ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Η κούρσα των παγκόσμιων επενδύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ένα ακόμη πεδίο ανταγωνισμού στη διεθνή οικονομία. Η συνεχιζόμενη διεθνής καπιταλιστική κρίση είναι η κύρια αιτία της μεγάλης υποχώρησης που σημειώθηκε το 2012, αλλά και ο λόγος για τον οποίο έχουμε την αύξηση του μεριδίου των «αναδυόμενων» οικονομιών σε σχέση με το μερίδιο των αναπτυγμένων οικονομιών στις παγκόσμιες επενδύσεις.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, έγινε γνωστό ότι οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση τους πρώτους δύο μήνες του έτους για πρώτη φορά μετά εννέα μήνες και εκτινάχθηκαν κατά το ιλιγγιώδες ποσοστό του 147% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 18,4 δισ. δολάρια. Υπερέβησαν, έτσι, τις άμεσες ξένες επενδύσεις που εισέρρευσαν στην Κίνα και έφθασαν στα 17,48 δισ. δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας μείωση 1,35% σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη εκλαμβάνεται από τους οικονομικούς αναλυτές ως βελτίωση της εμπιστοσύνης στη δεύτερη οικονομία του κόσμου καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της πιθανολογείται από μερίδα οικονομικών αναλυτών πως μπορεί να επιταχυνθεί στο 8,3% το 2013 μολονότι ο επίσημος στόχος της κινεζικής κυβέρνησης δεν υπερβαίνει το 7,5% το τρέχον έτος. Ειδικότερα, οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 145,7% τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 281,8% οι επενδύσεις του ασιατικού οικονομικού γίγαντα στην Αυστραλία και κατά 81,9% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ιαπωνία, αντίθετα, με την οποία η Κίνα έχει τεταμένες σχέσεις, καθώς έχουν αναθερμανθεί εδαφικές διαφορές των δύο χωρών, οι κινεζικές επενδύσεις κατέγραψαν μείωση 31%.

Σε ό,τι αφορά τις εισροές από την ΕΕ σημείωσαν αύξηση 34%, ενώ εκείνες από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 5,4%. Στη διάρκεια του Μαρτίου, άλλωστε, Κινέζοι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορές και επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς οι περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις στρέφονται σε νέες αγορές, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, γνωστής ως UNCTAD, για πρώτη φορά από την αρχή της καταγραφής των στοιχείων στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κατέκτησαν μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων ροών ξένων άμεσων επενδύσεων από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNCTAD, οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις υποχώρησαν 18% στα 1,3 τρισ. δολάρια το 2012, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, όταν η παγκόσμια κρίση ξέσπασε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Προ κρίσης και συγκεκριμένα το 2007 οι ξένες άμεσες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή τη συρρίκνωση, καθώς υποχώρησαν κατά σχεδόν 1/3 στα 549 δισ. δολάρια. Αντίθετα, οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μειώθηκαν κατά μόλις 3,2% στα 680,4 δισ. δολάρια.

«Μείγμα» ΟΟΣΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που επισημαίνει ότι η υψηλή ανεργία και η χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» είναι τα δύο προβλήματα που απειλούν τη γαλλική οικονομία.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο «μείγμα πολιτικής» που προτείνει ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με δύο λόγια, ο ΟΟΣΑ προτείνει (και όχι μόνο στη Γαλλία) τη μείωση των φόρων στα εταιρικά κέρδη, την αύξηση των απολύσεων των «ακριβών» εργαζόμενων και την πρόσληψη νέων με μειωμένους μισθούς και χωρίς ασφάλιση.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει στη γαλλική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, ώστε να αναζωογονήσει την «ανταγωνιστικότητά» της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, στην τελευταία του έκθεση για τη γαλλική οικονομία σημειώνει ότι πρέπει άμεσα να διαχειριστεί τους παράγοντες, οι οποίοι ανακόπτουν την ανάπτυξη και διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανεργία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα, στο πεδίο της οικονομίας, ο ΟΟΣΑ συστήνει μείωση των δαπανών, ώστε να ελεγχθεί το έλλειμμα και, ως συνέπεια, να μειωθεί η φορολογία στα εταιρικά κέρδη. Συστήνει, ακόμη, τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των απολύσεων.

Συστατικό στοιχείο των προτάσεων του ΟΟΣΑ είναι η πρόσληψη νέων εργαζομένων με χαμηλές αμοιβές και μειωμένη Κοινωνική Ασφάλιση ως μέρος του προγράμματος για τη μείωση της ανεργίας...

Αναφερόμενος, τέλος, στο μείζον ζήτημα της ανεργίας των νέων από 15 έως 24 ετών, ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία υπογράμμισε πως «θα ήταν ενδεδειγμένο τα πολυάριθμα προγράμματα ενίσχυσης εισοδήματος να αντικατασταθούν από το πρόγραμμα ελάχιστου εισοδήματος για ενήλικες νεαράς ηλικίας, ώστε να περισταλεί η φτώχεια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα»!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Για «σκληρές προκλήσεις» μίλησε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας της Βρετανίας, Μαρκ Χόμπαν, όταν ανακοίνωσε την αύξηση των ανέργων της χώρας κατά 7.000, στα 2,52 εκατομμύρια άτομα, το τρίμηνο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου. Παρά την αύξηση σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό της ανεργίας επί του συνόλου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού παρέμεινε στάσιμο στο 7,8% ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε τον Φεβρουάριο κατά 1.500, στο 1,54 εκατομμύριο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφθασε στο 2,7% και διαβρώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων εξουδετερώνοντας την αύξηση 1,2% που αυτά σημείωσαν στο τρίμηνο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου σε σύγκριση με το τρίμηνο Νοεμβρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012. Σε ό,τι αφορά την υπό βρετανική διοίκηση Βόρεια Ιρλανδία, η ανεργία εκεί σημείωσε αύξηση στο 8,5% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην επικράτεια της Βρετανίας ήταν το 9,8% που κατέγραψε το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

BOEING - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ Η παραγγελία 175 νέων αεροσκαφών 737-800 της Boeing από τη Ryanair συνιστά τη μεγαλύτερη, την οποία λαμβάνει η αμερικανική αεροναυπηγική στην ιστορία της από ευρωπαϊκό αερομεταφορέα. Παράλληλα, η ανταγωνίστριά της, η ευρωπαϊκή Airbus, λαμβάνει παραγγελία 234 αεροσκαφών από την ινδονησιακή Lion Air, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία της αεροναυπηγικής εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ