ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δράση για γερές Οργανώσεις στους τόπους δουλειάς

Με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Οι αντιπρόσωποι με μαχητικό πνεύμα μετέφεραν την πείρα από την πλούσια δράση της Οργάνωσης, επιβεβαίωσαν τις βασικές εκτιμήσεις των Θέσεων.

Εγινε εκτίμηση των βημάτων που έχουν γίνει στη δουλειά στην εργατική τάξη της περιοχής. Πολλοί αντιπρόσωποι στάθηκαν στο πώς καλύτερα θα οργανωθεί η κομματική παρέμβαση για να υπηρετείται το κύριο: Γερές Οργανώσεις παντού, μέσα στην εργατική τάξη, στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές που θα είναι ο πυρήνας της καθοδήγησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, θα είναι ο αποφασιστικός και μετρήσιμος δείκτης προόδου της δουλειάς μας στην πορεία υλοποίησης του καθήκοντος της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας.

Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για ένταση της ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης, για πολλαπλασιασμό πρωτοβουλιών, για πιο σταθερή και μεγαλύτερη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ. Η ανάγκη για γνώση των εξελίξεων, που στον Πειραιά συνδέονται με τη δράση των μονοπωλίων και τις εξελίξεις στο λιμάνι, τη ναυπηγοεπισκευή, τη ναυτιλία, η γνώση του πώς επηρεάζουν, άρα και το πώς μπαίνουν τα καθήκοντα των κομμουνιστών για παρέμβαση και οργάνωση της πάλης.

Απασχόλησε ακόμα το ζήτημα της ενίσχυσης των δεσμών με τους εργαζόμενους, τη νεολαία της περιοχής. Φάνηκαν ότι έχουν γίνει βήματα, έχει ενισχυθεί ο κοινωνικοταξικός προσανατολισμός των ΚΟΒ. Ομως δεν υπήρχε αυτάρκεια και ικανοποίηση, υπήρχε συναίσθηση ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Πολύ σημαντική ήταν η πείρα από τη δουλειά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Το πώς η συνδυασμένη δουλειά των εδαφικών ΚΟΒ με τις κλαδικές, αργά και βασανιστικά, διαμορφώνει υποδομή, ανοίγει δρόμους για καλύτερη παρέμβαση το επόμενο διάστημα.

Μπήκαν στη συζήτηση πλευρές από την πρόσφατη 7ήμερη απεργιακή μάχη των ναυτεργατών, αλλά και από τη δραστηριότητα, με αφορμή την ηρωική απεργία των χαλυβουργών. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα επιμέρους αποτελέσματα, υπάρχει συναίσθηση ότι όσο δεν κερδίζει έδαφος η ταξική γραμμή στο κίνημα και όσο δεν ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης, όσο δεν προχωρά η Λαϊκή Συμμαχία, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Βασικό ζήτημα, επίσης, είναι να κατανοηθεί ότι το προχώρημα της κοινωνικής συμμαχίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το δυνάμωμα των σωματείων και την ανασύνταξη του κινήματος. Οσο φουντώνει ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο πιο ενεργά δρουν τα σωματεία για κάθε πτυχή της ζωής του εργάτη, τόσο θα προχωρά και η υπόθεση της λαϊκής συμμαχίας. Στη συνδιάσκεψη έγινε συζήτηση με αφορμή την πλούσια δράση των λαϊκών επιτροπών, και μια καλύτερη δραστηριότητα των επιτροπών ανέργων, που έχουν στηθεί σε εργατογειτονιές του Πειραιά.

ΚΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλύτερη παρέμβαση των εδαφικών ΚΟΒ στους κλάδους

Η Οργάνωση, από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, καθόρισε σχέδιο παρέμβασης σε δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης. Εκεί που κρίνεται η πρόοδος της ταξικής πάλης, η ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, το πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας. Με βάση αυτό τον προσανατολισμό, έγινε από τις ΚΟΒ σημαντική προσπάθεια να πιάσουν επαφή σε εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τηλεπικοινωνιών και χρηματοπιστωτικού, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα νοσοκομεία. Από αυτή τη δράση η Οργάνωση απέκτησε σημαντική πείρα, ιδιαίτερα την περίοδο των απεργιακών αναμετρήσεων.

Εγινε προσπάθεια για κοινή δράση με τις κλαδικές οργανώσεις, για καλύτερη ιεράρχηση στους εκατοντάδες χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κάθε περιοχή, στις βιομηχανικές ζώνες, η δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια με τον περίγυρο της ΚΟΒ. Η παρουσία των ΚΟΒ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στη βιομηχανία έδωσε τη δυνατότητα πιο αντικειμενικά και ζωντανά να εκτιμά η Οργάνωση τις διαθέσεις των εργατικών μαζών, τι στάση κρατάνε στις κάθε φορά εξελίξεις.

Από την πάλη αυτή βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα για το πώς μπορεί να συμβάλει η εδαφική Οργάνωση στη στήριξη ενός εργατικού αγώνα που εκδηλώνεται στο χώρο ευθύνης. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, να τα παρατάμε, αν δεν εμφανίζονται άμεσα αποτελέσματα στην παρέμβασή μας. Αυτό έδειξε η πείρα της «Χαλυβουργίας». Αυτό έδειξε και η πιο περιορισμένη πείρα της Οργάνωσης από τη «Phonemarketing», την κλινική Γρηγοριάδη αλλά και τη «Fintexport».

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η παρουσία της Οργάνωσης δε φαινόταν ότι φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για μήνες μπορεί να γινόταν εξόρμηση και λίγοι εργαζόμενοι να έπαιρναν έστω την ανακοίνωση. Οι αγωνιστικές διαθέσεις δε φαινόντουσαν από πριν, δεν υπήρχαν ορατά τέτοια σημάδια. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι στη «Phonemarketing» εργαζόμενες με ελάχιστη πείρα στον αγώνα θα έφταναν να κάνουν 100 μέρες απεργία και να γυρίσουν με το κεφάλι ψηλά, άσχετα από την τελική έκβαση που δεν εξαρτάται από τη δική τους μόνο πάλη, όπως καθημερινά αποδεικνύεται.

Ιδιαίτερο ζήτημα προσανατολισμού στην παρέμβαση των ΚΟΒ στην περιοχή του Βόρειου τομέα είναι η δουλειά στα μεγάλα δημόσια (ΚΑΤ, «Αγ. Ολγα», «Σισμανόγλειο», Γενικό Κρατικό) και ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές (ΙΑΣΩ, «Ανάπλαση», «Υγεία») αλλά και τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν σε διάφορους δήμους.

Συζήτηση έγινε για την πείρα από τη συγκρότηση και δράση των Λαϊκών Επιτροπών. Διαπιστώθηκε ότι αναπτύχθηκε μια πλούσια δράση με αφορμή σοβαρά λαϊκά προβλήματα. Οι Λαϊκές Επιτροπές παρενέβησαν ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, επανασυνέδεσαν το ρεύμα σε πολλές οικογένειες, κινητοποιήθηκαν για τα ζητήματα της ανεργίας, την ιατρική περίθαλψη ανέργων, την κατάργηση των δημοτικών τελών. Κινητοποιήθηκαν στις εφορίες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη σε αγώνες που εκδηλώθηκαν σε εργασιακούς χώρους. Ανέπτυξαν ορισμένες αξιόλογες πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης.

ΚΟ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεκριμένοι στόχοι μπροστά στα νέα καθήκοντα

Ολοκληρώθηκε η συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Εβρου με ομόφωνη υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο και την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής. Ο προβληματισμός, η συζήτηση, οι στόχοι αφορούσαν το πώς θα ενταθεί η δουλειά της Οργάνωσης στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της.

Η συζήτηση στράφηκε στη δουλειά της Οργάνωσης στην εργατική τάξη, με τις κλαδικές ΚΟΒ, με κύριο βάρος στους Ιδ. Υπαλλήλους - Εμπορ/λους, Οικοδόμους, Επισιτισμό - Τουρισμό, Εκπ/κούς, ΔΥ, Υγείας, Μηχανικούς, στα εργοστάσια της περιοχής. Από τα κύρια ζητήματα αποτέλεσε η ένταξη νέων δυνάμεων στα σωματεία, το στήσιμο Επιτροπών Αγώνα στα εργοστάσια και τα πολυκαταστήματα.

Εγινε αναφορά στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ μεταφέρθηκε το θετικό παράδειγμα της κινητοποίησης των αγροτών στην περιοχή της Ορεστιάδας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις λαϊκές επιτροπές που αποτελούν ένα φύτρο, ένα πρόπλασμα της Λαϊκής Συμμαχίας. Μεταφέρθηκε η θετική εμπειρία από τη δράση των λαϊκών επιτροπών που ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα με όλες τις πρωτοβουλίες για το Χρυσό, ΔΕΗ, εφορία, νοσοκομείο, διόδια, ΙΚΑ και άλλα ζητήματα. Το πώς συσπειρώθηκε σ' αυτές μια σειρά κόσμος, όπως για τα χαράτσια κλπ.

Συζητήθηκε το πώς θα δένουμε τα καθημερινά προβλήματα και τη δράση μας για τη λύση τους με την επαναστατική προοπτική που δίνουμε, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και την κοινωνικοποίησή τους. Μπήκε στόχος για συγκρότηση λαϊκών επιτροπών σε όλες τις πόλεις του νομού και τα κεφαλοχώρια. Από τα κύρια ζητήματα της Συνδιάσκεψης ήταν η οικοδόμηση - στρατολογία στα εργοστάσια, κλάδους, χώρους δουλειάς με εργάτες, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, νέους σε ηλικία και γυναίκες. Μπήκαν συγκεκριμένοι στόχοι που πατάνε στη μέχρι τώρα δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης.

Η συζήτηση για τη δουλειά της ΚΟ στη νεολαία και την καθοδηγητική βοήθεια στην ΚΝΕ αποτέλεσε περιεχόμενο πολλών τοποθετήσεων των συνέδρων. Γενική ήταν η εκτίμηση και η αισιοδοξία από τη μέχρι τώρα πείρα της Κομματικής Οργάνωσης, τη θετική δουλειά και διορθώνοντας τις αδυναμίες της, το επόμενο διάστημα μπορεί να κάνει μεγαλύτερα βήματα στη δουλειά και τους στόχους, να ρίξει βάρος στη στοχευμένη δράση, να αξιοποιηθεί ο «Ριζοσπάστης» και η ΚΟΜΕΠ.

Ο Νομός Εβρου, πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, έχει και ιδιαίτερα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν ακόμη περισσότερο την Οργάνωση, όπως το λιμάνι, οι αγωγοί ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, ο ορυκτός πλούτος (χρυσός, ζεόλιθος κλπ.), το μόνιμο πρόβλημα των πλημμυρών, το απαράδεκτο οδικό δίκτυο, η τεράστια ανεργία και ιδιαίτερα στη νεολαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ