ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Στάθης Δημητρόπουλος
Στάθης Δημητρόπουλος
φωτό

Ο ΘΩΜΑΣ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ γεννήθηκε το 1925 στο Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας. Εγινε ΕΠΟΝίτης το 1943 και γι' αυτό, στη θητεία του τον παρακολουθούσαν στενά. Το ίδιο και ως πολίτης μετά από την Εθνοφυλακή. Παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του, στις 3/3/2012 με καθημερινό του σύντροφο τον «Ρίζο».

Το ετήσιο μνημόσυνό του θα γίνει την επόμενη Κυριακή 3 Μάρτη 2013, στον Αγ. Νικόλαο Λουτρών Αμφιλοχίας.

Στη μνήμη του, προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Αθήνας, η γυναίκα του Κων/να, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

***

φωτό 2

Στη μνήμη του αδερφού μου, ΘΩΜΑ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ, που κλείνει χρόνος, στις 3 Μάρτη 2013, από τότε που «έφυγε». Επίσης, στη μνήμη του άντρα μου ΣΤΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, που, στις 5 Μάρτη, κλείνει 8 χρόνια από τότε που «έφυγε». Ακόμα, στη μνήμη του αδερφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ και των κουνιάδων μου, ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε, οι αδερφές Ναυσικά Δημητροπούλου και Ζωή Τανταρούδα, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Αθήνας.


ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΘΩΜΑΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
φωτό 1

Σαν σήμερα, 24 Φλεβάρη, πριν ένα χρόνο, «έφυγε» από κοντά μας αναπάντεχα, στα 33 του χρόνια, ο αγαπημένος μας ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 3.000 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Δάσους - Γρηγορούσας των Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

Οι γονείς του, Ειρήνη και Στάθης

η αδερφή του, Κατερίνα

***

φωτό 2

Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώνονται 22 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος και αξέχαστος σύντροφός μου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ. Μια πορεία αταλάντευτη, αθόρυβη, αγωνιστική στον ανηφορικό δρόμο της ζωής του. Ως δάσκαλος, νομικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος, πάντα δίπλα στο λαό μας, όπως είπε ο αγαπημένος του φίλος, ο Βασίλης Εφραιμίδης (Πόντιε, αγαπητέ φίλε και σύντροφε, «έφυγες» ακέραιος από τις επάλξεις του ΚΚΕ, του λαϊκού μας κινήματος).

Στη μνήμη του συντρόφου μου, όπως και στη μνήμη του φίλου του, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ, του γενάρχη της προλεταριακής ποίησης, όπως τον έλεγε ο Γιάννης μου, προσφέρω 200 ευρώ στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Τόνια Χαρατσίδου

***

φωτο 1

«Εφυγε» από τη ζωή στις 26/1/2013 ο σύντροφος ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1952 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας στην πόλη Krnov, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Επαναπατρίστηκε το 1981 με τους γονείς του και εγκαταστάθηκαν στην Ποντοκώμη Κοζάνης.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Αλέκος, ο ξάδελφός του Πυθαγόρας, οι φίλοι και οι σύντροφοι του, μέσω της ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ, προσφέρουν 180 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

***

φωτό

Σήμερα, 24 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 40 μέρες που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ, ένας υπέροχος άνθρωπος, λατρεμένος σύντροφος ζωής, εξαίρετος πατέρας και παππούς. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, δε σταμάτησε να μεταδίδει τις γνώσεις, την αγάπη και την πίστη του για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευαγγελία, οι κόρες του, ο γαμπρός του και ο εγγονός του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Συκεών Θεσ/νίκης.

Βαγγελιώ Μελιτζανά

* Στις 15 Γενάρη 2013, σε ηλικία 83 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ. Ο αγαπημένος σε όλους μας Πρόδρομος από πολύ νέος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις πρώτα στις γραμμές της ΕΠΟΝ και, στη συνέχεια, του θρυλικού ΕΛΑΣ ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Το 1947 κατατάχθηκε στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και πολέμησε με αυταπάρνηση. Το 1949, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη ΛΔ Βουλγαρίας. Το 1982 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε να αγωνίζεται πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για τα ιδανικά του Σοσιαλισμού. Οι κομμουνιστές αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Θούριου, που πάντα επισκεπτόταν τους καλοκαιρινούς μήνες μαζί με τη συντρόφισσα της ζωής του, την Ευαγγελία Πετρίδου, θα τον θυμούνται πάντα.

Στη μνήμη του, ο κουνιάδος του Πετρίδης Σιδέρης από το Θούριο Εβρου, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ορεστιάδας, 100 ευρώ και εύχεται θερμά συλλυπητήρια στην Ευαγγελία και τις κόρες τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ
* Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ γεννήθηκε στα 1930 στη Μελίκη Ημαθίας. Το 1943 οι συνεργάτες των Γερμανών του Κεσά Μπατζάκ, σκότωσαν τον πατέρα του ΚΩΣΤΑ (ΚΟΤΑ) ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, αφήνοντας πέντε ορφανά, μεταξύ τους και τον Πρόδρομο. Στον ΕΛΑΣ εντάχθηκε 14 χρόνων, κυνηγημένος. Με τη φυγή των Γερμανών, οι ταγματασφαλίτες ταμπουρώθηκαν στο Κιλκίς, όπου οι ΕΛΑΣίτες μετά σκληρή μάχη τους αιχμαλώτισαν και τους μετέφεραν στο Μοναστήρι Αηλιάς στη Βουλτίστα. Μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι δολοφόνοι του πατέρα του Πρόδρομου, τους οποίους αναγνώρισε αλλά δεν ανταπέδωσε αφήνοντάς τους ελεύθερους... Ομως, ενώ οι ΕΛΑΣίτες παρέδωσαν τα όπλα, μετά τη Βάρκιζα, μετά ένα μήνα στη Μελίκη όπου ζούσαν αμέριμνοι την Ελευθερία τους οι χωριανοί, ήρθε ένας λόχος Εγγλέζων με Αιγύπτιους στρατιώτες και σε συνεργασία με την αστυνομία και συνεργάτες των Γερμανών ξανάρχισαν τις ληστείες, τους ξυλοδαρμούς, τις δολοφονίες - δολοφόνησαν και τον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ (ΚΟΤΑ) ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, αδελφό του ΚΩΣΤΑ (ΚΟΤΑ) ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ που ήταν γραμματέας και υποψήφιος βουλευτής του Αγροτικού Κόμματος και είχε φυλακιστεί από τη δικτατορία του Μεταξά. Αργότερα, συνέλαβαν και τον ΝΙΚΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ τον οποίο φυλάκισαν στη Βέροια, όπου η αστυνομία τον παρέδωσε στους παρακρατικούς που τον βασάνισαν μέχρι θανάτου και πέταξαν το σώμα του στο κανάλι εξήντα έξι. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο Πρόδρομος βγήκε στο βουνό ξανά, ενώ οι δολοφονίες σε βάρος της οικογένειάς του συνεχίστηκαν. Το 1947, στο χωριό Κουλούρα Ημαθίας, οι παρακρατικοί δολοφόνησαν την αδερφή του Κώστα (Κότα), ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με τα δυό της παιδιά, Μιλτιάδη και Θανασάκη, πετώντας χειροβομβίδα στο δωμάτιο όπου κοιμούνταν.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΟΝΤΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΟΝΤΗ
Στη μνήμη τους και στην εβδομηντάχρονη ατσαλένια πίστη και προσφορά του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ στο Κόμμα, ο αδελφός του Θωμάς Μελιτζάνας προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων.

***

φωτ. 1

Στη μνήμη του συζύγου και συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Συκεών.

Ραφαηλίδου Δώρα

***

φωτο

Πριν ενάμιση χρόνο «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ. Ενας σύντροφος από τα πιο λαμπρά παραδείγματα αγωνιστών που διέθεσαν τη ζωή τους στην πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Στη μνήμη του, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Φραντάτου της ΚΟ Ικαρίας και Φούρνων 150 ευρώ για την ενίσχυση του τιμημένου Κόμματός μας.

Ελπίδα Γεράκη

***

φωτό 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ και ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΕΓΟΥΛΙΑ - ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης, 50 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του κομμουνιστή πατέρα μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΟΥΛΑ, που «έφυγε» 15-6-09, και για την επιτυχία του 19ουΣυνεδρίου του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, οι γιοί σου, Παναγιώτης και Σωκράτης Πατούλας προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αγρινίου. Για μας είσαι δίπλα μας σε όλους τους δύσκολους αγώνες που έχουμε καθημερινά. Θα σε θυμόμαστε πάντα.

***

φωτό 2

Την Παρασκευή 27.2.2009, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στο δρόμο «καρμανιόλα» Αθηνών - Πατρών, οι φίλοι μας ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΟΝΤΗ, νηπιαγωγός συνεργάτης του ΚΜΕ, και ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ, καταξιωμένος φλαουτίστας. Σπουδαίοι άνθρωποι με αγάπη γι' αυτό που έκαναν και με πίστη στο δίκαιο αγώνα του ΚΚΕ. Σπύρο, Ειρήνη, μας λείπετε. Αναπολούμε τη συντροφιά σας.

ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΓΟΥΛΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΓΟΥΛΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ
Στη μνήμη σας, προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ναυπλίου.

Νατάσα Σοφογιάννη - Σπύρος Μιχαήλ

***

Το Φλεβάρη συμπληρώνονται 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η ΠΑΡΕΣΣΑ ΤΣΙΡΑΝΙΔΟΥ από την Ασβεστόπετρα Πτολεμαΐδας. «Εφυγε» πλήρης ημερών, αφού έζησε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις. Το Φλεβάρη του '43, πριν από 70 χρόνια οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» τον άντρα της ΝΙΚΟ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗ στα 31 του χρόνια, μαζί με τον αδελφό του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗ, επειδή ήταν κομμουνιστές.

Η Δήμητρα Κυφωνίδου, κόρη της Παρέσσας και του Νίκου, και τα εγγόνια τους, Ελένη και Νίκος, τιμώντας τη μνήμη τους, προσφέρουν στο ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο το ποσό των 100 ευρώ.

Τιμούν, επίσης, τη μνήμη των αγωνιστών: ΑΤΣΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΝΩΛΗ, ΘΕΡΑΠΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΜΑΡΑΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΥΡΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΝΙΚΙΤΙΔΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΝΙΚΙΤΙΔΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, ΝΙΚΙΤΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΙΚΙΤΙΔΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ και ΠΑΝΑΠΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Ολοι τους από την Ασβεστόπετρα Πτολεμαΐδας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους και για τη λευτεριά της πατρίδας.

***

φωτό 1

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του λατρευτού συντρόφου και συζύγου ΝΙΚΟΥ ΜΥΤΙΝΗ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου Θεσ/νίκης.

Η σύζυγος Δέσποινα

***

φωτό

Η ΚΟΒ Ιλίου της ΝΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, παππού του συντρόφου μας Χρήστου, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλατιανής, το ποσό των 30 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματός μας. Οικοδόμος στο επάγγελμα, συστρατεύτηκε με το ΚΚΕ από τα παιδικά του χρόνια. Γαλουχήθηκε με τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τη στάση του αυτή, όμως δε λύγισε. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν δέκα μέρες από το θάνατο του σύντροφου μας Νίκου Γαζή, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Αιγυπτιακού ΚΚ, με διώξεις από τα εκεί αστικά καθεστώτα. Οι σύντροφοί του και φιλοι του προσφέρουν 300 ευρώ μεσω της ΚΟΒ Ριζούπολης - Λαμπρινής, μέλος της οποίας ήταν ο σύντροφος Νίκος, ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ. Τον τιμάμε συνεχίζοντας τη δράση και τους αγώνες του.


ΝΙΚΟΣ ΜΥΤΙΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΥΤΙΝΗΣ

Κώστας Βάρναλης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κώστας Βάρναλης

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ