ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό διήμερο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αυτήν τη βδομάδα οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ για το μήνα Φλεβάρη που έχουν κεντρικό θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Mε τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνει στις 2 και 3 Μάρτη μαθητικό διήμερο για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106 και Αναπαύσεως).

Οι μαθητές τις δύο αυτές μέρες θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για την κρίση, τις αιτίες της, αν υπάρχει διέξοδος και ποια είναι αυτή. Παράλληλα, στη σκηνή θα ανεβαίνουν μαθητικά συγκροτήματα, που με τη ζωντάνια και το ταλέντο τους θα ξεσηκώνουν τους μαθητές και θα δίνουν τον τόνο. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με πάρτι την πρώτη μέρα και με μεγάλη συναυλία με τους KollektivA τη δεύτερη. Και τις δύο μέρες θα υπάρχει χώρος για γκράφιτι, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Μάρτη:

18.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

20.00 Αφιέρωμα στην κρίση και τον πόλεμο

21.30 DJ Party

Κυριακή 3 Μάρτη:

18.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.30 Ροκ συναυλία με τους KollektivA

Η πρόσβαση στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου γίνεται με μετρό: Αγ. Αντώνιος, με τα λεωφορεία 075 (Στάση Εκθεσιακό Κέντρο), Α13 (Στάση Θηβών), 703 (Στάση Τέρμα Περιστερίου), 892 (Στάση Εκθεσιακό Κέντρο), 748 (Στάση Θηβών) και με τα τρόλεϊ 12 και 25 (Στάση Θηβών).

Επίσης, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Επιτροπής Φεστιβάλ πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Την Παρασκευή 1 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα στο «Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων» (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου)

-- Το Σάββατο 2 Μάρτη, στις 7 μ μ. η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσιάζει στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδου 2 και Ιπποκράτους) το έργο «Θάψτε τους Νεκρούς» του Ιρβινγκ Σόου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΖΑΝΗ
Περίπατοι γνωριμίας με την Ιστορία

Στιγμιότυπα από τον ιστορικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπα από τον ιστορικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη
Στα βήματα της ΕΠΟΝ περπάτησαν στις γειτονιές της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης αλλά και της Κοζάνης, μέλη και φίλοι των μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ. Βήμα - βήμα στους χώρους που έδρασε η ΕΠΟΝ οι μαθητές ανακάλυψαν την «κρυμμένη» Ιστορία των περιοχών.

Στη Θεσσαλονίκη, η εκκίνηση δόθηκε από την πλατεία Τερψιθέας, όπου βρισκόταν παράνομο τυπογραφείο της ΕΠΟΝ στη διάρκεια της κατοχής και ο περίπατος συνεχίστηκε σε μέρος όπου βρισκόταν τεκές και είχε ανατιναχθεί από την οργάνωση, για να καταλήξει ξανά πίσω στην πλατεία. Ολα αυτά μαζί με θεατρικά, ποιήματα και ομιλίες που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι οι μαθητές και πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Περπατώντας στα βήματα των ΕΠΟΝιτών και των Αετόπουλων τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με την Ιστορία της ΕΠΟΝ, συζήτησαν για τα συμπεράσματα από τη δράση της ΕΠΟΝ και των κομμουνιστών την περίοδο της κατοχής. Για την ανάγκη δράσης των κομμουνιστών μέσα σε όλες τις συνθήκες, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης, την ανάγκη για ύπαρξη και διάδοση επαναστατικού Τύπου μέσα σε όλες τις συνθήκες, αλλά και την πάλη απέναντι στα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται από τους αστούς, για να βάλουν στην γωνία και μακριά από την οργανωμένη ταξική πάλη την εργατική τάξη και τα παιδιά της.


Στην Κοζάνη πρώτος σταθμός ήταν το μνημείο του Μητροπολίτη Ιωακείμ, πνευματικού ηγέτη του ΕΑΜ, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί συζήτησαν για την περίοδο 1940 - '44, αλλά και για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για το πώς οδηγηθήκαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Δεύτερος σταθμός, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, που πήρε το όνομά του από τον κομμουνιστή οικοδόμο Νίκο Πλακοπίτη, ο οποίος ταυτίζεται με τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κοζάνη και βρήκε θάνατο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Και τελευταίος σταθμός, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης όπου συζήτησαν με μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και γνώρισαν στιγμές της περιόδου εκείνης, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών.

  • Ιστορικό περίπατο στο μνημείο της μάχης του Φαρδύκαμπου, διοργανώνει η Οργάνωση Βάσης Μαθητών Σιάτιστας Κοζάνης της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οι επαναστάτες δε φοράνε κουκούλα»

Από το μουσικό μέρος της εκδήλωσης
Από το μουσικό μέρος της εκδήλωσης
Εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάτες δε φοράνε κουκούλα», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χ. Τσακίρης» στην Σταυρούπολη, με πρωτοβουλία των μαθητικών οργανώσεων Πολίχνης και Νεάπολης της Νομαρχιακής Οργάνωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Το Πολιτιστικό Κέντρο γέμισε από μαθητές που βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που ήταν ένα αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση του κομμουνιστή επαναστάτη Che Guevara. Μια εκδήλωση η οποία προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε με το μεράκι και την όρεξη μαθητών, μελών και φίλων της ΚΝΕ οι οποίοι επιμελήθηκαν το πρόγραμμα και προετοίμασαν το μουσικό αφιέρωμα, το θεατρικό της εκδήλωσης, έγραψαν από μόνοι τους ποιήματα, μίλησαν για το μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη.

Η αρχή έγινε με μαθητικό μουσικό συγκρότημα από το 3o Λύκειο Πολίχνης να παίζει μελοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ και του Βάρναλη. Ακολούθησε προβολή video για τη ζωή του Che το οποίο προετοίμασαν μαθητές και θεατρικό που έγραψε και παρουσίασε η θεατρική ομάδα του 3ου Λυκείου Πολίχνης. Μέσα σε όλα αυτά, διαβάστηκαν γράμματα και ομιλίες του Che, ποιήματα του Μπρεχτ αλλά και ομιλίες που με αφορμή τη θυσία και θάνατο του Che αναφέρονταν στη θυσία και ηρωική στάση Ελλήνων κομμουνιστών όπως ο Ν. Μαλτέζος, η Κ. Ελευθεριάδου, ο Ν. Μπελογιάννης. Ομιλίες που αναδείκνυαν ότι τα ιδανικά και ο λόγος για τον οποίο πάλευε τότε ο Αργεντίνος επαναστάτης, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός, παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ και τη σημερινή ημέρα. Ενας αγώνας που χρειάζεται να δικαιωθεί από τους κομμουνιστές και της κομμουνίστριες, από την εργατική τάξη και τον λαό.


Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ για το σοσιαλισμό με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό, Η σοσιαλιστική εξουσία» διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ:

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 2 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Ημαθίας, το Σάββατο 2 Μάρτη, στις 12 μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με ομιλητή τον Χρήστο Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Κλάδων Μαθητείας, Εμπορίου - Υπηρεσιών και Κατάρτισης την Κυριακή 3 Μάρτη στις 6 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων με ομιλήτρια την Σταυρούλα Αμπατζή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ