ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
«Αντίσταση στην εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση»

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας - Θρησκευμάτων, Πολιτισμού - Αθλητισμού προχώρησε χτες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ). Οι εργαζόμενοι σε αρκετές ομοσπονδίες - όπως μας είπαν - βιώνουν ήδη απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων. Και το δικό τους μέλλον (από τις ταξικές πολιτικές που εφαρμόζονται) είναι αβέβαιο.

Μ' επιστολή του προς τον υπουργό, Κ. Αρβανιτόπουλο, και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη, ο ΠΣΥΑΣ: «Καταδικάζει τη ληστρική επιδρομή που δέχεται ο ελληνικός αθλητισμός με την περικοπή των τακτικών επιχορηγήσεων». Απόφαση με την οποία: «Τίθεται το πιο σοβαρό ζήτημα επιβίωσης των αθλητικών ομοσπονδιών και γενικότερα του σωματειακού αθλητισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Στερείται από κάθε ηλικιακή κατηγορία και ιδιαίτερα από τους νέους το δικαίωμα στην άσκηση και στην άθληση.

"Σπρώχνεται" στα χέρια κάθε ιδιώτη χορηγού η πραγματοποίηση των αγωνιστικών εκδηλώσεων και κάθε αθλητικής δράσης - επίδοσης. Μετατρέπεται η αθλητική δραστηριότητα των ομοσπονδιών και των αθλητικών κέντρων σε επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα αθλητικού προγραμματισμού. Οδηγούνται σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και γενικά εργασιακό μεσαίωνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, σωματεία κλπ. Αντιστεκόμαστε στην απόφαση αυτή που αποτελεί συνέχεια της γενικότερης κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της εργασίας και της άθλησης όλων».

Ο ΠΣΥΑΣ ζητά «τη διασφάλιση της μισθοδοσίας μας από την ΓΓΑ, ως βασικό φορέα επιχορήγησης των ομοσπονδιών, και την ουσιαστική παρεμπόδιση των διοικήσεων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε απολύσεις υπαλλήλων, εκ περιτροπής εργασία ή σε μη καταβολή μισθών». Επισημαίνοντας, εν κατακλείδι, πως «ο αθλητισμός είναι δικαίωμα κάθε πολίτη, όπως η παιδεία, η υγεία κ.ά. Αθλητισμός ιδιωτικοποιημένος, "αυτοχρηματοδοτούμενος" και χωρίς εργαζόμενους, απέχει από τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνίας. Καλούμε όλους όσοι αποτελούν κομμάτι του αθλητικού οικοδομήματος να συστρατευτούν και να αγωνιστούν μαζί μας».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού (που ανακοίνωσε αναθεώρηση των επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες με προσθήκη 11 εκατ. ευρώ) - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - δήλωσε... «αναρμόδιος. Δεν είναι δική μου δουλειά. Το είπα ευθέως στους εκπροσώπους του ΠΣΥΑΣ που ήρθαν στο γραφείο μου». Και παρέπεμψε για ερωτήσεις στις ομοσπονδίες. «Μη με ρωτάτε εμένα για τους υπαλλήλους των ομοσπονδιών, που διόρισε ο Φούρας (σ.σ. προκάτοχός του σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) πριν από 5 χρόνια».

Η μετακύλιση (διαχρονικά) κυβερνητικών ευθυνών στους εργαζόμενους και η - κατά το δοκούν - παρουσίαση της πραγματικότητας, συνεχίστηκε και με άλλο... επιχείρημα. «Το μπάντμινγκτον παίρνει 150 χιλ. ευρώ για να κάνει αθλητισμό και πληρώνει 152 για υπαλλήλους. Είναι σωστό; Να κόψω δηλαδή το άθλημα και να πληρώνω αυτούς; Πώς θα κάνει, η πρόεδρος που είναι εδώ, αθλητισμό; Εμείς πληρώνουμε για ν' αναπτυχθεί ο αθλητισμός. Τι να κάνω; Να πληρώνει το Δημόσιο υπαλλήλους ΝΠΙΔ αορίστου χρόνου;».

Εψεξε (ακολουθώντας την επικοινωνιακή τακτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης) τους εργαζόμενους «γιατί δεν κατάλαβαν ότι όπως είναι η πατρίδα, είμαστε σε πρόβλημα». Αλλά ζήτησε (επειδή «πονάω και δε θέλω να γίνουν απολύσεις») από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, να ενταχθούν και τα μέλη του ΠΣΥΑΣ στο καθεστώς μετατάξεων.

Και εξήγησε τη διαδικασία: «Δεν μπορεί να πάρει τον εργαζόμενο και να τον πάει κάπου αλλού. Πρέπει να μπει σ' εφεδρεία και μετά να τον βάλει σε μια υπηρεσία. Αρα πρέπει να 'χει εμπιστοσύνη στον Μανιτάκη, ότι θα τον βάλει σε δουλειά»...

Και με όλα αυτά οι εργαζόμενοι έχουν επιπλέον δεδομένα για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να επαναξιολογήσουν την εν γένει στάση και τις επιλογές τους.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Να διατηρήσει τα κεκτημένα

Με στόχο να διατηρηθεί στο τρίτο σκαλοπάτι της βαθμολογίας και εάν είναι δυνατό να πάει ακόμα ψηλότερα (εάν φυσικά τον βολέψουν τα άλλα αποτελέσματα) ο Ολυμπιακός αγωνίζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Μπεσίκτας (20.00, ΝS-3) για την 9η αγωνιστική του ομίλου του στο ΤΟΠ-16. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι το θεωρητικό φαβορί του αγώνα με βάση και το γεγονός ότι η τουρκική ομάδα παραμένει στην τελευταία θέση έχοντας μέχρι τώρα 8 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Στοιχείο όμως που κάθε άλλο παρά εφησυχάζει τον τεχνικό των «ερυθρολεύκων» Γ. Μπαρτζώκα. Οπως τόνισε, αυτό δεν αποδεικνύει κάτι και το σίγουρο είναι ότι η ομάδα του θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να φύγει νικήτρια. «Οι ομάδες που έχουν 0-8 αυτή τη στιγμή είναι η Μπεσίκτας και η Μπάμπεργκ στον άλλο όμιλο, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει ομάδα στο TOP-16 που μπορεί να υποστηρίξεις πως είναι εύκολο να τις κερδίσεις στην έδρα τους. Πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας τεχνικός. Αγωνιστικά προβλήματα στον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν.

ΒΟΛΕΪ

O Φοίνικας Σύρου κατέκτησε το τέταρτο εισιτήριο για το φετινό φάιναλ φορ του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο, αφού χτες στον τελευταίο αγώνα για τα προημιτελικά επιβλήθηκε του ΑΟ Κηφισιάς με 3-0 σετ στη Σύρο (25-19, 31-29, 27-25). Υπενθυμίζεται ότι στη διοργάνωση έχουν ήδη προκριθεί ο Ολυμπιακός, ο Παμβοχαϊκός και ο Ηρακλής.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Χαμόγελα για τους φιλοξενούμενους

Ο Ολυμπιακός, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Πανθρακικός πήραν από χτες σημαντικό προβάδισμα για την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά τις εκτός έδρας νίκες που πέτυχαν επί των αντιπάλων τους. Ετσι πλέον έχουν την τύχη στα χέρια τους στις ρεβάνς των παιχνιδιών που θα γίνουν στις έδρες τους.

Στο κυριότερο παιχνίδι της ημέρας ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε στα Γιάννενα του ΠΑΣ με 1-0 με επιτυχημένο χτύπημα φάουλ του Αμπντούν στο 54'. Ο αγώνας ήταν μέτριος από πλευράς θεάματος, αφού ο κακός αγωνιστικός χώρος που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των παικτών και τους οδήγησε σε πολλά λάθη ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν το παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και φάνηκαν πιο απειλητικοί σε κάποιες φάσεις, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, ενώ είχαν και δοκάρι σε κεφαλιά του Τζιμπούρ στο 82'.

Στα Χανιά ο Αστέρας Τρίπολης για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι κατάφερε να χαμογελάσει στο φινάλε. Οι Αρκάδες έκαναν την ανατροπή αφού αν και βρέθηκαν να χάνουν στο 16' με 1-0 από το γκολ του Μιρτσέτα εντούτοις με τον Μπαρτολίνι στο 34' και τον Ναβάρο στο 89' πήραν την πολύτιμη νίκη.

Στη Βέροια έχοντας περισσότερους βασικούς στη σύνθεσή του ο Πανθρακικός πήρε την νίκη με γκολ του Μίνγκα στο 24', αφού άντεξε και την πίεση των γηπεδούχων ιδιαίτερα στο Β' μέρος.

  • Οι πρώτοι αγώνες των προημιτελικών ολοκληρώνονται σήμερα με την αναμέτρηση της Τούμπας όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει το Λεβαδειακό (18.00 ΟΤΕ TV) θέλοντας από σήμερα να βάλει τις βάσεις της πρόκρισης στην τετράδα.
ΠΟΛΟ
Γλυκιά ήττα για Βουλιαγμένη

Η Βουλιαγμένη ηττήθηκε στο Βόλγογκραντ από τη Σπαρτάκ με 9-7 στην αυλαία της φάσης των προκριματικών ομίλων του Τσάμπιονς Λγκ στην υδατοσφαίριση ανδρών, αλλά αυτή η ήττα δε στοίχισε την πρόκρισή της στη φάση των «16» και την πρώτη θέση στον Α' όμιλο. Οι «μπέμπηδες» για να έχαναν από τη ρωσική ομάδα την πρώτη θέση στον όμιλο θα έπρεπε να ηττηθούν με περισσότερα από πέντε γκολ, μιας και στον αγώνα του πρώτου γύρου είχαν κερδίσει με 11-6. Σε άλλο ματς του ομίλου η ουγγρική Εγκερ κέρδισε στην Τιφλίδα την Λίγκαμους με 12-4. Με την ολοκλήρωση του ομίλου υπήρξε τριπλή ισοβαθμία στην πρώτη θέση στους 24β. (8 νίκες, δύο ήττες), για Βουλιαγμένη, Σπαρτάκ και Εγκερ, με την ελληνική ομάδα να υπερτερεί και να κρατάει το ρετιρέ. Σημειώνεται ότι ο σύλλογος της Ρωσίας είναι μια εκ των υποψηφίων αντιπάλων του Ολυμπιακού ο οποίος έχει καπαρώσει την 3η θέση του Β' ομίλου (ό,τι και να συνέβαινε στο χτεσινοβραδινό αγώνα με την ελβετική Κριντζίλιγκεν).

FOOTBALL LEAGUE

Σ' εξ αναβολής αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική της Football League, ο Ηρακλής κέρδισε την Παναχαϊκή με 2-0 (63' Ισαάκ, 77' Βαγγελόπουλος). Ο «γηραιός» ανέβηκε στην 4η θέση με 38 βαθμούς (ισοβαθμεί με τον Απόλλωνα), ενώ οι Πατρινοί παρέμειναν στη 18η με 20 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ