ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συντονίζονται και κλιμακώνουν τον αγώνα τους!
  • Καθημερινό, συμβολικό, ολιγόωρο αποκλεισμό των δρόμων σε όλη τη χώρα αποφάσισε η σύσκεψη εκπροσώπων όλων των μπλόκων στη Λάρισα
  • «Οχι» της κυβέρνησης στο αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Από τη συμβολική κατάληψη της Εθνικής στη Νίκαια
Από τη συμβολική κατάληψη της Εθνικής στη Νίκαια
Σε κλιμάκωση της πάλης, με συντονισμένη, ενιαία αγωνιστική δράση σε όλη τη χώρα, προχώρησαν, από χτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, μετά από απόφαση που πάρθηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα, η οποία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας, με πρωτοβουλία του μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας.

Ως πρώτη μορφή ενιαίας, πανελλαδικής, αγωνιστικής δράσης επιλέχτηκε ο καθημερινός, συμβολικός αποκλεισμός των δρόμων, από τις 2 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ θα οργανώνονται αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες (εφορίες, ΔΕΗ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κ.α.).

Ταυτόχρονα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στον οποίο και θα τεθεί προς ικανοποίηση το πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων. Για την αγροτική εκπροσώπηση σ' αυτή τη συνάντηση - καθώς και στις συναντήσεις με τα κόμματα που θα επιδιωχθούν - συγκροτήθηκε επιτροπή από εκπροσώπους των μπλόκων, μόνο που ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να διαμηνύσει την άρνησή του να συναντηθεί με τους χειμαζόμενους αγρότες υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματά τους είναι γνωστά και ότι κάθε συζήτηση μπορεί να γίνει με τους αρμόδιους υπουργούς.

Για να αυξηθεί περισσότερο η πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αγροτικά αιτήματα, η σύσκεψη αποφάσισε να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση, με νέα τρακτέρ, των υπαρχόντων μπλόκων και στήσιμο νέων μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας - και, ήδη, από το βράδυ της Κυριακής, αυτό μπήκε σε εφαρμογή με επιτυχία - ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων να δυναμώσουν κι άλλο την αγωνιστή στήριξή τους στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Από τη συγκέντρωση στο Ναύπλιο

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση στο Ναύπλιο
Στη γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Νίκαιας, η σύσκεψη των εκπροσώπων από 35 μπλόκα σε όλη τη χώρα ξεκίνησε με το κράτημα ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της φτωχής αγροτιάς Γιάννη Πατάκη.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, έγινε φανερή η ομόθυμη θέση ότι η κυβέρνηση επιμένει στη «σκληρή γραμμή» της ολικής άρνησης έναντι των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων και οι «εξαγγελίες» που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών των κυβερνητικών κομμάτων, αποτελούν «ψίχουλα κοροϊδίας» και δεν ικανοποιούν, ούτε κατ' ελάχιστον, τους αγωνιζόμενους αγρότες. Αυτό που απασχόλησε, στη συνέχεια, ήταν πώς θα οργανωθεί καλύτερα κι αποτελεσματικότερα η κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση ν' αλλάξει «γραμμή», αφού χωρίς την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων της αγροτικής κινητοποίησης οι φτωχοί αγρότες δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά, τον ερχόμενο Μάρτη.

Πληθαίνουν τα μπλόκα

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν, χτες το πρωί, οι αγρότες του Εβρου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

Μέσα από αυτή την κινητοποίηση οι αγρότες έδωσαν απάντηση στα μέτρα - κοροϊδία που εξήγγειλε η τρικομματική κυβέρνηση. Χαιρετισμό εκ μέρους της Γραμματείας Εβρου του ΠΑΜΕ απηύθυνε η Αννα - Μαρία Σίσκου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Κωστάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΕ. Κατήγγειλε ότι ο νέος νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών, που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ' αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά την ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα. Και τόνισε ότι επιβάλλεται να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους, όπως το πράσινο σκουλήκι. Να είναι κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά.

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμά τους εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης. Στους αγρότες που καθημερινά ενισχύουν τα μπλόκα κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ χτες προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Μπλόκα υπάρχουν στον Εβρο, στο εργοστάσιο Ζάχαρης,

Στη Ροδόπη, στο ύψος της Καλλίστης,

Στη Χρυσούπολη Καβάλας,

Στη Μαυρολεύκη Δράμας και στον κόμβο Κοκκινογείων,

Στις Σέρρες, σε Λευκώνα και Ροδολίβος,

Στην Ημαθία, σε Κουλούρα και διασταύρωση Νάουσας,

Στην Πέλλα, στο Γυψοχώρι,

Στη Θεσσαλονίκη, σε Πράσινα Φανάρια και Χαλκηδόνα.

Στην Ανατολική Στερεά

Αγωνιστικά συνεχίζουν και οι αγρότες της Ανατολικής Στερεάς με τα τρακτέρ να είναι συγκεντρωμένα στα εξής σημεία:

Στη Φθιώτιδα: Στην Αλαμάνα (είσοδος της Λαμίας), στην ΠΑΘΕ, στο Δομοκό, στην Εθνική Λαμίας - Καρδίτσας, στην Ελάτεια, διασταύρωση Μοδίου, στις Λιβανάτες, στο 148ο χλμ. της ΠΑΘΕ και στον Μπράλο.

Στη Βοιωτία: Στην Περιφερειακή Ορχομενού - Κάστρου, στη Θήβα, στο 90ό χλμ. της ΠΑΘΕ και στη διασταύρωση Βαγίων της επαρχιακής οδού Θήβας - Λιβαδειάς.

Στην Εύβοια: Στο Μαντούδι, θέση Παλιουριά και στην Ιστιαία.

Στη Λέσβο

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 13 Φλεβάρη, στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σε ανακοίνωσή του, απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ.

Στη Ρόδο

Στο νησί της Ρόδου μπλόκο έχουν στήσει οι αγρότες στο Γεννάδι. Η ΠΑΣΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζεται να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις. Επίσης, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στο Γεννάδι, όπου εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν τους αγρότες φυσικούς τους συμμάχους και ότι θα σταθούν αλληλέγγυοι στα προβλήματά τους.

Σε Πελοπόννησο και Δυτ. Ελλάδα

Με ωριαία μπλόκα στον Εθνικό δρόμο Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Αχαγιάς, στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία, στον κόμβο στο Ανυφί στην παλιά Εθνική Ναυπλίου - Μυκηνών συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, στην Αργολίδα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση προχτές, Κυριακή, στον κόμβο στο Ανυφί με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών και εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μόνο η έκφραση της αγωνιστικής αλληλεγγύης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών μπορεί να σηματοδοτήσει την εξέλιξη μιας άλλης πορείας, που θα στηρίζει την αγροτική παραγωγή, τη φτωχομεσαία αγροτιά, ενάντια στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν οι αγρότες να παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα στον κόμβο των Καρυών Λακωνίας, στο Σουληνάρι Μεσσηνίας και στη θέση Κουρλαμπά και Διάσελο που βρίσκονται στην παλιά Εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης.

Σε συμβολικό αποκλεισμό για μία περίπου ώρα της παλαιάς Εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας προχώρησαν οι αγρότες στο μπλόκο του Καναλακίου Πρέβεζας. Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα συνεχίζουν να βρίσκονται και οι αγρότες για δεύτερη βδομάδα στον Ωρωπό Πρέβεζας. Ωριαίος αποκλεισμός έγινε χτες το μεσημέρι και στην Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο. Στην Κατοχή Μεσολογγίου παραμένουν παραταγμένα αγροτικά μηχανήματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ορμητικό ποτάμι

Από την πορεία του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες, αγρότες, εργάτες, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φοιτητές και μαθητές, σαν ένα ορμητικό ποτάμι, διαδήλωσαν το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, από το μεγάλο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ, την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης σε όφελος του λαού, όπου η χώρα θα παράγει όλα όσα μπορεί, οι αγρότες θα δουν τη γη να καρπίζει για το δικό τους συμφέρον, ο εργάτης θα έχει δουλειά και μισθό και θα μπορεί να αγοράζει. Για μια ανάπτυξη που το όφελός της δεν θα το κλέβουν τα μονοπώλια αλλά θα την καρπώνονται μόνο οι παραγωγοί.

Από τη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε πως η ΠΑΣΥ δίνει στα μπλόκα τη μάχη για το σήμερα, για μέτρα ανακούφισης των αγροτών, όμως ανοίγει και την προοπτική για μια αγροτική ανάπτυξη προς όφελος της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων, προς όφελος όλου του λαού. Ανάπτυξη που προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που την υλοποιούν, για να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Λεωνίδας Στολτίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης. Μετέφερε το μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των φτωχών αγροτών, από πλευράς της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για συμπαράσταση. Είναι ώρα να μιλάμε για συμπαράταξη, για συμμαχία. Να μιλάμε για οργανωμένη, μαζική, με έναν, ενιαίο στόχο λαϊκή αντεπίθεση», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Είναι στο χέρι μας, είναι χρέος μας να τα δυναμώσουμε. Να τα γιγαντώσουμε. Να τροφοδοτήσουν το ποτάμι της σχεδιασμένης ανατροπής».

Επίσης, χαιρέτισε η Ε. Σταυρουλάκη, από τις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το χώρο της ΔΕΘ όπου λειτουργεί η Εκθεση «ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ». Την πορεία άνοιγαν τα τρακτέρ των αγροτών και έκλειναν τα ΤΑΞΙ των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Τα πανό της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ, των Λαϊκών Επιτροπών πρόβαλαν τις διεκδικήσεις. Με τα συνθήματά τους, αγρότες, εργάτες, ΕΒΕ και φοιτητές, διαδήλωναν «Με μέτωπο απαντάμε στους καπιταλιστές» και διακήρυτταν «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - ανυπακοή και πάλη ταξική».

Μέσα στο χώρο της έκθεσης, όπου κατέληξε η μεγάλη διαδήλωση, οι αγρότες έκαψαν τη σημαία της ΕΕ, φωνάζοντας: «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει με το λαό μπροστά την ΚΑΠ θα καταργήσει».

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δεν τους τρομάζει η αστυνομική αγριότητα!

Δυναμώνουν τα παλιά και στήνονται νέα μπλόκα στη Θεσσαλία

Αστυνομικές δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις των αγροτών
Αστυνομικές δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις των αγροτών
Η εντολή - διαταγή της κυβέρνησης προς την Αστυνομία είναι σαφής: Δεν πρέπει να επιτραπεί στους αγωνιζόμενους αγρότες να υλοποιήσουν την απόφαση για πανελλαδική κλιμάκωση της πάλης, με καθημερινό, συντονισμένο, συμβολικό, ολιγόωρο, αποκλεισμό των δρόμων, που πάρθηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα, την περασμένη Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας.

Για να περάσει, δε, αυτό το τρομοκρατικό μήνυμα παντού, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει, επ' ουδενί, με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, να βγουν στην Εθνική Οδό, πρώτα και κύρια, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας.

Κι αυτό δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετο με την «ξαφνική» επίσκεψη στη Λάρισα, το περασμένο Σάββατο, του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια. Ο υπουργός συναντήθηκε και συζήτησε για ζητήματα «που άπτονται της επιχειρησιακής ετοιμότητας» - όπως επισήμως ανακοινώθηκε, εκ των υστέρων - με το Γενικό Αστυνομική Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, Β. Χαλάτση, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο μπλόκο, καθοδηγώντας τη δράση των δυνάμεων καταστολής που βρίσκονται εκεί, όπως και με τους Αστυνομικούς Διευθυντές Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Χτες το μεσημέρι, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που, εδώ και 15 μέρες, έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση αναπνοής από το μπλόκο της Νίκαιας, κλείνοντας με κλούβες την πρόσβαση οιουδήποτε προς την Εθνική Οδό, κατάφεραν να εμποδίσουν τους αγρότες. Για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν τη βία των ροπάλων και επικινδυνότητα των χημικών, ενώ τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν, για πολλή ώρα και σε μεγάλη απόσταση, άγριο κυνηγητό σε βάρος των αγροτών που, από πολλές κατευθύνσεις, κινούνταν προς το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που τους εμπόδισαν να βγουν στον εθνικό δρόμο, βρήκαν μπροστά τους και οι αγρότες από τη Μαγνησία που βρίσκονται στο μπλόκο Αερινού.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την απόφασή τους για κλιμάκωση του αγώνα και ως απάντηση στο διαρκώς εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό θα ενισχύσουν κι άλλο τα μπλόκα, ενώ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δυναμώσει κι άλλο η λαϊκή στήριξη.

Στη Θεσσαλία αυτό γίνεται πράξη, καθημερινά, καθώς από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στήθηκε ένα ακόμα μπλόκο αγροτών της Ελασσόνας, στη Μελούνα, ενώ τα μπλόκα της Νίκαιας, του Αλμυρού και του Αερινού ενισχύθηκαν με πολλά νέα τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Ιδιαίτερα ενισχύθηκε το μπλόκο του Αερινού, καθώς, χτες το μεσημέρι, έφτασαν εκεί εκατοντάδες αγρότες του Πηλίου με 200 και πλέον αγροτικά αυτοκίνητα. Το κομβόι με τα αυτοκίνητα των δενδροκαλλιεργητών Πηλίου ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τη Ζαγορά. Στις 9 η ώρα, λίγο πιο κάτω από τα Χάνια αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να το σταματήσουν, αλλά υποχώρησαν μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγροτών, που συνέχισαν μπαίνοντας μέσα στην πόλη του Βόλου. Κατά την έξοδό τους και στη διασταύρωση προς το Σέσκλο, μια διμοιρία των ΜΑΤ, επιχείρησε, εκ νέου να τους εμποδίσει να φτάσουν στον προορισμό τους. Και πάλι δεν τα κατάφεραν και το κομβόι έφτασε, στη 1 μετά το μεσημέρι στον κόμβο του Αερινού, όπου, τώρα , έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα 400 τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης

Πρωτοφανείς σε αριθμό, μαζικότητα και δυναμισμό, είναι οι εκδηλώσεις λαϊκής συμπαράστασης, αλλά και αγωνιστικής συμπαράταξης στην πολυήμερη και σκληρή πάλη των μικρομεσαίων αγροτών.

Στο μπλόκο της Νίκαιας, που είναι το πιο μαζικό και δυναμικό σ' όλη τη χώρα κι αποτελεί σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα της φτωχής αγροτιάς, συνεχίζουν να καταφτάνουν, καθημερινά, «στρατιές» εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων, εκφράζοντας, επί τόπου, την αγωνιστική στήριξή τους στους μαχόμενους αγρότες. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις κι άλλες εκδηλώσεις αγωνιστικής αλληλεγγύης που οργανώνουν εργατικά συνδικάτα κι άλλοι φορείς.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία της Καρδίτσας οργάνωσαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού, ενώ το μεσημέρι της επόμενης μέρας, εργατικά συνδικάτα, σε ένδειξη αγωνιστικής συμμαχίας με τους αγρότες, προχώρησαν στο άνοιγμα των διοδίων Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού, στη Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στα όρια του νομού Λάρισας.

Την Κυριακή, το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφτηκαν οργανώσεις της ΟΓΕ από την Αθήνα και τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και σύλλογοι εκπαιδευτικών της Αθήνας και του Πειραιά.

Καλωσορίζοντάς τους, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου, ο Β. Μπούτας, αφού τους ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση η οποία, όπως είπε, δίνει μεγαλύτερο κουράγιο και πολλαπλασιαστική δύναμη στους αγωνιστές των μπλόκων, διαβεβαίωσε πως ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς για την επιβίωσή της δε θα σταματήσει, όπως δε θα σταματήσουν και οι προσπάθειές της να παράγει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διασφάλιση της τροφής και της ένδυσης του ελληνικού λαού.

Εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ, μίλησε η Νατάσα Καμπέλη και των οργανώσεων στη Θεσσαλία η Φανή Καρυώτη, που στάθηκαν, ιδιαίτερα, στην ανάγκη ενός κοινού, αγωνιστικού μετώπου κατά της βάρβαρης, φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής, από το οποίο, όπως είπαν, δεν πρέπει να λείπουν οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων κι ανάμεσά τους, βεβαίως, οι γυναίκες της αγροτικής οικογένειας.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών μίλησε ο Δ. Τρύπος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας των αγροτών για να μην ξεκληριστούν σχετίζεται με την αγροτική οικονομία και την πλήρη τροφοδοσία του λαού και υπογράμμισε ότι κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να στηριχτεί.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρούν να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν

Με «Δούρειο ίππο» την καταβολή ενός μέρους των οφειλομένων σε ένα τμήμα των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις και κλίμα αποπροσανατολισμού και διάσπασης, στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Χτες, λίγο μετά την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης για συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών Αθ. Τσαυτάρης, έσπευσε να ανακοινώσει ότι ξεκινάει από σήμερα η καταβολή 12 εκατ. ευρώ σε 5.000 περίπου παραγωγούς για 2 εταιρείες, μέσω δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ. Ομως, αυτό δε λύνει το πρόβλημα, αφού το σχετικό ποσό καλύπτει περίπου το 15% της παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου, που πήγε για κομπόστα και αφορά 48.000 τόνους από 310.000 τόνους, ενώ απλήρωτη παραμένει και η παραγωγή άλλων 130.000 τόνων που πήγε για χυμό και κατάψυξη (κυβάκια).

Επίσης, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος θα έχει συνάντηση με εκπρόσωπους του μπλόκου της Κουλούρας Ημαθίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρόεδρος της υποτιθέμενης διοίκησης της ανύπαρκτης ΓΕΣΑΣΕ Θ. Παπακωνσταντίνου, και οι οποίοι απουσίαζαν από τη συνάντηση των εκπροσώπων των υπόλοιπων μπλόκων στη Νίκαια την περασμένη Κυριακή...

ΚΡΗΤΗ
Κλιμακώνουν σε Χανιά και Ηράκλειο

Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων προχωρούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε Χανιά και Ηράκλειο.

Στα Χανιά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή της στα πλαίσια συντονισμού με τους αγρότες όλης της χώρας, μετά και από τη συνάντηση στο μπλόκο της Νίκαιας, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί σε κινητοποίηση στην Εθνική οδό στον κόμβο προς μεγάλα χωράφια (Απτερα) όπου θα παρατάξουν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Την ίδια μέρα η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ προχωράει σε νέα κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών καλώντας όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να δώσουν δυναμικό «παρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ