ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
«Ανάπτυξη υπέρ των αναγκών μας, όχι των μονοπωλίων»

Κλειστά παρέμειναν χτες τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, ενάντια στο σχέδιο οργανογράμματος του υπουργείου που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, και στις μαζικές απολύσεις στα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ, ενώ προκήρυξαν και νέα 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

Εκτός της απεργίας, χτες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση (8 μ.μ.) στο ΥΠΠΟ και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παράσταση στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι το σχέδιο που παρέδωσε (6/3) το ΥΠΠΟ στα σωματεία, «δε διαφέρει παρά ελάχιστα από το προηγούμενο προσχέδιο», το οποίο κατήγγειλαν όλα τα σωματεία στο χώρο του πολιτισμού. Απουσιάζουν οι Εφορείες των Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, των Ιδιωτικών Συλλογών, τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα, αλλά ακόμη και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως! Απουσιάζει ακόμη και η Ειδική Υπηρεσία που σχετίζεται με την υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ. Απουσιάζουν, όμως, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις, κλάδοι και ειδικότητες. Σημειώνουν επίσης ότι ο αριθμός του προσωπικού που αναφέρεται δεν είναι οι θέσεις των τακτικών εργαζομένων, αλλά και των εκτάκτων, της «στρατιάς» των ανθρώπων που προσφέρουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ύστερα πετιούνται στο δρόμο. Ετσι, ο αριθμός «φουσκώνει» ώστε προοπτικά, εκεί που δεν φτάνουν για την προστασία των αρχαιοτήτων... να «προκύψουν» και υπεράριθμοι!

Αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι με αυτά «η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό» ότι «θα φέρουν δήθεν την ανάπτυξη και θα βρει δουλειά. Φαίνεται ξεκάθαρα και με αυτόν τον εμπαιγμό ότι ο καημός της είναι να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο και αδιαφορεί για τους εργαζόμενους. Ενώ για να τσακίσει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα φέρνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και περνάει άγρια αντιλαϊκά μέτρα σε ένα βράδυ, όταν πρόκειται να πληρωθούν εργαζόμενοι και να ξεκινήσουν δουλειά κολλάει σε νομικές ερμηνείες και επί μήνες ολόκληρους δεν δίνει στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται, δηλαδή δεδουλευμένα και δουλειά».

Στόχος, επισημαίνουν, «πρέπει να είναι η οργάνωση στα σωματεία μας και η σκληρή ταξική πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για ανάπτυξη υπέρ των αναγκών μας και όχι υπέρ των μονοπωλίων».

Αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν

Σκηνή από την ταινία (στο μέσον διακρίνεται ο Ερνστ Τέλμαν)
Σκηνή από την ταινία (στο μέσον διακρίνεται ο Ερνστ Τέλμαν)
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν, επικεφαλής του ΚΚ Γερμανίας, από το 1924 μέχρι τη σύλληψή του από τους ναζί το 1933, διοργανώνει η «New Star» στο «Τιτάνια» (από 7/3).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες για τη ζωή και τη δράση του Τέλμαν. Η πρώτη είναι «Τα νεανικά μου χρόνια» (1975) του Μπερνάρντ Στέφαν (5 μ.μ. και 10.15 μ.μ.). Ακολουθούν: «Ερνστ Τέλμαν - Ο γιος της τάξης του» και «Ερνστ Τέλμαν - Ο ηγέτης της τάξης του».

Η ταινία του Στέφαν αφορά στα νεανικά χρόνια του Τέλμαν, στην ιστορία και την κοινωνία της Γερμανίας στις αρχές του 20ούαιώνα: Το λιμάνι του Αμβούργου, οι λαϊκές αγορές, τα καπηλειά, η καθημερινή ζωή, η γνωριμία με την εκμετάλλευση που θα διαμορφώσουν την πολιτική συνείδηση του Τέλμαν.

Η ταινία εντυπωσιάζει για την εξαιρετική αναπαράσταση της καθημερινότητας στο Αμβούργο της εποχής του Κάιζερ. Η αφήγηση δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη ροή, αλλά διασπάται μέσα στις ποικίλες εντυπώσεις που δέχεται ο νεαρός Τέλμαν. Ο αρχικός αμέριμνος και εύθυμος τόνος του πρώτου μέρους δίνει σταδιακά τη θέση του σε μια άλλη θεώρηση της ζωής, καθώς ο νεαρός ήρωας ζει στη Γερμανία των ασύλων, των λιμενεργατών και της δουλειάς στο εργοστάσιο.

Αφιέρωμα στην Δόμνα Σαμίου

Σήμερα, ο Δημήτρης Κώτσικας και η παρέα του επιστρέφουν στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, 210-9279.628) για ένα δυναμικό αποκριάτικο γλέντι «ακατάλληλο για ανηλίκους»! Μια βραδιά αποκριάς γεμάτη χορό, τραγούδι και.. «τριμμένο πιπέρι»... Η ορχήστρα: Δημήτρης Κώτσικας, Ηλίας Γάκος, Γιώργος Κώτσικας, Κωστής Καλαϊτζάκης, Θανάσης Κώτσικας.

Αύριο, ανήμερα του θανάτου της Δόμνας Σαμίου, η «Αλλη Οχθη» διοργανώνει μια βραδιά μνήμης και τιμής, με προβολή και ακρόαση μονάκριβων στιγμών από το αρχείο των προγραμμάτων της «Αλλης Οχθης»: Την τελευταία φορά που τραγούδησε τα «Αποκριάτικα». Μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της για τις «Φωταψίες της Αλλης Οχθης». Οι βραδιές της στην «Αλλη Οχθη», με τους Σωκράτη Σινόπουλο, Νίκο Οικονομίδη, Μάνο Κουτσαγγελίδη και άλλους. Η «Αλλη Οχθη» την ακολούθησε και σε άλλες εκδηλώσεις της, στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο και αλλού. Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης επιμελείται αφιέρωμα που θα προβληθεί μόνον αύριο ( 9.30 μ.μ.), χωρίς εισιτήριο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια είναι δικαίωμα

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με τα νέα αυτά οργανογράμματα, τα οποία προβλέπουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις διευθύνσεων και τμημάτων των υπουργείων, αλλά και συγχωνεύσεις και καταργήσεις εποπτευόμενων φορέων, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν "περιττοί" θα οδηγηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας». Και συνεχίζει: «και το νέο σχέδιο Οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), αποτελεί κορύφωση μιας μακράς διαδικασίας διαμόρφωσης των μηχανισμών λειτουργίας του κράτους έτσι ώστε να είναι πάντα συμβατοί με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Η πείρα των τελευταίων τουλάχιστον δέκα χρόνων δείχνει ότι η "μετάθεση" της διαχείρισης του πολιτισμού στην "αγορά" έχει ενταθεί και επιχειρείται πλέον μέσα από κάθε πολιτικό σχεδιασμό, από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον "Καλλικράτη". Ολα αυτά βρίσκονται κάτω από την "ομπρέλα" της στρατηγικής της ΕΕ ( Συνθήκη του Μάαστριχτ και Λισαβόνας) για ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καταστρατηγώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καλεί τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να αντιτάξουν την πάλη τους για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας στη βάση των δικών τους συμφερόντων. Η προστασία, η διαφύλαξη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και μόνο.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται οι εργαζόμενοι τόσο στον Πολιτισμό όσο και σε κάθε άλλον τομέα σήμερα περισσότερο από ποτέ να κατευθύνουν την πάλη τους στη δημιουργία προϋποθέσεων για να πάψουν οριστικά οι δημόσιοι φορείς του Πολιτισμού να δουλεύουν για λογαριασμό της κυρίαρχης αστικής τάξης και της ιδεολογίας της.

Να σταματήσει οριστικά ο Πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια για τους "κάτω" και πεδίο κερδοφορίας για τους "πάνω" και να ανοίξει ο δρόμος για έναν ανώτερο ανθρώπινο Πολιτισμό, όπου ιδιοκτήτες του θα είναι οι πραγματικοί δημιουργοί του».

Βραβεία Χορν

Το βραβείο «Δημήτρης Χορν 2012» θα απονεμηθεί (στις 11/3, 8 μ.μ.), στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10). Το βραβείο είναι επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού. Ο βραβευμένος πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί στο θέατρο τα τελευταία χρόνια.

Οι πέντε υποψήφιοι είναι οι: Παναγιώτης Καλαντζής (Μπομπ στον «Αμερικάνικο βούβαλο» του Ντέιβιντ Μάμετ). Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Νίκος στη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη), Αργύρης Πανταζάρας (Μίμης στον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου), Χάρης Φραγκούλης (Ζίγκμουντ Φρόιντ στο «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ιρβιν Γιάλομ), Γιώργος Χριστοδούλου (Ερωτόκριτος, στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου).

Θα χαιρετίσει ο Σταμάτης Φασουλής. Την τελετή θα παρουσιάσει ο Θανάσης Αλευράς (Βραβείο Χορν 2008). Στο θεσμό του βραβείου θα αναφερθεί ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος (μέλη της επιτροπής είναι οι Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη).

Ο περυσινός βραβευμένος, Δημήτρης Λάλος, θα παραδώσει το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν (που τον έλαβε πέρσι) στον φετινό βραβευμένο. Επιμέλεια εκδήλωσης: Σταμάτης Φασουλής, Θεοδόσης Ισαακίδης. Είσοδος ελεύθερη.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Αντίθετη στη μείωση των τιμητικών συντάξεων

Αντίθετη με την πρόθεση της συγκυβέρνησης για μείωση των τιμητικών συντάξεις των καλλιτεχνών (όλων των Τεχνών) είναι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε γνωμοδότησή της, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο συνταξιοδοτικό, σημειώνει ότι η μείωση των τιμητικών συντάξεων των καλλιτεχνών θα θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων. (σ.σ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους - λιγοστούς ούτως ή άλλως - καλλιτέχνες, που τα παροηγούμενα χρόνια κρίθηκαν από τις εκάστοτε ηγεσίες του ΥΠΠΟ «άξιοι» τιμητικής σύνταξης είναι ανασφάλιστοι συνταξιοδοτικά και ιατροφαρμακευτικά).

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι η μείωση «των ήδη καταβαλλόμενων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες τιμητικών συντάξεων στο ποσό των 720 ευρώ, αναδρομικά, από 1/1/2013, συνιστά προσβολή του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος». Επίσης, σε άλλο σημείο της γνωμοδότησης επισημαίνεται ότι από πουθενά δεν προκύπτει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί τις μειώσεις των συντάξεων αυτών, γιατί είναι μικρός ο αριθμός των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας, ενώ το όποιο δημοσιονομικό όφελος από μια τέτοια ρύθμιση θα είναι ασήμαντο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ