ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενισχυμένη πρωτιά για τις ταξικές δυνάμεις

Το αποτέλεσμα αναδεικνύει τις θετικές διεργασίες που συντελούνται στους εργαζόμενους της περιοχής

Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚ Πειραιά μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής
Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚ Πειραιά μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής
Πρώτη δύναμη, και μάλιστα ενισχυμένη σε ποσοστά και έδρες, αναδείχθηκε για τρίτη συνεχή φορά, στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), η παράταξη «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΔΕΣΚ), που συσπειρώνεται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας του 33ου Συνεδρίου του ΕΚΠ, που ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ, έδωσαν την πρωτιά στις ταξικές δυνάμεις, παρά τη μείωση των ψηφισάντων, αναδεικνύοντας τις θετικές διεργασίες που συντελούνται στους εργαζόμενους του Πειραιά. Διεργασίες που φέρουν τη σφραγίδα της πρωτοπόρας δράσης των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς, στην οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Συγκεκριμένα, για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 216 αντιπρόσωποι ενώ βρέθηκε και ένα λευκό.

Η ΔΕΣΚ πήρε 94 ψήφους, ποσοστό 43,5% και 8 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 114 ψήφους, ποσοστό 36,3% και 7 έδρες.

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 58 ψήφους, ποσοστό 26,6% και 5 έδρες, από 47 ψήφους, ποσοστό 14,9% και 3 έδρες.

Η ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 45 ψήφους, ποσοστό 20,8% και 4 έδρες, από 88 ψήφους, ποσοστό 28,02% και 5 έδρες.

Τέλος, η ΕΔΑΣ (ΔΑΚΕ) πήρε 18 ψήφους, ποσοστό 8,3% και 2 έδρες, από 64 ψήφους που είχε πάρει, ποσοστό 20,3% και 4 έδρες.

Το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο θετικό αν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού δεν προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς. Χαρακτηριστικά των προσπαθειών τους είναι τα σωματεία που «εμφανίζονταν» την τελευταία στιγμή, όπως το Πανελλαδικό Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, που έχει συγκροτηθεί από την ΑΠ, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο «κατάφερε» να αυξήσει τους ψηφίσαντες από 57 που ήταν σε 1.000, αυξάνοντας και τους αντιπροσώπους από 1 σε 10. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η αλλαγή λίγες μέρες πριν το Συνέδριο ονομασιών παρατάξεων όπως η ΠΑΣΚΕ, που έγινε ΕΠΑΚ, αλλά και η «μετακίνηση» αντιπροσώπων με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Παρέμβαση την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό τους συνδικάτο

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ειδική επιδότηση και να θεωρήσει το χρόνο ασφάλισης ως πλασματικό, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας, προετοιμάζονται για μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την επόμενη Τρίτη 5 Μάρτη, όπου απαιτούν να συναντήσουν τον Υπουργό. Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού σωματείου κλωστοϋφαντουργών «ΚΛΩΘΩ», θα μεταβούν στην Αθήνα για να επισκεφθούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Βουλή.

Στη διάρκεια μαζικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας, στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, κατήγγειλαν ότι η τρικομματική συγκυβέρνηση σε μια νύχτα θέλει να τσακίσει μια κατάκτηση όλων των εργαζομένων της περιοχής που κερδήθηκε μετά από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες το 2008 ως μέτρο προστασίας των απολυμένων ανέργων.

Με το ν. 4093 του 2012 καταργείται η ειδική επιδότηση που αποφασίσθηκε με νόμο το 2008. Αυτό σημαίνει ότι: Από 1/1/2013 για τους 50 απολυμένους που δεν πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν σταματά η ειδική εισοδηματική ενίσχυση και εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας για 1 χρόνο, χάνοντας έτσι κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Με το ν. 3996/2011 και την Σ40/303/26-11-2012 εγκύκλιο του ΙΚΑ θεωρείται πλασματικός ο χρόνος ασφάλισης στο χρονικό διάστημα που ήταν ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση. Ετσι σήμερα: Το Περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης δεν αποδίδει συντάξεις σε όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου του ΙΚΑ. Θα ανακαλέσει συντάξεις που ήδη δόθηκαν σε όσους έκαναν υπέρβαση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης και θα ζητήσει το ΙΚΑ πίσω από όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τώρα τους συντάξιμους μισθούς.

Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί διεκδικούν:

Την εξαίρεση των απολυμένων από το ν. 3996/2011 και την εγκύκλιο του ΙΚΑ Σ40/303/26-11-2012, γιατί με βάση το ν. 3660/2008 ο χρόνος ασφάλισής τους θεωρείται χρόνος πραγματικής - υποχρεωτικής ασφάλισης και όχι πλασματικός.

Κατ' εξαίρεση του ν. 4093/2012 οι 50 περίπου εναπομείναντες, ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση που δεν πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/2012, να τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν από το ΙΚΑ τον ελάχιστο χρόνο που δικαιούνται, έτσι ώστε να συμπληρώσουν 10.500 ένσημα και να συνταξιοδοτηθούν όλοι το 2013.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ELITE»
Απαιτούν άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων

Απήργησαν χτες, σήμερα προχωρούν σε γενική συνέλευση

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν προχτές Δευτέρα οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, ενώ συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις χτες και σήμερα με τετράωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Οι εργαζόμενοι της ELITE απαιτούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, καθώς βρίσκονται ήδη δύο με τρεις μήνες απλήρωτοι. Αυτό που συμβαίνει είναι η εργοδοσία να τους καταβάλει ελάχιστα έναντι κάθε βδομάδα (σ.σ.: πληρώνονται με βδομαδιάτικο) αντί για τον κανονικό τους μισθό, με συνέπεια το μηνιάτικο σε πολλές περιπτώσεις να μην ξεπερνάει καν τα 500 με 600 ευρώ. Μάλιστα, σε ορισμένους εργάτες το βδομαδιάτικο δε ξεπερνάει τα 80 ευρώ. Επιπρόσθετα, η εργοδοσία οφείλει ένα ποσό στους εργάτες ήδη από το 2010, όταν και είχε πρωτοξεκινήσει το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία μόλις πρόσφατα συμφώνησε με την Εργοστασιακή Επιτροπή του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, να μην πειραχτεί η σύμβαση και να μη χτυπηθεί κανένα εργατικό δικαίωμα.

Η εργοδοσία, απαντώντας στα επίμονα αιτήματα των εργατών επαναλαμβάνει μονότονα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τους καλεί σε υπομονή για να σωθεί η εταιρεία. Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία, βρίσκονται απ' την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση με θέμα την παραπέρα στάσης τους.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Στα δικαστήρια σέρνονται άλλοι 10 αγωνιστές

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάζονται σήμερα Τετάρτη με χαλκευμένες κατηγορίες 10 στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ επειδή ως όφειλαν συμμετείχαν το 2009 στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπροστά στα καταστήματα «ΤΖΑΜΠΟ» του Πειραιά, κινητοποιήσεις που οργανώνονταν σε όλα τα καταστήματα ΤΖΑΜΠΟ της Ελλάδας, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου και συνδικαλιστή.

Η νέα δίκη που «στήνεται» σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά είναι απτή απόδειξη ότι το φιρμάνι του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διατηρεί σε πλήρη ισχύ και η σημερινή συγκυβέρνηση για λογαριασμό των μονοπωλίων, στοχεύοντας στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Πρόκειται για το λεγόμενο φιρμάνι Σανιδά με το οποίο είχαν κηρυχτεί εκ των προτέρων παράνομες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστήματα «Τζάμπο», καθώς τις είχε χαρακτηρίσει «τελεσθέντα εγκλήματα»! Επιπρόσθετα τα δικαστήρια του Πειραιά κρατάνε τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τις διώξεις και τις δίκες σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση «ΤΖΑΜΠΟ» ήδη έχουν βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος συνδικαλιστών, όπως του προέδρου του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων και άλλους 4 συνδικαλιστές τους οποίους καταδίκασαν σε 4 μήνες φυλάκιση.

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοδος των ταξικών δυνάμεων

Ανοδος των ταξικών δυνάμεων σε ψήφους σημειώθηκε στις εκλογές του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδας (23 - 24 Φλεβάρη). Συγκεκριμένα, ψήφισαν 143 (από 155), η Αγωνιστική Συνεργασία Ιατρικών Επισκεπτών (ΑΣΙΕΠ) έλαβε 37 ψήφους (από 25), 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 2) και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. Για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έλαβε 40 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο. Το Ενιαίο ψηφοδέλτιο έλαβε 103 ψήφους, 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ εξέλεξε 10 αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΙΕ. Για το ΕΚΘ έλαβε 98 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ