ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Διαγωνίστηκαν στο συντηρητισμό

Προκλητικά τα όσα ακούστηκαν χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε συζήτηση περί... βίας στα ΑΕΙ

Απαράδεκτους συνειρμούς και παραλληλισμούς, προκειμένου να ταυτίσει τη δράση διάφορων προβοκατόρικων ομάδων με την οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας στα Πανεπιστήμια επιχείρησε χτες η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που έκρινε φρόνιμο σε μια περίοδο που τα ΑΕΙ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το σχέδιο «Αθηνά» να συνεδριάσει με θέμα... «βία στα Ανώτατα Ιδρύματα».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε τη θεματολογία της συγκεκριμένης συνεδρίασης και δεν πήρε μέρος στις εργασίες της Επιτροπής (βλέπε δίπλα σχετική επιστολή).

Στη συνεδρίαση, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ (δεν προσήλθε) και της ΠΟΣΔΕΠ οι οποίοι δήλωσαν αιφνιδιασμένοι, όταν τους ζητήθηκε να τοποθετηθούν, λέγοντας ότι είχαν την εντύπωση ότι τους κάλεσαν απλώς για να ακούσουν τους βουλευτές. Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Σ. Ευσταθόπουλος της ΠΟΣΔΕΠ εμφανίστηκε να συντάσσεται με τις κυβερνητικές - και όχι μόνο - επιδιώξεις για το θέμα, λέγοντας ότι ως ομοσπονδία «καταδικάζουμε οποιαδήποτε τέτοια φαινόμενα (βίας). Κάλεσε δε τα κόμματα και τις διοικήσεις των ΑΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για να μην είναι τα πανεπιστήμια «εστίες βίας και παρανομίας».

Εκ μέρους των πρυτάνεων, ο πρύτανης του Παντείου Γ. Τσάλτας αναφέρθηκε απλώς στην έλλειψη κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων.

Το στίγμα των κυβερνητικών επιδιώξεων έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης με τον πρώτο στο συνηθισμένο αντικομμουνιστικό του παραλήρημα να λέει ότι «η πατρίδα μας θρήνησε αρκετά θύματα και από τους κομμουνιστές»! Μερίδα, είπε, της αριστεράς θέλει να συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια και αφού περηφανεύτηκε ότι ήταν ο πρώτος που ζήτησε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου πρότεινε να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία που να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τα ΑΕΙ.

Προκλητικές επικλήσεις της χούντας

Το ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης ζήτησε και αυτός την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο με τον οποίο καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο. Οταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τού είπαν ότι αυτά θυμίζουν άλλες εποχές, ο Μ. Βορίδης προκλητικά ανέφερε ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν τα τανκς (σ.σ. χουντικοί) «τιμωρήθηκαν και πέθαναν στη φυλακή» σε αντίθεση με κάποιες άλλες παρέες «που κυκλοφορούν ελεύθερα και σκοτώνουν κόσμο».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τ. Κουράκης άσκησε κριτική στον εκπρόσωπο της ΠΟΣΔΕΠ και των πρυτάνεων λέγοντας ότι έμεινε κατάπληκτος από τις τοποθετήσεις τους, αφού από όλα τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα που έχουν τα πανεπιστήμια αυτοί φρόντισαν να αναφερθούν μόνο στο θέμα της βίας.

Προκλητικά η Ε. Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι για το κόμμα της η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ένα «κεκτημένο», αφού όπως ισχυρίστηκε είχε καταντήσει «άσυλο ανομίας». Κάνοντας λόγο για «μειοψηφία των άκρων» ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα το νόμο.

Η Μ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε χώρους «φιλόξενους στη βία» και όπως ισχυρίστηκε η βία είναι συνώνυμη μιας πολιτικής πράξης, ενός τσαμπουκά: «Κατά το νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη, εδώ ήταν η άποψη οργανωμένων μειοψηφιών» είπε προκλητικά.

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Π. Ηλιόπουλος της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για «κόκκινη βία» στα πανεπιστήμια, τα οποία είναι «άντρα αριστερών και αναρχοάπλητων». Ζήτησε δε την ολοκληρωτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και «όχι ψευτολύσεις», καθώς και την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων. Οταν δε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε σιγά «μη φέρετε και τα τανκς», ο χρυσαυγίτης έφτασε στο σημείο να πει ότι «αν μπορούσαμε να σας ρίξουμε θα φέρναμε και τανκς» και στη συνέχεια προσπαθώντας να αναδιπλωθεί έκανε λόγο για «χιούμορ» που δεν έγινε αντιληπτό.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για την ανάγκη «μίνιμουμ συνεννόησης του δημοκρατικού - πολιτικού τόξου» και είπε τα ΑΕΙ δεν είναι εκτός κοινωνίας και εάν υπάρχει βία στην κοινωνία θα υπάρχει και στα ΑΕΙ. Κατά τον υφυπουργό το τι είναι βία το ορίζει ο νόμος και, όπως ανέφερε, «η βία έχει μόνο ποινικό πρόσημο και όχι πολιτικό». Οπως είπε το πανεπιστημιακό άσυλο πριν την κατάργησή του «είχε γνωρίσει παρακμιακές καταστάσεις», ενώ ανέφερε ότι όπως η ελληνική αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει σε οποιονδήποτε χώρο γίνεται αδίκημα, μπορεί να επεμβαίνει και στα ΑΕΙ, ζητώντας για το θέμα να υπάρξει «κοινωνική συμφωνία».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιχειρείται ταύτιση προβοκατόρικων ομάδων με την οργανωμένη πάλη του λαού

Το ΚΚΕ δε νομιμοποίησε με την παρουσία του τη συγκεκριμένη συζήτηση. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Γ. Καλαντζή οι βουλευτές του ΚΚΕ - μέλη της Επιτροπής Γ. Γκιόκας και Ε. Γερασιμίδου τονίζουν:

«Ερωτηματικά μας προκαλεί το γεγονός ότι στον προγραμματισμό συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έχει οριστεί ειδική συνεδρίαση με θέμα "Βία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα", στην οποία θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μας κάνει εντύπωση ότι έρχεται για συζήτηση στην Επιτροπή το συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που υπάρχουν οξύτατα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας (ελλείψεις, κενά, μεταφορά μαθητών, στήριξη των λαϊκών οικογενειών που τα παιδιά τους είναι μαθητές ή σπουδαστές και πολλά άλλα) για τα οποία δεν έχει γίνει, στα πλαίσια της Επιτροπής, συζήτηση και ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας. Ηδη εκκρεμεί το αίτημα των βουλευτών του ΚΚΕ για συζήτηση στην Επιτροπή σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οπως επίσης θεωρούμε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο των δύο σπουδαστών στη Λάρισα.

Επιπρόσθετα, η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα επιλέγεται να γίνει σε μια περίοδο όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στο κυβερνητικό "Σχέδιο Αθηνά" και στη συνολική πολιτική που συσσωρεύει οξυμένα προβλήματα στα Ιδρύματα, δημιουργώντας απαράδεκτους συνειρμούς για το ποιο είναι το περιεχόμενο της "βίας".

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιλέγει με απαράδεκτους παραλληλισμούς, συνειρμούς ή και ευθέως, σε αρκετές περιπτώσεις, να ταυτίσει τη δράση διαφόρων προβοκατόρικων ομάδων και μηχανισμών με την οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας και με προφανή στόχο την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των αγώνων που αναπτύσσονται εξαιτίας της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής και των τραγικών συνεπειών στη ζωή του λαού.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε εκ των πραγμάτων προβληματική την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνεδρίασης και σας δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής».


Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Από προχτεσινή εκδήλωση στο ΤΕΙ Πάτρας για το σχέδιο «Αθηνά»
Από προχτεσινή εκδήλωση στο ΤΕΙ Πάτρας για το σχέδιο «Αθηνά»
Εκδηλώσεις παρουσίασης της δεύτερης μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», που αναφέρεται στη σοσιαλιστική εξουσία οργανώνονται:

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

-- Στη Φλώρινα, στις 5 μ.μ., στο «Γιάζι», από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας. Ομιλητής Γιώργος Μούλης, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας του ΚΚΕ.

Για τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο

Επίσης, εκδηλώσεις συζήτησης πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος γίνονται:

Σήμερα Τετάρτη:

-- Λάρισα, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ», εκδήλωση του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ και της Εργατικής Αχτίδας του ΚΚΕ.

-- Κομοτηνή, στις 7 μ.μ., στο «ΣΤΕΚΙ», με ομιλητή τον Αλέξανδρο Κιτσιούλη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Ροδόπης της ΚΝΕ.

Στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας

Αντίστοιχα, συζητήσεις για τις Θέσεις του Συνεδρίου διοργανώνουν οι Οργανώσεις Βάσης των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Οι ΟΒ Μηχανικών Η/Υ, στις 13.00 αίθουσα τμήματος. Ομιλητής Σγούρος Θανάσης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Οι ΟΒ Φυσικού, στις 13.00, αμφ. Φ7. Ομιλήτρια Μπιρλή Ελένη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Χημικού, στις 13.00, αίθ. ΧΒ2. Ομιλητής Λιαράτσικας Νίκος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Βιολογικού, στις 13.00, αίθ. συνεδριάσεων Βιολογικού. Ομιλητής Χριστοφόρου Λέανδρος, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Επιστήμης Υλικών, στις 12 το μεσημέρι, αμφ. ΠΑΜ 7.

-- Η ΟΒ Φιλοσοφίας, στις 13.00, αμφ. ΑΠ. Ομιλήτρια Τσιουπρά Κωνσταντίνα, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

  • Αύριο Πέμπτη:

-- Η ΟΒ Χημικών Μηχανικών, στις 13.00, αμφ. ΧΜ3. Ομιλήτρια Αθανασούλα Ιφιγένεια, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Παιδαγωγικού, στις 15.00, αιθ. Τ13. Ομιλητής Ακαρέπης Φίλιππος, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Νηπιαγωγών, στις 16.00. Ομιλήτρια Τσιουπρά Κωνσταντίνα, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Φιλολογίας, στις 15.00, αμφ. ΠΑΜ 14. Ομιλητής Χριστοδούλου Γιώργος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ