ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι απαλλάσσουν το Κόμμα από τα ρεφορμιστικά βαρίδια που ερχόντουσαν από το παρελθόν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα χρειάζεται ένα επαναστατικό Καταστατικό και ένα επαναστατικό Πρόγραμμα και οι Θέσεις της ΚΕ κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θεωρώ όμως ότι στις Θέσεις δεν υπάρχει επαρκής κριτική στο αστικό κράτος και τους θεσμούς του, παρά τη (σύντομη) αναφορά για το ρόλο του αστικού κοινοβουλίου. Το θέμα αυτό έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Αναλυτικότερα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων αντιμετωπίζει το κράτος σαν κάτι ουδέτερο, αδυνατεί να αντιληφθεί τον ταξικό χαρακτήρα του. Για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων, ακόμα και φίλων του Κόμματος, οι αστικοί θεσμοί (κοινοβούλιο, στρατός, αστυνομία, δικαιοσύνη κλπ.) δε σχετίζονται με την ταξική κυριαρχία. Θεωρούν ότι «σύστημα» είναι μόνο το πολιτικό σύστημα, τα πολιτικά κόμματα, οι αστικές κυβερνήσεις και από αυτό οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει και τη δική τους μοίρα. Η αστική τάξη έχει φροντίσει με μεγάλη επιμέλεια να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους της, αναγάγοντας τους θεσμούς του σε «εθνικούς». Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, αδυνατούν να συνθέσουν την πάλη στο χώρο δουλειάς με την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση και το διεφθαρμένο αστικό κράτος.

Αυτός είναι ο λόγος που σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης στρέφεται προς το φασισμό, που παρουσιάζεται δήθεν σαν εχθρός του «συστήματος». Αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε το δικαίωμα σε προβοκάτορες και αντικομμουνιστές να αποκαλούν το ΚΚΕ «συστημικό». Επομένως η κριτική μας στο αστικό κράτος, η καταγγελία του με λόγια και με πράξεις σαν μηχανισμού ταξικής κυριαρχίας, είναι καίριας σημασίας για την αφύπνιση της εργατικής τάξης, την απαλλαγή της από τις πλάνες που της σερβίρουν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τα αστικά ΜΜΕ. Το καθήκον αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο σήμερα που το αστικό κράτος κυλάει συνεχώς προς το φασισμό και την καταστολή, μην μπορώντας με άλλους τρόπους να χειραγωγήσει το λαό.

Απαιτείται δηλαδή ξεκάθαρη κριτική στο αστικό κοινοβούλιο, στις αστικές κυβερνήσεις, στις δυνάμεις κρατικής καταστολής, στην αστική δικαιοσύνη που είναι πιστός υπηρέτης των καπιταλιστών κηρύσσοντας σχεδόν όλες τις απεργίες παράνομες και νόμιμα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας και φυσικά στα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα ο λαός είναι θύμα της τεράστιας προπαγάνδας των ΜΜΕ που παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως συμφέρει τους ιδιοκτήτες τους.

Τα αστικά ΜΜΕ συνεχώς καλλιεργούν τον φόβο, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό και πολιτικό φασισμό, δυσφημούν τους ταξικούς αγώνες, όσους αντιστέκονται. Καλούν εντέλει το λαό να σκύψει το κεφάλι, αφού άλλη λύση του λένε ότι δεν υπάρχει. Απαιτείται να ξεσκεπαστεί ο ρόλος τους, να αποκαλυφθεί ότι είναι μέσα προπαγάνδας που ανήκουν στους καπιταλιστές και αυτούς εξυπηρετούν. Απαιτείται να αποκαλυφθεί ότι οι δήθεν σοβαροί και αντικειμενικοί μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού αλλά τα συμφέροντα του καπιταλιστή εργοδότη τους.

Ενα δεύτερο θέμα που θέλω να αναφερθώ είναι η ΚΝΕ. Βεβαίως η ΚΝΕ, σαν νεολαία του Κόμματος, ακολουθεί την πολιτική τακτική και στρατηγική του και στηρίζεται στις θέσεις του και τις αναλύσεις του. Ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε να επεξεργάζεται σαν ΚΝΕ διάφορα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη νεολαία στους τόπους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία. Στα πλαίσια πάντα των αρχών του Κόμματος, η ΚΝΕ μπορεί να συμβάλλει στην επεξεργασία επιμέρους θεμάτων, να τα αναλύει και να τα εξειδικεύει ώστε να μπορεί να πλησιάζει ευρύτερα τμήματα της νεολαίας και ταυτόχρονα να δημιουργεί ένα συμπληρωματικό θεωρητικό οπλοστάσιο που θα κάνει την ΚΝΕ ελκυστικότερη στη νεολαία μας.

Με τη συμμετοχή των φίλων και των μελών της σε αυτή τη θεωρητική επεξεργασία, θα προετοιμάζει καλύτερα τα μέλη της για την ευρύτερη προσφορά τους στη συνέχεια στο Κόμμα. Η ΚΝΕ πρέπει να είναι και ένας χώρος πολιτικού και φιλοσοφικού προβληματισμού που, με βάση της αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, θα συμβάλλει στην πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας, στην πληρέστερη προετοιμασία της για το μέλλον και τους ταξικούς αγώνες.

Ενα τρίτο θέμα είναι αυτό της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης των φίλων και των μελών του Κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή δεν έχουν αξιοποιηθεί αρκετά το ραδιόφωνο και το portal του «902». Θα έλεγα ότι υπάρχει μια σπατάλη δυνάμεων και δυνατοτήτων. Στο ραδιόφωνο π.χ. ακούμε πολύ συχνότερα εκπομπές με αθλητικές ειδήσεις από εκπομπές που να παρουσιάζουν και να αναλύουν τα έργα των κλασικών, κάτι που γίνεται σπανιότατα. Δεν υπάρχουν ρεπορτάζ για την καθημερινή ζωή των εργατών, των μεταναστών κλπ. Στο portal θα μπορούσαν να αναδημοσιεύονται άρθρα και αναλύσεις από τον «Ρ» και την ΚΟΜΕΠ, όπως και άλλα, πρωτότυπα.

Στη διαμόρφωση κομμουνιστικής συνείδησης στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, στην προβολή προς τα έξω της διαφορετικής ηθικής στάσης αλλά και αισθητικής των κομμουνιστών, μπορούν να συμβάλλουν και άλλα πράγματα που ίσως φαίνονται επιφανειακά, αλλά έχουν τη σημασία τους. Ετσι στον «902» αλλά και στο «Ρ», έχει εξαφανιστεί σχεδόν η λέξη σύντροφος ακόμα και σε αναφορές για μέλη του Κόμματος.

Αντίθετα χρησιμοποιείται ευρύτατα ο «τίτλος» του στελέχους που απορρέει από τη θέση που έχει στον τομέα προσφοράς του, ενώ στο ραδιόφωνό μας αποκαλούνται πλέον τα μέλη και τα στελέχη κύριοι και κυρίες. Για τους κομμουνιστές ο «τίτλος» τους δεν έχει καμία αξία, μάλλον ντρέπονται όταν τους αποκαλούν με αυτόν, ενώ χαίρονται όταν τους αποκαλούν συντρόφους, λεκτικά και κυριολεκτικά. Γενικά στο θέμα της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Τέλος, κατά την άποψή μου οι δραστηριότητες του Κόμματος στους τομείς των ΜΜΕ και των εκδόσεων πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στα μέλη του Κόμματος και επομένως οι δραστηριότητες αυτές να φτάνουν μέχρι εκεί που μπορούν οι δυνάμεις του ίδιου του ΚΚΕ.


Κώστας Χατζηδάκης
Αθήνα

Για το Σχέδιο Προγράμματος και τις συμμαχίες
  • Σχετικά με το Σχέδιο Προγράμματος

Ο σωστός καθορισμός του χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού και της θέσης του στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι, αναμφισβήτητα, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να χαράξει το Κόμμα ορθή και αποτελεσματική πολιτική γραμμή. Με βάση αυτό το σκεπτικό, θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

α) Σχετικά με το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού

Αν και ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα ανάπτυξής του, στο Σχέδιο Προγράμματος χαρακτηρίζεται ελλιπώς ως μονοπωλιακός. Είναι γνωστό πως ο Κρατικομονοπωλιακός Καπιταλισμός (ΚΜΚ) αποτελεί την ολοκλήρωση του μονοπωλιακού καπιταλισμού (συγχώνευση του αστικού κράτους με τα μονοπώλια), την τελευταία φάση ανάπτυξης του ιμπεριαλιστικού σταδίου του καπιταλισμού, «το σκαλοπάτι εκείνο μεταξύ του οποίου και του σκαλοπατιού που λέγεται σοσιαλισμός, δεν υπάρχει καμιά άλλη ενδιάμεση βαθμίδα». Το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ επιβεβαιώνει την επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση μας σχετικά με την ωρίμανση των αντικειμενικών συνθηκών στην Ελλάδα για τη σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς ενδιάμεσα στάδια, παραλείπεται και την αποδυναμώνει.

Επίσης, παρά τη σωστή επισήμανση των «ισχυρών εξαρτήσεων του ελληνικού καπιταλισμού από την ΕΕ και τις ΗΠΑ», χρησιμοποιείται ο όρος «ανισότιμη αλληλεξάρτηση», που υποβαθμίζει το προαναφερόμενο χαρακτηριστικό. Πρέπει να τονιστεί ξεκάθαρα πως ο ελληνικός καπιταλισμός είναι εξαρτημένος, αφού:

Η εξάρτηση αποτελεί βασικό οργανικό και ιστορικό χαρακτηριστικό του ελληνικού καπιταλισμού. Είναι συνειδητή, στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης που δεν της επιβλήθηκε από «έξω». Αυτό σημαίνει πως ο αγώνας ενάντια στην εξάρτηση ταυτίζεται αναγκαστικά με την αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική πάλη και θα ολοκληρωθεί με τη σοσιαλιστική επανάσταση και την εργατική - λαϊκή εξουσία. Εξάλλου, στις εξαρτημένες καπιταλιστικές χώρες, όπου η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα υφίστανται διπλή εκμετάλλευση (από τα ντόπια και τα ξένα μονοπώλια), οξύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό η βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας αλλά και οι δευτερεύουσες αντιθέσεις (π.χ. λαός - μονοπώλια), γεγονός που ευκολότερα τις καθιστά «αδύναμους κρίκους», όπως είναι σήμερα η Ελλάδα.

Η εξάρτηση του ελληνικού καπιταλισμού επιβεβαιώνεται σήμερα, μεταξύ άλλων, και από:

α) Την ένταση της διείσδυσης του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου (γερμανικού, γαλλικού, αμερικανικού, κινεζικού, ρωσικού) σε συνθήκες ανελέητου ανταγωνισμού για τον έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, μεταφορές, υδρογονάνθρακες), σε συνεργασία φυσικά με τα ντόπια μονοπώλια.

β) Τη σοβαρή αποδυνάμωση της παραγωγικής του βάσης με την υποβάθμιση ή καταστροφή βασικών κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας στα πλαίσια των σχεδιασμών των κυρίαρχων στην ΕΕ γερμανικού και γαλλικού ιμπεριαλισμού, που προκρίνουν για την Ελλάδα την ανάπτυξη, κυρίως, του τομέα των υπηρεσιών και, δευτερευόντως, ορισμένων βιομηχανικών κλάδων.

Τον περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού αστικού κράτους με την εθελούσια εκχώρησή τους από την ελληνική αστική τάξη σε υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ). Η αυξανόμενη συμμετοχή των ιμπεριαλιστών στον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας (βλ. «τρόικα») για την προστασία της κερδοφορίας του ελληνικού και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, καθώς και ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, δε σημαίνουν σε καμιά περίπτωση «ξένη κατοχή», όπως ισχυρίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, αριστερίστικες οργανώσεις, οι λεγόμενες «πατριωτικές» αστικές δυνάμεις και οι φασίστες. Αντίθετα, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των... εκπτώσεων που κάθε αστική τάξη είναι διατεθειμένη να κάνει στον «πατριωτισμό» της για τη διασφάλιση της ταξικής της κυριαρχίας. Συνεπώς, δε χωράει καμιά αυταπάτη για... δυνατότητα συμμαχίας με μια ανύπαρκτη «εθνική αστική τάξη», που δήθεν ενδιαφέρεται για «αυτοδύναμη εθνική ανάπτυξη».

Τα παραπάνω σημαίνουν πως το ελληνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο συμμετέχει στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με όρους που καθορίζονται από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όχι πως η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα. Οι υπαρκτές ιμπεριαλιστικές τάσεις των στενότερα συνδεδεμένων με τα ξένα μονοπώλια τμημάτων του (κυρίως εφοπλιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου) δεν αναιρούν τον εξαρτημένο χαρακτήρα του ελληνικού ΚΜΚ ως συνόλου.

Αρα, η Λαϊκή Συμμαχία, θα πρέπει να έχει αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Αντιιμπεριαλιστικοί στόχοι όπως η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποδυναμώνουν εκ των πραγμάτων την αστική εξουσία, αφού, παρά το «φλερτ» τμήματος του ελληνικού κεφαλαίου με άλλους ιμπεριαλιστές (π.χ. ρωσικό κεφάλαιο), η παραμονή της Ελλάδας στους συγκεκριμένους οργανισμούς αποτελεί στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης και όλων των κομμάτων της, ανεξαρτήτως απόχρωσης.

  • Σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών

Στη Θέση 61 αναφέρεται πως στη Λαϊκή Συμμαχία (ΛΣ) έχουν θέση και οι «φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες». Αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι απασχολούν περιστασιακά ή σε μικρό βαθμό μισθωτή εργασία (αποσπώντας φυσικά υπεραξία), τότε δεν τίθεται θέμα. Αν, όμως, αποκλεισθούν τα συγκεκριμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων από τη ΛΣ, αυτό σημαίνει στένεμα της κοινωνικής βάσης της και «χάρισμά» τους, ουσιαστικά, στην αστική τάξη.

Στη Θέση 66 αναφέρεται η πιθανότητα εμφάνισης μικροαστικών πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες το Κόμμα θα επιδιώξει συνεργασία μόνο στην περίπτωση που θα αποδεχθούν την αναγκαιότητα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, δηλαδή τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης. Κάτι τέτοιο αποτελεί αντίφαση, αφού η πρωτοπορία του προλεταριάτου και του κόμματός του μπορεί να αναγνωριστεί από τους μικροαστούς μόνο μέσα από τη ζύμωση σε κοινούς αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς αγώνες στα πλαίσια της ΛΣ και όχι προκαταβολικά.

Στη Θέση 67 αποκλείεται η εκλογική κάθοδος της ΛΣ με το επιχείρημα της «διατήρησης της αυτοτέλειας του Κόμματος». Στο μεσοπόλεμο, όμως, το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε εκλογικές συνεργασίες («Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων» και «Παλλαϊκό Μέτωπο»), χωρίς να κινδυνεύσει στο ελάχιστο η αυτοτέλειά του. Η ύπαρξη ενός Κομμουνιστικού Κόμματος δεν απειλείται από τέτοιου είδους συμμαχίες, όταν αυτό έχει ξεκάθαρα επαναστατικά χαρακτηριστικά που κατοχυρώνονται μέσα από την ενότητα επαναστατικής θεωρίας και δράσης. Αντίθετα, το Κόμμα κινδύνευσε από την πολιτική συμμαχιών του μόνο την περίοδο 1989-1991 (ενιαίος «Συνασπισμός»), όταν στο εσωτερικό του δρούσε ισχυρή δεξιά οπορτουνιστική φράξια. Εφόσον οι αστικές εκλογές αποτελούν ένα, έστω δευτερεύον, πεδίο της πολιτικής πάλης, είναι λογικό οι όποιες συνεργασίες του Κόμματος να εκφράζονται και εκλογικά.

Τέλος, ας επισημανθεί, πως στην πορεία της συχνά απρόβλεπτης εξέλιξης της ταξικής πάλης, ένα Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να χρησιμοποιεί και να εναλλάσσει έντεχνα κάθε μορφή αγώνα, νόμιμου και παράνομου, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες και υποτάσσοντας την τακτική του στο στρατηγικό στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ετσι, δεν πρέπει να αποκλείεται η, πράγματι ελάχιστη, πιθανότητα ανάδειξης κυβέρνησης της ΛΣ με κοινοβουλευτικό τρόπο σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης και «μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων», όπως εκτενώς αναλύεται στο τωρινό Πρόγραμμα του Κόμματος και τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου. Εννοείται πως μια τέτοια πιθανή κυβέρνηση καμιά σχέση δε θα έχει με την «αριστερή κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα αποτελεί ξεχωριστό στάδιο και θα πρέπει γρήγορα να μετεξελιχθεί σε επαναστατική εργατική - λαϊκή εξουσία αλλιώς ή θα ανατραπεί (περίπτωση «Λαϊκής Ενότητας» στη Χιλή) ή θα ενσωματωθεί.

Συντροφικά


Γιώργος Δουλόπουλος
ΚΟΒ Καθηγητών ΝΟ Ηρακλείου

19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ο δρόμος είναι μακρύς, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πέρασαν από πολλές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια. Ζήσαμε πρωτόγνωρες απεργιακές μάχες, είδαμε μάζες να επιζητούν λύση. Ο λαός μας πέρασε μύρια κύματα. Εγκλωβίστηκε σε λογικές διαχείρισης, φοβήθηκε τις εξελίξεις, τρομοκρατήθηκε. Πίστεψε πως τη λύση θα τη βρει στο μούντζωμα των κλεφτών και στο αυθόρμητο των πλατειών, μακριά από κάθε μορφής οργάνωση . Απομακρύνθηκε από το συνδικαλισμό, επειδή κάποιοι τον έχουν καταντήσει βρισιά, έγινε θύμα, έγινε ψώνιο. Εφαγε τα μούτρα του και ξανά κύλησε στη λήθη.

Αυτός ο λαός όμως, αυτός που εκτονώνει την οργή του μπροστά από το λαπ τοπ και την τι βι, ακούγοντας σκυλάδικα και κουτσομπολεύοντας μπαλώνει τους καημούς του, αυτός ο λαός είναι που με όλα αυτά τα κουσούρια θα κάνει το άλμα. Πιστεύουμε στη δύναμή του σημαίνει βλέποντας αυτή την πορεία πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί το ποιοτικό άλμα της επαναστατικής ανατροπής της εξουσίας της αστικής τάξης, δεν πιστεύουμε όμως στις επιλογές που έχει κάνει έως τώρα. Αν ξυπνήσει όμως μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Η ελπίδα βρίσκεται στους χιλιάδες εργάτες που, αν και μειοψηφούν, σήκωσαν ανάστημα στην εργοδοσία, στους φοιτητές που οι γονείς τους είναι εργαζόμενοι και πλάι τους έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη στις σχολές τους, στους αγρότες και στους ανέργους που δεν σκύβουν όταν τους δέρνει η ζωή που δεν βλέπουν και δεν είδαν τη πείνα ως αποτέλεσμα και φταίξιμο δικό τους, μα έσφιξαν τα δόντια και είπαν καθαρά «φταίνε αυτοί που αρπάνε το ψωμί απ' το τραπέζι». Στα παλικάρια που όταν έπεφταν τα μάρμαρα βροχή φώναζαν πιο δυνατά την ουσία και την αλήθεια «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά...» και ανέδειξαν το σύγχρονο προλεταριακό ηρωισμό.

Το Κόμμα μας σήμερα ατσαλώνεται και προετοιμάζεται γιατί ακριβώς πιστεύει στη δύναμη του λαού και βλέπει πως οι εξελίξεις θα τον φέρουν μπροστά σε επαναστατική κρίση. Οι μαχητές του κόκκινου στρατού τσάκισαν το φασισμό επειδή ήθελαν να ζήσουν, ο κάθε στρατιώτης πολέμησε για τη ζωή του και τη ζωή του σοσιαλισμού. Αυτό για εκείνους σήμαινε συγκεκριμένο πράγμα, σήμαινε προετοιμασία, έτσι και το Κόμμα μας, όπως ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, έδενε καλά τη πραμάτεια του πριν την πορεία, έστηνε γερά τα χαρακώματα πριν τη μάχη έτσι και σήμερα πρέπει να στήσουμε γερά και μαζικά ταξικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους με προσανατολισμό ρήξης, λαϊκές επιτροπές γερές μαζικές με επιτροπές ανέργων σε κάθε γειτονιά, να δυναμώσουμε τη λαϊκή συμμαχία να σπείρουμε καλά τα φύτρα του επαναστατικού μετώπου. Αυτό είναι το κύριο σήμερα, αυτό κρίνεται, όταν βλέπεις το σύννεφο να μαυρίζει, όταν ξέρεις πως ο εχθρός πλησιάζει, παίρνεις τα μέτρα σου γιατί μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τα δεσμά, προετοιμάζοντας και όχι προδίδοντας, μπαίνοντας σε λογικές διαχείρισης κυβερνητικής.

Ο λαός ίσως να περάσει από πολλά ιδεολογικά δεσμά και πολιτικές τρικλοποδιές ακόμα, κυβερνητικές λύσεις, ελπίδα ότι ο καπιταλισμός θα επανέρθει σε προ δεκαετίας επίπεδα, ότι η αστική τάξη μόλις ξαναδεί τα κέρδη της όπως σε περιόδους ανάπτυξης θα θυμηθεί τα θεία και θα προσφέρει ελεημοσύνη, ότι διώχνοντας τους μετανάστες και σταματώντας απεργίες θα βοηθήσει την οικονομία να επανέλθει.Ομως, θα βλέπει στους κομμουνιστές (που μαθαίνει ως ακραίους κόκκινους φασίστες, που αρνήθηκαν να τον κυβερνήσουν στο αστικό κοινοβούλιο), αυτούς που άντεξαν τα χτυπήματα, αυτούς που δεν ηττήθηκαν, αυτούς που δεν υπολόγισαν το κόστος να πουν την αλήθεια και την έδωσαν στο λαό να την καταπιεί ολόκληρη μαζί με τα αγκάθια, αυτούς που με πράξεις δίνουν το χέρι στο λαό να σηκωθεί και ας μας το φτύνει και επιμένουν. Αυτούς που ψάχνουνε να βρούνε μια γωνιά να μπολιάσουνε τη νύχτα για να ανθήσει, ρίχνοντας κρασί μες στη μητέρα φύση, να διώξει το φονιά!

Ο λαός αργά ή γρήγορα στο ερώτημα μεταρρύθμιση ή επανάσταση θα απαντήσει σωστά, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Εδώ έγκειται η σπουδαιότητα του σχεδίου Προγράμματος. Αυτό είναι το τιμημένο ΚΚΕ που δεν λυγάει, μετά από 94 χρόνια παραμένει παρόν στο ιστορικό του καθήκον, μελετά την πραγματικότητα, γενικά και ειδικά, για να την αλλάξει, διαπαιδαγωγεί και καθοδηγεί τη γενιά της επανάστασης.


Δημήτρης Κουφαλάκος
ΚΟΒ Φιλοσοφικής - Αθήνα

Μια κριτική ματιά

Το 19ο Συνέδριο, βρίσκει την εργατική τάξη σε περίοδο βαριάς ήττας και παρατεταμένης κρίσης. Οι απολύσεις, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουν κάνει την ζωή των εργατών πραγματική κόλαση. Οι αυτοκτονίες 2.500 ανθρώπων είναι καθημερινή είδηση στα κανάλια, η έλλειψη ρεύματος σε 30.000 εργαζομένους το μηνά, ο υποσιτισμός των παιδιών στα σχολεία είναι μια σκληρή πραγματικότητα (σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, 250.000 θα έχουν δωρεάν κολατσιό), η έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους, η έλλειψη στέγης για 45.000 ανθρώπους και η έλλειψη θέρμανσης με τα γνωστά αποτελέσματα είναι μερικές από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Στο κείμενο των θέσεων δεν είναι διακριτά και εμφανή τα αποτελέσματα της κρίσης στην ζωή των εργατών, με συνέπεια να υποτιμάται το άμεσο καθήκον που είναι η ιεράρχηση ενός πλαισίου αιτημάτων για την επιβίωση και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων σε συνθήκες κρίσης.

Ο αγώνας αυτός και ο συντονισμός του σε πανελλαδική βάση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη χιλιάδων εργαζόμενων στα συνδικάτα και στις επιτροπές αγώνα στις γειτονιές. Οι θέσεις πολύ σωστά βάζουν το άλογο μπροστά από το κάρο (στρατηγική - τακτική), αλλά το άλογο δεν πρέπει να αποσπάται από το κάρο. Η οικονομική πάλη και οι μάχες για να μην εξαθλιωθούν οι εργάτες από την πείνα αποτελούν σχολείο πολέμου, ενώ ο συνδυασμός με την πολιτική και ιδεολογική πάλη, η ζύμωση με αιτήματα κρίκους όπως η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής μάς επιτρέπει να διεξάγουμε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο που θα αμφισβητεί την εξουσία των αστών και θα φέρνει πιο κοντά το ζήτημα της εργατικής εξουσίας.

Στην πάλη αυτή οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη στην οργάνωση του αγώνα πάνω στα οξυμένα προβλήματα της εργατιάς, δουλεύοντας μέσα στα συνδικάτα είτε ταξικά, είτε ρεφορμιστικά και ο στόχος να περάσουν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στα χέρια των ταξικών δυνάμεων παραμένει ζητούμενο για τους κομμουνιστές, πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται στις θέσεις. Οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι εργατικές ενώσεις που φτιάχτηκαν από εργάτες στην πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο. Το ότι παραμένουν στα χέρια μιάς εργατικής αριστοκρατίας αποτελεί ζήτημα ιδεολογικής και πολιτικής πάλης από τη μεριά των κομμουνιστών. Η παραίτηση από τον παραπάνω στόχο και η υιοθέτηση επικίνδυνων λογικών, δηλ. το ΠΑΜΕ να παίξει το ρόλο μιας άλλης καινούριας ΓΣΕΕ, ισοδυναμεί με τεράστιο και επικίνδυνο λάθος.

Αντιλήψεις και πρακτικές όπως η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος, στην απεργία της 17ης Δεκεμβρίου του 2009 που κήρυξε το ΠΑΜΕ, όπου τα κομματικά μέλη κλήθηκαν να απεργήσουν χωρίς να υπάρχει απόφαση του σωματείου τους και ο τίτλος άρθρου του «Ριζοσπάστη» (19/12/2009 ΣΕΛ. 18) «ΠΑΜΕ: Κόψτε τον ομφάλιο λώρο με τη ΓΣΕΕ», γεννάει ερωτηματικά για το τι ρόλο θέλουμε να παίξει το ΠΑΜΕ στο κίνημα. Σημειώνω δε πως στις θέσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτές τις απεργίες και τα συμπεράσματα που έβγαλε το κόμμα από την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.

Προβληματισμός και παραίτηση υπάρχει από δυνάμεις μας σχετικά με τη δουλειά μας σε σωματεία με ισχυρές αντιδραστικές δυνάμεις. Με αποτέλεσμα υποκειμενικές αδυναμίες μας να θεωρητικοποιούνται επικίνδυνα. Ο Λένιν είναι διαφωτιστικός μέσα από τον «Αριστερισμό παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» (Απαντα, τ. 42, σελ. 36-37): «Πρέπει να είσαι σε θέση να κάνεις κάθε θυσία, να υπερνικάς τα πιο μεγάλα εμπόδια για να διεξάγεις μια συστηματική, επίμονη, σταθερή και υπομονετική προπαγάνδα και ζύμωση μέσα σε εκείνα ακριβώς τα ιδρύματα, τους συλλόγους και τις ενώσεις, ακόμη και στις πιο αντιδραστικές, όπου υπάρχουν προλεταριακές και μισοπρολεταριακές μάζες». Συχνά παραιτούμαστε από το παραπάνω καθήκον να κάνουμε δουλειά στα αντιδραστικά συνδικάτα ή δουλειά σε αυθόρμητες μαζικές εκδηλώσεις του κινήματος κατηγορώντας τες ως καθυστερημένες και ελεγχόμενες.

Για το ζήτημα της πολιτικοποίησης των συνδικάτων ο Λένιν απαντά με κατηγορηματικό τρόπο: «Ακόμη και τώρα στη Ρωσία, αν ύστερα από 2,5 χρόνια πρωτοφανέρωτες νίκες ενάντια στην αστική τάξη της Ρωσίας και της Αντάντ βάζαμε σαν όρο εγγραφής στα συνδικάτα την "αναγνώριση της δικτατορίας", θα κάναμε ανοησία(!), θα καταστρέφαμε την επιρροή μας στις μάζες, θα βοηθούσαμε τους μενσεβίκους. Γιατί όλο το καθήκον των κομμουνιστών είναι ακριβώς να ξέρουν να πείθουν τους καθυστερημένους, να ξέρουν να δουλεύουν ανάμεσά τους και όχι να απομονώνονται απ' αυτούς με επινοημένα, παιδιάστικα-"αριστερά" συνθήματα», («Ο Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού», Απαντα, τ. 42, σελ. 37-38) και εμείς σε συνθήκες καπιταλισμού και αρνητικών συσχετισμών προβάλλουμε πολλές φορές στα ΠΑΜΕ σωματεία κριτήριο αποδοχής την Λαϊκή Εξουσία, στενεύοντας την επιρροή του ΠΑΜΕ και κάνοντάς το να θυμίζει περισσότερο κόμμα παρά συσπείρωση σωματείων σε ταξική βάση.

Στην πορεία του κόμματος προς τις εκλογές, τέθηκε το ερώτημα από τον κόσμο εάν το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει και το κόμμα αντί να ζητήσει από το λαό να του δώσει όση δύναμη έχει ξεκαθαρίζοντας πως την επόμενη μέρα της εκλογής του θα καλέσει το λαό να υλοποιήσει τα αιτήματα για τα οποία παλεύει στο κίνημα -δηλ. μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής- απαντούσε αμφίσημα και με φανερή ενόχληση. Παραθέτω σχετικό κείμενο από τις αποφάσεις του 15ο Συνεδρίου που πολύ σωστά είχε προβλέψει την περίπτωση της μεγάλης και απότομης φθοράς των αστικών κομμάτων «σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το Κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα. Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, που με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο».

Σύντροφοι, η διαφορά του ρεφορμιστή από το σεχταριστή είναι πως ο μεν ρεφορμιστής δεν έχει αρχές και αν τον ρίξεις στο ποτάμι θα κολυμπήσει όπου τον πάει το ρεύμα και ο σεχταριστής επειδή έχει αρχές δε θα βρέξει τις αρχές του βάζοντας τα πόδια του στο ποτάμι. Το κόμμα μας είναι αναγκασμένο να κολυμπήσει και με το ρεύμα και κόντρα σε αυτό, γιατί σε άλλη περίπτωση θα περάσει ένα ολόκληρο ποτάμι από τα χέρια μας και θα μείνουμε άβρεχτοι.


Αντώνης Τασόπουλος
ΚΟΒ Σύρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ