ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Η Ευρωζώνη στο «κόκκινο»

Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας για ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα πλήξει και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της βρετανικής εταιρείας «Markit», η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το Φλεβάρη με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών μειώθηκε στις 47,3 μονάδες από 48,6 μονάδες το Γενάρη, ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο «Bloomberg» προέβλεπαν ότι θα αυξανόταν στις 49 μονάδες (οι τιμές του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Markit», Κρις Ουίλιαμσον, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2013, πιθανόν κατά 0,2% έως 0,3% έναντι 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Τονίζει ακόμη ότι «η επιτάχυνση της μείωσης (της οικονομικής δραστηριότητας) το Φλεβάρη είναι απογοητευτική και υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη είναι σε τροχιά για να καταγράψει συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, και τους τρεις πρώτους μήνες του 2013.

Στο μεταξύ τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύουν την ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης όσον αφορά στην οικονομική τους ανάπτυξη. Ετσι, ενώ η Γερμανία φαίνεται να ξαναγυρίζει (μετά τη μείωση του δ' τριμήνου του 2012) σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, η Γαλλία καταγράφει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην παραγωγή της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα βρεθεί στη δίνη της ύφεσης.


G-20: Ολοι εναντίον όλων!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ (να αποφευχθεί ο μεταξύ τους «οικονομικός πόλεμος») ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η σύνοδος του G-20. Οι εκπρόσωποι των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου συναντήθηκαν, αυτή τη φορά στη Μόσχα, και συμφώνησαν ότι... διαφωνούν. Το κύριο θέμα της συνόδου ήταν οι νομισματικές ισοτιμίες, ως έκφραση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στο περιβάλλον της συντονισμένης και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης.

ΟΙ ΕΙΚΟΣΙ «ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΑΝ» να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των εθνικών τους νομισμάτων, ενώ τόνισαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει μόνο στη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Με δύο λόγια, συμφώνησαν ότι η νομισματική ισοτιμία θα πρέπει να καθορίζεται από την «αγορά» και να μη χειραγωγείται από τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση των οικονομιών τους. «Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν της συνόδου δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι σ' αυτή τη συνάντηση ήταν «όλοι εναντίον όλων» και οι αντιπαραθέσεις οξύτατες. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις δηλώσεις πριν τη σύνοδο για να διαπιστώσει το μέγεθος των αντιθέσεων. Εξάλλου, δύο μέρες μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάκι, δήλωσε ότι η Fed θα συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική,

κόβοντας δολάρια κατά το δοκούν, διατηρώντας το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα για να ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι την επομένη της συνόδου η ισοτιμία του γεν υποχώρησε σημαντικά στις αγορές συναλλάγματος, καθώς το ανακοινωθέν της G-20 απέφυγε να επικρίνει την Ιαπωνία για την επιθετική νομισματική πολιτική της που έχει οδηγήσει στην εξασθένηση του νομίσματός της.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ της συνόδου ήταν και η στάση της κινεζικής κυβέρνησης που κατηγορείται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι διατηρεί τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα το γουάν ευνοώντας τις κινεζικές εξαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μια βδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Κίνα εκθρόνισε από την πρώτη θέση του παγκόσμιου εμπορίου τις ΗΠΑ.

Ομως, η σύνοδος G-20 ανέδειξε και τις αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του ευρώ, αφού η Γαλλία (που αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο μιας νέας ύφεσης) θέλει την υποτίμηση για να αυξήσει τις εξαγωγές της, ενώ η Γερμανία (που βρίσκεται σε φάση αναιμικής ανάκαμψης) δηλώνει ότι προέχει η σταθερότητα των τιμών...


«LUFTHANSA» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Ο γερμανικός αερομεταφορέας «Lufthansa» ενώ ανακοίνωσε κέρδη το 2012, που ανήλθαν σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ, έκανε γνωστή την απόφασή του να προχωρήσει στην κατάργηση 700 θέσεων εργασίας «στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του». Τα σχέδια προβλέπουν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3.500 σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Προβλέπεται εξάλλου η κατάργηση 2.500 θέσεων διοικητικού προσωπικού στη Γερμανία.

ΙΤΑΛΙΑ - ΠΤΩΣΗ Πτώση 4,3% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού εθνικού ινστιτούτου στατιστικής (Istat). Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες προϊόντων κατέγραψαν πτώση 9,8%. Η συνολική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της Ιταλίας το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ανήλθε στο 2,1%. Οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων έπεσαν 16,7% και οι πωλήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 26%. Πτώση 18,6% σε ετήσια βάση καταγράφηκε και στη δραστηριότητα και του τομέα των ακινήτων.

«VOLVO» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία «Volvo», που ανήκει στην κινεζική «Geely», ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα περικόψει χίλιες θέσεις εργασίας, δηλαδή το 5% του εργατικού δυναμικού της, εντός του 2013. Τον περασμένο Σεπτέμβρη η «Volvo» απασχολούσε 22.400 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Ηδη, το 2012, η εταιρεία περιέκοψε 1.100 θέσεις εργασίας. Το 2012 η «Volvo» πούλησε 422.000 οχήματα σε όλο τον κόσμο, δηλαδή 6% λιγότερα σε σχέση με το 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ