ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ

Αγωνιστικά ραντεβού στις 14, 21, 22 Μάρτη και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28 Μάρτη

«Οχι στη διάλυση των ΤΕΙ! 28 Μάρτη οι ΤΕΙτζήδες από όλη την Ελλάδα διαδηλώνουμε στην Αθήνα - 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια», καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), σε συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τη διάλυση των ΤΕΙ.

Το ΜΑΣ εκτός της πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 28 Μάρτη, απευθύνει κάλεσμα σε «όλους τους σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές, στους συλλόγους και τα σωματεία τους» για:

  • Μεθαύριο, Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας.
  • Αγωνιστικό διήμερο δράσης μέσα στις σχολές την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Μάρτη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων σπουδαστών των ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και στην υποβάθμιση των σπουδών. Τονίζει πως «το σίριαλ υποβάθμισης των ΤΕΙ κρατάει χρόνια. Δε χρειάζονται και άλλες αποδείξεις: Τα ιδρύματα φυτοζωούν με προϋπολογισμούς φτώχειας. Βλέπουμε τα κενά σε καθηγητές, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό. Βιώνουμε καθημερινά την άθλια πραγματικότητα με τα μονά - ζυγά εξάμηνα, τις λίστες αναμονής, που οδηγούν ως και να χαθεί ένα έτος. Ηδη πληρώνουμε ένα "σκασμό" λεφτά για στέγαση, σίτιση, μετακίνηση και βιβλία.

Με το σχέδιο "Αθηνά" το ποτήρι ξεχείλισε! Με το σχέδιο "Αθηνά" μετατρέπουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ. Γι' αυτό κλείνουν για παράδειγμα το τμήμα Βρεφών αφού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι δήμοι προσλαμβάνουν προσωπικό από ΙΕΚ, ΕΠΑΣ κτλ. Μπορεί η κυβέρνηση να μείωσε κάποιες μετακινήσεις, όμως η ουσία παραμένει: Τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα.

Διαμορφώνουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως "κομμένα και ραμμένα" στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους. Μετατρέπουν πλήρως τα ιδρύματα σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση "με το κομμάτι".

Οποιος τη γλιτώσει από το σχέδιο "Αθηνά" τον περιμένουν οι προϋπολογισμοί φτώχειας των ΤΕΙ.

  • Τα κονδύλια μειώνονται στο μισό. Δηλαδή πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των σπουδαστών. Τέλος η σίτιση και τα συγγράμματα!
  • Το 90% των εκτάκτων καθηγητών απολύονται! Δηλαδή σταματάει να διδάσκεται το 2/3 των μαθημάτων! Τεράστιες λίστες αναμονής σε κάθε εργαστήριο.
  • Με την εφεδρεία και τις απολύσεις, εκατοντάδες εργαζόμενοι των ΤΕΙ πετάγονται στο δρόμο.

Αν αυτά εφαρμοστούν χιλιάδες σπουδαστές θα οδηγηθούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, εκατοντάδες έκτακτοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι. Ξέρουμε πως κάτι πρέπει να γίνει, πως δεν πάει άλλο. Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Αντιδράσεις για μετακινήσεις - μετονομασίες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά». Κινητοποίηση έκαναν χτες, στο κέντρο της Αθήνας, σπουδαστές από τμήματα ΤΕΙ από Λευκάδα και Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, ήταν σπουδαστές του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο, που μεταφέρεται στο «Αττικό ΤΕΙ», στην Αθήνα, σπουδαστές από τα τμήματα «Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία» και «Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών», που μεταφέρονται σε Ηγουμενίτσα και Αρτα, αντίστοιχα.

Δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ήταν στη συγκέντρωση και κάλεσαν τους σπουδαστές να παλέψουν συνολικά ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τη διάλυση των ΤΕΙ, συμμετέχοντας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 28 Μάρτη, στην Ομόνοια.

Aπόφαση να προχωρήσουν σε κατάληψη του Ιδρύματος, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, πήραν χτες, σε κοινή τους Γενική Συνέλευση οι καθηγητές και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας και μετά τη συνέλευση ακολούθησε πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Οι σπουδαστές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλουν ότι με την αλλαγή ονομασίας του τμήματός τους σε «Μηχανολόγων Μηχανικών (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης)», ανοίγει ο δρόμος για την υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών και του πτυχίου τους.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρεται για την ένταξη του πενταετούς Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου τα υπόλοιπα τμήματα είναι τετραετή. Η σύγκλητος εκφράζει την επιθυμία να φτιάξει πολυτεχνική σχολή με το παραπάνω και με άλλα δυο Τμήματα. Επίσης, εκτιμά ότι το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών με βάση το πρόγραμμα σπουδών του πρέπει να παραμείνει ενταγμένο στη Σχολή Τεχνολογιών και Επιστημών.


ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Δεν έχει τελειωμό η λίστα των επιχειρηματιών και των στελεχών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Σειρά έχει η ΑΣΟΕΕ, που στο Συμβούλιο Διοίκησής της Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ι. Μεθόδιος Ιωάννης, Επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Accenture Hellas» και Σ. Παππάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της «L'Oreal Hellas». Πλέον, στα Συμβούλια Διοίκησης έχουν ανθρώπους της «αγοράς», κι έτσι θα γίνεται απευθείας η σύνδεση με τα πανεπιστήμια Α.Ε.

*** Μεσα στη βδομάδα θα επιστρέψει στη μητέρα της στον Πειραιά και στο σχολείο της η Αλβανίδα μαθήτριας της ΣΤ' Δημοτικού που είχε επισκεφτεί στα τέλη Φλεβάρη τον τόπο καταγωγής της μαζί με την οικογένειά της αλλά όταν επέστρεφε μετά από τρεις μέρες, δεν της επιτράπηκε να περάσει μέσα στα ελληνικά σύνορα εξαιτίας ενός τυπογραφικού λάθους στο διαβατήριό της. Τη δέσμευση για την άμεση επιστροφή της μαθήτριας ανέλαβε ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, μετά από παρέμβαση του βουλευτή της ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, για να λυθεί άμεσα το ζήτημα. Ο υφυπουργός απάντησε σε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία ότι η μαθήτρια θα επιστρέψει άμεσα με διορθωμένο διαβατήριο.


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Απορρίπτουμε το σχέδιο «Αθηνά»

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Το διδακτικό - επιστημονικό και άλλο προσωπικό σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, έχουμε κάθε λόγο να ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά", ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, ενάντια στον Οδικό Χάρτη του "Πανεπιστημίου ΑΕ".

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ γιατί ο δήθεν "εξορθολογισμός" που επιδιώκει είναι το πρόσχημα για την παραπέρα παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας και την κατάργηση των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ γιατί αποτελεί άλλο ένα βήμα που μας πάει πιο μακριά από το επιθυμητό, αποτελεί άλλο ένα βήμα που φέρνει την Παιδεία πιο κοντά στην επιχειρηματική λειτουργία της (δίδακτρα, χορηγοί, συρρίκνωση/κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας).

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ γιατί γνωρίζουμε πως θα έρθει και επόμενο σχέδιο που θα ολοκληρώσει τη συρρίκνωση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα οδηγήσει τα ΑΕΙ να λειτουργούν με προγράμματα δύο και τριών ετών, με πτυχία "ECTS", χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ γιατί για άλλη μια φορά καλείται να πληρώσει το μάρμαρο η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, με νέα νοίκια, μεταφορές, μετάλλαξη ακόμα και στο αντικείμενο των σπουδών, νέα εμπόδια στην απόκτηση του πτυχίου.

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ γιατί αγωνιζόμαστε για μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με οργάνωση και προσανατολισμό πάνω στους ακόλουθους βασικούς άξονες:

  • Αποσαφηνισμένα επιστημονικά αντικείμενα.
  • Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο και επιστημονική ειδίκευση, σε έναν ενιαίο κύκλο προπτυχιακών σπουδών.
  • Ενιαίο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, που θα κατευθύνεται στην παραγωγή νέας γνώσης και θα οδηγεί στην απονομή αποκλειστικά διδακτορικού διπλώματος.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων υποδομής, διδακτικού προσωπικού και έρευνας».
Να αποσυρθεί το σχέδιο

Η ΔΗΠΑΚ, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «οι "δημιουργικές" προτάσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ και ορισμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων για βελτίωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ή η προβολή συντεχνιακών αιτημάτων επιμέρους τμημάτων, ομάδων ή τοπικών παραγόντων, συσκοτίζουν το γεγονός ότι οι παραπάνω κατευθύνσεις είναι σαφείς και συγκεκριμένες και οι αποφάσεις προειλημμένες. Δίνουν χρόνο και περιθώρια στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνουν ανοιχτή κερκόπορτα για να περάσουν σε επόμενη φάση ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις με "ΑΘΗΝΕΣ' Νο 2, 3...

Η "πρόθυμη" ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και όσοι συναποφάσισαν μαζί της, επιδιώκοντας "διάλογο" με το υπουργείο για να διαμορφωθεί πιο "ακαδημαϊκά" το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, σπέρνουν αυταπάτες για τις επιδιώξεις του υπουργείου αλλά και για το αποτέλεσμα των προσχηματικών και παραπλανητικών αυτών διαλόγων, αφού επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι προειλημμένες. Διευκολύνουν με τη στάση αυτή την κυβερνητική πολιτική διάλυσης των ΑΕΙ. Παράλληλα, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ προσχηματικά και με χλιαρό τρόπο "απορρίπτει" το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ενώ στην πράξη στηρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι εδώ και εβδομάδες κινητοποιήσεις των φοιτητών, των σπουδαστών, των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων στα ΤΕΙ έδειξαν το μόνο δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει το κίνημα, με στόχο την απόσυρση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και την ανατροπή συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ