ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεδιάντροπη η απόφαση του υπουργείου Υγείας

Τις περικοπές στο επίδομα τοκετού καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ

Τις περικοπές στο επίδομα τοκετού καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και καλεί τους νέους γονείς, τα νέα ζευγάρια να σηκώσουν ανάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική μέσα από τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα. Η ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Μονάχα ως ξεδιάντροπη και προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για κατάργηση του επιδόματος τοκετού σε όσες γυναίκες γεννούν σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια.

Η κυβέρνηση στην ουσία προωθεί το άκρως επικίνδυνο για τις γυναίκες και τα νεογνά μοντέλο του "τοκετού στο σπίτι", προκειμένου να απαλλαγεί από αυτό που θεωρεί "κόστος", την προστασία δηλαδή του δικαιώματος της μητρότητας.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η ανεργία μαστίζει, η υποαπασχόληση καλπάζει, οι μισθοί έχουν πετσοκοπεί και τα χαράτσια έρχονται το ένα μετά τ' άλλο, το επίδομα τοκετού αποτελεί για την πλειοψηφία των νέων ζευγαριών μια ελάχιστη οικονομική ανάσα, μια ελάχιστη οικονομική στήριξη για τις πρώτες ανάγκες μετά τον τοκετό.

Καμιά εργατική οικογένεια δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτές τις περικοπές. Ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια να σηκώσουν ανάστημα και με την οργάνωσή τους στα συνδικάτα να δώσουν τη μάχη ενάντια σε ό,τι κάνει τη ζωή τους κόλαση».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνες οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με το επίδομα τοκετού

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εκβιάζει τις γυναίκες να μην απευθύνονται σε δημόσια νοσοκομεία και αδιαφορεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις γυναίκες και τα παιδιά ο τοκετός στο σπίτι

Η «εξοικονόμηση πόρων» για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση γεννά κινδύνους για τις μητέρες και τα παιδιά
Η «εξοικονόμηση πόρων» για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση γεννά κινδύνους για τις μητέρες και τα παιδιά
Την ουσιαστική κατάργηση του επιδόματος τοκετού αλλά και το άσχημο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες των γυναικών η κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τη χαριστική βολή στο επίδομα τοκετού έδωσε ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβρη. Πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τον προηγούμενο κανονισμό, που περιόριζε το επίδομα στις γυναίκες που γεννούσαν σε ιδιωτικά, μη συμβεβλημένα με τον οργανισμό μαιευτήρια και το στερούσε από όλες τις υπόλοιπες. Εδώ και τρεις μήνες ο κανονισμός ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι! Να σταματήσει ο κύριος Σαλμάς να λέει ψέμματα στις γυναίκες ότι η περικοπή του επιδόματος τοκετού δήθεν έγινε γιατί τώρα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα έξοδα τοκετού. Η αλήθεια είναι ότι πριν τον ΕΟΠΥΥ τα ασφαλιστικά ταμεία χορηγούσαν επίδομα τοκετού που υπερκάλυπτε το κόστος του τοκετού στο δημόσιο. Για παράδειγμα, στο δημόσιο μαιευτήριο πλήρωναν για τις 4 μέρες - τις επιπλέον πλήρωνε το ταμείο - 308 ευρώ και το επίδομα τοκετού που χορηγούσε το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ ήταν 1.006 ευρώ.

Ας γνωρίζουν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ότι εκεί οδηγεί τις ίδιες και τα παιδιά τους η "εξοικονόμηση πόρων" την οποία με περηφάνια παρουσίασαν προχτές η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας: Σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές Υγείας, στις εξετάσεις, στους γιατρούς και στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ανάμεσα σε άλλα, περικοπές στις φυσικοθεραπείες, στη μεταφορά των νεφροπαθών, στην αγορά γυαλιών οράσεως και κολάρων για τον αυχένα. Οσον αφορά τα επιδόματα τοκετού, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως από τον περιορισμό τους θα εξασφαλίσει 15 εκατ. ευρώ το 2013.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τα ζευγάρια που αποθαρρύνονται να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, τις νέες γυναίκες και τις οικογένειές τους που πασχίζουν -πολλές φορές μάταια- να καλύψουν το κόστος του προγεννητικού ελέγχου, της εγκυμοσύνης και του τοκετού, να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις και το άσχημο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η κυβέρνηση με το επίδομα τοκετού. Τον Οκτώβριο του 2011, το επίδομα αξιοποιήθηκε για να ενισχυθούν με αυτό τα ιδιωτικά μαιευτήρια, αφού οι δικαιούχοι περιορίστηκαν στις γυναίκες που γεννούσαν σε αυτά και το ποσό του επιδόματος κατέληγε στα ταμεία τους. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επίδομα των 900 ευρώ για να πριμοδοτήσει τον τοκετό στο σπίτι, αφού μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις το χορηγεί. Εκβιάζει τις γυναίκες, που με δεδομένη τη δεινή οικονομική τους θέση βλέπουν στο ποσό του επιδόματος μια μικρή έστω ανάσα, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια για τον τοκετό προκειμένου να δικαιούνται την είσπραξή του. Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά.

Η ΟΓΕ με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια. Η μετατροπή του επιδόματος τοκετού σε μέσο πίεσης προς τις φτωχές γυναίκες και τα νέα ζευγάρια που υποφέρουν από την ανεργία και τη φτώχεια να γεννήσουν σήμερα το παιδί τους στις συνθήκες που γεννούσαν πριν δεκαετίες οι γιαγιάδες τους και να υποστούν τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, για να "ανταμειφθούν" με λίγες εκατοντάδες ευρώ πρέπει να πάρει απάντηση: Η λαϊκή οικογένεια και οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους αν βγάλουν από τη μέση τα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν».


ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η πάλη για το Ασφαλιστικό

Να μην αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που δεν θα διστάσει να φτάσει μέχρι και την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων υπογραμμίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή την οριστική μορφή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Oι τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, η σύσταση του Ενιαίου Ταμείου από τη μια πλευρά και η επιλογή των επαγγελματικών ταμείων από την άλλη, επιβεβαιώνουν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις που είχε κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την απεμπλοκή του κράτους από κάθε είδους παροχή, για το πετσόκομμα των συντάξεων μέχρι και την οριστική κατάργησή τους.

Η αποτελεσματικότητα του νέου ασφαλιστικού και η βιωσιμότητα των ταμείων εξαρτάται από τη μη βιωσιμότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων σήμερα.

Αν αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση, δε θα διστάσουν να φτάσουν ως το τέλος το σχεδιασμό τους, δηλαδή την κατάργηση των συντάξεων. Ενιαία απάντηση από εργαζομένους και συνταξιούχους σε κάθε κλάδο. Να μην περάσει το δηλητήριο της παραίτησης για τους νέους εργαζόμενους που συμπυκνώνεται στην άποψη «εμείς δε θα πάρουμε σύνταξη ποτέ».

Να δυναμώσει η πάλη και η απαίτηση για επιστροφή από το κράτος και τους εργοδότες των λεηλατημένων -με κάθε τρόπο- αποθεματικών των ταμείων. Αμεση αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης».

Τα σχέδια της κυβέρνησης καταδικάζει και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ τονίζοντας πως «οι συνταξιούχοι μαζί και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα - συντάξεις, φάρμακα, παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Δεν χρωστάνε σε κανέναν, αντίθετα τους χρωστάνε όλο τον πλούτο που έχουν στα σεντούκια τους οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι».


Να δράσουν τα συνδικάτα για την Υγεία

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς για δημόσια και δωρεάν Υγεία με την κατάργηση όλων των χαρατσιών απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Κίνδυνος - θάνατος είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας και με την εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι άθλιοι. Τις περικοπές τις ονομάζουν εξοικονόμηση πόρων. 462 εκατομμύρια ευρώ θα περικοπούν το 2013. Αυτό θα σημάνει τραγική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά την υγεία τους με νέα χαράτσια στα φάρμακα, στις διαγνωστικές εξετάσεις, με αύξηση των νοσηλίων κλπ. Οσοι δεν έχουν να πληρώσουν τι θα κάνουν;

Καρκινοπαθείς ήδη μένουν χωρίς φάρμακα, γιατί αδυνατούν να τα αγοράσουν, χωρίς τη δυνατότητα επεμβάσεων. Το ότι θα πεθαίνει κόσμος δεν είναι υπερβολή.

Κερδισμένοι από την πολιτική αυτή είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας, που θησαυρίζουν πάνω στον πόνο της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών κλπ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν ευθύνη. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση, να καταργηθούν όλα τα χαράτσια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ