ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ - ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη

Από την πρόσφατη συγκέντρωση στη Χαλκιδική

Motion Team

Από την πρόσφατη συγκέντρωση στη Χαλκιδική
Πανθρακικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 4 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, οργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Εβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία, κλιμακώνοντας τον αγώνα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης της «επένδυσης».

Στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, συμμετείχαν μαζικά οι φορείς της περιοχής και δήλωσαν για άλλη μια φορά την απόφασή τους αγωνιστικά να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της Θράκης και της Χαλκιδικής στην πολυεθνική «Eldorado». Οι φορείς απηύθυναν κάλεσμα στο Εργατικό Κέντρο, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των ΕΒΕ, να κηρύξουν στάση εργασίας και να κλείσουν τα καταστήματά τους από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας και να συμμετάσχουν μαζικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, το πρωί της Κυριακής προγραμματίζεται σύσκεψη των φορέων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, Χρ. Τρέλλης, κατήγγειλε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου που κήρυξε πόλεμο στους εργαζόμενους με στόχο να αρπάξει τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας και να τον παραδώσει στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη λύση, παρά να κηρύξουν και αυτοί το δικό τους πόλεμο και να αγωνιστούν για να γίνει ο ορυκτός πλούτος δημόσια λαϊκή περιουσία, να προστατεύσουν το περιβάλλον και τη ζωή των οικογενειών τους».

Με τους φορείς και το λαό της περιοχής που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία χρυσού στο Πέραμα του Εβρου, τάσσεται και το ΓΕΩΤΕΕ, σημειώνοντας τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν για το περιβάλλον από τη χρήση κυανιούχων αλάτων στην εξόρυξη χρυσού.

Στο μεταξύ, εντείνεται η επιχείρηση καταστολής, διώξεων και αστυνομοκρατίας στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού «Ελληνικός Χρυσός» (ανήκει στην «Eldorado»). Η έντονη παρουσία της αστυνομίας, οι έλεγχοι, οι προσαγωγές, διαμορφώνουν την εικόνα της καθημερινότητας, όμως οι κάτοικοι δεν τρομοκρατούνται.

Με ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» καταγγέλλει την απρόκλητη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτίριο του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής (Δευτέρα 25/2), όπου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας και μηχανικοί της «Ελληνικός Χρυσός» προκειμένου να πείσουν για την «ορθότητα και τα οφέλη της επένδυσης του χρυσού».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απειλεί να βγάλει στο σφυρί σπίτια δημοτών

Σε κατασχέσεις και αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων προχωρά η (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ) δημοτική αρχή της Αθήνας, προκειμένου να εισπράξει σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας δυσβάσταχτα ποσά από τους δημότες. Αφορμή ένα έργο πρασίνου που στην ουσία δεν έγινε...

Στη δεκαετία του '80 αγοράστηκε (ένα τμήμα του) και απαλλοτριώθηκε (το υπόλοιπο) το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων. Σκοπός να γίνει κοινόχρηστος και κοινωφελής χώρος πρασίνου. Στα αρχικά σχέδια αγοράς προβλεπόταν και χώρος στάθμευσης, κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η αντίδραση των κατοίκων της πολύβουης και πυκνοκατοικημένης περιοχής έδιωξε τις μπουλντόζες, εμπόδισε το παραπέρα κόψιμο δέντρων αν και το κακό είχε ήδη γίνει, ο δε χώρος πολύ λίγο μοιάζει σήμερα με οργανωμένο και συντηρημένο χώρο πρασίνου δοσμένο στο λαό για να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες ξεκούρασης, παιχνιδιού, αναψυχής.

Κι όμως, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή δημοτική αρχή πατούν σε σχετικό νόμο που προβλέπει ότι από τέτοια έργα τα πέριξ ακίνητα αποκτούν «υπεραξία» εξ ου και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να «συμβάλουν» χρηματικά στο ποσό της απαλλοτρίωσης. Ετσι, λέγεται ότι ήδη από το 2003 επιμέρισαν π.χ. στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων σε παρακείμενη πολυκατοικία (Πατησίων 190) συνολικά το ποσό των 140.000 ευρώ. Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση ιδιοκτήτη που ο δήμος του όρισε να πληρώσει 7.195 ευρώ. Δεν το κατέβαλε και η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2008 προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου. Η σημερινή υπολογίζει ότι το οφειλόμενο ποσό αγγίζει πλέον με τους τόκους τις 12.000. Επιπλέον, με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου τυπικά (και κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα περί είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 27/3. Πιέζεται έτσι ο ιδιοκτήτης να προσέλθει για «τακτοποίηση» της «οφειλής» του, έστω με διακανονισμό και δόσεις. Μόνον έτσι πετυχαίνει αναστολή του πλειστηριασμού, ωστόσο ως χρεωμένος παρακολουθείται αν καταβάλλει τις δόσεις, διαφορετικά ο πλειστηριασμός επανέρχεται. Κατά πληροφορίες από τη Διεύθυνση Οικονομικών του δήμου, ανάλογα ειδοποιητήρια έχουν φύγει και για άλλα διαμερίσματα, ότι θα κληθούν να πληρώσουν όλοι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο ότι σε τέτοιους καιρούς και μάλιστα για έργο που στην ουσία δεν έχει γίνει, η δημοτική αρχή, υλοποιώντας το καθαρό εισπρακτικό και φορομπηχτικό θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, στην ίδια αντιλαϊκή ρότα χαρατσώματος των δημοτών, ζητά πάλι χρήματα, κινεί διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και για τα βασικά.

ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ
Καταγγελία για έκταση στις Νηές Σούρπης

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που υπάρχει σε ό,τι αφορά στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων, στις Νηές Σούρπης Αλμυρού - μάλιστα, σχετικά πορίσματα της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας και της Οικονομικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας αποφαίνονται ότι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο - η εταιρεία «Γκόλφινγκ Ντιβέλοπμεντς Α.Ε.», που εμφανίζεται να έχει αγοράσει μεγάλο μέρος της έκτασης και νοικιάσει το υπόλοιπο από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και την Ανδρώα Μονή Ξενιά, συμπεριφέρεται και ενεργεί ως εάν να είναι ο «νόμιμος κάτοχος».

Μετά από καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έκανε η «Κίνηση Πολιτών Σούρπης για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής», διαπιστώθηκε ότι έχει γίνει συγκομιδή ελαιοκάρπου από το ελαιοπερίβολο των 850 στρεμμάτων, καθώς και άλλες διακατοχικές πράξεις σε βάρος αυτής της δημόσιας περιουσίας και τα σχετικά έγγραφα που τις αποδεικνύουν διαβίβασε στην Εισαγγελία Βόλου η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας.

Αντιδρώντας σ' αυτή την ενέργεια, η «Γκόλφινγκ Ντιβέλοπμεντς Α.Ε.» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία και θα συζητηθεί, σήμερα, Παρασκευή, 1 Μάρτη, στις 9 π.μ., στην Εισαγγελία Βόλου. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου έκανε η «Κίνηση Πολιτών Σούρπης», που θα παραστεί στη σημερινή διαδικασία, καλώντας τη δημοτική αρχή Αλμυρού να κάνει το ίδιο και τους κατοίκους της περιοχής να παραβρεθούν για ν' αποκτήσουν άμεση αντίληψη και γνώση γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Η «Κίνηση Πολιτών» και οι κάτοικοι της περιοχής δεν συμφωνούν και εναντιώνονται στην «επένδυση» αυτή, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι θεωρούν ότι αυτές οι εκτάσεις δεν ανήκουν στην Εκκλησία - ανήκουν στο Δημόσιο και είναι καταπατημένες - και επομένως αυτή δεν μπορεί να τις πουλάει και να τις νοικιάζει. Δεύτερον, διότι η «τουριστική ανάπτυξη» που προωθείται, μέσω αυτής της επένδυσης, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου και στη θαλάσσια περιοχή.

Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια αγωνίζονται για: Να σταματήσει η διαδικασία υλοποίησης της «επένδυσης». Να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω εκτάσεων. Να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Να δοθούν καλλιεργούμενες εκτάσεις στους φυσικούς δικαιούχους, ακτήμονες και μικροαγρότες και το δάσος στο Ελληνικό Δημόσιο, ως το μόνο δικαιούχο από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Πιάστηκε για ρατσιστικές επιθέσεις

Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορείται 20χρονος ημεδαπός που μαζί με συνεργούς του πραγματοποίησε τέσσερις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών από το Πακιστάν τον περασμένο Σεπτέμβρη. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν με μαχαίρι ένας Ελληνας και τέσσερις μετανάστες. Ο δράστης πιάστηκε προχτές το απόγευμα με ένταλμα σύλληψης και κατηγορείται, κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, εμπρησμό, βαριές σωματικές βλάβες, ληστεία και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες. Οι επιθέσεις έγιναν σε Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση και Ν. Ηράκλειο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών συνεχίζεται.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
«Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή»

Η Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης και Περιχώρων με κείμενό της «καταδικάζει την ίδρυση παραρτήματος της φασιστικής και εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη, καθώς και την προσπάθειά της να εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις και χώρες της Ευρώπης, όπου ζουν και εργάζονται Ελληνες μετανάστες». Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «εμείς οι μετανάστες έχουμε βιώσει και πολεμήσει τις κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις που διαχωρίζουν τους ανθρώπους, με βάση το χρώμα και την εθνικότητα. Δεν έχουμε ξεχάσει τις δολοφονίες Ελλήνων μεταναστών από τους Νεοναζί (2003 - 2005)».

Το κείμενο της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης και Περιχώρων καταδικάζει εγκληματικές και τραμπούκικες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ενώ καταδικάζει επίσης και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την ιθαγένεια. Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, το κείμενο τονίζει ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στη Γερμανία».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΘΕΡΙΣΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Εκδήλωση για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ οργανώνει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισσο στα Χανιά, το Σάββατο 2 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι. Θα τιμηθούν οι ΕΠΟΝίτες που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα: Σκαράκης Στέφανος, Λιονάκης Δημήτρης, Τσαγκαράκης Δημήτρης, Χουδαλάκης Βασίλης, Μαλανδράκης Μανώλης, Περάκης Σπύρος, Μπατάκη Μαργαρίτα, Τοράκη Αγγελική, Σειραδάκη Μαίρη, Βαλσαμάκη Ξανθίππη, Μποράκη Μαρία, Χανταμπη Αθηνά, Παπαγιαννάκη Ελένη (ψευδώνυμο Ηλέκτρα), Ηλιάκης Ηλίας, Παπαδόπουλος Φώτης, Καραγιαννάκης Χρήστος, Κουταλώνης Βασίλης, Τσατσαρώνης Νίκος, Ειρηνάκης Λευτέρης, Διγενής Μιχάλης, Πετράκης Μανώλης, Παπαδεράκης Γεώργιος, Ρωμανιά Αθηνά, Μπιτσάκης Μιχάλης, Σαρτζετάκης Θεόδωρος, Τσαγκαράκης Δημήτριος, Καντανολέων Σοφοκλής, Τσιτζιφιανάκης Ιωάννης.

ΕΝΑ «ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ» βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από συνεργείο της ΕΥΔΑΠ, σε κανάλι μεταφοράς νερού στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο είναι μιας χρήσης και γιουγκοσλαβικής προέλευσης.

ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ βρέθηκαν νεκρά χτες το απόγευμα σε σπίτι στη Λάρισας, ενώ άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πέντε νέοι είχαν στήσει μια αυτοσχέδια εστία (κάτι σαν μαγκάλι) μέσα στο σπίτι για να ζεσταθούν. Την υπόθεση ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ