ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κυρώσεις και γυμνάσια φέρνουν την ένταση στα ύψη

Προκαλούν και πάλι Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Ο νοτιοκορεατικός λαός δεν είναι σύμφωνος με τις προκλητικές απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη χώρα τους, πριν λίγες μέρες διαδήλωσε κατά των γυμνασίων «Key Resolve» και «Foal Eagle»...
Ο νοτιοκορεατικός λαός δεν είναι σύμφωνος με τις προκλητικές απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη χώρα τους, πριν λίγες μέρες διαδήλωσε κατά των γυμνασίων «Key Resolve» και «Foal Eagle»...
Επικίνδυνα οξύνεται η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να επιβάλει την περασμένη Πέμπτη νέες, αυστηρότερες, κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας με αφορμή την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη, αλλά και την αλυσιδωτή αντίδραση της Πιονγιάνγκ να ακυρώσει όλα τα σύμφωνα μη επίθεσης με τη γειτονική Σεούλ και να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ με ακύρωση της εκεχειρίας τερματισμού του Κορεατικού Πολέμου (1950-53) 60 χρόνια μετά το τέλος των ένοπλων συγκρούσεων...

Η απόφαση 2094 που ψηφίστηκε ομόφωνα την περασμένη Πέμπτη από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η 5η που εκδίδει το όργανο του Οργανισμού από το 2006, οπότε η ΛΔ Κορέας πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή (για να ακολουθήσουν άλλη μία το 2009 και η τελευταία στις 12 του περασμένου Φλεβάρη). Επιβάλλει αυστηρότερους και υποχρεωτικούς (μη προαιρετικούς...) ελέγχους σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πραγματοποιούν βορειοκορεατικές τράπεζες, και κρατικοί οργανισμοί σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες μπλοκάρονται εφόσον κριθούν ότι συνδέονται με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της ΛΔ Κορέας. Εμποδίζεται ακόμη η οικονομική υποστήριξη εμπορικών σχέσεων τρίτων χωρών με τη ΛΔ Κορέας εφόσον αυτές σχετίζονται με «παράνομα προγράμματα» (δηλαδή πυρηνικά, βαλλιστικά). Θεσπίζονται ως υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών των χωρών-μελών του ΟΗΕ σε «ύποπτα» φορτία βορειοκορεατικών πλοίων και εάν αυτοί δε γίνουν δεκτοί, τότε επιβάλλεται η απαγόρευση ελλιμενισμού των σκαφών. Τέλος, για πρώτη φορά στο στόχαστρο των κυρώσεων του ΟΗΕ μπαίνουν και Βορειοκορεάτες διπλωμάτες για να ελεγχθούν υποτίθεται οι δραστηριότητές τους «σε παράνομες δραστηριότητες».

Από τα γυμνάσια των Νοτιοκορεατών στα σύνορα
Από τα γυμνάσια των Νοτιοκορεατών στα σύνορα
Η απόφαση 2094 ελήφθη με επίκληση στο Κεφάλαιο 7, άρθρο 41 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στην επιβολή κυρώσεων δίχως τη χρήση ένοπλης βίας. Το αμέσως χειρότερο σενάριο θα ήταν η έκδοση ψηφίσματος με επίκληση στο Κεφάλαιο 7, άρθρο 42 της Χάρτας του ΟΗΕ που καλεί τις χώρες-μέλη του Οργανισμού να επιβάλλουν κυρώσεις με τη χρήση εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων ενόπλων δυνάμεων.

Τα νέα χαρακτηριστικά της κρίσης

Οπως ήταν αναμενόμενο, η νέα απόφαση του ΣΑ προκάλεσε νέο γύρο έντασης στην (ήδη τεταμένη κατά περιόδους) Κορεατική Χερσόνησο. Ωστόσο, η παρούσα κρίση έχει κάποια καινούρια χαρακτηριστικά σε σχέση με ανάλογες «θερμές περιόδους» της τελευταίας 20ετίας στις δια-κορεατικές σχέσεις. Κυρίως υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Σε αντίθεση με άλλες φορές κατά τις οποίες οι έως τώρα παραδοσιακοί σύμμαχοι της ΛΔ Κορέας, Κίνα και Ρωσία, απείχαν από παρόμοιες ψηφοφορίες ή προέβαλαν σθεναρή αντίσταση σε ποικίλες απόπειρες δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να σφίξουν τον κλοιό των πιέσεων γύρω από την Πιονγιάνγκ, αυτή τη φορά όχι μόνον συναίνεσαν αλλά πρωταγωνίστησαν ενεργά στη διαμόρφωση των νέων κυρώσεων. Ιδιαίτερα η Κίνα, ανώτεροι διπλωμάτες της οποίας στον ΟΗΕ συνεργάστηκαν ενεργά, για πρώτη φορά, με ομολόγους τους από τις ΗΠΑ στη Ν. Υόρκη συντάσσοντας το τελικό σχέδιο της απόφασης 2094.

Αμερικανοί αναλυτές δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι υπάρχει σαφής απόσταση από τη διαμόρφωση και ψήφιση μίας απόφασης κυρώσεων μέχρι την τελική εφαρμογή της. Ωστόσο, με δεδομένες τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή, ακόμη και αυτή η εξέλιξη από τη μεριά της σινικής διπλωματίας (σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία διαδραματίζονται αλλαγές στα ανώτατα επίπεδα εκτελεστικής εξουσίας στο Πεκίνο) δεν παύει να είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη, καθώς σε πρώτη φάση υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση της Κίνας στη συνέχιση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Λες και έδωσε ποτέ κανείς το δικαίωμα του «απόλυτου κριτή» είτε στην Κίνα, είτε στις ΗΠΑ, είτε στα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) για να αποφασίζουν εάν και ποια χώρα θα «πρέπει» να αναπτύξει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα και ποια όχι.

Απ' την άλλη, τίποτε δε δείχνει προς το παρόν ότι το Πεκίνο θέλει, στην παρούσα φάση, ανατροπή του ισχύοντος γεωπολιτικού στάτους κβο στην περιοχή που στην «καλύτερη» περίπτωση πιθανώς θα ενίσχυε και θα διεύρυνε την ιμπεριαλιστική παρουσία των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου διαθέτουν καλά εξοπλισμένες στρατιωτικές βάσεις και πάνω από 24.000 πεζοναύτες.

Η Ρωσία, απ' την άλλη, συναίνεσε στην ψήφιση των νέων κυρώσεων από το ΣΑ του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι το έκανε κυρίως γιατί δε θα έχουν επιπτώσεις στο βορειοκορεατικό λαό αλλά μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα. Η Μόσχα θεωρεί επίσης ότι η νέα πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των ξεχασμένων εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Γυμνάσια ή δοκιμές επέμβασης;

Ομως κάτι τέτοιο δε φαίνεται για την ώρα πιθανό, ιδιαίτερα εάν συλλογιστεί κανείς το ριψοκίνδυνο μπαράζ συνεχόμενων στρατιωτικών ασκήσεων και γυμνασίων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες -σχεδόν καθημερινά!- φουντώνοντας την πυρετώδη στρατιωτική κινητικότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και δημιουργώντας, ενίοτε, τις ιδανικές συνθήκες για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να πάρει ακόμη και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η τρέχοντος μηνός έως τις 30 Απρίλη(!) δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί πραγματοποιούν την ετήσια άσκηση «Foal Eagle» (που θεωρείται από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις παγκοσμίως) ενώ από αύριο, Δευτέρα (11/3/13) έως τις 21 του μήνα ξεκινούν παράλληλα και τα γυμνάσια «Κey Resolve» προκαλώντας τη δικαιολογημένη έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας. Η Πιονγιάνγκ (σύμφωνα και με σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στις 7/3) καταγγέλλει το μπαράζ των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ - Ν. Κορέας χαρακτηρίζοντάς τα «προπέτασμα καπνού» αφού θεωρεί ότι πρόκειται για δοκιμές «προληπτικής επέμβασης» που προετοιμάζουν το έδαφος «ακόμη και για έναν πυρηνικό πόλεμο»!


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ