ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην επίθεση της συγκυβέρνησης

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων
Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, όλων των κλάδων, ειδικοτήτων, σχέσεων εργασίας ενάντια στο νέο κύμα μαζικών απολύσεων που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ αρχαιολογικά έργα, καθώς και στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το νέο Οργανισμό της ΓΓ Πολιτισμού (πρώην υπουργείο Πολιτισμού). Ηδη, χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση εργασίας, και εξαγγέλθηκε 24ωρη απεργία για σήμερα. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται άμεσα.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, «η συγκυβέρνηση εντείνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα αρχαιολογικά έργα με μαζικές απολύσεις σε έργα ΕΣΠΑ, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Μετρό Θεσσαλονίκης και εμπαίζει χιλιάδες άνεργους, με δήθεν μαζικές προσλήψεις, με την Υπουργική Απόφαση 26242/4917/4163/1360/25-2-2013(...) Από τα μέσα Οκτωβρίου 2012 πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στα πλαίσια εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων με αυτεπιστασία, συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Εδώ και μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του προσωπικού και έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα ονόματα των εργαζομένων που θα προσληφθούν. Ωστόσο, εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε ομηρία, καθώς δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση εργασίας και δεν έχουν ξεκινήσει να εργάζονται (...) Ολοι αυτοί τώρα απολύονται με την ΥΑ, καθώς οι προσλήψεις αυτές θα θεωρηθούν άκυρες. Αυτές είναι οι "νέες" θέσεις εργασίας της συγκυβέρνησης».

Προσθέτουν ότι εργαζόμενοι σε αντίστοιχα έργα, οι οποίοι προσελήφθησαν μετά το Μάρτη του 2012 «είναι σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι μήνες, ενώ υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί άκυρη η πρόσληψή τους, να μην τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και να κληθούν να επιστρέψουν όσους μισθούς τους έχουν καταβληθεί. Στην ουσία δηλαδή, η ΥΑ οδηγεί σε μαζικές απολύσεις, ενώ πολλά αρχαιολογικά έργα έχουν ουσιαστικά παγώσει».

Ταυτόχρονα, «στο μετρό Θεσσαλονίκης η εταιρεία απολύει 400 εργαζόμενους, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης, για να τους προσλάβει αργότερα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μισθούς πείνας και διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα».

Παράλληλα, «η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό με τα έργα ΕΣΠΑ που θα φέρουν δήθεν την ανάπτυξη και θα βρει δουλειά. Φαίνεται ξεκάθαρα και με αυτόν τον εμπαιγμό ότι ο καημός της είναι να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο και δε δίνει δεκάρα για τους εργαζόμενους. Ενώ για να τσακίσει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα φέρνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και περνάει άγρια αντιλαϊκά μέτρα σε ένα βράδυ, όταν πρόκειται να πληρωθούν εργαζόμενοι και να ξεκινήσουν δουλειά κολλάει σε νομικές ερμηνείες και δεν προχωράει μήνες ολόκληρους σε καμία κίνηση για να δώσει στους εργαζόμενους αυτά που δικαιούνται, δηλ. δεδουλευμένα και δουλειά».

Στόχος, επισημαίνουν, «πρέπει να είναι η οργάνωση στα σωματεία μας και η σκληρή ταξική πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για ανάπτυξη υπέρ των αναγκών μας και όχι υπέρ των μονοπωλίων».

Αναλυτικό υπόμνημα για τα παραπάνω κατέθεσε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σε ανακοίνωσή του για το οργανόγραμμα σημειώνει ότι το σχέδιο που παραδόθηκε από το ΥΠΠΟ στα σωματεία προχτές, «δε διαφέρει παρά ελάχιστα από το προηγούμενο προσχέδιο», το οποίο κατήγγειλαν όλα τα σωματεία στο χώρο του πολιτισμού. «Η αντίστασή μας στα σχέδια διάλυσης του ενιαίου φορέα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η αντίστασή μας στα σχέδια συρρίκνωσης του προσωπικού, διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, πρέπει να είναι άμεση και δυναμική».

Κατά του οργανογράμματος τάσσεται και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ που το χαρακτηρίζει «ταφόπλακα για τον πολιτισμό».

Αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν

Από χτες ξεκίνησε το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν, επικεφαλής του ΚΚ Γερμανίας, από το 1924 μέχρι και τη σύλληψή του από τους ναζί το 1933, ως αποτέλεσμα της ναζιστικής προβοκάτσιας με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, διοργανώνει από αύριο η «New Star» στον κινηματογράφο «Τιτάνια».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες για τη ζωή και τη δράση του Τέλμαν, με πρώτη την ταινία «Τα νεανικά μου χρόνια» του Μπερνάρντ Στέφαν (5 μ.μ. και 10.15 μ.μ.). Θα ακολουθήσουν οι ταινίες: «Ερνστ Τέλμαν - Ο γιος της τάξης του» και «Ερνστ Τέλμαν - Ο ηγέτης της τάξης του».

Οπως σημειώνει και η εταιρεία διανομής «με τις σημερινές συνθήκες οι προβολές τέτοιων ταινιών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αξία».

Πρώτη «έξοδος» της Μποφίλιου

Στις 13/3, η Νατάσσα Μποφίλιου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και μάλιστα στο ιστορικό club «Dingwalls» του Λονδίνου, όπου από το 1973 έως σήμερα φιλοξενήθηκαν σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Η Νατάσσα Μποφίλιου, με επιμονή στο προσωπικό της ρεπερτόριο, έμφυτη αγάπη σε μια ρετρό αισθητική και με ιδιαίτερη θεατρικότητα στις ερμηνείες της, έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένθερμους ακροατές σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι κατακλύζουν όποιο χώρο κι αν εμφανίζεται.

Στην πρώτη της ευρωπαϊκή εμφάνιση, τραγούδια από τη δισκογραφία της σμίγουν με γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, δημιουργώντας μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Από τους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, έως τους Depeche Mode και την Adele. Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης. Ηχος: Γιάννης Παξεβάνης. Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης. Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης. Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης. Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής. Τσέλο: Αρης Ζέρβας. Βιολί - Μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

Πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες

Το θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» διοργανώνει φέτος, για 3η συνεχή χρονιά, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών«Τα 12 Κουπέ», στο «New Wagon» της αμαξοστοιχίας. Για ένα δεκαήμερο, από 24/5 έως 2/6, προσκαλεί νέους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από την ξεχωριστή ατμόσφαιρα των 12 μικρών «διαμερισμάτων» του «νέου βαγονιού» και να δημιουργήσουν μια δική τους, πρωτότυπη περφόρμανς σύντομης διάρκειας, για μικρές ομάδες θεατών. Μουσική, θέατρο, χορός, videoart, λογοτεχνία και εικαστική δημιουργία «συνομιλούν» και αλληλοσυμπληρώνονται, προσφέροντας λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου σύνθετες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Ζωντανές μουσικές, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα και εικαστικές εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν και στα υπόλοιπα βαγόνια της αμαξοστοιχίας καθώς και στην αποβάθρα του σταθμού. Οι προτάσεις γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά στη διεύθυνση theater@totrenostorouf.gr έως τις 10/3. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα ολοκληρωθεί στις 15/3.

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (10.30 π.μ.). Αύριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για το μηχανισμό των Αντικυθήρων (συγκέντρωση στην είσοδό του), στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (συγκέντρωση στην είσοδο, Παπαρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος), στο Μουσείο Ακρόπολης (συγκέντρωση στην είσοδό του), στο Νομισματικό Μουσείο (συγκέντρωση στην είσοδο), σε βυζαντινές εκκλησίες (συγκέντρωση στη Μητρόπολη Αθηνών) και βόλτα στη μεταβυζαντινή Αθήνα (ώρα 9 π.μ., διάρκεια ξενάγησης τρεισήμισι ώρες (συγκέντρωση στο ναό Αγ. Θεοδώρων, Κλαυθμώνος). Μεθαύριο, 10.30 π.μ., στην Ακαδημία Πλάτωνος (συγκέντρωση στον Αγιο Τρύφωνα).

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας την Κυριακή (10/3, 1 μ.μ.) στο κέντρο «Θωμάς» (Λαρίσης 49 και Μαιανδρουπόλεως, Αμπελόκηποι, μετρό Πανόρμου, τηλ. 210.6984.990/1). Το κόστος είναι 15 ευρώ το άτομο (στην τιμή περιλαμβάνεται φαγητό και απεριόριστο κρασί) για να στηριχθεί οικονομικά το ΕΕΤΕ «ώστε να εκδώσει ένα φύλλο της εφημερίδας μας, και να περάσουμε όμορφα με καλό φαγητό, άφθονο κρασί και καλή ζωντανή μουσική». Θα γίνει και διαγωνισμός αμφίεσης.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, σε συνεργασία με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και την «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια, θα πραγματοποιήσει τριήμερη εκδήλωση (8-10/3, 7 μ.μ.), με θέμα «Η ελληνική γλώσσα χτες, σήμερα, αύριο». Εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι καθηγητές της Γλωσσολογίας, της Ελληνικής Φιλολογίας (αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης) και της Φιλοσοφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ