ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στρατιωτική συνεργασία και εξοπλισμοί στο επίκεντρο

Επικυρώνεται, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες, εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή

Μια φρεγάτα FREMM στη Γαλλία, φορτώνεται με μοντέλο πυραύλου, σε άσκηση προσομοίωσης
Μια φρεγάτα FREMM στη Γαλλία, φορτώνεται με μοντέλο πυραύλου, σε άσκηση προσομοίωσης
Η αγορά γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και η περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τέθηκαν στο τραπέζι της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι όροι για την εκμίσθωση των 2 γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, καθώς και 4 αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, τύπου «Atlantique 2» (αεροσκάφη παρακολούθησης).

Οπως ανακοινώθηκε, το θέμα παραπέμφθηκε σε μεικτή επιτροπή από επειτελείς των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα συντάξει συμφωνία που θα αφορά και το θέμα των γαλλικών φρεγατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αρχική συμφωνία για την εκμίσθωση των φρεγατών από την Ελλάδα, με ετήσιο ενοίκιο ύψους 40 με 50 εκ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο Αν. Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Γάλλο Πρόεδρο να προχωρήσει το πρόγραμμα υπενοικίασης των φρεγατών και των αεροσκαφών. Τη συμφωνία είχε επιβεβαιώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Μάλιστα, ο Φρ. Ολάντ είχε συνδέσει την προμήθεια των φρεγατών με την ασφάλεια των ερευνών στην ελληνική ΑΟΖ για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, για αγορά γαλλικών εξοπλιστικών συστημάτων, επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο χτες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας. «Η Ελλάδα είναι σε μια στρατηγική γεωγραφική θέση που πρέπει να έχει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις. Δε συνορεύει με Βέλγιο και Ολλανδία, έχουμε δύστροπους γείτονες και γι' αυτό νομίζω ότι η συνεργασία μας στον τομέα ακριβώς αυτόν που εκπροσωπείτε πολιτικά εσείς, είναι πολύ σημαντικός, ουσιαστικός και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη που δίνει η Γαλλία σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.

Στη διάρκεια της συνάντησης Παναγιωτόπουλου - Ντιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, συζητήθηκαν επίσης θέματα «αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών». Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, με επίκεντρο τη Συρία και τις πολεμικές προετοιμασίες στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2010, είχαν πραγματοποιηθεί κοινές αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας στο Αιγαίο, ενώ στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι το επόμενο διάστημα «δεν αποκλείεται να επαναληφθούν». Το ενδιαφέρον των Γάλλων για κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, είναι άρρηκτα δεμένο και με τα συμφέροντα της γαλλικού μονοπωλίου «ΤΟΤΑL» που ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ενώ ήδη έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών σε ενεργειακά «οικόπεδα» της Κύπρου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Ντεκόρ στην αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή οι εργασίες

Το ψευδεπίγραφο σύνθημα της «ανανέωσης» του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενο από ανοιχτό κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας για την «ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς», αναμένεται να επιστρατεύσει σήμερα ο Ε. Βενιζέλος, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν από τη βάρβαρη πολιτική που στηρίζει και προωθεί το ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος του θα επαναφέρει το κάλπικο σύνθημα της «αλλαγής».

Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιάσει προπαγανδιστικά το συνέδριο σαν αφετηρία για την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας, με ταυτόχρονη επαναβεβαίωση της στρατηγικής του για την στήριξη της συγκυβέρνησης και την εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, έχουμε δείξει ότι είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας, (...) υποχρεωθήκαμε να κάνουμε έναν ιστορικό συμβιβασμό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα εντός ευρώ, γιατί ο μοναδικός άλλος δρόμος είναι αυτός που λέει το ΚΚΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, με συνέντευξή της στο «Μέγκα», επιβεβαιώνοντας ακριβώς τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους δυο δρόμους ανάπτυξης που αντικειμενικά υπάρχουν για το λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται στη σημερινή του ομιλία να αναφερθεί σε «λάθη» του ΠΑΣΟΚ κατά την κυβερνητική του θητεία, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα. Ενα πρώτο δείγμα γραφής αυτής της επιχείρησης, έδωσε προχτές ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. «Με λάθη, παραλείψεις, αλλά και βαθύ αίσθημα ευθύνης, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να συγκρουστεί με τον εαυτό του και να τον ξεπεράσει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Σας λέω ως ένα δείγμα των όσων θα πούμε στο Συνέδριο του Κινήματος, πως μπορούσαν να έχουν γίνει και διαφορετικά, αρκετά χρήσιμα πράγματα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, μετά την ομιλία Βενιζέλου στο συνέδριο, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των πολιτικών κομμάτων και εκλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του νέου κεντρικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

Μετατέθηκε η ρατσιστική τροπολογία

Δε συζητήθηκε χτες, αλλά θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο, την ερχόμενη βδομάδα, η απαράδεκτη ρατσιστική τροπολογία βουλευτών της ΝΔ, με την οποία απαγορεύεται η συμμετοχή στις εξετάσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές όσων υποψηφίων «δεν είναι Ελληνες το γένος». Η τροπολογία είχε ενταχθεί σε κύρωση διεθνούς συμφωνίας με την Νιγηρία, η οποία συζητήθηκε χτες. Ο προεδρεύων Γ. Τραγάκης έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για μία «δίκαιη τροπολογία» η οποία όμως πρέπει να αποσυρθεί, γιατί έχει ζητηθεί από τους βουλευτές να μην εντάσσονται τροπολογίες σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων.

ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - Β' ΤΟΜΟΣ
Παρουσίαση στο χωριό «Μπελογιάννης»

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία διοργανώνει την Κυριακή 3/3 εκδήλωση - παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ στο χωριό «Μπελογιάννης». Την παρουσίαση του Δοκιμίου σε αυτό το ιστορικό χωριό για το ΚΚΕ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, θα κάνει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Για τους φίλους του ΚΚΕ από τη Βουδαπέστη, θα δρομολογηθεί πούλμαν, που θα ξεκινήσει από το ξενοδοχείο «Actor Viola ut. 10», στις 10.30 το πρωί της 3ης Μαρτίου.

ΚΟ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το 19ο Συνέδριο

Η ΚΟ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για το 19ο Συνέδριο και την πολιτική πρόταση του Κόμματος, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΣΑΜΟΣ».

Εκδήλωση για το μπλόκο της Καλογρέζας

Τους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας τιμούν οι Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με εκδήλωση που διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

Νέες αποχωρήσεις στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ.

Την παραίτησή τους από τον ΛΑ.Ο.Σ. ανακοίνωσαν χτες πέντε ακόμα στελέχη του κόμματος Καρατζαφέρη, ενώ πρόσφατα είχε αποχωρήσει και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Κοραντής. Στη μακρά λίστα που άνοιξε μετά τις εκλογές, προστέθηκαν χτες οι πρώην βουλευτές Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, Αστέριος Ροντούλης -μέχρι σήμερα ήταν και γραμματέας της ΚΕ του ΛΑΟΣ- καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργος Κανελλόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος «Ιων Δραγούμης» Δημήτρης Σαρατσιώτης.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. με ανακοίνωσή του καταλογίζει σκοπιμότητα στα στελέχη που αποχώρησαν και υποστηρίζει ότι η εποχή απαιτεί για «νέα μυαλά και νέα κόμματα που να μην κατευθύνονται από πρεσβείες». Από την πλευρά τους, οι αποχωρήσαντες δηλώνουν σε επιστολή τους προς τον Γ. Καρατζαφέρη ότι «δεν δυνάμεθα πλέον να παρακολουθήσουμε τις εξωφρενικές ανακολουθίες σας», κάνοντας ειδική αναφορά στη στήριξη από τον ΛΑ.Ο.Σ. του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Κατηγορούν ακόμα τον Γ. Καρατζαφέρη ότι δε συνεδρίασε μετά τις εκλογές κανένα όργανο το κόμματος μέχρι σήμερα και του χρεώνουν «συντριπτική εκλογική απόρριψη του προσώπου σας και των πολιτικών σας παλινωδιών». Για τις προθέσεις τους από δω και πέρα, δηλώνουν ότι δε συζητούν με κανένα κόμμα της συγκυβέρνησης και ότι «πιστοί στις αρχές μας θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την Ενότητα και την Συμπαράταξη των Δημοκρατικών Πατριωτικών και Αντιμνημονιακών Δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ