ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΛΗΣ
φωτό

Στη μνήμη του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΛΗ(Αχιλλέα), που έφυγε από τη ζωή στις 9 Μάρτη 1986, προσφέρουμε στο ΚΚΕ προς τιμή του 19ου Συνεδρίου 100 ευρώ.

Η γυναίκα του, Βαλεντίνα

τα παιδιά του, Τασία - Παρασκευή

η εγγονή του, Δήμητρα

***

φωτο 2

Η Μάνας μας ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΓΙΑΖΗ, το γένος Σαράφογλου, ήταν καπνεργάτρια στην Καβάλα. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής από τους φασίστες Βουλγάρους, αλλά και μετά, επωμίστηκε και το ρόλο του πατέρα μας ο οποίος μας εγκατέλειψε πριν εγώ γεννηθώ. Μας μεγάλωσε, εμένα και την αδελφή μου, θυσιάζοντας, στην ουσία, τη ζωή της. «Εφυγε» το 1968 χωρίς καν να προλάβει να βγει στη σύνταξη (ήταν 58 χρόνων).

Η θεία μας, ΚΑΤΙΝΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ, καπνεργάτρια και αυτή μας συμπαραστάθηκε σα δεύτερη μάνα μας.

Στη μνήμη τους για το δύσκολο και ανιδιοτελή αγώνα που έδωσαν στη ζωή προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του κόμματός μας, του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου.

Αλεξάνδρα Λυγιαζή

Κώστας Λυγιαζής

***

φωτό 1

Στις 15 Φλεβάρη έκλεισαν 16 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου και δασκάλου μου ΒΑΣΙΛΗ ΒΛΑΣΙΔΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ στο κόμμα του το ΚΚΕ, στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης, μέσω της ΚΟ Χαλανδρίου.

Κώστας Λυγιαζής

***

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΓΛΕΡΙΔΗ, που μας άφησε, πρόσφατα, αντί για στεφάνι, προσφέρω στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ που ήταν τακτικός του αναγνώστης, 100 ευρώ ενίσχυση.

Ασπασία Καρρά - Μαραβέα

***

φωτό 1

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΑΣ γεννήθηκε στην Κάπουρνα Μαγνησίας το 1908 και μεγάλωσε στην Κοκκίνα Βελεστίνου. Εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ το Μάρτη του 1942 (στον 3ο λόχο του 4ου Συντάγματος), δίνοντας πολλές μάχες στη γύρω περιοχή, φτάνονοντας μέχρι την Πρέβεζα κυνηγώντας τον Ζέρβα. Μετά τη Βάρκιζα και το αντικομμουνιστικό πογκρόμ που ακολούθησε, εντάχτηκε στο ΔΣΕ. Πιάστηκε το Σεπτέμβρη του 1949 και εκτελέστηκε επί τόπου από αξιωματικό του ταχτικού στρατού, όντας άρρωστος και κρυμμένος στη Σπηλιά Κισσάβου.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΟΥΝΟΥΖΙΔΟΥ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΟΥΝΟΥΖΙΔΟΥ
Στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Βελεστίνου Μαγνησίας, και προς τιμή του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο αδελφός του Αλέκος προσφέρει 50 ευρώ και από 20 ευρώ τα παιδιά του, τα ανίψια του Χριστόδουλου, Τριαντάφυλλος και Χριστόδουλος.

***

φωτό 1

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ ΒΕΤΣΗΣ, αγωνιστής της ΕΑ και του ΔΣΕ, άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Μάρτη 1998. Γεννήθηκε στο χωριό Γρεκικό Αρτας το 1916. Το 1931 σταμάτησε την Γ' Γυμνασίου και δούλεψε τσαγκάρης στην Αρτα. Νέος συνδέθηκε με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα και πήρε δραστήριο μέρος στους αγώνες που ανέπτυξε εκείνη την περίοδο το νεαρό εργατικό κίνημα της Αρτας. Πιάστηκε και εξορίστηκε στη Σίκινο. Ο πόλεμος του '40 τον βρίσκει εξόριστο στον Αϊ-Στράτη. Δεν του επέτρεψαν να πάει στο Μέτωπο. Στον Αϊ-Στράτη, στην εξορία, μορφώθηκε, ενώ το 1943 με τη βοήθεια του ΕΛΑΣ οι εξόριστοι απέδρασαν. Ως την απελευθέρωση στέλεχος του Κόμματος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στις ΕΑΜικές οργανώσεις και το ΚΚΕ. Με την απελευθέρωση κυνηγήθηκε, βγήκε στην παρανομία και δούλεψε στις ΚΟ της Ηπείρου ως το 1947 που βγήκε στο βουνό με το ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Μουργκάνα και το Γράμμο. Το 1949 ήταν πολιτικός επίτροπος τάγματος και τελευταία πολιτικός επίτροπος ταξιαρχίας. Από το 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σε κομματική δουλειά σε υφαντουργείο, ενώ τελείωσε την ανώτερη τεχνική σχολή. Στην Τασκένδη δημιούργησε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε το 1976 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και δραστηριοποιήθηκε ενάντια στον αντικομμουνισμό και τον αναθεωρητισμό και συμμετείχε στο παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και την ΠΕΕΠΠ.

ΧΟΥΝΟΥΖΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΧΟΥΝΟΥΖΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του, Αγλαΐα, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό(χαρτί) 1

Ο ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1942. Ασχολήθηκε συνδικαλιστικά, στο νομό Πέλλας, στο Εργατικό Κέντρο και, αργότερα, στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Συμμετείχε στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ στο Πάικο και, μετά, στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Χαριλάου Θεσσαλονίκης, πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρει 50 ευρώ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η κόρη του, Μαρία.

***

φωτό(χαρτί) 1

Στη μνήμη της συζύγου μου, ΣΟΦΙΑΣ ΣΕΡΡΑΙΟΥ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Σερραίος Στέριος,

τα παιδιά του: Κωνσταντίνος και Διπράξια

***

φωτό (χαρτί) 1

Στις 11 Ιούλη 1985 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣ, που καταγόταν από τις Σέρρες και κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στις μάχες στα Κερδύλια και στο Μπόζνταγκ Σερρών. Μετά την απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι για να υπηρετήσει τη θητεία του.

Στη μνήμη του πατέρα μου, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο γιος του Σερραίος Κων/νος

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη του ΤΑΣΙΟΥΔΗ ΘΩΜΑ, που απεβίωσε στις 10/2/2013, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

***

φωτό (χαρτί;) 4

Στη μνήμη των γονιών μου: ΘΕΟΔΩΡΟΥ και ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΟΥΝΟΥΖΙΔΟΥ και των γαμπρών μου: ΙΟΡΔΑΝΗ ΛΕΩΝΙΔΑ και ΜΑΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και στη μνήμη των ΧΑΡ. ΦΛΩΡΑΚΗ, Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, Α. ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, Α. ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ Ν., ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΗΤΣΟΥ, ΛΕΝΙΝ, ΣΤΑΛΙΝ και όλων των κομμουνιστών απανταχού της Γης προσφέρω 100 ευρώ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

ΒΕΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΕΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
Δάφνη Τριπολίτου - Χουνουζίδου

***

φωτο

Στις 12/9/2012, έφυγε από κοντά μας, αναπάντεχα, ο αγαπημένος μας πατέρας και παππούς, ΦΩΤΗΣ Π. ΞΗΡΟΦΩΤΟΣ. Γεννημένος, την 1/8/1933, στη Φυλακτή Καρδίτσας, από νωρίς τράβηξε το δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Στα βουνά της περιοχής που τόσο αγάπησε έδωσε τη «μάχη της ζωής» του με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, αγώνα που ποτέ δεν απαρνήθηκε και δε μετάνιωσε. Κυνηγημένος, το 1967 μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου ως μέλος, ήδη, του ΚΚΕ, συνέχισε τον αγώνα του μέσα από τις οργανώσεις του Κόμματος στη Γερμανία. Επιστρέφοντας, ως απόμαχος πια, παρά τις ατυχίες της ζωής του, ποτέ του δεν απαρνήθηκε τα ιδανικά του σοσιαλισμού και την ιστορία του Κόμματος που τίμησε και τον τίμησε.

Ως ελάχιστο φόρο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Καρδίτσας το συμβολικό ποσό των 80 ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Η οικογένειά του

***

φωτό

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1928 στη Λιθαριά Ν. Πέλλας. Από την εφηβική του ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Μετά τη δικτατορία επανεντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος, στα ιδανικά και τις αξίες του οποίου έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Βασίλης Βλασίδης
Βασίλης Βλασίδης
Στη μνήμη του, ο γιος του Δημήτρης, τα εγγόνια του: Βάνα και Μιχάλης και η Αγγελική Τουμανίδου προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 70 ευρώ.

***

φωτό

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, σύντροφος και συγχωριανός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΣ. Γεννημένος στο «κοκκινοχώρι», Αρδάνι Τρικάλων από αγρότες γονείς ο Δημήτρης από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ηταν υπόδειγμα αγωνιστικότητας και ανιδιοτέλειας και πάλεψε για τα ιδανικά της δημοκρατίας, κοινωνική δικαιοσύνη και το Σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Θανάσης Πάνταινας

***

φωτό(χαρτί) 1

Πέρασαν, κιόλας, 40 μέρες από τότε που έφυγε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΒΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1924 στην Αγία Σοφία Θέρμου Αιτ/νίας το τρίτο κατά σειρά παιδί στην οικογένεια. Μεγάλωσε σε δύσκολες εποχές, αλλά, παρ' όλα αυτά, και περπατώντας καθημερινά χιλιόμετρα τις πιο πολλές φορές ξυπόλυτος, ήταν άριστος μαθητής. Τελειώνοντας το σχολείο, φοίτησε στην Ανώτατη Εμπορική στην Αθήνα και άσκησε το επάγγελμα του λογιστή. Στη ζωή του αγωνίστηκε, παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα, έναν εκλεκτό άνθρωπο, που έχασε αρκετά νωρίς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά που έγιναν λαμπροί επιστήμονες. Απ' τα μαθητικά του χρόνια οργανωμένος στην ΕΠΟΝ, γι' αυτό βασανίστηκε στο ΑΤ Θέρμου και αναγκάστηκε να φύγει (σε Καρότσα φορτηγού) για την Αθήνα. Μέχρι τέλους υπήρξε θερμός υποστηρικτής των απόψεων και της πολιτικής του ΚΚΕ κάτι για το οποίο κυνηγήθηκε πολλές φορές στη ζωή του.

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Στη μνήμη του, η κόρη του, Σοφία Τριβλή, ο εγγονός του Παναγιώτης Σκαρμούτσος και ο ανιψιός του, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, προσέφεραν, μέσω ΚΟΒ Θέρμου του ΚΚΕ, 100 ευρώ στον καθημερινό τους σύντροφο, το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

***

φωτό(χαρτί) 1

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Γεννήθηκε το 1920 στην Καλλιθέα Πιερίας. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια της Καστανιάς Πιερίας. Τον Ιούλη του 1944 έφυγε στο βουνό και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε εναντίον της γερμανικής κατοχής. Συμμετείχε σε ομάδα κρούσης που χτύπησε τους Γερμανούς στην αποθήκη του Παπακώστα και τους Ιταλούς στο Α' Δημοτικό Σχολειό στην Κατερίνη. Το 1945 πιάστηκε από το αστικό κράτος και φυλακίστηκε για 5 μήνες. Στις 23 Ιουλίου 1946 βγήκε πάλι στο βουνό και εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Με το ΔΣΕ συμμετείχε στις μάχες της Βροντούς (15-8-1946), κάστρου Πλαταμώνα και Λιβαδιού (Οκτώβρης 1946). Το Δεκέμβρη του 1946 πέρασε στα Χάσια. Πιάστηκε τον Αύγουστο του 1949 στη Λάκα-Σούλι, βασανίστηκε και φυλακίστηκε για ένα χρόνο. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή (1950) και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο και στη Γιούρα. Δικάστηκε, 2η φορά, σε 19 χρόνια και έμεινε φυλακισμένος μέχρι τις 24-12-1963 σε Τρίπολη, Αμφισσα. Η Χούντα τον εξόρισε για 6 μήνες στη Γιούρα.

Μιχάλης Τουμανίδης
Μιχάλης Τουμανίδης
Τα παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ 100 ευρώ, στη μνήμη του, καθώς και οι σύντροφοί του στην ΚΟΒ Κέντρου - Ευαγγελικών - Αστικών, 50 ευρώ.


Χριστόδουλος Κουρκουβέλας
Χριστόδουλος Κουρκουβέλας

ΚΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΓΙΑΖΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΓΙΑΖΗ

ΚΑΤΙΝΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ
ΚΑΤΙΝΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ

ΞΗΡΟΦΩΤΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΞΗΡΟΦΩΤΟΣ ΦΩΤΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΣΕΡΡΑΙΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΣΕΡΡΑΙΟΥ

ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣ

ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΒΛΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΒΛΗΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
φωτ.

Στις 7/2/2013 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Την Κυριακή 17/3/2013, ώρα 10 π.μ., στον Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου (Παλιό τέρμα), τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Γεννήθηκε στα 1928 στο χωριό Ζέρμα (Πλαγιά) Ιωαννίνων. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, μέλος του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, μέλος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρουμε, στη μνήμη του, 150 ευρώ στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, και 50 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου, χώροι που τους τίμησε και τον τίμησαν επάξια. Ασβεστη η μνήμη σου αγαπημένε μας. Η σκέψη μας πάντα κοντά σου.

Η δυο φορές συντρόφισσά σου, Μαριάνθη,

τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου

***

φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 17/3/13 γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου και φίλου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΝΗ. Ο σύντροφος «έφυγε» από κοντά μας στις 12/2/2013 και κηδεύτηκε στις 13/2/2013 στο χωριό του τα Σουδενά Καλαβρύτων.

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου μας προσφέρουμε στο Κόμμα μας 130 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής.

Γιώργος - Μανώλης - Σωτήρης - Παναγιώτης


ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ