Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε για τον αποπροσανατολισμό του λαού, χτες στη Βουλή
Συνέχεια στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση περί «λάθους στον πολλαπλασιαστή» που κατά δήλωσή του έκανε το ΔΝΤ στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.
Η αντιπαράθεση συνιστά κοροϊδία του λαού, αφού συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των μέτρων που τον τσακίζουν και αποκρύπτει ότι παρά τα όσα λέγονται περί «λάθους», η εφαρμογή των αντιλαϊκών προγραμμάτων θεωρούνται δεδομένα και αδιαμφισβήτητα από την τρόικα και τη συγκυβέρνηση.
Ο Α. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που το ΔΝΤ μίλησε για «λάθος», πρόκειται για μια παραδοχή ότι το Μνημόνιο δε βγαίνει, παραγνωρίζοντας ότι στόχος του μνημονίου ήταν και παραμένει το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από πολλαπλασιαστές.
Τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης υπηρέτησαν τα προηγούμενα μνημόνια και το ίδιο γίνεται και τώρα, με κλιμακούμενη μάλιστα ένταση, παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και τρόικας να κοροϊδέψουν το λαό ότι θέλουν να το απαλύνουν, δίνοντας διετή παράταση στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κατά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η παραδοχή του «λάθους» ήταν μια μοναδική ευκαιρία να κάνει η κυβέρνηση πράξη τα όσα προεκλογικά έλεγε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και κατηγόρησε τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών ότι δεν έθεσε το θέμα στην τρόικα.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Μέργου για την κατώτερο μισθό, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «κρυφή ατζέντα», ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά τις γνωστές θέσεις ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στη στρατηγική της Α. Μέρκελ «που δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της χώρας».
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είπε ότι με αφορμή τη δήλωση του ΔΝΤ περί του «λάθους» ζήτησε κοινή δήλωση των μελών της τρόικας, αλλά δεν την πήρε. Ξεκαθάρισε δε, ότι η παραδοχή του «λάθους» δε σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσουμε όλο το πρόγραμμα και να βγούμε από το μνημόνιο.
Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία, ισχυρίστηκε ανέξοδα και δημαγωγικά ότι δε θα παρθούν άλλα μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και αυξήσεις φόρων, όταν το σύνολο των κυβερνητικών νομοθετημάτων που «τρέχουν» ή έρχονται, αφορούν στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Δεν υποσχόμαστε, είπε προκλητικά, ραγδαία αποκατάσταση των απωλειών αλλά αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για «φύγει ο φόβος και να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία».
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, και τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, είχε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, στην Αγκυρα. Η επίσκεψη Αβραμόπουλου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αποσκοπεί στην προετοιμασία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μάρτη στην τουρκική πρωτεύουσα. Στη διάρκεια των χτεσινών συναντήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χώρων. Τουρκικά δημοσιεύματα, επίσης, υποστήριζαν ότι Ερντογάν και Νταβούτογλου αναμενόταν να θέσουν στον Δ. Αβραμόπουλο τα σενάρια για την ύπαρξη στην Ελλάδα «στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
-- Τι κρύβεται πίσω από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά τα περί «λάθους» στο πρόγραμμα από το ΔΝΤ;
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με το «λάθος» του ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για το "λάθος" του ΔΝΤ αποτελεί κοροϊδία του λαού, διότι αποκρύπτει ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, διακηρύσσουν συνεχώς την απαίτηση για απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος, δηλαδή για συνέχιση και επιτάχυνση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί τον εμπαιγμό ότι η διόρθωση του "λάθους" θα τον ανακούφιζε από τα βάσανά του, γιατί αυτά δεν έχουν τη ρίζα τους σε λάθος υπολογισμούς, αλλά στην πολιτική κατεδάφισης των λαϊκών δικαιωμάτων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετούν και η ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους για τον υπολογισμό της ύφεσης, το κούρεμα του χρέους κ.λπ., δεν αφορούν το λαό, αλλά τον επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση, μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και τμημάτων του κεφαλαίου».