ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών

Κινητοποιήσεις σε Καστοριά και Πειραιά

Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Καστοριά
Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Καστοριά
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες μαθητές της Καστοριάς, διεκδικώντας την απρόσκοπτη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, από και προς τα σχολεία. Στην Καστοριά, όπως και στους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα), από τη Δευτέρα σταμάτησε η μεταφορά των μαθητών, καθώς οι μεταφορείς διεκδικούν άμεση καταβολή όσων χρημάτων τους οφείλει το κράτος και να μην εφαρμοστεί η μονομερής μείωση 20% που αποφάσισε το υπουργείο για τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει για το τρέχον έτος.

Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να μην πάνε σχολείο ή να επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς. Στο ψήφισμά τους, οι μαθητές σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών και όλες τις ώρες της μέρας. Το ζήτημα αυτό είναι μέρος της κρατικής υποχρέωσης για παροχή Ενιαίας, Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, αναγκαίας για όλους, χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε άμεσα ν' αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία και το σχετικό κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών».

Στον Πειραιά

Το δικαίωμα των μαθητών στην ασφαλή, δωρεάν μεταφορά και τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της προσθήκης δρομολογίων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα γύρω νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης που διοργάνωσε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά. Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με εκπροσώπους γονέων και ναυτεργατικών σωματείων έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην έδρα της εταιρείας Hellenic Seaways, στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη ναυτιλιακή εταιρεία δεν υπήρξε καμία δέσμευση, ενώ ο αρμόδιος Περιφερειάρχης παραδέχτηκε τα προβλήματα, έκανε λόγο για χρέη από την πλευρά της πολιτείας προς τους μεταφορείς, ωστόσο δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους μέχρι τον Ιούνη. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας δεν υπήρξε κάποια δέσμευση στο αίτημα για μείωση των τιμών στα εισιτήρια για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε Γαλατά, Πόρο, Μέθανα, Αίγινα, Σπέτσες και Υδρα και την προσθήκη των αναγκαίων δρομολογίων συμβατικών πλοίων, ώστε να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η ΕΛΜΕ δηλώνει ότι θα επιμείνει στην καταγραφή των αναγκών σε δρομολόγια και θα επανέλθει για το θέμα με νέα κινητοποίηση, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η οποία «σκοντάφτει» και στα συμφέροντα των πλοιοκτητών οι οποίοι, όπως εκτιμά το ΔΣ της ΕΛΜΕ, θα δρομολογούν πλοία ανάλογα με το κέρδος τους.

Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά», μετά και την παρουσίαση της τελικής του μορφής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Μεγάλο συλλαλητήριο, ενάντια στο σχέδιο πραγματοποιήθηκε χτες στην Κοζάνη με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο μεταξύ, οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Κοζάνης.

Διαφωνίες εκφράζουν διάφορες διοικήσεις ιδρυμάτων και σχολών. Η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) διαφωνεί με την υπαγωγή του ιδρύματος (μαζί με την Γεωπονική, το Πάντειο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά) στο «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» και εκφράζει φόβους ότι αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή απώλεια της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων και τη μετατροπή τους σε σχολές. Αντίστοιχα διαφωνεί με την υπαγωγή του Ιονίου Πανεπιστημίου στο «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο «Διονύσιος Σολωμός» η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ του Ιονίου, ενώ διαφωνεί και με την ονομασία που προτείνει το σχέδιο για τις σχολές του ιδρύματος.

Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαφωνεί με τη διάρθρωση που προτείνει το σχέδιο «Αθηνά» για το ίδρυμα σε 12 Σχολές και 39 Τμήματα και επίσης αντιδρά στη συγχώνευση των τεσσάρων ξενόγλωσσων Τμημάτων σε ένα Τμήμα. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι το ίδρυμα πρέπει να έχει 10 Σχολές και 42 Τμήματα.

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε ψήφισμά της, εκφράζει την αντίθεσή της στην ένταξη του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Αναφέρει «ότι αυτή η πρόταση είναι αντίθεση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σημειώνοντας ότι το τμήμα είναι πενταετές, ενώ τα τμήματα της σχολής είναι τετραετή.

Αντιδρώντας στα όσα προβλέπονται για το ΤΕΙ Λάρισας από το σχέδιο «Αθηνά», παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος , Θοδ. Τσιρίκογλου και Παν. Υψηλάντης, αντίστοιχα. Το ίδρυμα παρέμεινε κλειστό τις προηγούμενες μέρες και γίνονταν κινητοποιήσεις στην πόλη.

Προχτές, εκπρόσωποι της Γραμματείας Λάρισας του ΜΑΣ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι οι αγώνες μέχρι τώρα άσκησαν πίεση και μόνο μέσα από τους αγώνες μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα. Τόνισαν ότι ο χαρακτήρας του σχεδίου ως προς το στόχο μεγαλύτερης σύνδεσης των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις δεν έχει αλλάξει, ενώ άσκησαν κριτική στους δημάρχους της περιοχής και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ότι βλέπουν τους σπουδαστές ως πελάτες.

ΦΟΡΕΙΣ ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Οχι στο «νέο» σχολείο και στην «αξιολόγηση»

Ψήφισμα φορέων του Βύρωνα και της Καισαριανής ενάντια στο «νέο» σχολείο της «αγοράς» και στην αξιολόγηση

Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» (Βύρωνας - Καισαριανή - Παγκράτι) έγινε συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη και συζήτηση για το «νέο» σχολείο και την αξιολόγηση. Συμμετείχαν η Ενωση Γονέων Καισαριανής και Σύλλογοι Γονέων Καισαριανής και Βύρωνα, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, το Παράρτημα της ΕΕΔΥΕ στο Βύρωνα και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα.

Ολοι οι παραπάνω φορείς μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» κατέληξαν σε ψήφισμα κατά του «νέου» σχολείου της «αγοράς» και της «αξιολόγησης». Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Λέμε: Οχι στο "νέο" σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων. Οχι στην αξιολόγηση.

  • Απορρίπτουμε συνολικά το ΠΔ για την αξιολόγηση. Να αποσυρθεί τώρα.
  • Καμιά συμμετοχή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στο διάλογο απάτη με το υπουργείο Παιδείας.
  • Ζητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.
  • Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους κι άνεργους γονείς της περιοχής μας για το τι σημαίνει αξιολόγηση, τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.
  • Παίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη.
  • Κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
  • Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, κατάθεση φακέλου...). Δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη, δε συνεργαζόμαστε μαζί τους».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ