ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις παρουσίασης της δεύτερης μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», που αναφέρεται στη σοσιαλιστική εξουσία κάνουν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη:

Σήμερα Τρίτη: Στο Πολυτεχνείο, 5 μ.μ., αίθουσα 301 και στη σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα 3 (1ος όροφος).

Αύριο Τετάρτη: Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 6 μ.μ.

Με το ίδιο θέμα, αύριο Τετάρτη, η Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 5 μ.μ., στο «Γιάζι». Ομιλητής Γιώργος Μούλης, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας του ΚΚΕ.

Για τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο

Επίσης, εκδηλώσεις συζήτησης πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος γίνονται:

Αύριο Τετάρτη:

-- Λάρισα, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ», εκδήλωση του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ και της Εργατικής Αχτίδας του ΚΚΕ.

-- Κομοτηνή, στις 7 μ.μ., στο «ΣΤΕΚΙ», με ομιλητή τον Αλέξανδρο Κιτσιούλη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Ροδόπης της ΚΝΕ.

Στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας

Αντίστοιχα, συζητήσεις για τις Θέσεις του Συνεδρίου διοργανώνουν οι Οργανώσεις Βάσης των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ:

  • Σήμερα Τρίτη:

-- Οι ΟΒ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στις 14.00, αίθ. ΗΛ7. Ομιλήτρια Αθανασούλα Ιφιγένεια, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Μηχανολόγων Μηχανικών στις 13.00, αμφ. ΑΠ. Ομιλήτρια Μπιρλή Ελένη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Μαθηματικού, στις 13.00, αίθ. Συνεδριάσεων Βιολογικού. Ομιλητής Ιωαννίδης Ανέστης, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Γεωλογικού, στις 13.00, αίθ. 026. Ομιλητής Λιαράτσικας Νίκος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Ιατρικής, στις 14.00, αμφ. ΑΙ3. Ομιλητής Θανάσης Σγούρος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Φαρμακευτικής, στις 13.00, αμφ. ΠΑΜ 9. Ομιλητής Μπιργάλιας Δημήτρης, μέλος του Τομεακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Νηπιαγωγών, στις 12 το μεσημέρι, αμφ. ΑΘΕ 7. Ομιλητής Περγαντής Φίλιππος, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Οι ΟΒ Μηχανικών Η/Υ, στις 13.00 αίθουσα τμήματος. Ομιλητής Σγούρος Θανάσης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Οι ΟΒ Φυσικού, στις 13.00, αμφ. Φ7. Ομιλήτρια Μπιρλή Ελένη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Χημικού, στις 13.00, αίθ. ΧΒ2. Ομιλητής Λιαράτσικας Νίκος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Βιολογικού, στις 13:00, αίθ. συνεδριάσεων Βιολογικού. Ομιλητής Χριστοφόρου Λέανδρος, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Επιστήμης Υλικών, στις 12 το μεσημέρι, αμφ. ΠΑΜ 7.

-- Η ΟΒ Φιλοσοφίας, στις 13.00, αμφ. ΑΠ. Ομιλήτρια Τσιουπρά Κωνσταντίνα, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

Αποκαλύπτουμε και απομονώνουμε τους φασίστες

Πετυχημένη συναυλία μαθητών - φοιτητών στην Πάτρα

Με αντιφασιστικά συνθήματα, μουσική, μηνύματα αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σάπιο σύστημα που τον θρέφει, γέμισε το βράδυ του Σαββάτου ο πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα, όπου έγινε η συναυλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας, με θέμα «Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει».

Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση, μίλησε για την ανάγκη καθημερινής δράσης για την αποκάλυψη της Χρυσής Αυγής. «Βάψαμε τα σχολεία μας με όμορφα αντιφασιστικά συνθήματα. Σβήσαμε από όλους τους τοίχους τις σβάστικες και τους αγκυλωτούς σταυρούς. Μοιράσαμε στους συμμαθητές μας σκίτσα, αφίσες προκηρύξεις. Κάναμε γενικές συνελεύσεις, συζητήσαμε στα 5μελή και τα 15μελή. Αυτά όλα πρέπει να συνεχίσουμε να τα κάνουμε. Μαζί μας είναι όλοι οι μαθητές. Ολοι λένε ότι συμφωνούν», σημείωσε τονίζοντας τις ευθύνες όσων εμποδίζουν αυτή τη δράση, δείχνουν «ανοχή» στους χρυσαυγίτες στο όνομα της... νομιμότητας.

«Εξω οι φασίστες από τα σχολεία μας, έξω τα φασιστικά σύμβολά τους, οι σάπιες ιδέες τους», δήλωσαν οι μαθητές. «Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι τους φοβόμαστε». «Το ξέρουμε πολύ καλά. Το έχει δείξει και η ιστορία. Το οργανωμένο κίνημα μπορεί και θα τσακίσει τους φασίστες και το σύστημα που τους γέννησε». «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αφήνουμε καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Να τους αποκαλύπτουμε παντού, να τους απομονώνουμε».

Στη συναυλία συμμετείχαν επτά μαθητικά και δύο φοιτητικά συγκροτήματα που τραγούδησαν ξένα και ελληνικά ροκ τραγούδια.

Ανάλογη συναυλία γίνεται και στη Λάρισα, την Παρασκευή 22 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου (μετά τις γιορτές των σχολείων για την 25η Μάρτη). Δηλώσεις συμμετοχής για συγκροτήματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: mas_aeiteilar@yahoo.gr (για φοιτητές και σπουδαστές) saslarissas@yahoo.gr (για μαθητές), καθώς και στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ και στους μαθητές που συμμετέχουν στο ΣΑΣΛ.

Για τους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης

Εκδήλωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο Περιστέρι

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Οι ανομολόγητοι στόχοι της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία με διάφορες προφάσεις προβάλλεται σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ σαν «όρος» για την «αναβάθμιση» της Παιδείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Κυριακή 10 Μάρτη το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Περιστερίου. Με ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και γονείς ενημερώθηκαν για πλευρές της αξιολόγησης και μοιράστηκαν προβληματισμούς για το πού οδηγεί σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Λυκούρας, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο του ΠΔ για την αξιολόγηση, στο περιβάλλον στο οποίο προωθείται σήμερα, στο πού στοχεύει και ποιον εξυπηρετεί, αλλά και στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει το κίνημα εκπαιδευτικών και γονιών για την ανατροπή των σχεδίων αυτών. Σημείωσε ότι κύριος στόχος της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος και η υποταγή του εκπαιδευτικού στο «νέο σχολείο» της αγοράς, το να «δουλέψουν μαζί με τις επιχειρήσεις» οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, να συμμετάσχουν ενεργά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Γι' αυτό και δεν είναι υπόθεση μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και των εργαζόμενων γονιών, αφού είναι σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού για ένα σχολείο της αγοράς, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τα παιδιά, φτιάχνει μια παιδεία μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ
Οξύνεται και πάλι το πρόβλημα μεταφοράς μαθητών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οξύτατο είναι το πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών στη Λέσβο και τη Λήμνο, όπως καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Στο κείμενο της Ερώτηση σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Εντονο είναι και πάλι το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών σε Λέσβο και Λήμνο, δεδομένου ότι ενώ η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, δε διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στην οποία ανέθεσε αυτήν την ευθύνη, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι μεταφορείς (ΚΤΕΛ και ταξί) από το Σεπτέμβρη 2012!

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στη Λέσβο όπου το ΚΤΕΛ, για άλλη μια φορά, σταμάτησε τη μεταφορά διαμαρτυρόμενο για τη μη πληρωμή του εδώ και έξι και μισό (6,5) μήνες. Δημιουργείται έτσι, ένα τεράστιο πρόβλημα για πολλές εκατοντάδες μαθητών που στερούνται το σχολείο με τις ευνόητες αρνητικές συνέπειες για τη μόρφωσή τους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι απουσίες που τυχόν θα καταγραφούν θα δημιουργήσουν και κινδύνους απώλειας της τάξης για πολλούς μαθητές.

Να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα με την κατάργηση και συγχώνευση σχολείων που προώθησε η κυβέρνηση, υπάρχουν πολλά χωριά με μαθητές που απέχουν 20 - 25 χιλιόμετρα από το σχολείο.

Παίρνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι λαϊκές οικογένειες, εξαιτίας της αφαίμαξης που υφίστανται από την κυβέρνηση και της ανεργίας που τις μαστίζει, γίνεται κατανοητό το πόσο δύσκολο έως αδύνατο είναι να μεταφερθούν τα παιδιά από τους γονείς τους στο σχολείο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να είναι συνεχώς εξασφαλισμένη, με ευθύνη του κράτους, η απρόσκοπτη ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.
  • Να πληρωθούν άμεσα τα χρεωστούμενα στους μεταφορείς.
  • Να μην καταγράφονται οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στη μη μεταφορά τους προς και από τα σχολεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ