ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η Τέχνη «μιλά» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Φλεβάρη

Πολύμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις γύρω από το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και με γενικό τίτλο «Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα» ξεκινά τις επόμενες μέρες η ΚΝΕ. Οπως σημειώνει, «μετά τις εκδηλώσεις του προηγούμενου μήνα που είχαν σαν κεντρικό θέμα την καπιταλιστική κρίση, οι δραστηριότητες της Επιτροπής Φεστιβάλ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ συνεχίζονται και αυτό το μήνα.

Με τίτλο ένα στίχο, "δανεισμένο" απ' το "Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου" του Μπ. Μπρεχτ, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων: Την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τα μονοπώλια.

Στην περιοχή μας, αυτοί οι ανταγωνισμοί, οι αντιθέσεις οξύνονται. Η διαμάχη για τους ενεργειακούς δρόμους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς, πολεμικές συγκρούσεις, με εμπλοκή και της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, όπως και η ιστορική πείρα δείχνει, οι λαοί δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους υπέρ του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, αλλά σε κάθε χώρα να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή αντίσταση με στόχο την ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης, ως εισβολέα.

Με τη "δύναμη" της Τέχνης, θα προσπαθήσουμε να "φωτίσουμε" αυτά τα ζητήματα, στις εκδηλώσεις αυτού του μήνα».

Το πρόγραμμα
  • Θεατρικές Παραστάσεις

-- «Καληνύχτα Μαργαρίτα», του Γεράσιμου Σταύρου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κώστα Βάρναλη 33). Παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη», αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ την Κυριακή 24/2, στις 7 μ.μ.

-- «Θάψτε τους νεκρούς», του Ιρβινγκ Σόου, στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους). Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το Σάββατο 2/3, στις 7 μ.μ.

  • Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τη νίκη στο Στάλινγκραντ με τίτλο«Γίνεται πόλεμος λαϊκός, γίνεται ιερός πόλεμος!», στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (λεωφόρος Ηρακλείου 145, στ. ΗΣΑΠ Περισσού), την Κυριακή 24/2, στις 8 μ.μ. Θα παρουσιαστούν μέρη από την Ογδοη Συμφωνία του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς και αποσπάσματα από το «Χρονικό της Αντρειοσύνης» του Σοβιετικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Ιλία Ερεμπουργκ.
  • Μαθητικό Διήμερο για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τίτλο«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106 και Αναπαύσεως) το Σαββατοκύριακο 2 - 3/3, από τις 6.30 μ.μ. Περιλαμβάνει συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα - εκδηλώσεις - πάρτι - graffiti - παιχνίδια.
  • Προβολές ταινιών, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) στις 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 22/2 προβάλλεται η ταινία «Η Πλεκτάνη» του Ρίντλεϊ Σκοτ και την Παρασκευή 1/3«Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
«Παραβατική συμπεριφορά» η κατάληψη αιθουσών!
  • Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας ζητά από τους προέδρους Τμημάτων να αναφέρουν «παραβατικές συμπεριφορές» όπως... κατάληψη αιθουσών!
  • Ανακοίνωση - καταγγελία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας ζήτησε από τους προέδρους Τμημάτων να αναφέρουν... «παραβατικές συμπεριφορές», εννοώντας και την κατάληψη αιθουσών! Συγκεκριμένα στο σχετικό έγγραφο, προς τους προέδρους των Τμημάτων, με ημερομηνία 7 Γενάρη, αναφέρει: «Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα αν έχετε διαπιστώσει στο Τμήμα/Υπηρεσία σας παραβατικές συμπεριφορές από ομάδες φοιτητών ή ομάδες εξωπανεπιστημιακών ατόμων (π.χ. κατάληψη αιθουσών)»!

Η Γραμματεία Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και τονίζει μεταξύ άλλων πως «Προετοιμάζουν το έδαφος για το "Πανεπιστήμιο ΑΕ", που σε αυτό δεν χωράει η πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ο οργανωμένος αγώνας των φοιτητών - σπουδαστών. Κάθε τέτοια ενέργεια και κινητοποίηση θα θεωρείται "παραβατική συμπεριφορά". Θέλουν να διαμορφώσουν καθηγητές - ρουφιάνους των συμφερόντων των αφεντικών, με μόνη έγνοια τους να μη διακόπτονται από "παραβατικές συμπεριφορές" τα ερευνητικά προγράμματά τους και να τα κονομάνε από τις επιχειρήσεις.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προειδοποιεί τον πρύτανη και κάθε φιλόδοξο εφαρμοστή του δόγματος "νόμος και τάξη", ότι θα μας βρουν απέναντί τους! Καλούμε:

  • Κανένας φοιτητής να μη φοβηθεί από την κρατική καταστολή, η οποία δείχνει το φόβο των αφεντικών απέναντι στην οργανωμένη πάλη του λαού.
  • Κανένας καθηγητής να μη γίνει χαφιές των επιχειρήσεων και του πρύτανη. Να απειθαρχήσει στην οδηγία των πρυτανικών αρχών!

Η απάντηση στο "νόμος και τάξη" του κεφαλαίου στις ζωές μας και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ο μαζικός, ανυποχώρητος, οργανωμένος αγώνας. Στην απεργία στις 20 Φλεβάρη να νεκρώσουν τα πάντα στο πανεπιστήμιο, να μη γίνει ούτε ένα μάθημα ή εργαστήριο, ούτε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις. Να υπάρχουν μαζικά, δυναμικά μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα και ετών στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 10.30 στην πλατεία Γεωργίου με το ΠΑΜΕ».

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διήμερο πολύμορφης δράσης στις 27 και 28 Φλεβάρη

Σε διήμερο πολύμορφης δράσης και πανεξόρμησης για τα δικαιώματα που στερούν στη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της καλεί η ΑΣΓΜΕ όλες τις Ομοσπονδίες και όλες τις Ενώσεις Γονέων. Στις 27 - 28 Φλεβάρη να προχωρήσουν σε συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς δρόμων. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σε συντονισμό με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το κίνημα φορέων στις γειτονιές να αναδείξουν όλα όσα σκοτώνουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 20 Φλεβάρη με τα ταξικά σωματεία.

«Η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε λογής επιχειρηματίες, δεν είναι πια συμπεράσματα. Είναι τα βιώματα κάθε εργαζόμενου ή άνεργου γονέα. Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης υλοποιούνται με βίαιο τρόπο, τώρα. Δεν δίνουν δεκάρα για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ. «Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλει η σχολική κοινότητα (γονείς - εκπαιδευτικοί - μαθητές) να βρεθεί δίπλα στους αγώνες των αγροτών, των κλάδων, των σωματείων και συνδικάτων που απεργούν, που αγωνίζονται για την ακύρωση της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων, του εξανδραποδισμού του λαού και της χώρας», τονίζει, και καλεί σε διεκδίκηση εδώ και τώρα:

-- Αμεση πλήρωση όλων των εκπαιδευτικών κενών, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

-- Καμία σύμπτυξη - συγχώνευση, ούτε μία τάξη πάνω από 20 παιδιά.

-- Οχι στο ΠΔ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

-- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών - μαθητών - εκπαιδευτικών για τις λειτουργικές δαπάνες.

-- Δωρεάν μίνι γεύμα σε όλα τα παιδιά.

-- Κρατικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων και εμβολιασμών για όλα τα παιδιά.

-- Δωρεάν φως, νερό και θέρμανση για όλα τα σχολεία, κατάργηση των φόρων που βαρύνουν τις σχολικές επιτροπές.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κινητοποιήσεις για το κόστος σπουδών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας που εξελίχθηκε σε μεγάλη πανεξόρμηση με ενημερωτικό υλικό στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές και εργαζόμενοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζουν καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους και στη συνέχεια συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και συναυλία.

Στο μεταξύ χτες, κινητοποιήσεις για τη φοιτητική μέριμνα και το κόστος σπουδών πραγματοποιήθηκαν σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ.

Στην Ξάνθη, την Πέμπτη, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και θεατρικά δρώμενα αναδεικνύοντας το πρόβλημα στέγασης και σίτισης.

Στην Αλεξανδρούπολη, την ίδια μέρα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Λέσχη, απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο μέσα στην πόλη.

Το ΜΑΣ καταγγέλλει την υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που διαρκώς περικόπτουν δαπάνες για σίτιση και στέγαση, προκειμένου να διαχειριστούν τους δραματικά μειωμένους προϋπολογισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ ήδη έχει κλείσει το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο. Στις Εστίες σε Κομοτηνή και Ξάνθη, θέρμανση λειτουργεί κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις είναι σε άθλια κατάσταση.

Θέλουν τους μαθητές στη γωνία

Καταγγελία της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ καταγγέλλει τη διεύθυνση του 1ου Λυκείου Καματερού ότι «έσκισε την τοιχοκολλημένη απόφαση του 15μελούς που κατήγγειλε τη σύλληψη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ καθώς και την επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών». Μάλιστα, σύμφωνα με την ΚΝΕ, η «δικαιολογία» γι' αυτή την ενέργεια ήταν ότι «δεν επιτρέπεται να γίνονται πολιτικές και κομματικές συζητήσεις μέσα στο σχολείο, γιατί διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου»...

Η ΤΟ της ΚΝΕ σχολιάζει σχετικά ότι «τους ενοχλεί όταν τα 15μελή και τα 5μελή συμπαραστέκονται στους αγώνες των γονιών τους, όταν βλέπουν και πέρα από τη μάντρα του σχολείου. Οι μαθητές δε ζουν στον κόσμο τους, είναι παιδιά των εργατών, των φτωχών μεσαίων λαϊκών στρωμάτων, βιώνουν κι αυτοί στο πετσί τους ποιος πληρώνει την κρίση (...) Σε πείσμα όσων τους θέλουν να κάθονται στη γωνιά τους και να δέχονται ό,τι τους πλασάρουν οι μαθητές αντιστέκονται, συζητάνε και οργανώνουν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο σχολείο, για μια διαφορετική κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ