Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2013 - αριθ. φύλλου: 11500

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Θέατρο από εργάτες συμβολή στη δράση για την ταξική συνειδητοποίηση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μάρτη η τέταρτη εκδήλωση του δεύτερου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 27 και 28 Απρίλη, για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν». Ηταν η παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ», που παρουσίασε η 23μελής Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ, σε σκηνοθετική επιμέλεια και διδασκαλία του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και μετάφραση της Αγγέλας Βερυκοκάκη. Τα 24 μονόπρακτα που παρουσιάστηκαν αποσκοπούν στην αποκρυπτογράφηση του φαινομένου του φασισμού, απότοκου της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της κρίσης και της σήψης του. Το υλικό του ο Μπρεχτ το άντλησε από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και δημοσιεύματα εφημερίδων της περιόδου 1933 - 1938, όταν δηλαδή η φρίκη του φασισμού δεν είχε αποκαλυφθεί στο σύνολό της αλλά ήταν ήδη εμφανής η επίδρασή του στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, στις σχέσεις των ανθρώπων, ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Παραμορφωτικός φακός τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στις γυναίκες αφιέρωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση τις πρωτοβουλίες της για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Με την παρέμβασή της η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να διαστρεβλώσει τον αγωνιστικό χαρακτήρα και το διεκδικητικό περιεχόμενο που έχει η 8η Μάρτη.


ΣΕΛ.  16
«ΜΚΟ» - ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ
Επικίνδυνη η αγοραία σχέση

Στα τέλη του περασμένου Γενάρη, η οργάνωση «Europa Nostra» («Γιουρόπα Νόστρα») και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους πάνω σε ένα πρόγραμμα που ονόμασαν «Τα 7 πλέον απειλούμενα μνημεία» της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσφέροντας έτσι ένα ακόμη «εργαλείο» για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Και τρίτη ζώνη ακτινοβολίας Βαν Αλεν!

Οι ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τη Γη ήταν από τις πρώτες ανακαλύψεις της Διαστημικής Εποχής. Τις εντόπισε ο Τζέιμς Βαν Αλεν το 1958, με τις πρώτες εκτοξεύσεις αμερικανικών δορυφόρων, μετά τους σοβιετικούς «Σπούτνικ». Οταν ανακαλύφθηκαν οι ζώνες ακτινοβολίας, η επίδρασή τους στη ζωή των ανθρώπων ήταν ελάχιστη. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά...


ΣΕΛ.  9
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σάπιο προϊόν του καπιταλισμού

Η «βιτρίνα» του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου αποτελεί και στην Ελλάδα το όχημα, που υπό την προστασία της εκάστοτε κυβέρνησης, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν διεισδύσει στο χώρο.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ