ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπερψηφίστηκε η εισήγηση των ταξικών δυνάμεων

Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα καταγράφηκε στο 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Η πλειοψηφία των συνέδρων με την ψήφο τους ενέκριναν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του Εργατικού Κέντρου, που ήταν η εισήγηση των ταξικών δυνάμεων της «Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΔΕΣΚ), συσπειρωμένες στο ΠΑΜΕ. Η ΔΕΣΚ είχε αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη από το προηγούμενο συνέδριο. Συγκεκριμένα από τους 149 ψηφίσαντες οι 93 ψήφισαν υπέρ, οι 53 κατά, ενώ βρέθηκαν ένα άκυρο και 2 λευκά.

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ενέκρινε την εισήγηση της ΔΕΣΚ, «για σύγκρουση με τους φορείς της συναίνεσης, για να δυναμώσει το ΠΑΜΕ», για «αλλαγή του αρνητικού σήμερα συσχετισμού δύναμης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Υπερψήφισε τη θέση της ΔΕΣΚ: «Να ενισχυθεί το αγωνιστικό ταξικό μέτωπο των εργαζομένων, κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για ριζικές αλλαγές προς όφελος της τάξης μας. Αναδεικνύουμε την ταξική πάλη σε κινητήρια δύναμη για τα συμφέροντά μας. Αγώνας, σύγκρουση ως το τέλος. Στόχος μας η έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και ο λαός στο τιμόνι της δικής του εξουσίας».

Οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου με την ψήφο τους έδωσαν απάντηση στις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, του συμβιβασμού και του «κοινωνικού» διαλόγου.

Χαρακτηριστική ήταν η θέση της ΠΑΣΚΕ προς το Συνέδριο: «Σήμερα που κλονίζονται τα ιερά και τα όσια της εργασίας, η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ανάγκη ενός ισχυρού εργατικού συνδικαλισμού, που όμως θα είναι απαλλαγμένος από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα μπορεί να συμμετέχει ως αξιόπιστος συνομιλητής στις εθνικές και ευρωπαϊκές διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου». Ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» στην εισήγησή της προς τους αντιπροσώπους, σε ένα ακόμα δείγμα φαρισαϊσμού, τους καλούσε να καταδικάσουν «το μπλοκ ανοχής και στήριξης των αντεργατικών πολιτικών» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όταν με την ΠΑΣΚΕ «κατεβάζουν» κοινό ψηφοδέλτιο σε μία σειρά σωματείων και να απορρίψουν «τη λογική της κομματικής περιχαράκωσης και διάσπασης του ΠΑΜΕ», όταν το ΠΑΜΕ είναι η μόνη δύναμη που δουλεύει για την ταξική ενότητα και οργάνωση των εργατών.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του Συνεδρίου να κάνει δεκτή την πρόταση της ΔΕΣΚ για τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων που εκλέχθηκαν με νόθες διαδικασίες, παρά την κοινή πρόταση που κατέβασαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ «όλοι οι αντιπρόσωποι μέσα»...

Από αύριο Κυριακή στις 9 το πρωί θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

ΕΛΜΕ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ
Καταγγέλλουν τις προσπάθειες διάσπασης με «αριστερά συνδικάτα»

Ανακοινώσεις για την ...πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερή ΔΟΕ»

Με αφορμή την ...πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή» για μια «Αριστερή ΔΟΕ» η ΕΛΜΕ Α' Θεσσαλονίκης και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, απαντούν με ψηφίσματά τους, περιγράφοντας τους κινδύνους που προκύπτουν. Συγκεκριμένα, η ...πρόσκληση στην εφημερίδα «Αυγή» έγραφε:

«Οι νέοι/νέες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούν τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Ο υποταγμένος συνδικαλισμός και η αναγκαιότητα για ενότητα της αριστεράς στη δράση - Εμπρός για την αριστερή ΔΟΕ ... η εκδήλωση ...ανοίγει το ζήτημα της αναγκαιότητας για την Αριστερή ΔΟΕ ...». Αντίστοιχο κάλεσμα έχουν κάνει και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα μιας «Αριστερής ΟΛΜΕ».

Η ΕΛΜΕ Α' Θεσσαλονίκης σημειώνει: «Αναρωτιόμαστε στ' αλήθεια, τι πάει να πει "αριστερή ΔΟΕ" και "αριστερή ΟΛΜΕ". Τι περιεχόμενο έχει εδώ αυτός ο όρος; Υπάρχουν "αριστερά συνδικάτα": Στην "αριστερή ΔΟΕ" και στην "αριστερή ΟΛΜΕ" θα έχουν δικαίωμα να γράφονται μόνο όσοι νιώθουν "αριστεροί"; Κι οι άλλοι τι θα κάνουν; Θα μείνουν ασυνδικάλιστοι ή θα φτιάξουν "δεξιά ΔΟΕ" και "δεξιά ΟΛΜΕ";

Δηλαδή προϋπόθεση για να μπει κάποιος στο σωματείο θα είναι η πολιτική του τοποθέτηση; Αν είναι έτσι, τότε πρέπει να φτιάξουμε τόσα σωματεία όσα είναι τα κόμματα. Αυτό δεν είναι σεχταρισμός και διάσπαση; Πρόκειται για επικίνδυνη προσπάθεια διάσπασης και διαίρεσης της ενότητας των εκπαιδευτικών, με κριτήριο τις πεποιθήσεις τους, τα πολιτικά τους φρονήματα! Τα σωματεία οφείλουν να ενώνουν τους εργαζόμενους με βάση τα κοινά τους συμφέροντα, την κοινή τους θέση απέναντι στον εργοδότη τους (για εμάς είναι το κράτος, η κυβέρνηση) κι όχι να τους διασπούν ανάλογα με το αν είναι "αριστεροί", "δεξιοί", κ.λπ.».

Στο ίδιο πνεύμα η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης τονίζει: «Είναι άλλο πράγμα να παλεύεις να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος, η μαζικοποίηση και η δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών τους, ο πόλεμος με την κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία κι άλλο πράγμα να παλεύεις να καπελώσεις το κίνημα για να το θέσεις στην υπηρεσία της κυβερνητικής διαχείρισης (τα συνδικάτα της αριστεράς στην υπηρεσία της κυβέρνησης της αριστεράς)!

Από αυτή τη σκοπιά, είναι επικίνδυνοι και σ' αυτή τη βάση καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν αυτό το αίσχος! Οι σχεδιασμοί αυτοί πρέπει να ηττηθούν! Οι εκπαιδευτικοί να μη δώσουν δύναμη ούτε στο σημερινό, ούτε στον αυριανό κυβερνητικό συνδικαλισμό»!

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» πήρε ποσοστό 13,4%

Μειωμένη ήταν η συμμετοχή των γιατρών στις εκλογές (21/3/2013) της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που θα γίνει στις 29-31 Μάρτη.

Για το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ψήφισαν 4.633 έναντι 4.990 στις εκλογές του 2009. Τα άκυρα - λευκά είναι 350 έναντι 199 το 2009. Τα 4.283 έγκυρα ψηφοδέλτια και οι 15 έδρες κατανέμονται ως εξής:

«Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών» (ΔΗΚΝΙ) -στηρίζεται από τη ΝΔ- πήρε 1.295 ψήφους (30,2%) και 5 έδρες, έναντι 1.443 ψήφων (30,8%) και 5 εδρών στις προηγούμενες εκλογές.

«Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» - «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών» (ΑΡΣΙ), «Νυστέρι», «Πρωτοβουλία-Γένοβα» και «Ανεξάρτητοι» - 925 (21,6%) και 3 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές η «ΑΡΣΙ - Ενωτικό ψηφοδέλτιο» με την «Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών» και την «Ενωση Εργαζομένων» πήρε 844 (18%) και 3 έδρες. Επίσης το «Νυστέρι-Γένοβα» είχε πάρει 145 ψήφους (2,2%) και καμία έδρα.

«Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για την υγεία» - στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ - 672 (15,7%) και 2 έδρες. Πριν η «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» -στηρίχτηκε κυρίως από το ΣΥΝ- είχε πάρει 449 ψήφους (9,6%) και 1 έδρα.

«Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών 576 (13,4%) και 2 έδρες, έναντι 584 (12,5%) και 2.

«ΠΑΣΚ Γιατρών» - στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ - πήρε πήρε 370 ψήφους (8,6%) και 1, έναντι 1.119 (23,9%) και 4 έδρες.

«Ιατρική Συνεργασία για την Υγεία» (ΙΑΣΥ) - κατέβηκε πρώτη φορά και στηρίχτηκε από τη ΔΗΜΑΡ - πήρε 288 ψήφους (6,7%) και 1 έδρα.

«Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση» (ΑΙΚ) 157 ψήφους (3,7%) και 1 έδρα έναντι 105 (3,5%) και καμία έδρα προηγούμενα.

Για αντιπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ στην πρώτη καταμέτρηση βρέθηκαν 4.363 έγκυρα ψηφοδέλτια και εκλέχτηκαν 115 αντιπρόσωποι, έναντι 4.816 και 125 - ένας αντιπρόσωπος για 40 ψηφίσαντες.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: ΔΗΚΝΙ 1.326 ψήφοι και 36 αντιπρόσωποι, (έναντι 1.642 και 43). «Ενωτικό Κίνημα» 1.035 και 27 (έναντι 863/23 της ΑΡΣΙ και 88/2 της «Γένοβα»). «Μέτωπο» 697 και 18 (έναντι 464 και 12 της ΑΕΓ). ΔΗΠΑΚ 606 και 16 (541 και 14). ΠΑΣΚ 350 και 9 (1.160 και 30). ΙΑΣΥ 133 και 6. ΑΙΚ 116 και 3 (έναντι 58 και 1).

Απήργησαν στην ΑΓΝΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στο πλαίσιο της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 3 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία, να μη γίνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Στο δικαστήριο χτες συζητήθηκε η αίτηση της εργοδοσίας για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στο δικαστήριο, τοποθετήθηκαν κατά της υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο '99 δηλώνοντας ότι είναι μια βιώσιμη επιχείρηση που μπορεί να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και να πληρώνει τους εργαζόμενους με τις ΣΣΕ. Μάλιστα, σημείωσαν πως οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας για ένταξη της ΑΓΝΟ στο άρθρο '99, εξυπηρετεί επιχειρηματικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς του ιδιοκτήτη που μέσω της άλλης επιχείρησής του, της «ΚΟΛΙΟΣ» εμφανίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της ΑΓΝΟ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Πάντως χθες, το δικαστήριο αποφάσισε να εξαιρέσει τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους από την απαγόρευση κατασχέσεων έναντι της ΑΓΝΟ για τα χρήματα που τους οφείλει.

Οι διαθεσιμότητες - απολύσεις στο δημόσιο καθώς και η κατάργηση δομών και υπηρεσιών του κράτους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του είπε ότι ισχύουν όσα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει για όσους θεωρεί επίορκους. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι εξετάζεται έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που μιλά για 7.000 περιπτώσεις που ελέγχονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ