ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οι επιχειρηματικές μπίζνες οδηγούν τις εξελίξεις

Αποκαλυπτικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Την προοπτική της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «ζυμώνουν» οι κυβερνήσεις Τουρκίας - Ελλάδας, όπως άφησαν να φανεί σε συνεντεύξεις τους την Κυριακή στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Α. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, αν και υποστήριξε ότι «το Διεθνές Δίκαιο είναι "ραχοκοκαλιά"», επέμεινε στην πάγια θέση της Τουρκίας ότι «η επίλυση των όποιων προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διμερή διάλογο». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο ζήτημα της ΑΟΖ, κινήθηκε στη γραμμή των ιμπεριαλιστικών κέντρων για διευθέτηση στη λογική του «win win» και ισχυρίστηκε:

«Το Αιγαίο αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση με χιλιάδες νησιά και ταυτόχρονα είναι μέρος της ευρύτερης Μεσογείου (...) Η Τουρκία έχει την πιο μακριά ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία να παραμείνει περικυκλωμένη από συγκεκριμένα μέτρα». Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε προκλητικά πως η Τουρκία «έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην Αν. Μεσόγειο», αμφισβητώντας ουσιαστικά την ΑΟΖ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο «ευαγγέλιο για την ελληνική κυβέρνηση» και έκανε λόγο για «έντιμη διπλωματία» μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, περιορίστηκε να καλέσει την Αγκυρα να μην προχωρήσει «σε μονομερείς κινήσεις, εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου» και να «αποφύγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», ενώ σημείωσε «την ανάγκη να καταλήξουν οι εν εξελίξει διερευνητικές επαφές στην οριοθέτησή της, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο».

Συνεργασία με στόχο τη συνεκμετάλλευση

Στις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν εμφανής η πρόθεση να προωθήσουν τις «μπίζνες» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών. «Πρέπει να έχουμε μια κοινή εικόνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως χώρο όχι ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας (...) Υπάρχουν μερικά ισχυρά πλεονεκτήματα και προοπτικές στο Αιγαίο. Μπορούμε να εργασθούμε μαζί για να τα καταστήσουμε πηγή πλούτου και για τις δύο χώρες μας», δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου.

Στα πλαίσια, μάλιστα, των ευρωενωσιακών σχεδιασμών και προκρίνοντας τα συμφέροντα των Τούρκων πλουτοκρατών ανέφερε: «Θα σας έλεγα ότι κάποια μέρα η ελληνική και η τουρκική οικονομία μπορούν και πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως. Εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, η ελληνοτουρκική συνεργασία θα καταστήσει πιο ισχυρή και την Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Τουρκία και μια ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να αποτελέσουν μια ζώνη όπως οι χώρες της Βαλτικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ. Αβραμόπουλος, προβάλλοντας τις επιδιώξεις των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, σημείωσε: «Συνομιλούμε και αναζητούμε κοινό τόπο, γιατί και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μας από τον Εβρο έως το Καστελόριζο». Ο ίδιος, αναφερόμενος στην υπογραφή των 25 διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες, έκανε λόγο για «επενδύσεις» που θα φέρουν «ανάπτυξη» και υποστήριξε ότι «έδωσε νέα δυναμική στις σχέσεις ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους πολίτες των δύο χωρών».

Τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο Α. Νταβούτογλου αναφέρθησαν στη συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αναγορεύοντας τη λυκοσυμμαχία σε πεδίο επίλυσης των διμερών διαφορών! «Μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι. Σε πολλά μέτωπα Ελληνες και Τούρκοι στρατιώτες είναι μαζί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ψήνουν» διευθέτηση στο Κυπριακό

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του Κυπριακού, αφού, όπως είπε, «είναι κάποιος που το 2004 είπε "ναι" (σ.σ. στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν), άρα μπορεί ευθέως να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει». Φανερώνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να εμπλέξει το Κυπριακό με τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, υποστήριξε ότι «το φυσικό αέριο είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Και οι δύο κοινότητες θα ωφεληθούν. Ολοι χάνουν από την απουσία λύσης».

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «το Κυπριακό είναι το κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επίλυσή του θα έδινε νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», και ισχυρίστηκε: «Η νέα κυπριακή κυβέρνηση έδειξε ήδη ότι έχει και σχέδιο και όραμα, με την απόφαση να ζητήσει να συμμετάσχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ».

Στην Αθήνα ο νέος Κύπριος πρόεδρος

Συνομιλίες για Κυπριακό, Οικονομία και Ενέργεια είχε χτες ο Ν. Αναστασιάδης

Κυπριακό, οικονομική κρίση με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενεργειακά, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Για τη διαχείριση της κρίσης και το μνημόνιο που διαπραγματεύεται η Κύπρος με την τρόικα, με έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και την αλληλεξάρτηση των οικονομιών τους, λέγοντας ότι «οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα ευοδωθούν σύντομα οι προσπάθειες του προέδρου για τη διασφάλιση επαρκούς και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά ζητάει από την Ελλάδα να συνεισφέρει με 2 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, από τα χρήματα που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ντόπιων τραπεζικών ομίλων. Στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο Αντ. Σαμαράς περιορίστηκε να αναφερθεί στις «ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου είναι η εκμετάλλευση της ΑΟΖ», προσθέτοντας ότι ο Ελληνισμός «θα βγει τελικά ενισχυμένος και με αυξημένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο», αφήνοντας σκόπιμα στο περιθώριο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις συνέπειες που αυτές έχουν για τους λαούς της περιοχής.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, τάχθηκε υπέρ «ενεργής εμπλοκής της ΕΕ» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, με στόχο ένα νέο διάλογο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρωστούμε στο λαό μας». Την ίδια στιγμή, ειλημμένη απόφαση είναι η υποβολή αιτήματος για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», με το ιδεολόγημα ότι θα βοηθήσει δήθεν στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τους Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο, Π. Καμμένο και Φ. Κουβέλη.

ΠΑΣΟΚ
Καμώνεται το θεματοφύλακα της λαϊκής περιουσίας

Να ενισχύσει την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «επαναδιαπραγμάτευσης» με την τρόικα επιχείρησε, χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στο «Real Fm», λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η τρόικα έχει καταλάβει το θεμελιώδες, ότι νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, μέτρα περιοριστικά, μέτρα λιτότητας, δεν μπορούν να ληφθούν». Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών «η τρόικα εμφανίσθηκε πιο συνεσταλμένη».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών σε εφορίες και τράπεζες χαρακτήρισε «στείρα» την άρνηση της τρόικας και «μεγάλο λάθος» της να μην επιτρέπει τη ρύθμιση χρεών. Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση σαν δήθεν «προστάτες» της λαϊκής περιουσίας - στην οποία έχουν επιβάλει πλήθος φόρων - είπε ότι «δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη δήλωση του τεχνοκράτη του ΔΝΤ Μ. Τράα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει», σε σχέση με την εξόφληση δανείων, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι μια «βάρβαρη προσέγγιση» και υποστήριξε ότι «δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο».

Συγκέντρωση και πορεία ένστολων

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου απόστρατοι και εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την περικοπή κονδυλίων για την Εθνική Αμυνα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μείωση μισθών και συντάξεων. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των ενώσεων αποστράτων του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο φρουραρχείο. Στο ύψος της παλαιάς Βουλής είχαν συγκεντρωθεί έφεδροι καταδρομείς, με στολές και πράσινα μπερέ. Με στρατιωτικό βήμα και συνθήματα προηγήθηκαν της πορείας και στάθηκαν επί της Λ. Αμαλίας. Αργότερα αποχώρησαν κάνοντας «παρέλαση» επί της Αμαλίας και της Πανεπιστημίου και επέστρεψαν στη παλαιά Βουλή όπου και διαλύθηκαν.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Δεν καταθέτουν οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

Δεν πρόκειται να καταθέσουν σαν μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λανγκάρντ» στενοί συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων υπήρχαν στην αρχική λίστα που παραλήφθηκε από τη Γαλλία και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν. Για την απόφασή τους αυτή, επικαλούνται σε επιστολή τους προς τον πρόεδρό της, Χρ. Μαρκογιαννάκη, το γεγονός ότι για την υπόθεση ελέγχονται παράλληλα και από την τακτική δικαιοσύνη και ήδη έχουν καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα που ασχολείται με το θέμα. Η κατάθεση των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου είχε προγραμματιστεί γι' αυτήν την εβδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ