ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια

Σε συμβιβασμό κατέληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες, χωρίς να αμβλύνονται στο ελάχιστο οι τεράστιες αντιθέσεις

Από τις εργασίες της Συνόδου

Eurokinissi

Από τις εργασίες της Συνόδου
Εν μέσω γενικευμένων ανταγωνισμών και ύστερα από πολύωρα παζάρια, οι «27» της ΕΕ κατάφεραν αργά χτες το απόγευμα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της λυκοσυμμαχίας την περίοδο 2014 - 2020, χωρίς ωστόσο να λειανθούν στο ελάχιστο οι μεταξύ τους αντιθέσεις για το ποιες μερίδες του κεφαλαίου και ποια μονοπώλια θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της επόμενης επταετίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι «27» κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό τα 959 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με την πρώτη πρόταση (1,047 τρισ. ευρώ) που παρουσίασε ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Νοέμβρη. Το ποσό που καταλήχθηκε τελικά είναι χαμηλότερο από εκείνο που προτάθηκε σαν βάση εκκίνησης της τωρινής Συνόδου, δηλαδή τα 973 δις ευρώ. Οι πραγματικές πληρωμές θα φτάσουν στα 908 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο τέλος της επταετίας προϋπολογίζεται στα 51 δισ. ευρώ.

Η μείωση των κονδυλίων και η αναδιανομή τους ανάλογα με τις αξιώσεις της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στην ΕΕ, έγινε ύστερα από ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ τους, στο περιθώριο της Συνόδου, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ωρών.

Είχε προηγηθεί ένα όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, κύρια ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τους ομολόγους του από τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στο ύψος των περικοπών που ζητούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και στην ανακατανομή των κονδυλίων, που ζητούσαν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ανταγωνισμοί δίχως τέλος

Οπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η πίεση της Βρετανίας και άλλων χωρών (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία) για περικοπές απέδωσε, αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία και άλλοι. Οι επιπλέον περικοπές, που έφεραν τη συμφωνία, επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως οι υποδομές, η διοίκηση και η επιστημονική έρευνα, τα έργα διασυνοριακών μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Η κόντρα για τον προϋπολογισμό είναι έκφραση των γενικότερων ανταγωνισμών που κορυφώνονται ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Εχει να κάνει επίσης με το ποιες καπιταλιστικές οικονομίες, ποιες μερίδες της πλουτοκρατίας και ποια συγκεκριμένα μονοπώλια θα καταβροχθίσουν τον πακτωλό χρημάτων που οι αστικές κυβερνήσεις αποσπούν από τους λαούς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία, με τη «χαλαρή» σχέση που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ, έβαζε επιτακτικά θέμα μείωσης του προϋπολογισμού, άρα και του δικού της μεριδίου στη διαμόρφωσή του, προκειμένου να μη στερεί κονδύλια από τα ντόπια μονοπώλια. Στον αντίποδα, η Γαλλία προσήλθε στη Σύνοδο, ζητώντας να μη μειωθούν τα κονδύλια που αφορούν τον καπιταλιστικό αγροτικό τομέα, όπου στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της, ενώ η Ισπανία ενδιαφέρεται κυρίως για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία.

Η Σουηδία, από την πλευρά της, ζήτησε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες», ενώ με τις περικοπές διαφωνούσε εξ αρχής η Πολωνία, που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Δηλώσεις μετά το συμβιβασμό

Δείχνοντας ότι οι αντιθέσεις κάθε άλλο παρά κατευνάζονται με τη συμφωνία, ο Μ. Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, εμφανίστηκε αρνητικός στη συμβιβαστική πρόταση, και εκτίμησε ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να πάρει τη συμφωνία της Ευρωβουλής», στην οποία οργιάζουν τα λόμπι των πολυεθνικών για να επηρεάσουν προς όφελός τους τις αποφάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είπε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία». Για «καλό συμβιβασμό» μίλησε ο Φ. Ολάντ, για «δύσκολη διαπραγμάτευση» μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι η νέα συμφωνία «σέβεται τις χώρες που συνεισφέρουν με θετικές ταμειακές ροές στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Πανηγύρια - πρόκληση για το λαό

Κρύβει ότι από τα λεφτά που εξασφάλισε ούτε ένα σεντ δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες

Σε άκρατη θριαμβολογία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός για το μερίδιο των κονδυλίων από το επόμενο ΕΣΠΑ, αποσιωπώντας όμως ότι σχεδόν στο σύνολό τους θα πάνε για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε σαν μεγάλη και αναπάντεχη επιτυχία ότι μετά τα παζάρια που έγιναν, η Ελλάδα θα πάρει την επταετία 2014 - 2020, 14,5+2 δισ. από τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού. Από το τρέχον ΕΣΠΑ (2007 - 2013) είχε αποσπάσει 20,5 δισ. ευρώ για τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Με προφανή στόχο να παρατείνει την ανοχή του λαού στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να στηρίξει τη θριαμβολογία του, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι τα χρήματα που παίρνει τελικά η Ελλάδα είναι «πολύ περισσότερα απ' ό,τι αρχικά προέβλεπε η πρόταση Μπαρόζο», όταν τα συνολικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020 ήταν μεγαλύτερα και ξεπερνούσαν το 1 τρισ. ευρώ. Αλλά και από τη συμβιβαστική πρόταση του Χ. Βαν Ρομπάι, όταν ο κοινοτικός προϋπολογισμός ήταν πιο κάτω (στα 973 δισ. ευρώ περίπου).

«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» καυχήθηκε ο Αντ. Σαμαράς, αποδίδοντας την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που έκανε ο ίδιος και η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν τα 1,8 δισ. ευρώ για την «αγροτική ανάπτυξη», όσο ήταν και πριν. Επιπρόσθετα, άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι πέτυχε την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας, που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μιας χώρας στα προγράμματα όταν αντιμετωπίζει συνθήκες βαθιάς ύφεσης. «Στο άρθρο 54 γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα», τόνισε, εκτιμώντας ότι έτσι «ανοίγει ο δρόμος να πάρουμε 2 δισ. μετά από δύο χρόνια, τελικά δηλαδή 16,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του Αντ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός. Ο φιλομονοπωλιακός προσανατολισμός της κοινοτικής χρηματοδότησης, το βάθεμα των ανισότιμων σχέσεων των κρατών - μελών και η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που αποτυπώνονται στο συμβιβασμό για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ. Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη - μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

ΚΚΕ
Το 94% των κονδυλίων πάει αποκλειστικά στο κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Χτες το απόγευμα, και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ακόμα τα ενδο-ιμπεριαλιστικά παζάρια στις Βρυξέλλες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο για τη Σύνοδο Κορυφής:

«Ο τσακωμός μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά το πώς θα μοιράσουν ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκπροσωπούν, τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους. Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα θα είναι ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και η αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων.

Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν. Οσοι λένε στο λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν. Οσο υπάρχει, πιο επιθετική θα γίνεται. Η λαϊκή συμμαχία και η πάλη για την απαλλαγή από την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, είναι ο δρόμος για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα διαρκείας, για να σωθεί ο λαός και οι νέοι από τη φτώχεια και την ανεργία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ