ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δραστηριοποιούνται για την κλιμάκωση της πάλης

Αύριο η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στις 10 π.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Από την απεργιακή πορεία στην Αθήνα στις 20 Φλεβάρη
Από την απεργιακή πορεία στην Αθήνα στις 20 Φλεβάρη
Με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις εργατών, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη για την κλιμάκωση του αγώνα. Με τη λήξη της 24ωρης πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, ξεκινά ήδη ένας πρώτος προγραμματισμός για να φτάσουν, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, μέχρι και τον τελευταίο εργάτη.

Ηδη, από την περασμένη Παρασκευή, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ζητούσαν να καθοριστούν άμεσα πρακτικά μέτρα για τη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ έχει ήδη καταθέσει στο Γενικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση και πλαίσιο για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ.

Γενική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στους δήμους και την περιφέρεια. Η συνέλευση θα γίνει στις 10 π.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3 Σύνταγμα) για να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα μετά την προχτεσινή επιτυχημένη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα στη συνέλευση, το Συνδικάτο τονίζει πως οι εξελίξεις στον κλάδο «σημαίνουν για μας προετοιμασία του κλάδου για αγωνιστικό συναγερμό. Απαιτούνται αγώνες με σχέδιο (...). Απαιτείται πάνω απ' όλα η συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε φάση του αγώνα, η κοινή δράση τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η οποία μόλις βγήκε από το 28ο Συνέδριό της, αναμένεται σήμερα να προχωρήσει σε Διοίκηση, όπου θα εκτιμήσει τη δράση της στην απεργία, αλλά και θα χαράξει τους βασικούς άξονες δράσης το επόμενο διάστημα. Κεντρικό στοιχείο θα αποτελέσει, ακριβώς, η δράση για την κλιμάκωση της πάλης.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα, αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτικό πρόγραμμα παρέμβασης στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα στην Αττική.

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, με ανακοίνωσή της καλεί τα ΔΣ των σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές να συνεδριάσουν άμεσα, όπου θα εκτιμήσουν την απεργιακή τους δράση. Ταυτόχρονα, να οργανώσουν συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις αποφασίζοντας κλιμάκωση της πάλης. Το κάλεσμα αποκτά ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο που η Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη πάλη για την υπογραφή συμβάσεων, όπου θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς μειώσεις μισθών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλούν τους εργαζόμενους τα συνδικάτα, καθώς είναι ολοφάνερο πως κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία θα εντείνουν την προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος, προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ρωμαλέων αγώνων που απαιτεί η απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων ενάντια στα σχέδια για την αλλαγή του Ν. 1264/82, επίθεση στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας.

Καταγγέλλοντας «το δόγμα "νόμος και τάξη" της τρικομματικής κυβέρνησης», την καταστολή και την κρατική βία και τρομοκρατία «που πάνε χέρι χέρι με την εργοδοτική βία και τρομοκρατία σε όλους τους εργασιακούς χώρους», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει: «Σε αυτές τις συνθήκες το στοίχημα που μπαίνει για το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι η οργάνωση της πάλης, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η δημιουργία προϋποθέσεων για κίνημα ισχυρό, ανθεκτικό, οργανωμένο, προσανατολισμένο στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, με μέτωπο απέναντι στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων του, της ΕΕ. Απαλλαγμένο από τα βαρίδια της διαχειριστικής λογικής, της συναίνεσης, του "μικρότερου κακού"».

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω σημειώνει ότι «η τρικομμματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ, αποκαλύπτει καθημερινά για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τι σημαίνει η φράση ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ.

Σημαίνει να επιστρατεύει εργαζόμενους που απεργούν, συκοφαντώντας κάθε φορά τους αγώνες με λασπολογίες και ασύστολα ψεύδη.

Σημαίνει με δικαστικές αποφάσεις να κηρύττει τις απεργίες, σε ποσοστό 95% παράνομες.

Σημαίνει να διώκονται συνδικαλιστές και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο, επειδή αντιδρούν και αγωνίζονται.

Σημαίνει ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Σημαίνει ότι οι μικροί αγρότες πρέπει να αφανιστούν, έτσι ώστε τα χωράφια και η παραγωγή να μαζευτεί σε όλο και λιγότερα χέρια.

Σημαίνει εργαζόμενους με μισθούς πείνας χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σημαίνει απλήρωτους εργαζόμενους.

Σημαίνει υποβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία.

Σημαίνει εξαθλίωση, φτώχεια και ανεργία για το λαό.

Μα πάνω απ' όλα σημαίνει μια χούφτα πλουτοκράτες να διαφεντεύουν τον τόπο μας, και να ορίζουν τις ζωές μας.

Για εμάς τους εργάτες όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι:

Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι μονόδρομος και πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω - στους χώρους δουλειάς, με οργάνωση στο Σωματείο».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΛΩΘΩ»
Καλούν σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα

Η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της ειδικής επιδότησης των κλωστοϋφαντουργών

Την κλιμάκωση του αγώνα των κλωστοϋφαντουργών οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό σωματείο «ΚΛΩΘΩ» μετά και τη χτεσινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην κάνει πίσω από την εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση της ειδικής επιδότησης καθώς και την απόφασή του να θεωρήσει ως πλασματικό το χρόνο ασφάλισης αυτής της περιόδου, παρά το γεγονός ότι ο νόμος που κατέκτησαν το 2008 προέβλεπε ρητά ως πραγματικό το χρόνο ασφάλισης.

Με βάση αυτή την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ σημαίνει ότι: Θα ανακληθούν όλες οι συντάξεις που δόθηκαν. Θα ζητηθούν πίσω και τα συντάξιμα ποσά που εισέπραξαν μέχρι τώρα.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το «ΚΛΩΘΩ» οργανώνουν Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. για να οργανώσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Σχεδιάζουν κάθοδο με λεωφορεία στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό. Την ίδια μέρα θα επισκεφθούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Βουλή.

Με ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως η κυβέρνηση σε μια νύχτα θέλει να τσακίσει μια τοπική κατάχτηση των εργαζομένων, που μετά από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες προστάτεψε 380 περίπου οικογένειες στην περιοχή. Και καλούν όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών και να στηρίξουν τις μορφές αγώνα που θα επιλέξουν.

ΠΑΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ
Παρέδωσαν οικονομική ενίσχυση στους εργάτες της FINTEXPORT

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης

Χρήματα για τους εργάτες της Φίντεξπορτ που συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου συγκέντρωσαν εργαζόμενοι, ανέργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, την περασμένη Τετάρτη, στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Τα χρήματα αυτά παρέδωσε χτες στο σωματείο των εργατών η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με την Ομοσπονδία των Κλωστοϋφαντουργών.

Εκφράστηκε και με αυτό τον τρόπο η εργατική αλληλεγγύη που πρέπει να συνεχιστεί μ' όλους τους τρόπους, για να στηριχτεί ο αγώνας των συναδέλφων της FINTEXPORT.

Υπενθυμίζεται πως οι εργάτες της FINTEXPORT (παρασκευάζει μοκέτες), έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από τις 16 Νοέμβρη απαιτώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων καθώς είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2011! Ταυτόχρονα, απαιτούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, το οποίο δε λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, με ευθύνη της εργοδοσίας, χωρίς να χαθεί καμιά θέση εργασίας με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για το οικοδομικό κίνημα

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα», οργανώνουν Συνδικάτα των οικοδόμων σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα, 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Περιστέρι (ΚΥΒΕ, Εθν. Μακαρίου 1) διοργανώνουν εκδήλωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και οι Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων και Καματερού. Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, ιστορικός, Αναστάσης Γκίκας.

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Επιδιώκει μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις

Σε μειώσεις μισθών επιδιώκει να προχωρήσει η εργοδοσία της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ». Συγκεκριμένα, καλεί έναν έναν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μεροκάματου. Η εργοστασιακή επιτροπή, μαζί με το Συνδικάτο, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καλούν τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι, για να απαντήσουν συλλογικά στην εργοδοτική επιθετικότητα. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους να μην υπογράψει κανείς μείωση μισθού. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία είχε επιδιώξει παλιότερα να κόψει το επίδομα γάμου, κάτι που οι εργαζόμενοι «μπλόκαραν», σβήνοντας τις μηχανές του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ