ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Δυναμική πολύωρη κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Να εξαιρεθούν οι τυφλοί από τις περικοπές ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

Με πορεία από την πλατεία Βάθης πήγαν οι ανάπηροι στο υπουργείο
Με πορεία από την πλατεία Βάθης πήγαν οι ανάπηροι στο υπουργείο
Δυναμική και πολύωρη διαδήλωση έκαναν χτες οι τυφλοί μαζί με άλλους ανάπηρους και τις οικογένειές τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα να ανακληθούν οι περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες των ΑμεΑ, να καταβάλλονται σύνταξη και επίδομα για όσο διάστημα καθυστερούν οι επιτροπές (ΚΕΠΑ) να εξετάσουν τα αιτήματα ή να επανεξετάσουν τη χορήγησή τους, καμία συμμετοχή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις.

Στην κινητοποίηση καλούσε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και συμμετείχαν ακόμη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.

Στο υπουργείο Οικονομικών τους «υποδέχτηκαν» για ακόμη μια φορά με κατεβασμένα ρολά και παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Κι ενώ από το πρωί μπαινόβγαιναν στο κτίριο επιχειρηματίες, για τους τυφλούς και τις οικογένειές τους δεν ...προβλεπόταν κάποια συνάντηση. Μόνο ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, μπορούσε να τους δεχτεί, ο οποίος δεν έχει την πολιτική αρμοδιότητα να δεσμευτεί για τίποτε. Η απάντηση των τυφλών ήρθε με ένα στόμα: «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», «600 δισ. στείλαν στην Ελβετία, κόβουν επιδόματα απ' την αναπηρία», «Δεν φταίνε για την κρίση ανάπηροι κι εργάτες, φταίνε τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες».

Εκπροσωπώντας τη ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης κάλεσε όλους τους τυφλούς και ανάπηρους που ήταν εκείνη την ώρα σπίτι τους να κατέβουν στη διαδήλωση «απαιτώντας άμεση λύση στα προβλήματά μας. Υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας, τις οικογένειές μας, τα σπίτια μας. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει». Μετά τη μαχητική επιμονή των διαδηλωτών που παρέμειναν έξω από το υπουργείο από το μεσημέρι έως το απόγευμα, τελικά ορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό. Ο οποίος, όμως, δήλωσε απροετοίμαστος να απαντήσει και τους παρέπεμψε για ακόμη μια φορά σε νέα συνάντηση, ενώ υπάλληλος του υπουργείου επικαλέστηκε δημοσιονομικά ζητήματα. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η επιμονή του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών να εξαιρεθούν μόνο οι τυφλοί από τις περικοπές, λέγοντας πως είναι μόλις 150 αυτοί που εργάζονται. Τότε ήρθε εύλογη η απορία της υπαλλήλου: «Γιατί να εξαιρέσουμε τους τυφλούς από όλους τους ανάπηρους;». Επίσης, η ηγεσία της Ομοσπονδίας αποδοκίμασε τον εκπρόσωπο της ΣΕΑΑΝ που έθεσε το θέμα να μην πληρώνουν οι ανάπηροι για φάρμακα, εξετάσεις, τεχνικά βοηθήματα, λέγοντάς του ότι είναι άσχετο με το θέμα της συνάντησης!

Τη στήριξή του εξέφρασε και το Σωματείο Εργαζομένων στη FINTEXPORT σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Κανένας μόνος του απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Ο αγώνας των ΑμεΑ είναι αγώνας όλων μας, ολόκληρης της τάξης μας, όλων όσοι πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική των μονοπωλίων. Στηρίζουμε τον αγώνα του ριζοσπαστικού αναπηρικού κινήματος, τα δίκαια αιτήματά του».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Εκαναν παρέμβαση σε χτεσινή ημερίδα του υπουργείου Εργασίας

Την αντίθεσή τους στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μετατρέψει το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε επιχειρηματική δραστηριότητα εξέφρασαν χτες εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προωθήσει τη δημιουργία των αποκαλούμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που παρέχει υπηρεσίες φροντίδας στους ηλικιωμένους και απασχολεί περίπου 3.500 εργαζόμενους λήγει στα τέλη Μάρτη και οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Τον Απρίλη ξεκινά το νέο πρόγραμμα «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων» που θα το διαχειρίζεται το ΙΚΑ και θα έχει δικαίωμα να αναθέτει το σχετικό έργο και σε πάσης φύσεως ιδιωτικούς φορείς (μεταξύ αυτών και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις). Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάποιος για να λάβει τις υπηρεσίες φροντίδας είναι τόσες πολλές που θα οδηγήσουν στη μεγάλη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

Στη χτεσινή ημερίδα οι εκπρόσωποι του υπουργείου προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν την πιθανότητα να συνεχίσουν να έχουν δουλειά είναι ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» να δημιουργήσουν κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και έτσι να διεκδικήσουν την ανάληψη μέρους του έργου από το ΙΚΑ! Ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σαν όχημα για την ανώδυνη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Πρόνοιας, ενώ για τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν σε αυτές τίποτα δε θα εξασφαλίζει σταθερό και αξιοπρεπές μεροκάματο. Αλλωστε, πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι τα κονδύλια ανά εξυπηρετούμενο θα μειωθούν κατά 40% και από 2.000 ευρώ το χρόνο θα πέσουν στα 1.200 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Στην ημερίδα παρενέβη η Ελ. Καμαρινοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί αλλά να σταματήσει η μέχρι σήμερα ευκαιριακή λειτουργία του. Οτι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν δημόσιες και δωρεάν, κρατικές κοινωνικές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλους τους συνανθρώπους μας, που τις χρειάζονται. Μόνιμοι και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να πληρωθούν αμέσως όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Επίσης, το λόγο πήραν εργαζόμενοι που επεσήμαναν ότι η Υγεία και η Πρόνοια δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΠΕΛΛΑ
Κινητοποίηση για την Υγεία

Την αντίθεσή του στην πολιτική συγχωνεύσεων νοσοκομείων που οδηγούν σε συρρίκνωση τμημάτων, κλινικών και μείωση κλινών, διαδήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο εργαζόμενος λαός των Γιαννιτσών στην Πέλλα.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και άλλων μαζικών φορέων. Μαζικά συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ με δικό τους συγκροτημένο μπλοκ. Η προσυγκέντρωση των ταξικών αγωνιστικών συσπειρώσεων κατευθύνθηκε με πορεία προς το χώρο της συγκέντρωσης, στο Δημαρχείο Πέλλας. Με τα πανό και συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια απ' τα Νοσοκομεία - Θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία» , «τέρμα πια στον εμπαιγμό - Δημόσια υγεία για όλο το λαό», διαδήλωσαν τις διεκδικήσεις τους και κάλεσαν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη συγκέντρωση, έκανε παρέμβαση ο Θ. Τσαμαλδούπης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας, καλώντας το λαό να παλέψει για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Μειώνεται η εισαγωγή αίματος

Σε μείωση της εισαγωγής αίματος απ' την Ελβετία συμφώνησε η χώρα μας, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, παρά την αδυναμία οργάνωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε επίπεδα που θα εξασφαλίζει την αυτάρκεια στην Ελλάδα.

Με τη δήλωσή της η υφυπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων πως η Ελβετία θα μειώσει τις ποσότητες αίματος προς την Ελλάδα, λόγω μεγάλων χρεών της χώρας μας προς την αντίστοιχη υπηρεσία της Ελβετίας. «Η σταδιακή μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αίματος» γίνεται με «στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα» σύμφωνα με τη δήλωση της Φ. Σκοπούλη. Βέβαια, η αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας διακηρύσσεται τη στιγμή που κλείνουν αιμοδοσίες (όπως του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ) ή όταν σταματάνε ολόκληρες βάρδιες αιμοδοσιών, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ