ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Λαός με πίστη στο δίκιο του είναι ανίκητος λαός!

Με πορεία στους δρόμους της πόλης και την προβολή ταινίας για τη Μάχη του Στάλινγκραντ ολοκληρώθηκε το διήμερο. Κεντρική ομιλήτρια η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ

Εκδήλωση τιμής για τη μάχη της Κοκκινιάς διοργάνωσε την Πέμπτη το απόγευμα το τοπικό Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε στο σημείο από όπου ξεκίνησε η μάχη, στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι). Από αυτό το σημείο, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έδωσαν νικηφόρα μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους. Η μάχη ξεκίνησε στις 6 Μάρτη 1944 και διήρκεσε μέχρι τις 8 Μάρτη, με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ να αναγκάζουν τους γερμανοτσολιάδες σε οπισθοχώρηση.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης όπου δόθηκε η μάχη. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία του Παραρτήματος (όπου έγινε προβολή του δεύτερου μέρους της ταινίας για τη Μάχη του Στάλινγκραντ, «Η νίκη»). Το ιστορικό της μάχης παρουσίασε στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Μανώλης Χατζηευστρατίου. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Tιμάμε έναν ξεχωριστό σταθμό μεγάλης πολιτικής σημασίας στην Ιστορία του ένοπλου αγώνα του λαού μας. Τρεις μέρες μάχης, που απλώθηκαν σε ολόκληρη την Κοκκινιά, από το Γ' Νεκροταφείο ως τα Κιλικιανά, και από τους Αγ. Αναργύρους έως τη Νεάπολη, ανάμεσα σε 200 "τσολιάδες" προδότες και τη μεγάλη δύναμη πάνοπλων Γερμανών που τους πλαισίωναν, και στα ένοπλα τμήματα του λαού, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ελάχιστα πυρομαχικά, με επικεφαλής τον ΕΛΑΣ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Χρ. Παναγιωτακοπούλου
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Χρ. Παναγιωτακοπούλου
Τρεις μέρες μάχης, που τελικά έληξε με την καθήλωση και υποχώρηση των γερμανοτσολιάδων, που δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη δράση των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και τη μεγάλη προσφορά του κοκκινιώτικου λαού στον αγώνα για τη λευτεριά, με αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μάχη της Κοκκινιάς - Μάχη του Στάλινγκραντ επιβεβαιώνουν περίτρανα: Ενοπλος λαός με πίστη στο δίκιο του, με εμπιστοσύνη στη δύναμή του, με ατσαλένια πειθαρχία και θέληση και καθοδηγητή την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, μπορεί να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο, μπορεί να νικήσει. Για μας τους κομμουνιστές, η Ιστορία του λαού μας, δεμένη με την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα, για τις συγκρούσεις του αύριο, στην πάλη μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Γέννημα του συστήματος ο φασισμός

«Σήμερα ο φασισμός εμφανίζεται με τη μορφή της Χρυσής Αυγής, που είναι οργάνωση της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, είναι φασιστική - ναζιστική οργάνωση», σημείωσε η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, και συνέχισε: «Στοχοποιούν τους μετανάστες για τα λαϊκά προβλήματα για να βγάλουν λάδι την καπιταλιστική κερδοφορία που στηρίζουν με νύχια και δόντια.

Το "Ποτέ ξανά φασισμός" δυνάμεων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το λιγότερο υποκριτικό. Φασισμός και καπιταλισμός πάνε μαζί. Δεν μπορείς να μάχεσαι το φασισμό και με τις θέσεις, τις προτάσεις σου να δίνεις ανάσα στο σύστημα, να σταυροκοπιέσαι μπροστά στο εικόνισμα της ΕΕ, να διεκδικείς ρόλο διαχειριστή της κρίσης του καπιταλισμού. Δεν μπορείς να μάχεσαι το φασισμό και να έχεις πει και συ τα δικά σου για το ΔΣΕ για να μειώσεις τη σημασία της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, να έχεις συκοφαντήσει το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας του αντιπάλου.

Τα δίχτυα των φασιστοειδών στις γειτονιές της Κοκκινιάς μπορεί να τα αχρηστεύσουν η Λαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Ανέργων, οι μαζικοί φορείς της πόλης, στα σχολεία τα μαθητικά συμβούλια των μαθητών, οι σύλλογοι των καθηγητών και δασκάλων, των γονιών. Τα δίχτυα των φασιστοειδών μπορεί να τα αχρηστεύσει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα που ανασυντάσσεται, τα πόδια και τα χέρια τους που τώρα απλώνονται μπορεί να τα τσακίσει μόνο η Συμμαχία, η Λαϊκή Συμμαχία, που θα δυναμώνει σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννάει το φασισμό».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση για την πρόταση του Κόμματος

Πολιτική εξόρμηση, με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού», πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

Αύριο, Κυριακή 10/3

-- Στις 11 π.μ., στα Μελίσσια (Λ. Δημοκρατίας 69), θα μιλήσει ο Π. Τσουκαλάς, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Βορείων συνοικιών.

Την Τετάρτη 13/3

-- Στις 12 μ. στη Φιλοσοφική Σχολή, θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, θα μιλήσει ο Γ. Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αγ. Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων & Σ. Καράγιωργα), θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

Την Πέμπτη 14/3

-- Στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Περάματος, θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

Την Τρίτη 19/3

-- Στις 12 μ. στη ΣΓΤΚΣ-ΣΔΟ Αθήνας, θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

Την Τετάρτη 20/3

-- Στις 12 μ. στη ΣΤΕΦ-ΣΤΕΤΡΟΔ, θα μιλήσει ο Δ. Κοιλάκος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 12 μ., στη ΣΕΥΠ, θα μιλήσει ο Β. Μαρούπας, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.

-- Στις 7 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Καμινίων «Κώστας Κωσταράκος», θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

Την Πέμπτη 21/3

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης», θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., στο ΕΜΠ, θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στο ΠΑ.ΠΕΙ., θα μιλήσει ο Β. Μαρούπας, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Ν. Νικηφορίδη

Από την ΕΔΥΕΘ και το ΜΑΣ, στις 12 μ. στις Συκιές (πάρκο Ειρήνης)

Ο Ν. Νικηφορίδης
Ο Ν. Νικηφορίδης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πρωτομάρτυρα του κινήματος ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε πριν από 62 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, στον τόπο εκτελέσεων των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο.

Ηταν ένας 23χρονος νεολαίος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το ξενοκίνητο καθεστώς του εμφυλίου πολέμου τον εξόρισε και τον φυλάκισε με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του.

Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του ήρθε στη Θεσσαλονίκη και εντάχθηκε στο κίνημα συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, γνωστό ως «Εκκληση της Στοκχόλμης». Για τη δράση του αυτή συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο.

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Συζητήσεις για τις Θέσεις της ΚΕ
  • Η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος» σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (πρώην Νομαρχία). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, την Τετάρτη 13 Μάρτη , στις 7 μ.μ., στον Πολυχώρο «ΧΟΡΙΑΜΒΟ» (Γαληνού και Φαρμακίδου).
Για τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη του Φαρδύκαμπου διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 9 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Δυτικής Μακεδονίας και η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ