Το ΠΑΜΕ καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση των τυφλών εξέδωσε χτες ανακοίνωση, που έχει ως εξής:
«Οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε κίνδυνο. Οι οικογένειές τους σε απόγνωση!
ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑμΕΑ.
ΤΟ ΠΑΜΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (ΣΕΑΑΝ) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΤΟΥ ΜΗΝΑ.
Ευθύνη των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, της ίδιας τους της ζωής που είναι στο στόχαστρο από τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες που κάνουν μακροχρόνιες θεραπείες αδυνατούν πλέον να τις συνεχίσουν γιατί έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και έχουν μείνει ανασφάλιστοι. Ομως, και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι αδυνατούν πολλές φορές να πάρουν τα φάρμακά τους, να κάνουν τις θεραπείες που είναι άκρως απαραίτητες για τη ζωή τους, γιατί άρχισαν να πληρώνουν συμμετοχή που και αυτή αυξήθηκε στην πορεία. Ομως, ακόμα καλούνται να πληρώνουν τεράστια ποσά είτε γιατί τα φάρμακά τους βγήκαν από τη λίστα, είτε γιατί είναι πρωτότυπα και πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν δεν έχει ο άλλος να πληρώσει ουσιαστικά αναγκάζεται να σταματήσει τη θεραπεία του θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του. Την ίδια στιγμή έχουμε και τους συναδέλφους που κατά χιλιάδες τους μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας στα σφαγεία των ΚΕΠΑ (Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης της Αναπηρίας, όπως λέγονται οι νέες υγειονομικές επιτροπές), με αποτέλεσμα να τους μειώνεται ή και να χάνουν την αναπηρική τους σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και να οδηγούνται κυριολεκτικά στην πείνα, αφού δεν έχουν άλλο εισόδημα. Αλλά και να χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οδηγούμενοι σε αργό θάνατο. Παράλληλα, είναι πάνω από 60.000 αυτοί που περιμένουν για μήνες να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν από τα σφαγεία των ΚΕΠΑ χωρίς επίδομα ή αναπηρική σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτό είναι ένα από τα μαζικά εγκλήματα του καπιταλισμού για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, της τρόικας, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε από την κυβέρνηση για τους ανάπηρους - μαϊμού είχε τον ίδιο στόχο όπως και στην περίπτωση των συνταξιούχων - μαϊμού: Να χτυπηθεί ο θεσμός των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας, να ακρωτηριαστούν κυριολεκτικά τα δικαιώματα των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Αυτές είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, του ΔΝΤ, της ΕΕ, αυτές υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή τα τελευταία χρόνια. Εδώ δεν μπορεί να βρει δουλειά ο αρτιμελής και σου λένε ότι με 40% ή 50% αναπηρία μπορείς να δουλέψεις. Λες και ένας οικοδόμος ή σερβιτόρος μπορεί να εργαστεί αν πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ή βαριά αρθρίτιδα, που τους δίνει ποσοστό, άκουσον άκουσον, 35%!
Σε σακατεύουν, σε ξεζουμίζουν για να παραγεμίζουν οι διάφορες λίστες Λαγκάρντ και όχι μόνο, και εσύ που δούλεψες, και η οικογένειά σου και η τάξη σου που παράγει όλο αυτό το πλούτο στη χώρα, να ρίχνεσαι στην πείνα, στην εξαθλίωση, στον αργό θάνατο. Περιμένοντας καμιά σουπίτσα από τα συσσίτια των ΜΚΟ και κανένα ληγμένο φάρμακο από τα κοινωνικά φαρμακεία των πολυεθνικών του φαρμάκου και των αριστερών σωτήρων!!!
Ενα ακόμα στοιχείο ενίσχυσης των ταξικών χαρακτηριστικών και μαζικοποίησης των συνδικάτων και των λαϊκών επιτροπών είναι να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους της τάξης μας. Να στηρίξουν τους αγώνες του αγωνιστικού, ριζοσπαστικού αναπηρικού κινήματος και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των ΑμεΑ!
Πέρα από το πετσόκομμα στους μισθούς, στις αναπηρικές συντάξεις, στα επιδόματα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κυβέρνηση προχωράει ένα ακόμη βήμα και κόβει ακόμη και από υπερήλικες ανασφάλιστους ανάπηρους την ελάχιστη βοήθεια. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών καταγγέλθηκε το άρθρο 69 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας». Με αυτό καταργείται η χορήγηση της ούτως ή άλλως χαμηλής σύνταξης ανασφάλιστων που έδινε ο ΟΓΑ (340 ευρώ) στα άτομα με αναπηρία άνω των 65 ετών, επειδή λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα. Επίσης, όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου ανεβαίνει το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια.
Πρόκειται για μια διάταξη που καταδικάζει κυριολεκτικά στην εξαθλίωση ηλικιωμένους που έχουν βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες όπως είναι οι τυφλοί, οι παραπληγικοί - τετραπληγικοί, οι αιμορροφιλικοί κ.λπ. Αυτοί οι άνθρωποι λόγω της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους και λόγω του ότι δεν εντάσσονται στην παραγωγή - παρότι πολλοί από αυτούς μπορούν - δεν έχουν συμπληρώσει τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Παρόλα αυτά, έχουν αυξημένες ανάγκες από τον υπόλοιπο πληθυσμό, που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, νοσηλεία, κάποιον άνθρωπο να τους προσέχει κ.ά.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η ανεργία στα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες αγγίζει το 95%. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών από τις 25.000 τυφλούς της χώρας εργάζονται μόλις οι 150, 16.000 είναι από αγροτικές οικογένειες, 8.000 - 9.000 είναι μικροσυνταξιούχοι με αναπηρική σύνταξη λόγω κάποιου εργατικού ατυχήματος ή ασθένειας που τους κατέστησε στην πορεία της ζωής τους τυφλούς και μόλις ένα 5% έχει καταφέρει να πάρει σύνταξη γήρατος. Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή από τα στοιχεία, καθώς οι άνθρωποι με μειωμένη όραση που όμως δεν παίρνουν προνοιακό επίδομα επειδή έχουν πάνω από 1/20 της όρασής τους, φτάνουν τις 100.000.
Με τρομακτικούς ρυθμούς διευρύνονται τα κενά του μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των συνταξιοδοτήσεων.
Οπως προκύπτει απ' τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2012 αποχώρησαν συνολικά 4.285 άτομα και έγιναν μόλις 153 προσλήψεις και 29 μετακινήσεις από άλλους οργανισμούς. Προκύπτει δηλαδή ένα «έλλειμμα» 4.013.
Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε έγγραφό του προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχεται ότι αποχώρησαν 750 γιατροί το 2011 και 703 το 2012, τη στιγμή που εκκρεμούν στα Συμβούλια Επιλογής των Γιατρών 2.353 αιτήσεις. Δηλαδή, αναγνωρίζει τουλάχιστον 3.806 κενές θέσεις γιατρών, όταν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπολογίζει τα κενά σε 6.000. Επίσης, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υπολογίζει σε 22.000 τις κενές οργανικές θέσεις.
Μπροστά σε αυτήν την απειλητική κατάσταση για τη νοσηλεία των ασθενών το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες την πρόσληψη μόλις 777 ατόμων επικουρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, με δωδεκάμηνη θητεία. Δηλαδή, μετά από ένα χρόνο - που θα λήγει η θητεία τους - θα προκύπτουν τα ίδια κενά, στα οποία θα προστίθενται νέες συνταξιοδοτήσεις.
Συγκροτήθηκε χτες σε σώμα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Πρόεδρος και αντιπρόεδρος στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν οι Παναγιώτης Σκανδαλάκης, καθηγητής Ανατομίας - Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής, και Ιωάννης Δατσέρης, διευθυντής στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», αντίστοιχα, οι οποίοι προτάθηκαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η ΕΕ συμπληρώθηκε απ' τους Μιχάλη Βλασταράκο, πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτριο Ασημακόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και Σταμάτα Παγώνη, διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».