ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο καπιταλισμός καταβαράθρωσε τη θέση της εργαζόμενης γυναίκας

Ο σοσιαλισμός αναβάθμισε το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Στην ΕΣΣΔ πρωτοκαθιερώθηκε η πραγματική ισοτιμία ανδρών - γυναικών
Ο σοσιαλισμός αναβάθμισε το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Στην ΕΣΣΔ πρωτοκαθιερώθηκε η πραγματική ισοτιμία ανδρών - γυναικών
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία εκδηλώσεις για τη μέρα της γυναίκας, που τότε (το 1913) αφορούσαν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, την κρατική στήριξη της μητρότητας και το υψηλό κόστος ζωής. Λίγα χρόνια αργότερα, οι γυναίκες της προεπαναστατικής Ρωσίας, με τη συμβολή του Κόμματος των μπολσεβίκων, πραγματοποίησαν σημαντικές κινητοποιήσεις, που έμειναν στην Ιστορία, όπως ήταν η διαδήλωση των εργαζόμενων γυναικών του Πετρογκράντ, στις 8 Μάρτη (23 Φλεβάρη με το παλιό ημερολόγιο) του 1917 με τα συνθήματα «Ψωμί και ειρήνη», διαδηλώνοντας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της έλλειψης τροφίμων. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, που μετατράπηκαν σε μαχητικές απεργίες.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η πολιτική ισοτιμία της γυναίκας κατοχυρώθηκε στο πρώτο σοβιετικό Σύνταγμα (1918). Η σοβιετική εξουσία άνοιξε δρόμο για την ανύψωση του ρόλου της γυναίκας, αντιμετώπισε ισότιμα τη γυναίκα με τον άνδρα στο εργατικό δίκαιο, στα πολιτικά δικαιώματα, στον τομέα της μόρφωσης, στις ευθύνες στην οικογένεια. Η σοσιαλιστική κοινωνία έλαβε μέτρα για την προστασία της γυναίκας στην εργασία, της μητρότητας και της βρεφικής ηλικίας. Δημιουργήθηκαν μαιευτικές κλινικές και μαιευτήρια, βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, κέντρα απασχόλησης των παιδιών. Οι γυναίκες έβγαιναν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα από τους άντρες.

Σήμερα, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών, ιδιαίτερα των γυναικών - μητέρων. Σήμερα στη Ρωσία εργάζονται 34 εκατομμύρια γυναίκες (το 48% όλων των εργαζομένων), αλλά αυτές αμείβονται, κατά μέσο όρο και με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά 30% χαμηλότερα από τους άνδρες εργαζόμενους. Μεταξύ των εγγεγραμμένων ανέργων οι γυναίκες αποτελούν το 70%. Η έκφραση «η ανεργία έχει γυναικείο πρόσωπο» έγινε ευρέος διαδεδομένη στη σημερινή Ρωσία. Οι εργοδότες απολύουν τις γυναίκες που έχουν μικρά παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η Ρωσία καταλαμβάνει δεύτερη θέση για τη θνησιμότητα μητέρων μεταξύ των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών. Κατά δέκα φορές, σε σχέση με τη σοβιετική περίοδο, αυξήθηκε ο αριθμός των διαζυγίων, απόρροια των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες στη σημερινή Ρωσία.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έδωσε η Ιρίνα Καλαμπίχινα, υφηγήτρια της έδρας οικονομίας του Πανεπιστήμιου Λομονόσοφ της Μόσχας, σημειώνοντας πως στην ΕΣΣΔ, όταν υπήρχε η σοβιετική εξουσία, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στα διάφορα όργανα της σοβιετικής εξουσίας έφτανε και ξεπερνούσε το 30%. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική έπεσε στο 10-13%.

Ο καπιταλισμός οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά καταβαράθρωσε τη θέση της γυναίκας στη Ρωσία, σε σχέση με τα χρόνια του σοσιαλισμού.


Ι.Π.

ΜΑΛΙ - ΓΑΛΛΙΑ
«Φιέστα» ενθάρρυνσης των Γάλλων στρατιωτών από τον Λε Ντριάν

MΠΑΜΑΚΟ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Μάλι πραγματοποιεί από χτες το πρωί στο βόρειο τμήμα της χώρας ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των γαλλικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επέμβασης, διαλαλώντας παράλληλα τις «επιτυχίες» σε βάρος των ένοπλων ισλαμικών ομάδων. Βέβαια, το πρόσχημα των ισλαμιστών χρησιμοποιείται για την προώθηση των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων που επωφθαλμιούν τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας.

Μεταφέροντας μήνυμα «υπερηφάνειας και ενθάρρυνσης» στους Γάλλους στρατιώτες, ο Λε Ντριάν προτίμησε να ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη βόρεια ορεινή περιοχή Αντράρ Ντες Ιφόγας, όπου εδώ και πολλές βδομάδες διεξάγονται οι σκληρότερες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών από τη μια και γαλλικών και αφρικανικών επεμβατικών δυνάμεων απ' την άλλη. Εξήρε τις «αξίες, τα επαγγελματικά προσόντα, την ψυχραιμία, το θάρρος και την αυτοθυσία» των Γάλλων στρατιωτών, ενώ επανέλαβε μία παρόμοια φιέστα στο Γκάο τραγουδώντας μαζί με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου τη «Μασσαλιώτιδα»...

Νωρίτερα ο Γάλλος στρατηγός Ιμπραχίμ Ντεμπελέ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των δυνάμεων του Μάλι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Γκάο ότι «περισσότερο από το 70% της δουλειάς έχει γίνει» κατά των ισλαμιστών που είχαν αναδιπλωθεί σε περιοχές του βόρειου Μάλι και ότι στις επιχειρήσεις των τελευταίων βδομάδων έχουν σκοτωθεί «εκατοντάδες» ισλαμιστές...

Ο Λε Ντριάν μετέβη αργότερα στο Μπαμάκο, όπου θα μείνει ως απόψε προγραμματίζοντας μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μάλι Ντιονκουντά Τραορέ και τον πρωθυπουργό Ντιανγκό Σισοκό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και με τα «πειραγμένα» στοιχεία η φτώχεια διευρύνεται

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε, παρά τους δείκτες για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση αναφέρει η έκθεση της κυβέρνησης για τη φτώχεια που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας. Η έκθεση, που έπρεπε να είχε εγκριθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, «πειράχτηκε» για να αμβλυθούν εκφράσεις που δείχνουν αυτό το χάσμα.

Στο πρώτο προσχέδιο της έκθεσης σημειώνονταν για παράδειγμα ότι «την ώρα που τα υψηλά εισοδήματα αυξάνονται, τα κατώτερα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία», το οποίο άλλαξε σε: «Η πτώση στους πραγματικούς μισθούς είναι απόρροια διαρθρωτικών βελτιώσεων στην αγορά εργασίας».

Οι μικροί μισθοί ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού της χώρας, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κατώτερο μισθό, και η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, αποτελούν σύμφωνα με τους εργαζόμενους την άλλη όψη του «γερμανικού θαύματος», της «ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας». Πρόκειται για τα λεγόμενα μίνι-τζομπς, όπου 7 εκατομμύρια ζουν με κάτω από 400 ευρώ το μήνα.

Η έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Εργασίας αναφέρει για το διάστημα 2007-12 ότι το 10% των πλούσιων Γερμανών κατέχει πάνω από το 53% του συνολικού πλούτου της χώρας, ενώ το 50% των φτωχότερων Γερμανών μοιράζεται το 1% της συνολικής κρατικής περιουσίας. Οι καθαροί μισθοί μειώθηκαν κατά 6,1% στο διάστημα 2007-10 για το 10% των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζομένων ωστόσο -όπως αναφέρεται- υπήρξε... θετική εξέλιξη στα διαθέσιμα έσοδα των νοικοκυριών, λόγω της ανθούσας αγοράς εργασίας με το δείκτη ανεργίας να μειώνεται από το 9% το 2007 στο 6,8% το 2012... Και η έκθεση σημειώνει ότι από την εξέλιξη αυτή επωφελήθηκε το 40% του λιγότερο εύρωστου οικονομικά πληθυσμού και ότι την ίδια περίοδο μειώθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων κρατικών επιδομάτων.

Μολυσμένο γάλα με τοξίνες

Αντιμέτωπη με ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο η «ισχυρή» βιομηχανία τροφίμων της Γερμανίας, που προβάλλεται ως «πρότυπο» παραγωγής και ανάπτυξης, δηλαδή καπιταλιστικής ασυδοσίας.

Χτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι σε μια σειρά αγροκτημάτων εντοπίστηκαν στο γάλα τοξικές ουσίες, θανατηφόρες τοξίνες, οι λεγόμενες αφλατοξίνες, που παράγονται από μικροσκοπικούς μύκητες. Τα δείγματα εντοπίστηκαν σε μία γαλακτομική μονάδα στην περιοχή Χοχζάουερλαντ και περιείχαν υπερδιπλάσια από τη μέγιστη επιτρεπτή περιεκτικότητα στο γάλα παρόμοιων ουσιών, που συμβάλουν στην εμφάνιση ογκολογικών παθήσεων και καρκίνου. Οι αρχές ερευνούν εάν η μολυσμένη παραγωγή ήδη έχει διοχετευθεί στο εμπόριο και προσωρινά απαγορεύθηκαν οι μεταφορές νέων παρτίδων.

ΓΑΛΛΙΑ - GOODYEAR
Συγκρούσεις εργαζομένων - αστυνομίας

Ξεπέρασε το 10% η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2012

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής έξω από την έδρα της αμερικανικής πολυεθνικής ελαστικών Goodyear στη Γαλλία, στη Ρουέιγ - Μαλμαιζόν. Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια κλεισίματος των εγκαταστάσεων στην Αμιέν που θα συνοδευτεί και από απολύσεις, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σχετική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι άναψαν φωτιές για να κάψουν λάστιχα και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 αστυνομικοί και να γίνει μία προσαγωγή. Τα επεισόδια συνέπεσαν χρονικά με την ανακοίνωση από το ινστιτούτο Insee του ποσοστού ανεργίας στη Γαλλία για το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το οποίο, για πρώτη φορά από το 1999, ξεπέρασε το φράγμα του 10% και έφτασε το 10,2% στη μητροπολιτική Γαλλία και 10,6% αν ληφθούν υπ' όψιν και οι υπεράκτιες κτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ