδρες

Οσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά και 14η συνολικά κυπελλούχος επικρατώντας του Ολυμπιακού με 81-78. Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι και πριν και μετά τη διακοπή, και έχοντας ως όπλο την καλή άμυνα διατηρούσαν συνεχώς μια σημαντική διαφορά στο σκορ (37-20, 41-30, 56-43). Ακόμα και όταν οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν την αντεπίθεσή τους στην τέταρτη περίοδο και μετέτρεψαν σε ντέρμπι το τελευταίο πεντάλεπτο (προηγήθηκαν 72-71) η ευστοχία στις βολές και οι λύσεις των «πρασίνων» στα κρίσιμα σημεία (Διαμαντίδης, Λάσμε) οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις

Τα διπλά ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθης, ΑΕΚ και η νίκη του Πανθρακικού ξεχώρισαν από τ' αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής στη Super League. Οι Γιαννιώτες βρίσκονται εντός πλέι οφ, οι ακρίτες... μια ανάσα από τη θέση/τελευταίο εισιτήριο, ενώ ΑΕΚ και Πανθρακικός απομακρύνθηκαν υπολογίσιμα από τη ζώνη υποβιβασμού. Συνεχίστηκε η κατρακύλα του Παναθηναϊκού και η μοναχική πορεία προς τον τίτλο του Ολυμπιακού. Για μια ακόμα αγωνιστική υπήρξαν τραγικές διαιτησίες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ατρόμητος - Βέροια 0-0, ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 3-1 (38' Αθανασιάδης, 45+ Κατσικάς, 49' Λόρενς - 9' Περογαμβράκης), Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 0-1 (90+ Μήτρογλου), Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννια 0-1 (18' Ιλιτς), Κέρκυρα - ΑΕΚ 0-1 (14' Γκερέιρο πεν.), Πανθρακικός - Λεβαδειακός 3-0 (37' Παπαδόπουλος, 58', 61' Λουσέρο), Παναθηναϊκός - Ξάνθη 0-1 (40' Ντιέ), Πλατανιάς - Αρης @@@

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 54, ΠΑΟΚ 39, Αστέρας Τρίπολης 38, Ατρόμητος 36, ΠΑΣ Γιάννινα 30, Ξάνθη, Λεβαδειακός 28, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός 26, Πανιώνιος, Πανθρακικός, ΑΕΚ 25, Βέροια 20, Αρης 19, Πλατανιάς 18, Κέρκυρα 14.

ΣΚΟΡΕΡΣ: Τζιμπούρ (Ολυμπιακός) 16 γκολ, Αθανασιάδης ΠΑΟΚ 11, Παπαδόπουλος (Πανθρακικός) 10.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Κέρκυρα - Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα - Πανθρακικός, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (Σάββατο), Λεβαδειακός - Ατρόμητος, Ξάνθη - Ολυμπιακός, Βέροια - Αστ. Τρίπολης, Αρης - Παναθηναϊκός (Κυριακή), ΟΦΗ - Πλατανιάς (Δευτέρα).

Στη Football League, για την 21η αγωνιστική, τ' αποτελέσματα ήταν: Αναγέννηση Επανομής - Βύζας Μεγάρων 0-0, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Καβάλα 0-2, Απόλλωνας - Παναχαϊκή 2-1, Εργοτέλης - Νίκη Βόλου 0-0, Ηρακλής Ψαχνών - Θρασύβουλος 2-0, Καλλιθέα - Λάρισα 0-1, Ολυμπιακός Βόλου - Καλλονή 1-1, Πανσερραϊκός - Φωκικός 2-1, Πιερικός - Εθνικός Γαζώρου 1-0, Παναιτωλικός - Ηρακλής @@@@@@@..

Η βαθμολογία: Εργοτέλης 41, Ηρακλής Ψαχνών 38, Απόλλωνας 34, Λάρισα, Νίκη Βόλου 33, Ολυμπιακός Βόλου 32, Πανσερραϊκός 31, Καλλονή 30, Ηρακλής 29, Καβάλα 28, Παναιτωλικός, Εθνικός Γαζώρου, Δόξα Δράμας 27, Πιερικός 24, Καλλιθέα 23, Αναγέννηση Γιαννιτσών 21, Φωκικός 19, Παναχαϊκή 18, Θρασύβουλος 17, Βύζας Μεγάρων 11, Αναγέννηση Επανομής 11.

Για την 12η αγωνιστική, στη Football League 2, τ' αποτελέσματα των δύο ομίλων ήταν: (1ος): Εθνικός Αστέρας - Κεραυνός Γλυφάδας 0-3 α.α., Καλαμάτα - Αχαρναϊκός 0-1, Κόρινθος - Επισκοπή 0-0, Προοδευτική - Αστέρας Μαγούλας 0-1, Φωστήρας - Ρούβας 0-0, Χανιά - Πανηλειακός 0-0. Ρεπό είχε ο Παναιγιάλειος, ο οποίος προπορεύεται με 25 βαθμούς. (2ος): Αναγέννηση Καρδίτσας - Τύρναβος 3-1, Καλαμαριά - Κασσιόπη 0-0, Δόξα Κρανούλας - Βατανιακός 2-2, Ζάκυνθος - Αιγινιακός 0-0, Οικονόμος Τσαριτσάνης - Εθνικός Σιδηροκάστρου 0-3 α.α., Τηλυκράτης - Οδυσσέας Κορδελιού 1-1. Στη βαθμολογία προηγείται η Καλαμαριά με 27 πόντους.

ΒΟΛΕΪ

Το νέο στραβοπάτημα του Ολυμπιακού που άφησε ξανά βαθμό αυτή την φορά στο Αιγίνιο επικρατώντας δύσκολα της τοπικής Νίκης με 3-2 και η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας με 3-0 ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν στη 17η αγωνιστική της Α1 ανδρών. Αλλα αποτελέσματα: Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Μίλωνας 3-0, Φοίνικας Σύρου-Ηρακλής 3-2, ΑΟ Κηφισιάς-Παμβοχαϊκός 0-3. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 44 και ακολουθούν Παμβοχαϊκός 34, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 34, Φοίνικας Σύρου 32 κτλ.

ΠΟΛΟ

Το άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Χειμώνα κατέκτησε ο Ολυμπιακός που στην 11η αγωνιστική που έκλεισε τον Α' γύρο στην Α1 ανδρών επικράτησε εύκολα της Ηλιούπολης με 21-2. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει η νίκη του Αργοστολίου επί της Χίου με 9-7. Αλλα αποτελέσματα: Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 7-8, ΝΟ Πατρών-Κέρκυρα 7-10, Π. Φάληρο-Βουλιαγμένη 5-20, ΠΑΟΚ-Χανιά 10-6. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με με 33 βαθμούς και ακολουθούν οι Βουλιαγμένη με 28, Χιος 25, ΠΑΟΚ 22 κτλ.

ΔΙΕΘΝΗ

Με δύο αγώνες για τη φάση των 16 που θα διεξαχθούν σήμερα ξαναρχίζει η δράση στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη δίμηνη διακοπή του. Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στη Γλασκόβη όπου η Σέλτικ θα φιλοξενήσει τη Γιουβέντους (21.45 ΝOVA 1) και στην Ισπανία όπου η Βαλένθια θα κοντραριστεί με την Παρί Σεν Ζερμέν (NOVA 2).

  • Mία ακόμα ήττα που τη ρίχνει στην 9η θέση της βαθμολογίας υπέστη η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ Λεβάντε που έχασε έντος έδρας από τη Μάλαγα με 2-1 για την 23η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος
ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Για την 13η αγωνιστική, στην Α1 κατηγορία χάντμπολ των ανδρών, τ' αποτελέσματα ήταν: Φοίβος Συκεών - ΑΕΚ 21-24, Ποσειδώνας Λουτρακίου - ΠΑΟΚ 30-34, Πανελλήνιος - Δούκας 19-41, Φίλιππος Βέροιας - ΓΑΣ Κιλκίς 19-23, Αερωπός Εδεσσας - Αρης Νίκαιας 30-25, Διομήδης Αργους - ΧΑΝΘ 31-25. Στη βαθμολογία προηγείται ο Διομήδης Αργους (25) και ακολουθούν Δούκας, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ (22).

  • Με δύο ήττες (33-24 και 37-10) από την τουρκική Ουσκουντάρ, η Αναγέννηση Αρτας αποκλείστηκε στους «16» του Challenge Cup γυναικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ