ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας

Πρώτη δικαστική απόφαση απελευθέρωσης του απεργού πείνας Σάμερ Ισάουι, εκκρεμεί το στρατοδικείο

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των φυλακισμένων αντιμετώπισαν την καταστολή του Ισραηλινού στρατού
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των φυλακισμένων αντιμετώπισαν την καταστολή του Ισραηλινού στρατού
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την απόφαση ν' απελευθερωθεί ο Παλαιστίνιος κρατούμενος απεργός πείνας Σάμερ Ισάουι στις 6 Μαρτίου έλαβε ισραηλινό πολιτικό δικαστήριο που εξέτασε την προσφυγή του κατά της διοικητικής του κράτησης, η οποία ισχύει από τον Ιούλιο οπότε συνελήφθη. Εντούτοις, το ζήτημα εκκρεμεί και στο στρατοδικείο, μιας και το καθεστώς «διοικητικής κράτησης» στο οποίο υπάγονται πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συχνά παραπέμπεται μόνο στη στρατιωτική δικαιοσύνη αφού η εφαρμογή της βασίζεται σε «πληροφορίες μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών». Ο Ισάουι διανύει την 214η ημέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος ακριβώς για το γεγονός ότι συνεχίζεται η «διοικητική του κράτηση», κάτι που σημαίνει ότι δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία, ούτε έχει κανονική πρόσβαση σε δικηγόρο.

Την Πέμπτη έξω από τις ισραηλινές φυλακές Οφερ, που βρίσκονται κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Μπεϊτούνια της Δυτικής Οχθης, και όπου είθισται να φυλακίζονται πολλοί κρατούμενοι υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης», συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους κρατουμένους απεργούς πείνας. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 διαδηλωτές να τραυματιστούν.

Επίσης την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον Παλαιστίνιο σκιτσογράφο Μουχάμαντ Σαμπάανεχ, 33 χρόνων, την ώρα που εισερχόταν από την Ιορδανία στην Δ. Οχθη. Τη σύλληψή του επιβεβαίωσαν δημοσιογραφικές οργανώσεις, η παλαιστινιακή εφημερίδα όπου εργάζεται, η «αλ Χαγιάτ αλ Τζαντίντα», και η οικογένειά του. Και στην περίπτωση αυτή, δεν έχει γνωστοποιηθεί ο λόγος της σύλληψής του, ούτε πού κρατείται.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκατοντάδες θάνατοι σε γηροκομεία - κολαστήρια

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Οταν η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων γίνεται εμπόρευμα, τότε δεν είναι να απορεί κανείς που σε ...αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, μπορεί σήμερα να σημειώνονται θάνατοι εκατοντάδων γερόντων από δίψα και πείνα! Αυτές τις σκέψεις προκαλεί πρόσφατο δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας «Χέραλντ Σαν» σύμφωνα με το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι τροφίμων σε γηροκομεία της πολιτείας της Βικτώρια λόγω αφυδάτωσης και υποσιτισμού.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας με ημερομηνία 15/2, που επικαλείται την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας από τον πολιτειακό υπουργό υγείας Ντέιβιντ Ντέιβις, μέσα στους τελευταίους 54 μήνες (περίπου 4,5 χρόνια) πέθαναν συνολικά μόνον στην πολιτεία της Βικτώριας πάνω από 1.500 άτομα από πείνα και δίψα! Αλλοι 187 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από ίδιες αιτίες σε γηροκομεία της πολιτείας το πρώτο εξάμηνο του 2012. Παράλληλα, επισημαίνονται οι καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων τροφίμων σε γηροκομεία και νοσοκομεία της Βικτώρια για διακοπή της ενδοφλέβιας σίτισης αλλά και πλήρη παραμέληση ασθενών με δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης βασικών αναγκών με συνέπεια σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, όπως σηψαιμία και λοιμώξεις...

Το ίδιο διάστημα, δημοσιοποιήθηκε έρευνα του πανεπιστημιακού καθηγητή Ντέιβιντ Χέιγουορντ, σύμφωνα με την οποία οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές ευθύνονται για την καταρράκωση του δημόσιου νοσηλευτικού συστήματος καθώς μόνον πέρσι αφαιρέθηκαν από τα κονδύλια Υγείας 222.000.000 αυστραλιανά δολάρια με πρόσχημα «οικονομικούς λόγους». Η έρευνα του καθηγητή εντόπισε πως άλλα 272.000.000 δολάρια θα περικοπούν και το τρέχον έτος από το δημόσιο σύστημα Υγείας εκτός και εάν κλιμακωθούν οι αντιδράσεις...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η γερμανική ΓΣΕΕ σε ρόλο υπονομευτή και απεργοσπάστη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συστηματική υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων ακόμη και σύσταση «απεργοσπαστικού μηχανισμού από τη Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB), για το διάστημα 2009 - 11, μέσω της «Weitblick - Personalpartner GmbH» (Διορατικότητα - Εταίροι Προσωπικού ΕΠΕ), εταιρείας που λειτουργούσε επί πολλά χρόνια ως δουλεμπορική για ενοικίαση εργατών.

Η δράση της εταιρείας «Weitblick - Personalpartner GmbH» που είναι θυγατρική του Ινστιτούτου Κατάρτισης του DGB - Berufsfortbildungswerkes - Bfw, αποκαλύφθηκε πρόσφατα όπως αναφέρει η εφημερίδα «Junge Welt», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων τροφοδοτούσε επανειλημμένα καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Real» κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων του συνδικάτου Ver.di.

Το Ινστιτούτο παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του αυτή όντως έδρασε απεργοσπαστικά κατά τις εμποροϋπαλληλικές απεργίες του 2009 και 2011, αλλά δήλωσε ότι αυτό έγινε «εν αγνοία του», ωστόσο σύμφωνα με την Junge Welt οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα κατήγγειλαν ότι η εταιρεία ενοικίαζε εργαζόμενους προσφέροντας χαμηλότερα ημερομίσθια και ωρομίθια από αυτά που επίσημα απαιτούσε η DGB!

Μπροστά στο βάρος της αποκάλυψης αυτής το Ινστιτούτο αναγκάστηκε να απολύσει κάποιους υπεύθυνους της εταιρείας, αντικαθιστώντας τους με κάποιους «που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης» και «άμεσα αποσύρθηκε από χώρους εργασίας όπου έκλεινε συμβόλαια ενοικίασης εργαζομένων».

ΚΟΥΒΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες σε πολλούς τομείς

ABANA.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί από την Πέμπτη το βράδυ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προερχόμενος από τη Βραζιλία, στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με στόχο την περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της Ρωσίας.

Η ατζέντα της διήμερης επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Κούβα περιλάμβανε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, ενώ υπογράφτηκαν συνολικά επτά συμφωνίες και έγγραφα, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για την έρευνα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας καθώς του μνημονίου αμοιβαίας συνεννόησης για τη συνεργασία της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Rosatom» και του Κουβανικού Κέντρου για την Πυρηνική Ασφάλεια για τη συνεργασία τους στην πυρηνική ιατρική.

Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διεύρυνση και ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, που το 2012 έφτασε στα 194,9 εκατομμύρια δολάρια. Την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Zarubezhneft» να αναμένει εναγωνίως την υπογραφή συμφωνίας για νέες έρευνες εντός της κουβανικής ΑΟΖ, στο βορειοανατολικό τομέα του νησιού εντός του Κόλπου του Μεξικού. Εξάλλου αρκετές ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου στην Κούβα, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ των αναγκών και εισάγει, με ειδικούς προνομιακούς όρους, 100.000 βαρέλια αργού ετησίως από τη Βενεζουέλα.

Κατά τη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Ραούλ Κάστρο συζητήθηκε επίσης η διευθέτηση του χρέους της Κούβας στη Ρωσία, ενώ η συμφωνία θα υπογραφεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, η Κούβα χρωστάει στη Ρωσία (ως διάδοχο της ΕΣΣΔ), από τα δάνεια, 30 και πάνω δισεκατομμύρια δολαρία και υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για διαγραφή μέρους του ποσού και αναδιάρθρωση του υπολοίπου. Τέλος, οι δύο ηγέτες μεταξύ άλλων συμφωνιών για την Παιδεία και την Ερευνα υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Ρωσία «παραχωρεί» με τη μορφή της χρηματοδοτικής μίσθωσης 8 εμπορικά αεροσκάφη, αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Σοβιετικού Διεθνιστή Στρατιώτη που υπάρχει στην Αβάνα.

ΑΪΤΗ
Ο ΟΗΕ αποποιείται των ευθυνών για τη χολέρα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για ακόμη μία φορά ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει το ρόλο του, λόγω του αρνητικού συσχετισμού, ως ένας «οργανισμός επιβολής του δίκιου του ισχυρού» καθώς μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, επισήμως απορρίπτει το αίτημα για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2010. Σύμφωνα με πολλές μελέτες και έρευνες, μεταξύ αυτών και των εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, μεταδόθηκε από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους - μέλη του κατοχικού στρατού του ΟΗΕ «Minustah».

Από την επιδημία χολέρας, την πλέον σοβαρή μολυσματική ασθένεια και επιδημία που έπληξε την Αϊτή εδώ και δεκαετίες, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν νοσήσει, περίπου ένας κάθε 18 κατοίκους.

Το Νοέμβρη του 2011, το Ινστιτούτο για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στην Αϊτή εκπροσωπώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας, κατέθεσε ένα υπόμνημα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας αποζημίωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, απαίτησε 100.000 δολάρια για κάθε νεκρό και 50.000 δολάρια για κάθε ασθενή, εκπροσωπώντας συνολικά 5.000 θύματα της χολέρας - ασθενείς ή οικογένειες των νεκρών.

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι δήλωσε ότι ο Οργανισμός γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των εναγόντων ότι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό με βάση το άρθρο 29 της Σύμβασης για τα προνόμια και την ασυλία των Ηνωμένων Εθνών, του 1946, και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να τον ενημερώσει και να του επαναλάβει ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να... εξαλείψει τη χολέρα στην Αϊτή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ