ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ
Αποφασισμένοι για αγώνα παρά την καταστολή

Με δικό τους μπλοκ συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Κυριακής ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση

Motion Team

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Με μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μεγάλη Παναγιά, το πρωί της Κυριακής, ο λαός της Χαλκιδικής διαδήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια του στην παράδοση του ορυκτού πλούτου του τόπου του στο μεγάλο κεφάλαιο και έδωσε απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας, αστυνομοκρατίας, καταστολής και διώξεων που έχει στήσει η κυβέρνηση, για να διευκολύνει την καταστροφική επένδυση μεταλλουργίας χρυσού από την «Ελληνικός Χρυσός».

Η επιχείρηση τρομοκρατίας, οι προσαγωγές κατοίκων που συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, αλλά και οι προκλητικοί αστυνομικοί έλεγχοι στα λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές από την Ουρανούπολη, την Ιερισσό και τα Νέα Ρόδα, για τη συγκέντρωση, δε λύγισαν τον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής.

Με δικό τους μπλοκ συμμετείχαν στην κινητοποίηση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ και με το πανό τους έδειχναν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο λαός: «Ανατροπή των σχεδίων των μονοπωλίων. Ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου του».

Στο πλευρό των χιλιάδων κατοίκων της Χαλκιδικής βρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, παραβρέθηκε ο Βασίλης Ρέβας, περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Θ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων και καταδίκασε την επιχείρηση αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας, που στήθηκε στην περιοχή, με αφορμή την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Κάλεσε το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα, για να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για να αλλάξει η τάξη που κυβερνά. Οπως είπε, μόνο με την εργατική λαϊκή εξουσία, ο πλούτος του τόπου μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Στον Εβρο

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκεται και ο λαός του Εβρου, μετά την απόφαση της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) διά στόματος του πρωθυπουργού να ανακοινώσει την έναρξη των εργασιών εξόρυξης του χρυσού στο Πέραμα.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή της: «Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια, τον κεντρικό σχεδιασμό. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του χρυσού στους διάφορους "επενδυτές". Ταυτόχρονα, κατάγγειλε κάθε προσπάθεια της Εταιρείας να "επηρεάσει" τοπικούς παράγοντες και συλλόγους, να μεταστρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της εξόρυξης».

Τέλος, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσαν αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
«Απομονώνουμε τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής»

«Να απομονώσουμε και στους δικηγόρους τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής» ζητά με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», με αφορμή την εμφάνιση τέτοιας συνδικαλιστικής παράταξης δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι πιο στυγνοί υπερασπιστές της ταξικής αδικίας, της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς, οι πιο αμείλικτοι εχθροί του εργαζόμενου λαού και των αγώνων για τα δικαιώματά του, οι εκφραστές ό,τι πιο αντιδραστικού, βρώμικου και χαμερπούς έχει γεννήσει και εξακολουθεί να γεννάει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, οι αντικομμουνιστές υμνητές και απόγονοι των εγκληματιών μακελάρηδων Γερμανών ναζί και των συνεργατών τους, που ματοκύλισαν τους λαούς, μαζί και τον ελληνικό, που έστησαν την προβοκάτσια του εμπρησμού του Ράιχσταγκ, οι θαυμαστές των κρεματορίων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Χίτλερ και των βασανιστηρίων της χούντας του Παπαδόπουλου, οι χυδαίοι και υποκριτές πατριδοκάπηλοι της Χρυσής Αυγής, επιχειρούν να πατήσουν την μπότα τους και στο χώρο των δικηγόρων, ιδρύοντας συνδικαλιστική παράταξη στη Θεσσαλονίκη.

Αλήθεια, για ποιους θέλουν να "συνδικαλιστούν" και τι να "διεκδικήσουν" στο χώρο; Μήπως για τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που με την περίφημη "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων σε συνδυασμό με την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, υποφέρουν, συνθλίβονται και εξοβελίζονται όλο και πιο μαζικά από το επάγγελμα; Μα, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο που τα προωθούν είναι τα αφεντικά τους! Σε αυτούς ορκίζονται δουλικά και δίνουν καθημερινά εξετάσεις, πίσω από τις κούφιες και δημαγωγικές "αντιμνημονιακές" ρητορείες τους. Γι' αυτό και όχι μόνο δε συμμετέχουν σε κανέναν αγώνα των δικηγόρων, ούτε φυσικά κανενός κλάδου εργαζομένων για την επιβίωσή τους, αλλά αντίθετα επιτίθενται με λύσσα, συκοφαντούν και απειλούν κάθε συλλογικό και οργανωμένο εργατικό και λαϊκό αγώνα, κάθε απεργία και κινητοποίηση. Γι' αυτό, για παράδειγμα, στήριξαν την επιχείρηση των ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς εργολαβικούς εργαζόμενους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης (οι οποίοι δεν ήταν αλλοδαποί βέβαια...). Μήπως για να συμβάλουν οι δικηγόροι με τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπεράσπιση των ανθρώπων του μόχθου, των ανέργων, των νέων, για το ψωμί και το δίκιο που στερούνται, τα δικαιώματά τους που καταστέλλονται από την εργοδοσία, το κράτος και τη Δικαιοσύνη; Μα, αυτοί καλούν το λαό να ξεγελάσει την πείνα και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή του με το όπιο του ρατσισμού και του εθνικισμού, το οποίο βαφτίζουν γελοία και προκλητικά υψηλή "πνευματική αξία", έτσι ώστε να παραμείνουν χορτάτα και άθικτα τα αφεντικά που τον ξεζουμίζουν και τον εξαθλιώνουν. Γι' αυτό και στοχοποιούν και κάνουν τους "καμπόσους" στους ανυπεράσπιστους μετανάστες από τη μια μεριά, ενώ λιβανίζουν δουλικά και σκίζονται για τους ισχυρούς μεγαλοεπιχειρηματίες από την άλλη, ζητώντας, για παράδειγμα, κι άλλες φοροαπαλλαγές για τους ... "πατριώτες" εφοπλιστές, που έχουν τα καράβια τους με ξένη σημαία.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών δικηγόρων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, των νέων, συνολικά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, δε θα έχουν κάποιο σύμμαχο, αλλά έναν ακόμη αντίπαλο στο χώρο της δικηγορίας, γενικότερα της Δικαιοσύνης, αδίστακτο και ύπουλο.

Δεν τους φοβόμαστε, ούτε όμως και ανεχόμαστε την αφόρητη και επικίνδυνη δυσοσμία τους!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τους απομονώσουμε αποφασιστικά και μαζικά, όπως ήδη συνέβη σε μια σειρά άλλους χώρους. Με τον οργανωμένο αγώνα για τα δικαιώματά μας, κόντρα στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, που θα υπερασπίζεται την επιβίωσή μας και ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο για να πάρουμε όλα όσα δικαιούμαστε και μας στερεί το εκμεταλλευτικό σύστημα. Με μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Αυτός είναι ο τρόπος ώστε τα ναζιστικά περιττώματα να βρεθούν μαζί με το σύστημα που τα γεννάει, στη θέση που τους ανήκει: Στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Επανασύνδεση νερού σε 7μελή οικογένεια

Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ, στην οδό Αθηνάς, πραγματοποίησαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην επιχείρηση, διαμαρτυρόμενοι για τις διακοπές παροχής νερού στις οποίες επιδίδεται η επιχείρηση.

Ενα από τα «θύματα» αυτής της πολιτικής, της διακοπής της παροχής νερού από την ΕΥΔΑΠ, αποτέλεσε και η περίπτωση ενός πολύτεκνου εργαζόμενου που δουλεύει στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων, με αποτέλεσμα η επταμελής οικογένεια να έχει μείνει εδώ και μέρες χωρίς νερό, γιατί δεν μπόρεσε να πληρώσει τους σχετικούς λογαριασμούς. Κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας, η αντιπροσωπεία που ανέβηκε στα γραφεία της διεύθυνσης απαίτησε την άμεση επανασύνδεση του νερού στην οικογένεια του πολύτεκνου πατέρα, κάτι που έγινε λίγο αργότερα, χωρίς ο τελευταίος να πληρώσει κάτι έναντι.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ίδια οικογένεια, προ ημερών, η ΔΕΗ ΑΕ είχε διακόψει την παροχή ρεύματος, αλλά με παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου στη ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή, η επιχείρηση προχώρησε στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χτες το απόγευμα, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγ. Δημητρίου προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής του Αγ. Βασιλείου καθώς νωρίτερα, εργολάβοι προσπάθησαν να κόψουν το ρεύμα σε σπίτια. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, μοίρασαν ανακοινώσεις σε καταστηματάρχες και περαστικούς, καλώντας τους σε γενικό ξεσηκωμό.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία

Επίκαιρη Ερώτηση, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Αττική την περασμένη Παρασκευή, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών. Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει ο Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

«Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε το Λεκανοπέδιο της Αττικής τα ξημερώματα της Παρασκευής (22/2/2013), αποκάλυψε δυστυχώς για άλλη μια φορά ότι η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Ανέδειξε πόσο επικίνδυνες είναι οι τεράστιες και επί δεκαετίες ελλείψεις, που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές, και μηχανισμούς παροχής βοήθειας, καθώς και η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων.

Οι πλημμύρες στους οδικούς άξονες, σε νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, εργοστάσια, σπίτια και καταστήματα, η υποβάθμιση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες διαχρονικά όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής βεβαίως, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζει το λαό να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία;

- Τον άμεσο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών και έργων που θα έχουν άξονα την ασφάλεια του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ