ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ
Απαιτούν να τιναχτούν στον αέρα όλα τα δικαιώματα στον κλάδο

Ζητούν μείωση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας, κατάργηση μιας σειράς κατακτήσεων

Την ονομαστική μείωση των μισθών από 15% έως 20% και την ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 37 στις 39 ώρες τη βδομάδα απαιτεί το τραπεζικό κεφάλαιο, ζητώντας στην πράξη τον αποκεφαλισμό κάθε μισθολογικού και εργασιακού δικαιώματος προκειμένου να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους που θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο κερδοφόρας δράσης του.

Τις απαιτήσεις αυτές διατύπωσαν οι τραπεζίτες στη χτεσινή συνάντηση που είχαν με την ΟΤΟΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ). Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που ήδη έχουν γίνει μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζιτών η μείωση των μισθών θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης του επιδόματος ισολογισμού, της μείωσης των μισθολογικών κλιμακίων, της δραστικής μείωσης του επιδόματος πολυετίας, της μεταφοράς επιδομάτων (συζύγου, ανθυγιεινό, τοκετού, κατασκηνωτικό και άλλα) από την ΚΣΣΕ στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Η πρόταση για μείωση των επιδομάτων πολυετίας (ή αλλιώς της ωρίμανσης), με δεδομένο ότι αυτά έχουν «παγώσει», δείχνει την πρόθεση των τραπεζιτών να διαμορφώσουν από τώρα όρους μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης όχι μόνο για σήμερα αλλά και για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την κρίση.

Αίτημα που οι τραπεζίτες διατυπώνουν σε μια περίοδο που ήδη ΕΕ - τρόικα - συγκυβέρνηση έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για την οριστική μείωση των επιδομάτων πολυετίας, ακόμα και σε επίπεδο Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πάντως, η μεταφορά επιδομάτων στόχο έχει την υπονόμευση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, αφού η διαπραγμάτευση μεταφέρεται από τον κλάδο στην επιχείρηση.

Ωράριο και ζωή - «λάστιχο»

Σχετικά με τα θεσμικά ζητήματα οι τραπεζίτες εκτός από την αύξηση του ωραρίου εργασίας ζητάνε «ευλύγιστο» ωράριο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό ωράριο που είναι 7.45 π.μ. έως 3.15 μ.μ. να γίνει 8 π.μ. έως 6 μ.μ. στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε υπάλληλος θα ξεκινά σε διαφορετικές ώρες την εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Επίσης, ζητάνε κατάργηση των πρόσθετων ημερών αδείας που δίνονται όταν η άδεια λαμβάνεται κατά τη χειμερινή περίοδο, κατάργηση της θεσμοθετημένης βαθμολογικής εξέλιξης των ταμιών, κατάργηση του τριτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατάργηση της διάταξης για την απορρόφηση των απολυμένων από ξένες τράπεζες, κατάργηση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των συνδικαλιστών. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των συνδικαλιστών που έχουν συνυπογράψει εργοδοσία και δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός εξαγοράς των συνδικαλιστών (ενώ οι συνδικαλιστές είναι αποσπασμένοι για κάποιες θητείες στο συνδικαλιστικό φορέα τους η εργοδοσία τους δίνει βαθμούς και επιδόματα βαθμών!). Τη ρύθμιση αυτή εξαρχής έχουν καταγγείλει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και ουδέποτε έχουν χρησιμοποιήσει.

Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ζήτησε να αποσυρθούν οι προτάσεις που αφορούν τα θεσμικά ζητήματα, ενώ για τα οικονομικά έδειξε τη διάθεση να τα συζητήσει. Δηλαδή αποδέχεται την ουσία τους που είναι η δραστική μείωση των μισθών.

Από τη μεριά των ταξικών δυνάμεων, του «Αγωνιστικού Μετώπου», η Αλ. Μπαλού κατήγγειλε τις προτάσεις των τραπεζιτών στο σύνολό τους, σημείωσε ότι τινάζουν στο αέρα την ΚΣΣΕ και καταργούν την έννοια του κλάδου. Για τις ταξικές δυνάμεις η πρόταση των τραπεζιτών επιστρέφεται ως απαράδεκτη και όσο περνά από το χέρι τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην περάσει. Με βάση τα παραπάνω η μάχη για τη διεκδίκηση ΚΣΣΕ είναι φανερό ότι πρέπει να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος η ολόπλευρη παρέμβαση στους εργαζόμενους του κλάδου

Το σχεδιασμό της δράσης του επόμενου διαστήματος εξέτασε η Γενική Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή

Από τη συνέλευση
Από τη συνέλευση
Ο απολογισμός δράσης και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, την περασμένη Κυριακή.

Ο πρόεδρος, Μπ. Βορτελίνος, παρουσιάζοντας τη μέχρι τώρα δράση του Συνδικάτου αναφέρθηκε στη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών, της συντονιστικής επιτροπής στην «κοινωφελή εργασία», που μαζί με το Συνδικάτο έκανε δεκάδες παρεμβάσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων και τις συνθήκες εργασίας. Στην πραγματοποίηση δύο απεργιών, στις κοινές συσκέψεις του Συνδικάτου με τα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρησιακών σωματείων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενιαίας δράσης. Στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την ΠΟΕ ΟΤΑ για την ένταξη των συμβασιούχων στα σωματεία, που βοήθησε στην καλύτερη επεξεργασία αιτημάτων που ενώνουν τον κλάδο. Ακόμα αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Συνδικάτου για παρεμβάσεις που αφορούν σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων, με τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου, τη διοργάνωση συναυλίας αφιερωμένης στο εργατικό τραγούδι, την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, την εκδρομή στη Μακρόνησο κ.ά. Για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης με σωματεία, φορείς της γειτονιάς, τις Λαϊκές Επιτροπές, την ενίσχυση της δουλειάς με τους εργαζόμενους στους δήμους με προσωρινές μορφές απασχόλησης. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται αποφασιστική αντίσταση στην «αξιολόγηση» και πάλη για να μπλοκάρουν με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της. Να πάρουν πρωτοβουλίες με Λαϊκές Επιτροπές και φορείς της γειτονιάς με αίτημα καμιά ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα και κάθε κοινωνική υπηρεσία των δήμων. Τέλος, τόνισε ότι κάθε εκδήλωση, κάθε ενέργεια του Συνδικάτου πρέπει να έχει και στόχο τη μαζικοποίησή του, την εδραίωσή του σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις με αναφορά σε διάφορα θέματα. Επισημάνθηκε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» αντιμετωπίστηκε ως ευκαιριακό πρόγραμμα, πολιτική την οποία στήριξαν οι δημοτικές αρχές, όπως και η σημερινή, που στόχο έχει την παράδοσή του σε ιδιώτες. Μεταφέρθηκε η αγωνιστική εμπειρία από το Δήμο Ηλιούπολης, όπου εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου πίεσαν τη δημοτική αρχή προκειμένου να αμείβονται με αξιοπρέπεια και όχι «με το κεφάλι». Αναδείχθηκε η υποκρισία των δημοτικών αρχών για τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», οι οποίες είναι συνυπεύθυνες για τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Για το ρόλο του Συνδικάτου επισημάνθηκε η ανάγκη να δυναμώσει και όπως εύστοχα ειπώθηκε «πρέπει να κάνουμε σχολείο το Συνδικάτο για να καταλάβουμε την ταξική μας θέση». Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναπηρία από εργαζόμενους που είναι και μέλη στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ή στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων Αναπήρων. Σημειώθηκε ότι το χτύπημα της Υγείας - Πρόνοιας οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και ότι η αναπηρία είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους. Ακόμα πως απαιτείται αλληλεγγύη και ενότητα η οποία «δε φθάνει να τη γράφουμε στο χαρτί. Πρέπει να την κάνουμε και πράξη».

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε:

  • Τα μέλη του Συνδικάτου καλούνται να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.
  • Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συνδικάτου για τη στελέχωση της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» με νέους συναδέλφους, την Πέμπτη 28 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).
  • Να γίνει σύσκεψη για τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κ.α.) την Τρίτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
  • Να οργανωθεί εκδήλωση στις 6 Μάρτη, για τη Μέρα της Γυναίκας σε χώρο του Δήμου Ηλιούπολης.

Επίσης, εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα τα οποία αφορούν στη στήριξη του αγώνα των αγροτών και ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατά του απεργιακού δικαιώματος και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Παραμένει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία

Τη συζήτηση αναζωπυρώνει διαρκώς η κυβέρνηση

Την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει τα σχέδια ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία αναζητά η συγκυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης σε προχτεσινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ανέφερε ότι «είναι εμφανές, όμως, ότι στα 30 χρόνια από την υιοθέτηση του Ν. 1264/82 έχει αναδειχθεί μία σειρά από στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, ορατές διά γυμνού οφθαλμού από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, ακόμα και από τον ίδιο τον συνδικαλιστικό χώρο». Η αναζωπύρωση της συζήτησης, που άνοιξε πριν λίγο καιρό η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με σαφή στόχο το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παραιτείται από το στόχο της, αλλά προετοιμάζει το έδαφος της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι προπαγανδιστικές της αθλιότητες αυτό το στόχο υπηρετούν και απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι οφείλουν να ενισχύσουν αποφασιστικά την οργανωμένη και συλλογική τους δράση, να υψώσουν τοίχος αντίστασης και πάλης πάνω στο οποίο να προσκρούσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για χτύπημα των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ