ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ELITE»
Με απεργία απάντησαν στην εργοδοτική επιθετικότητα

Αντιστέκονται στους εκβιασμούς συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους συνδικάτο

Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργατών
Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργατών
Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εργάτες της παραγωγής στην υποδηματοποιία «ELITE», απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας να καρατομήσει τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η εργοδοσία, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως θα προχωρήσει στην ίδρυση νέας εταιρείας, με την ταυτόχρονη απόλυση δέκα εργαζομένων. Επιπρόσθετα, καλεί τους εργάτες να ενταχθούν στη νέα επιχείρηση με μειωμένους μισθούς κατά 22% και με το κατώτερο ένσημο και όχι των Βαρέων, που έχουν μέχρι σήμερα.

Οι εργαζόμενοι (που είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες), ξεκαθάρισαν στην εργοδοσία, τόσο με τη χτεσινή τους απεργία, όσο και με τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, ότι δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Απέρριψαν το σύνολο των προτάσεων της εργοδοσίας και ταυτόχρονα απαίτησαν να μπει το σύνολο των εργαζομένων στη νέα εταιρεία με κατοχυρωμένη τη Συλλογική Σύμβαση του 2009, χωρίς καμιά μείωση στους μισθούς και με βαρέα ένσημα. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει πριν από ένα μήνα, να αποσπάσουν τη συμφωνία της εργοδοσίας προκειμένου να συνεχιστεί η ισχύς της κλαδικής σύμβασης.

Η εργοδοσία στη χτεσινή συνάντηση που είχε με την Εργοστασιακή Επιτροπή και εκπροσώπους του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, δήλωσε απερίφραστα πως δε μπορεί να έχει τόσο ...υψηλά(!) μεροκάματα, λόγω κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο και στοχεύοντας στη διάσπαση και την πίεση κατά των εργαζομένων, επιδίωξε να χτυπήσει τη συλλογική τους οργάνωση. Την Παρασκευή δήλωσε πως δε δέχεται ούτε την Εργοστασιακή Επιτροπή, ούτε το Συνδικάτο. Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή, καθώς η εργοδοσία γνωρίζει ότι αν χτυπήσει την Εργοστασιακή Επιτροπή και το Συνδικάτο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει τους σχεδιασμούς της.

Οι εργαζόμενοι, απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, βρέθηκαν από τα χαράματα χτες το πρωί στο εργοστάσιο συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. «Διεκδικούμε να είμαστε στη δουλειά μας με το μισθό και τα ένσημά μας», ήταν η ομόφωνη απαίτησή τους. Αποφάσισαν πως αν δεν πληρωθούν την Παρασκευή, τότε θα προχωρήσουν σε νέα συνέλευση όπου και θα αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Ξεκαθάρισαν ότι δε δέχονται καμιά ατομική διαπραγμάτευση με την εργοδοσία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ομηροι στο κυνήγι του κέρδους

Το δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό» προβάλλουν η κυβέρνηση και οι εταιρείες

Την ώρα που οι εργαζόμενοι (εργατοτεχνίτες και αρχαιολόγοι) στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην απόφαση της «Αττικό Μετρό» και του υπουργείου Υποδομών να σταματήσουν άρον άρον τις αρχαιολογικές εργασίες και να απολύσουν περίπου 450 εργαζόμενους, χτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου, τα οποία η Αττικό Μετρό θέλει να μεταφέρει στο Δήμο Παύλου Μελά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχτηκε η σημασία των ευρημάτων στο Σταθμό Βενιζέλου, καθώς αποτελούν ένα μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι 16 αιώνων.

Κυβέρνηση, «Αττικό Μετρό» και κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό, επανέλαβαν το τρομοκρατικό δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό», προβάλλοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα επανασχεδιασμού καθώς δεν υπάρχει τεχνική λύση που να μπορεί να εξυπηρετεί την ανάδειξη των αρχαίων κατά χώραν και τη διατήρηση του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου. Ο εκπρόσωπος της «Αττικό Μετρό» ανέφερε ότι το ενδεχόμενο κόστος που θα προκύψει δε θα μπορεί να καλυφθεί από τα εξασφαλισμένα χρήματα για το έργο. Πιο κυνικός ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας είπε «ότι τη νύφη δεν θα την πληρώσει η κοινοπραξία»...

Επιβεβαίωσαν έτσι ότι πίσω από την επιμονή τους, αυτό που υπάρχει είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των κατασκευαστών.

Οι εκπρόσωποι της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Συλλόγου Αρχαιολόγων, θύμισαν ότι ήδη από το 2005 το υπουργείο Πολιτισμού, που γνώριζε τη σημαντικότητα των ευρημάτων, προέβλεψε ότι όποια λύση αποφασιστεί για την ανάδειξή τους θα καλύπτονταν από τη σύμβαση του έργου. Μάλιστα κατέθεσαν και τεχνικές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.

Σύσσωμες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν την εξεύρεση τεχνικής λύσης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων κατά χώραν. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου απαίτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του μετρό.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελής δήλωσε εξ αρχής ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με τους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους. Ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του ΚΑΣ και του υπουργού για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Να επιδιωχθεί η εξεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου, ώστε μαζί με την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών να εξασφαλίζεται και η περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης. Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Αύριο η διαμαρτυρία στην Αθήνα

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, οι απολυμένοι Κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας, προετοιμάζονται για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ σήμερα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού Σωματείου «ΚΛΩΘΩ» θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.

Χτες, σε μια προσπάθεια να παρέμβει κατασταλτικά και να σβήσει την οργή και την αγανάκτηση των κλωστοϋφαντουργών, το υπουργείο Εργασίας έστειλε μια νέα τροπολογία προς το ΙΚΑ, με την οποία όμως συνεχίζει να θεωρεί το χρόνο ασφάλισης της περιόδου της ειδικής επιδότησης ως πλασματικό και δεν απαντά στο αίτημά τους για συνταξιοδότηση μέσα στο 2013 όσων απολυμένων είναι ενταγμένοι στο καθεστώς της ειδικής επιδότησης και ακόμη δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο «ΚΛΩΘΩ», χαρακτηρίζουν ως «μουζαβέζικο» το έγγραφο, που όπως σημειώνουν «δε δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα». Μάλιστα, σημειώνουν πως «ο στόχος του Υπουργείου δεν είναι να λύσει το πρόβλημα όλων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών, αλλά να τους διασπάσει και να κάμψει τον αγώνα τους».

Τέλος, αναφέρουν πως «το υπουργείο δεν πήρε υπόψη του τη συγκεκριμένη πρόταση διατύπωσης εγκυκλίου που υποβάλαμε και λύνει οριστικά το πρόβλημα με το χρόνο ασφάλισης των απολυμένων που είναι η παρακάτω: «Για τον υπολογισμό του κατά περίπτωση ανωτάτου ορίου αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου δε συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί ή αναγνωρίζεται με βάση άλλες διατάξεις νόμων και θεωρείται ως χρόνος πραγματικής εργασίας και συγχρόνως πραγματικής - υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση (π.χ. χρόνος ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί με τον ν. 3460/2006 άρθρο 13 όπως αντικαταστάθηκε με τον ν. 3660/2008 άρθρο 11)».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Σε σύσκεψη - συζήτηση για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους του κλάδου πραγματοποιεί η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου 48Β').

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ: Σε σύσκεψη καλεί σήμερα τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων και την περιφέρεια (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κλπ.) το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΙΝΔΟΣ»
Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα

...καταψηφίζοντας την εισήγηση για μείωση μισθών

Την κατηγορηματική άρνηση στη μείωση μισθών που επιχειρεί η εργοδοσία της πτηνοτροφικής επιχείρησης «ΠΙΝΔΟΣ «εξέφρασαν οι εργάτες και εργάτριες της μεταποιητικής βιομηχανικής μονάδας στην προχτεσινή μαζική γενική συνέλευση. Οι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες εργάτες στην "ΠΙΝΔΟΣ" που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, δίνουν μάχη για την επιβίωση λόγω και της παρατεταμένης απλήρωτης εργασίας, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως οι γυναίκες, αφού δουλεύουν σε πολικές θερμοκρασίες, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Καταψήφισαν την πρόταση για μείωση μισθών κατά 20% που έβαλε προς συζήτηση - ψήφιση στη γενική συνέλευση για λογαριασμό της εργοδοσίας το σωματείο. Απέκρουσαν τις διασπαστικές και εκφοβιστικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για να αποσπαστεί η συγκατάθεση των εργατών στο παραπέρα ξεζούμισμα. Παρέκαμψαν την εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου και συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους απέναντι στην απλήρωτη εργασία, για να μη γίνει καμία μείωση μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ