ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Εμποροι του ανθρώπινου πόνου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν βγει στο «σεργιάνι» και αναζητούν στυγνά πελατεία. Οι ιδιοκτήτες κλινικών που εμπορεύονται τη «θεραπεία» και «απεξάρτηση» από τα ναρκωτικά πριν καν ψηφιστεί ο νόμος περί ναρκωτικών που ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες, βγήκαν στα κανάλια και αυτοδιαφημίζονται, διεκδικώντας μάλιστα και κρατική χρηματοδότηση.

Το επιχείρημα είναι: «Γιατί να χρηματοδοτείται ο ΟΚΑΝΑ, αφού το μόνο που κάνει είναι να δίνει ναρκωτικά στους ασθενείς; Να δίνεται η επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ σε μας!». Την ίδια ώρα, αντί να αναβαθμιστούν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και να γίνουν πιο ολοκληρωμένα, η φετινή του χρηματοδότηση (17 εκατ. ευρώ) επαρκεί μόνο για τη μισθοδοσία, έχει κοπεί η κινητή μονάδα, σε λίγο δε θα υπάρχουν φάρμακα και έγινε κατάσχεση του μηχανήματος για ιολογικές εξετάσεις από την εταιρεία λόγω χρεών. Επίσης, αντί να ενισχυθούν τα Κέντρα Πρόληψης και Απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, γίνεται συζήτηση με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.

Βέβαια, οι ιδιώτες θα τσεπώνουν τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και τις χιλιάδες ευρώ που ζητούν από τους απελπισμένους γονείς για λίγες μέρες «θεραπείας». Αντίστοιχα, έχουν ήδη ξεπηδήσει κάποιες ΜΚΟ στον τομέα της Πρόληψης που διοργανώνουν αντιεπιστημονικές ημερίδες και ενημερώσεις σε Πανεπιστήμια, Σχολεία κ.λπ. Ποιος, αλήθεια, θα κάνει «πρόληψη»; Αυτός που έχει άμεσο οικονομικό όφελος από την «πελατεία» των χρηστών;

Οσο για τα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ, που φιλοξενούν τους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου, λες και παρακολουθείς τηλεμάρκετινγκ απεξάρτησης από τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά. Τι να πει κανείς; Κι αυτοί «γραμμάτια ξεχρεώνουν». Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η λειτουργία τους αποσκοπεί στο να «ναρκώσει» τους τηλεθεατές...

Παίζει το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών

«Τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία» γνωματεύει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Και συνεχίζει: «Η συγκυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη "μοιρασιά" με τον πρωθυπουργό να κάνει διαδοχικές συναντήσεις με "εταίρους" και γείτονες. Η αρχή έγινε με τον ξαφνικό σύμμαχο από το πουθενά, τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ και συνεχίζεται με ανατολίτικα παζάρια με τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση των υποτακτικών της Αθήνας είναι έτοιμη να μοιραστεί τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα βάζοντας συνεταίρους σε μια ξεκάθαρα Ελληνική υπόθεση». Οι φασίστες κάνουν σαματά για να αποσιωπήσουν τις πομπές τους. Ιδιοι όντας με τους άλλους αστούς που καταγγέλλουν, απλά τα... χαλάνε στο ποιον ιμπεριαλιστή να πρωτοϋπηρετήσουν. Πίσω από τις εθνικοπατριωτικές τους κορόνες, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά τους (το δημοσιοποίησαν τέλη Δεκέμβρη) αποκάλυπταν ότι τον ορυκτό πλούτο της χώρας για ξένα μονοπώλια τον προορίζουν, να τον εξορύξουν με το αζημίωτο: «Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του τεράστιου έργου της έρευνας και εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που περικλείει η ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης. Σύναψη αμυντικής συμφωνίας και έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη εκείνα (...) των οποίων οι κοινοπραξίες θα πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων».

Σε επόμενα κείμενά τους τα φασιστοειδή αβαντάρουν διαρκώς ρωσικά μονοπώλια στις κόντρες τους με αμερικανικά και άλλα. Οργανο και υπηρέτης του καπιταλιστικού συστήματος η Χρυσή Αυγή, δεν είναι ότι τάζει μια έντιμη, ακόμα και αναγκαία, συμφωνία με μια άλλη χώρα, μια έμπειρη στην εκμετάλλευση πόρων δύναμη, προς όφελος δύο λαών. Η οργάνωση, ως το μεδούλι συστημική, θέλει να παίξει στο παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στο πεδίο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών τους, επιλέγοντας ποια θα υπηρετήσει. Δένει το λαό πίσω της, βάζοντάς τον να της πληρώνει εξοπλισμούς και ό,τι άλλο για να εξασφαλίσει (σε όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας) μια γωνίτσα στο τραπέζι όπου κάποιοι «μεγάλοι» θα νέμονται τον πλούτο του τόπου.

Θέλουν τα πανεπιστήμια μεσίτες

Υπάρχει έλεγχος από τα πανεπιστήμια για τις προδιαγραφές των σπιτιών; Υπάρχει επαφή των πανεπιστημίων με το σύλλογο ιδιοκτητών σπιτιών σε κάθε πόλη; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα έθετε προχτές το πρωί ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ, με αφορμή τον τραγικό θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα, που μαζί με τρεις ακόμα συμφοιτητές τους χρησιμοποίησαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν. Ουσιαστικά, η αγωνία του ΣΚΑΪ είναι κατά πόσο το Πανεπιστήμιο θα γίνει άξιος και ικανός ... μεσίτης. Το ζήτημά τους δεν είναι αν το πανεπιστήμιο θα εξασφαλίζει σε όλους τους σπουδαστές - φοιτητές ασφαλή και δωρεάν στέγη, αλλά πώς αυτοί θα ενημερώνονται για τις ... ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά. Πώς θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή πληροφόρηση προκειμένου να βρουν σπίτι. Το αν βεβαίως οι οικογένειές τους μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο σπίτι, ποσώς ενδιαφέρει τα «αντικειμενικά» και «ανεξάρτητα» ΜΜΕ... Ετσι, λοιπόν, στο όνομα μάλιστα της ποιοτικής στέγασης και της στήριξης των φοιτητών, ξορκίζεται η υποχρέωση του κράτους για ολόπλευρη στήριξη των νέων που σπουδάζουν και στη θέση της γεννιέται η υποχρέωσή του να βρίσκει πελάτες σ' εκείνους που όλο και πιο γρήγορα συγκεντρώνουν στα χέρια τους τη στέγη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης

Μέρα τιμής για τους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πρώτες συνειδητοποίησαν την ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή τους, είναι η 8η Μάρτη, σύμβολο και κάλεσμα αγώνα για τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και νέες γυναίκες. Παράλληλα, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αποτελεί αφορμή, για να προχωρήσουν το εργατικό, το λαϊκό και το γυναικείο κίνημα στον απολογισμό της δράσης τους, για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, όσον αφορά την παρέμβασή τους στις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και συνολικά τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Το γεγονός ότι τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου έχουν πάρει φέτος στα χέρια τους οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας αφήνει σημαντική παρακαταθήκη. Η δράση για τα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, η προσπάθεια για την οργάνωσή τους, η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους, δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του γυναικείου κινήματος. Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, του εργατικού κινήματος, των σωματείων και των συνδικάτων, είναι ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιστικών τους συσπειρώσεων. Με αυτήν την έννοια, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ έχουν στραμμένη την προσοχή στα σημερινά καθήκοντα: Στο πλατύ κάλεσμα οργάνωσης, στην ανάγκη να πάρουν θέση οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να συμβάλουν στην ανασύνταξη και την αντεπίθεσή του.

Οσο οι εργαζόμενες μένουν μακριά από τα σωματεία, όσο δε συμμετέχουν ουσιαστικά στη συζήτηση και στις συνελεύσεις τους, όσο απέχουν από τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, τόσο θα βρίσκονται πιο εκτεθειμένες στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ο φόβος για την απόλυση και την ανεργία θα παραμένει και θα ενισχύεται, η λογική του «μικρότερου κακού» θα κυριαρχεί στη συνείδησή τους, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας θα βρίσκουν πιο εύκολα έδαφος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες του μικρομάγαζου θα παραδέρνουν ανάμεσα στην απελπισία που τους δημιουργούν τα χρέη, η αναδουλειά και οι φόροι και στις αυταπάτες που συστηματικά τους καλλιεργεί το σύστημα, προβάλλοντας τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα». Οι φτωχές αγρότισσες θα κλείνονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Οι νέες γυναίκες θα αναγκάζονται να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, να ανταγωνίζονται για μια θέση προσωρινής δουλειάς χωρίς δικαιώματα, να στερούνται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Το δυνάμωμα των εργατικών σωματείων, των σωματείων των αυτοαπασχολούμενων, των συλλόγων των φτωχών αγροτών, των συλλόγων της ΟΓΕ, απαιτεί τη συμμετοχή των γυναικών, τη δράση τους μέσα από τις γραμμές τους. Ο δρόμος για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας περνά μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και με τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην 8η Μάρτη, που κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα, μπορεί να αφήσει παρακαταθήκη πιο σταθερό και επίμονο προσανατολισμό στην παρέμβαση στις εργαζόμενες γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ