ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Πάνε στις τσέπες των επιχειρηματιών

Ξεκάθαρη ομολογία, από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την «εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» δεν πάνε στους ανέργους, αποτελεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, αναφορικά με τα χρήματα των εργαζομένων, τα οποία, υποτίθεται, ότι θα πήγαιναν για την ενίσχυση των ανέργων. Τελικά, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στις τσέπες των επιχειρηματιών, μέσω των προγραμμάτων για την «καταπολέμηση της ανεργίας».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει: «Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (...) περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη»...

Δηλαδή, λένε πως τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης (υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί των αμοιβών των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα), δεν πάνε στον ΟΑΕΔ, αλλά στο κράτος, σε δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μάλιστα, απαξιούν να αναφέρουν ποιες είναι αυτές οι δράσεις, πότε πήγαν εκεί τα χρήματα, τι ανάγκες κάλυψαν κλπ. Φτάνουν, δε, στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη συγκυβέρνηση, ανήλθαν το 2012 μόλις στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκυβέρνηση διαθέτει πολλαπλάσια ποσά για την «καταπολέμηση της ανεργίας».

Στο ίδιο δελτίο Τύπου -και σε μια προσπάθεια να... πείσει για τη συνεισφορά της κυβέρνησης στους ανέργους- αναφέρεται ότι από το 2009 έως το 2012 η κυβέρνηση διέθεσε 5,315 δισ. ευρώ σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων, καθώς και ότι για την ίδια περίοδο τα ποσά αυτών των προγραμμάτων αυξήθηκαν κατά 272%. Πρόκειται για τα γνωστά αυτά προγράμματα, με τα οποία «μπουκώνουν» ζεστό χρήμα τις τσέπες των επιχειρηματιών για να μη μειώσουν τάχα θέσεις εργασίας, για να προσλάβουν ανέργους, για λίγους μήνες και μετά να τους ξαναπετάξουν στην ανεργία. Αναφέρεται, δε, ότι ο ΟΑΕΔ έχει «αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκατ. ευρώ το 2009 σε 702 εκατ. ευρώ το 2012».

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% -η ανεπίσημη είναι ακόμη υψηλότερη- και που μόλις 1 στους 4 καταγεγραμμένους ανέργους παίρνει το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2013 το κονδύλι για τα επιδόματα μειώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ: Από 1,82 δισ. ευρώ το 2012 σε 1,124 δισ. ευρώ για το 2013. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμού βαίνει διαρκώς μειούμενη: Από 750 εκατ. ευρώ το 2011, σε 450 εκατ. ευρώ το 2013.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σήμερα σε Περισσό και Πετρούπολη

Στις 8 μ.μ. αφιέρωμα στη νίκη στο Στάλινγκραντ και στις 7 μ.μ. θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ

Με δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στις 8 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, παρουσιάζεται αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τη νίκη στο Στάλινγκραντ με τίτλο«Γίνεται πόλεμος λαϊκός, γίνεται ιερός πόλεμος!». Θα παρουσιαστούν μέρη από την Ογδοη Συμφωνία του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς και αποσπάσματα από το «Χρονικό της Αντρειοσύνης» του Σοβιετικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Ιλία Ερεμπουργκ.

Σήμερα επίσης η θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη» παρουσιάζει το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα», του Γεράσιμου Σταύρου, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κώστα Βάρναλη 33), στις 7 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στην πολύμορφη δραστηριότητα της Επιτροπής Φεστιβάλ για το Φλεβάρη, την οποία η ΚΝΕ αφιερώνει στην εμβάθυνση και ανάδειξη του ζητήματος «ιμπεριαλιστικός πόλεμος», με τη βοήθεια της τέχνης, δίνοντας στις εκδηλώσεις το γενικό τίτλο «Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα».

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την επόμενη βδομάδα ως εξής:

Την Παρασκευή 1 Μάρτη, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) στις 8.30 μ.μ. προβάλλεται η ταινία «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Το Σάββατο 2 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσιάζει το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβινγκ Σο, στο δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδου 2 και Ιπποκράτους).

Την ίδια μέρα ξεκινά το Μαθητικό Διήμερο για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τίτλο«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Οι εκδηλώσεις του διημέρου που περιλαμβάνει συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα - εκδηλώσεις - πάρτι - γκράφιτι κ.ά. θα φιλοξενηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106 και Αναπαύσεως).

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - Β' ΓΥΡΟΣ
Εκλογικά κέντρα και στην Ελλάδα

Στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών προχωρά αυτή την Κυριακή η Κυπριακή Δημοκρατία, με υποψήφιους το Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το Νίκο Αναστασιάδη, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ και την ηγεσία του ΔΗΚΟ, οι οποίοι και προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο. Εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν και τη δεύτερη Κυριακή, στην Ελλάδα, όπου μπορούν να ψηφίσουν οι Κύπριοι πολίτες δήλωσαν την επιθυμία στην Κυπριακή Πρεσβεία. Απαραίτητη η Κυπριακή ταυτότητα ή Εκλογικό βιβλιάριο και η ψηφοφορία είναι από τις 07:00-18:00, με ενδιάμεσο διάλειμμα 12.00-13:00.

Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα, 2o Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο (οδό Παναγ. Κυριακού 12 και Τιμολ. Φιλίμωνος, Αμπελόκηποι), Βόλος, Αίθουσα Εκδηλώσεων δημαρχείου Βόλου, Ηράκλειο Κρήτης, Αίθουσα Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (οδός Ανδρόγεω 2), Ρέθυμνο, Αίθουσα Κέντρου Νέων του Νομού Ρεθύμνης (Γερακάρη 24), Θεσσαλονίκη, σχολικό συγκρότημα 2ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου (Ικτίνου 5), Ιωάννινα, 8ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο στο Συγκρότημα της Ακαδημίας, Κομοτηνή Δημαρχιακό κατάστημα, Λάρισα Β' ΚΑΠΗ (Τέρμα Λαγού), Πάτρα Αίθουσα Διαλέξεων του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου), Ρόδος Δημαρχείο (Πλατεία Ελευθερίας 1).

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΑΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΑΤΟΣ
φωτό

Πέρασαν κιόλας 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μου στη ζωή και τον αγώνα, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΑΤΟΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου - Κουκακίου.

Η συντρόφισσά του, Πάτρα

ΤΥΦΛΟΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη

Πανελλαδική κινητοποίηση με ολοήμερη παραμονή έξω από το υπουργείο Οικονομικών οργανώνουν οι τυφλοί της χώρας την Τρίτη, 26 Φλεβάρη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί όλους τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθη (Σωκράτους και Χαλκοκονδύλη) στις 11.30 π.μ.

Η ΣΕΑΑΝ σημειώνει στο κάλεσμά της: «Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας πληρώθηκαν τον τελευταίο μήνα την σύνταξή τους πετσοκομμένη κατά 400 και 500 ευρώ. Αλλες δεκάδες χιλιάδες αδυνατούν να πληρώσουν τις αναγκαίες θεραπείες μετά τις περικοπές, το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και τη συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ κατά χιλιάδες σφαγιάζονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, ΤΡΟΪΚΑ και ΕΕ μας σπρώχνουν στον Καιάδα για τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών. Τώρα θέλουν να μας χωρίσουν στους άνω και κάτω του 80%, με ή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αύριο στο 90 και 95%. Ο,τι εξαιρούν σήμερα θα το κόψουν αύριο».

Προσφορές

-- Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ, στο Μόντρεαλ Καναδά προσφέρει 1.000 δολάρια Καναδά, πρώτη δόση, για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

-- Για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, ο Αλέκος Τσουρελάκης πρόσφερε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σταυρού Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ